8. KOMMUNIKÁCIÓS AKADÁLYOKBármely, erővel vagy potenciállal rendelkező áramlás tömeget, nyomást vagy töltést építhet fel, ha elzáródik vagy meggátlódik.

Egy szellemi lény egyik legbensőbb és legfontosabb áramlata a kommunikáció szabad áramlása.

Ha ez gátlódik vagy erőltetett, akkor tiltakozáshoz, zaklatottsághoz, problémákhoz, megrögzött magatartáshoz és más betegségekhez vezethet.

A kommunikációs gátak viszont alapvetően választás eredményeként jönnek létre, azaz a személy maga dönti el, hogy felhagy a kommunikációval.

Ez azt jelenti, hogy ha úgy döntesz, az okok és a miértek megvizsgálása nélkül átléphetsz a kommunikációs gátakon. Ez egyszerűen mennyiségi alapon is megoldható. Ha eleget beszélsz a szexről, akkor megszűnnek ezek a gátlásaid, persze csak addig, amíg az emberek el nem kezdenek kritizálni, amikor beszélni kezdesz, mert ez egy jó okot ad neked arra, hogy újra elhallgass.

Ez viszont a gátakon áthatolás közbeni biztonságos beszélgetés szükségességének a problémáját veti fel. Miután eltakarítottad azokat, nem kell megrögzötten beszélned, így véleményt alkothatsz és nem kell felzaklatnod valakit akkor, amikor ez helytelen. Ahhoz viszont, hogy a gátlásoktól megszabadítsd magad, elsősorban vad és fékevesztett kitörésre van szükséged, ami egy átlagos társalgásban általában elfogadhatatlan.

Ahol egy személy egy másikat kezel, egyszerűen hagyni kell, hogy a másik személy gátlástalan módon beszélgessen, egyszerűen csak meg kell hallgatnia és bátorítania kell az áramlatot, egészen addig, amíg a gátak eltűnnek.

Önmagad kezeléséhez az egyedüli lehetőség az, hogy elképzeled, hogy emberekkel kommunikálsz és hogy hosszú és gátlástalan leveleket írsz nekik addig, amíg a kommunikációban szabadnak nem érzed magadat. Úgy írd őket, mintha el is akarnád küldeni nekik, de ahogy jobban érzed magad, ezt már nem muszáj megtenned. Ezeket a leveleket egy nagy kötegbe gyűjtsd, amíg hirtelen megkönnyebbülten nem sóhajthatsz fel és úgy érzed, hogy teljesen gátlástalanul tudsz beszélni, ha úgy akarod.

Most ezt oly módon fordítsd meg, hogy ők írjanak neked levelet. Írj a nevükben magadnak levelet és ezeket is annyira vadnak és fékevesztettnek írd meg, amennyire csak tudod. Ahhoz, hogy ezen a területen felszabadítsd magad a gátlások alól ugyanúgy szükséged van arra, hogy hajlandó legyél valaki mást hagyni, hogy neked bármit elmondjon, mint hagyni, hagy bármit bárki másnak elmondjon. Egy átlagos személynek mindkét irányban létezik kommunikációs gátja és másokat is gátol az egymással folytatott kommunikációjukban.

Amikor végeztél, nem lesz többé szükséged arra, hogy más embereket megijessz vagy hogy olyan dolgokkal halmozz el, amelyekkel nem tudnának szembenézni. Ha erre mégis késztetést éreznél, akkor ez azt jelenti, hogy nem futtattad eleget az eljárásokat. Ebben az esetben vissza kell térned és be kell fejezned azokat.

Jegyezd meg, hogy ebben a fejezetben csak az a cél, hogy a kommunikáció felszabadítása érdekében eltüntessük a gátakat és gátlásokat ahhoz. A pozitív képességekkel és gyakorlatias dolgokkal a következő fejezetben foglalkozunk.

8.1 A test

Most egy olyan levelet írj egy képzeletbeli személynek, amely a saját intim testrészeid leírását tartalmazza részletesen. Jobb, ha leírod, mint ha csak elgondolod. Ebben az esetben a mennyiség a fontosabb, mint a minőség.

Most az elképzelt személy helyében írj levelet magadnak, amelyben ez a személy tudomásul veszi a leveled és a saját testrészeit írja le neked.

Folytasd ezt az oda-vissza történő levélírást. Tartalmazzon olyan kényes dolgokat is, amelyeket normális esetben nem mondanál el senkinek. Foglald bele a személyes szokásaidat, beleértve a rossz szokásaidat is, a fürdőszobai részleteket és bármi egyebet, ami az eszedbe jut és a testeddel van kapcsolatban.

Addig folytasd, amíg ezen a téren bárkinek bármit el tudsz mondani és ezen a téren bármit végig tudsz hallgatni anélkül, hogy ez zavarna.

8.2 Szex

Most a szexről írj, általánosságban is, de a saját vágyaidról és tapasztalataidról is.

Újra addig írj oda és vissza leveleket, amíg úgy nem érzed, hogy ezen a téren is szabadon tudsz kommunikálni.

8.3 Társaság

Most a másokkal fenntartott kapcsolataidról írj, beleértve a munkát, a csoportokat, a társadalmat és minden más emberrel létesített kapcsolatodat. Ebbe bele kell foglalnod a kínos tapasztalatokat, olyan általad megtett dolgokat, amelyeket nem szeretnél mások tudomására hozni, olyan dolgokat, amelyeket félsz a nyilvánosság előtt elmondani, bírálatokat, amelyeknek nem mersz hangot adni, stb.

Újra addig írj oda és vissza leveleket, amíg úgy nem érzed, hogy ezen a téren is szabadon tudsz kommunikálni.

8.4 Kívánságok

Most azokról az általad kedvelt és nem kedvelt dolgokról írj, amelyeket nem mersz elmondani, mert népszerűtlen dolgok. Írj a kívánságaidról, az alapvetőekről és a különlegesekről. Írj bármilyen erős hiedelmedről, amit a nyilvánosságnak nem mernél feltárni.

Újra addig írj oda és vissza leveleket, amíg úgy nem érzed, hogy ezen a téren is szabadon tudsz kommunikálni.

8.5 Emberek

Válassz ki olyan személyeket, akikkel bensőséges kapcsolatban vagy vagy voltál és akikkel kapcsolatban kommunikációs gátlásaid lehetnek. Ilyenek például a szüleid, a gyerekeid, a szerelmeid, a házastársad, a közeli barátaid stb.

Írj mindenkinek levelet és a nevükben válaszleveleket, akivel kapcsolatban bármilyen kommunikációs gátlásod van, vagy bármi olyat, amit úgy érzel, hogy el szeretnél mondani, vagy bármi mást a 8.1-től 8.4-ig terjedő fejezetben leírtakig. Addig folytasd, amíg úgy nem érzed, hogy minden kényszer, minden korlátozottság eltűnt az olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyeket mondanál nekik vagy amelyeket hallanál tőlük.

8.6 Foglalkozások

Most keress olyan foglalkozásokat, amelyekkel kapcsolatban gátlásod lép fel.

Válassz olyan dolgokat, mint például a főnökök, a tanárok, a rendőrök, a bírók, a papok, az üzletemberek, a politikusok stb.

Mindegyik foglalkozással kapcsolatban írj oda és vissza leveleket. Írj le mindent, amit el kell mondanod, amit magadba tartottál vagy bármit, amit a 8.1-től a 8.4-ig fejezetekben leírtakkal kapcsolatban találsz.

8.7 Egy népes helyen

Most menj egy népes helyre. Ezen lépések mindegyikét addig végezd, amíg jól nem érzed magadat velük kapcsolatban. Ha ezzel problémáid vannak, akkor a megakadás helyett inkább haladj körbe és mindegyikből egy kicsit végezz el.

8.7.1 Válassz ki személyeket és képzelj el valamit, amit mondanál nekik. Ez lehet megbotránkoztató vagy az előzőektől teljesen független dolog.

8.7.2 Válassz ki személyeket és képzelj el valamit, amit hajlandó lennél hallani tőlük. Ezek újra lehetnek megbotránkoztató vagy az előzőektől teljesen független dolgok.

8.7.3 Válassz ki párokat (nem szükséges, hogy társalogjanak vagy kapcsolatban legyenek egymással) és képzelj el valamit, amit egymásnak tudnál mondatni velük.

8.8 Igazi szabadság

Ez az utolsó eljárás ebben a fejezetben. Addig végezd, amíg az utolsó gátlás is eltűnik és úgy érzed, hogy képes vagy szabadon kommunikálni.

A három utasítást körkörösen kell végezni. A hangsúly azon dolgokon kell legyen, amelyekről beszélni szeretnél és ne hagyj ki belőlük semmit.

Mostanra már képesnek kell lenned arra, hogy egy egyszerű döntés alapján átlépj a megmaradt gátakon, de ha valami úgy néz ki, mint egy ottmaradt gátlás és nem akar feloldódni, akkor félre kell tenned ezt az eljárást és a problémás területtel kapcsolatban vissza kell térned a levélíráshoz addig, amíg az nem kezelődik. Ezután térj vissza ide és fejezd be a félbehagyott eljárásokat.

Az utasítások a következők:

8.8 a) Mit lennél hajlandó valaki másnak elmondani?

8.8 b) Mit lennél hajlandó valaki másnak hagyni, hogy neked elmondja?

8.8 c) Mit lennél hajlandó valaki másnak hagyni, hogy másoknak elmondja?

7. Hajlandóság és elérhetőség Az új könyv bemutatása 9. Többet a kommunikációról