TANÁCSOK ÉS FIGYELMEZTETÉS

Ez egy "béta"1 kiadás. Rengeteg ismereten és tapasztalaton alapul, jó eredmények várhatók tőle, de valószínűleg nem tökéletes.

Olvasd el, értsd meg, és próbáld ki, de ne imádd istenként. És írd meg másoknak a tapasztalataidat.

Az emberek különbözőek. Ami az egyiknek könnyű, az a másiknak nehéz lehet, és fordítva. Az első menetben a néhány dolog nehéznek tűnhet és át lehet ugrani. Más dolgok nem futnak elég ideig ahhoz, hogy tartós eredményt adjanak.

A legfontosabb az, hogy előrehaladj, ne várj el túl sokat és ne legyél túl pedáns. Számíts arra, hogy egy második menetben ezt az anyagot teljesen újrafuttatod.

Viszont ha egy eljárás egyszer elkezd futni, ne szakítsd félbe. Rengeteg elméletet elolvashatsz, és kötelezettségek nélkül ki is próbálhatod azokat. Ellenben ha valami igazán elkezd történni az eljárás alatt, be kell fejezned azt, különben a félig futtatott dolgok fogva tartják a figyelmedet és horgonyként húznak vissza. Ha néhányat ezek közül összegyűjtesz, valószínűleg megfeneklesz és megoldásként vissza kell menned és be kell fejezned azt, amit elkezdtél.

Az általános szabály az, hogy ha egy eljárás változást okoz (azaz ha valami történik), futtasd azt, mivel még több minden érhető el vele. És ami még fontosabb, ahogy elkezdesz valamit kiásni és csak részben nézed meg, akkor félrevezető információkat kaphatsz.

Például tegyük fel, hogy egyszer, amikor kisgyerek voltál, attól féltél, hogy egy szörny van a szekrényben. Emellett borzasztó részletesen elképzelted a szörnyet, és utána elnyomtad azt, mert annyira rettenetes volt.

Miközben az eljárást futtatod, elkezdesz félig emlékezni erre a dologra, mert a mentális korlát, amivel azt elzártad, elkezdett lebomlani. Az első kép, ami látható válik, az a borzalmas szörny lesz, amit kitaláltál, valamint a félelem érzete. Ha ebben a pillanatban leállsz, egy kicsit a félelem állapotában maradsz, és úgy érzed, hogy a gyermekkori otthonod szörnyekkel volt tele.

Mivel te voltál az, aki felkavarta a régi félelmeket, elég gyorsan elhalványodnak. Képes vagy jobban érezni magad attól, hogy egy kicsit körülnézel a szobában. De megmaradhat az a különös emléktöredék, hogy egy szörny volt a szobában, amikor kicsi voltál.

Ha még néhánnyal több utasítást futtatsz az eljárásból, észreveszed, hogy a szörnyet a gyerekkorodban te teremtetted, és egy jót nevethetsz az egészen.

Tehát ha az eljárás során valami bekapcsol, futtasd az eljárást addig, amíg keresztül nem jutsz rajta. Jól kell érezned magad, amikor befejezed az eljárást.

A könyvön sorrendben kell végighaladnod. Az első fejezetek olyan eljárásokat tartalmaznak, amelyeknek majd biztonsági hálóként veszed hasznát, amikor a fejlettebbekhez érsz, és azt várom, hogy képességeket és megértést építs fel magadban, ahogy előrehaladsz. Ez nem azt jelenti, hogy minden eljárást tökéletesen el kell végezned, de azt igen, hogy hogy meg kell értened a bemutatott dolgokat és legalább néhány bemutatott eljárásban sikert kell elérned.

Ideális esetben elérhető közelségedben van egy tapasztalt személy, aki a haladásodban segíteni tud és egy-egy üléssel, amelyeken megszabadít a tévedésektől és a nehézségektől, távol tart téged a problémáktól.

Sajnálatos módon a könyv írásának pillanatában (1997) az ortodox Szcientológia Egyház háborúban áll a különböző lehasadt csoportokkal (Knowledgism, Dynamism, Dianasis, Ability Centers, Clearing Centers, Avatar, Ron's Org, Identics, TROM, és még sok mással), amelyeket közösen szabad zónának hívnak.

Ezen csoportok mindegyikének (beleértve a Szcientológia Egyházat is) rengeteg képzett embere van, akik képesek általános nagytakarítást és helyreállítást (vagy ahogy gyakran hívják, felülvizsgálatot) tartani, ami a könyvbéli haladását bárkinek nagyban segítheti.

Viszont az önauditálás ellen és arról, hogy milyen eljárásokat és hogyan kell futtatni, létezik néhány előítélet. Ezeket leginkább maga a Szcientológia Egyház tartja fent, amely még jelenleg is csak a "standard tech"-ben hisz, ami az 1960-as évek végén fejlődött ki és ami Hubbard munkáinak hozzávetőleg csak a tíz százalékét reprezentálja, és nem engedélyez semmilyen további kutatást vagy kiterjesztést.

A szabad zónás gyakorlatok aszerint változnak, hogy mennyit vettek át a Szcientológia Egyházból és milyen további kiterjesztéseket vagy átdolgozásokat alkalmaztak, és milyen előítéleteket tartottak meg.

Tehát most el kell döntened, hogy ki az, aki hajlandó segíteni neked ezen az úton és ki az, aki más ösvényekre akar terelni téged.

Ha már képzett vagy, akkor azt hiszem, hogy a könyvvel képes vagy gyorsan haladni és képes vagy sok eredményt elérni. A könyv nem korlátozódik a szcientológia által "alacsonyszintű"-nek nevezett gyakorlatokra. Ez egy új, sokkal kiegyensúlyozottabb megközelítés, amely a haladóbb eljárások gyengébb verzióit is már a kezdetektől tartalmazza.

A szcientológia technikáiban már képzetteknek először az első függeléket kellene elolvasniuk, hogy az öntisztítás terén a standard technikák alkalmazására tanácsokat kapjanak.

A kezdő egyik problémája maguknak az öntisztítás során alkalmazott képességek a megtanulása, beleértve magát a gyakorlatot is. Ez tulajdonképpen nem túl bonyolult, de valamilyen szintű ítélőképesség és megértés szükséges hozzá. Ahogy ezt begyakorlod, bizonyos érzéseket fogsz észlelni (mint például meddig kell folytatnod egy eljárást), amelyeket csak tapasztalattal lehet fejleszteni.

Azért, hogy gyorsan el tudj kezdeni dolgozni és egy kis tapasztalatod tudj szerezni, az első fejezetek csak azt a minimális mennyiségű technikai szaktudást tartalmazzák, ami az eljárás futtatásához kell.

Ez azt jelenti, hogy a későbbi fejezetekben tanultak segítségével jobb munkát tudsz elérni az első fejezeteken. Ez még egy ok arra, hogy másodjára is végighaladj a könyvön. Azok, amelyek az első menetben nem hoztak létre jelentős változást, sokkal hatásosabbak lehetnek, amikor jobb képességekkel és nagyobb rálátással rendelkezel.

Természetesen a képzettek az összes általuk jól ismert technikát használhatják.

Egy másik nehézség, amellyel egy kezdő szembekerülhet az, hogy egy sorozatban egy bizonyos elemet nem tud kezelni, még ha az problémát is okoz neki. Egy képzett személy például el tud bánni egy bizonyos, őt zavaró zaklatott állapottal, mielőtt valaki más általánosan is képes kezelni az ilyen állapotok területét.

Ez azt jelenti, hogy néha félre kell tenned azokat a dolgokat, amelyek az adott pillanatban zavarnak, vagy olyan időszakot kell felidézned, amikor kevesebb problémával kellett foglalkoznod. Végül mindent képes leszel kezelni, de ekkor már lehet, hogy nagyon messzire jutottál az úton. Tehát tegyél meg mindent, amit tudsz.

Még egyszer azt tanácsolom, hogy először könnyedén haladj végig a könyvön. Ezáltal meg tudod találni a téged zavaró dolgokat és csökkenteni tudod a rád nehezedő terhet. Erre úgy is gondolhatsz, hogy lekaparod a felszíni réteget. Ezután a második menetben sokkal mélyebbre le tudsz hatolni.

Ha már futtattak rajtad szcientológia eljárásokat, a fejezetek közül néhány olyannal is találkozhatsz, amelyet már végigvettél. Ezekben az esetekben megtekintheted a fejezetet háttérinformációkért, de át is ugorhatod azokat, hacsak úgy nem érzed, hogy még foglalkoznod kell a területtel.

Ezzel ellentétben nem szabad kihagynod a kezdő fejezeteket vagy ahhoz a fejezethez ugranod, amely a legutolsó sikeresen elvégzett szcientológia futtatásodhoz illeszkedik, ugyanis ez a könyv nem ugyanabban a sorrendben épül fel, mint az ortodox standard tech.

Mivel először lendületet kell szerezni ahhoz, hogy egyedül futtassuk az ún. "alacsonyabbszintű eljárásokat",az első fejezetek néhány könnyebb "magasabbszintű eljárást" is bemutatnak, ugyanúgy, mint néhány, az öntisztítás szempontjából alapvető elgondolást és technikát. Ezekből az eljárásokból sok felette áll bármely, az ortodox szcientológiában használatos eljárásnak, és az 1952-54-ben használt eredeti kutatási vonalból származnak, amelyekre soha nem tértek vissza teljesen.

A könyvben nem szabad ugrálni és egymás után gyorsan és véletlenszerűen bekezdéseket elolvasni, mert egyszerre túl sok különböző dolgot kavarhat fel.

A könyv elég tömör, a hosszadalmas fejtegetések helyett inkább csak a minimálisan szükségeset mutatja meg. Minden fejezet önmagában egy nagyobb tanulmány is lehetne. Ez azt jelenti, hogy kevés az ismétlés és nem ismertetem sokáig a gondolatokat csak azért, hogy valaki lassan szokjon hozzájuk.

Nem szabad attól félned, hogy előretekints, de ne nézz meg egyszerre több új fejezetet. Legalább tarts egy kis szünetet közöttük.

Ez a figyelmeztetés még a haladókra is vonatkozik, amikor először nézik végig a könyvet. Mivel a könyvben lefedett területek körülbelül harmadát az ortodox szcientológiában is kezelik ("standard tech"), tudni szeretnék, hogy milyen új anyag került a könyvbe, és lelkesedésből vagy bátorságból körbenéznek.

Egy jól képzett személy tényleg minden fejezetet elolvashat vagy bármelyiket soron kívül kipróbálhatja, de még ők se kavarjanak fel egyszerre több dolgot, mert ez egy jó módszer arra, hogy megbetegítsék magukat.

Minden esetben azt tudom tanácsolni, hogy ne siesd el és ne próbálj ki túl sok mindent egy alkalommal.

Ha mégis gondba kerülsz, kövesd a következő fejezetben található tanácsokat.

Természetesen ezekkel a figyelmeztetésekkel nem kell törődnöd, ha egy fejezetet alaposan áttanulmányoztál.

Bevezetés és szándék Az új könyv bemutatása Ha bajba kerülsz


1 béta: számítástechnikai környezetben egy program olyan változatát jelenti, amelyet a végleges kiadás előtt még a szélesebb közönségnek tesztelés számára kibocsátanak, szemben az "alfa" változattal, amelyet még csak a fejlesztők tesztelnek (a fordító)