9. TÖBBET A KOMMUNIKÁCIÓRÓLMost, hogy már a szabad kommunikációt akadályozó gát némelyikét eltávolítottuk, itt az ideje, hogy megvizsgáljuk, hogy milyen mechanizmusok játszanak közre a kommunikációban.

A legegyszerűbb formájában a kommunikáció valaminek egy kiindulási ponttól egy fogadó pontig történő kivetítése. Tulajdonképpen a részecskemozgásra vagy az energiaáramlásra is gondolhatunk úgy, mint az egyik helyről a másikra irányuló kommunikációra.

Most viszont minket inkább az élőlények által kezdeményezett kommunikáció érdekel, és ennek megvan az a különleges tulajdonsága, hogy az itt és most keletkezik, az azt kezdeményező személy szándéka szerint. Ez azért különleges, mert rengeteg minden, amit érzékelünk, csupán régebbi holmi, amely még itt ugrál körülöttünk.

Rengeteg hasznos dolgot létezik, amelyet megvizsgálhatunk és amelyekkel egyesével – közben néhány gyakorlatot elvégezve – foglalkozni is fogunk. Ezen a területen még egy kis mennyiségű munka is jelentősen javíthatja egy személy életkörülményeit, mivel annyira fontos részét alkotja az emberek közti kapcsolatoknak a kommunikáció.

9.1 Szándékok kivetítése

A kommunikáció átvitelében közrejátszó legegyszerűbb és a legerősebb tényező a kommunikációnak a távolságon keresztül az általad szándékozott helyre történő kivetítése.

Elég érdekes módon a szavak és a mechanizmusok a szándékhoz képest másodlagosak. Mondhatsz téves szavakat és az emberek mégis megértenek, ha elég erős a szándékod. Keresztülsuttoghatsz egy hangos szobán és meghallja az, akinek szántad. Különös és csodálatos dolgok történhetnek, ahogy ezen a téren a képességeidet fejleszted.

Az itt megadott gyakorlatok csupán elolvasva ostobának vagy jelentéktelennek tűnhetnek. Nem azok, de szükséged lesz a kipróbálásukra ahhoz, hogy megértsd a hatásukat.

9.1.1 Válassz ki egy tárgyat a szobában, és kezdj el hangosan "helló"-t mondani neki. Figyeld meg a térben azt a pontot, ahová minden egyes hellót kivetítesz. Szándékosan irányítsd néhányat a tárgy elé vagy mögé, jobbra vagy balra tőle. Ezután a hellókat pontosan a tárgy közepébe irányítsd.

Válassz egy másik tárgyat és ismételd meg ugyanezt.

Arra összpontosíts, hogy a hellók az irányításod alatt álló pontokba kerüljenek és legyél tudatában azoknak a pontoknak, amelyekbe kivetítesz.

Megjegyzendő, hogy most a szándék inkább aktív, mint passzív definícióját használjuk. Tehát most arról a szándékról beszélünk, hogy valaki valaminek a megtörténésére törekszik, nem pedig egy személy motivációjára vagy indokaira gondolunk.

9.1.2 Most gyorsan nézz körül a szobában, válassz ki tárgyakat és úgy mondj nekik "helló"-t, hogy minden egyes alkalommal a tárgy közepét célzod meg. Ha úgy érzed, hogy az egyik nem igazán talált, akkor ahelyett, hogy a szándékod kijavításával küszködnél, inkább egy másik tárgynak köszönj, majd menj vissza és csak ekkor köszönj az elhibázott tárgynak. Tehát amikor ez szükséges, akkor határozottan, pozitív hozzáállással ugorj vissza egy tárgyra, amíg elégedett nem vagy azzal, hogy mindegyikhez kielégítően ki tudsz nyúlni.

9.1.3 Most egy értelmetlen szóra gondolj és vedd úgy, hogy az "helló"-t jelent. Ezt a szót mondd ki, de egy helló szándéka érkezzen a tárgyakba.

Ezután véletlenszerűen válassz ki szavakat, más-más jelentéssel, de úgy mondd azokat a tárgyaknak, mintha "helló"-t jelentenének.

Addig végezd, amíg a felhasznált hangoktól függetlenül a mentális szándékot külön nem tudod választani a szavakkal történő kifejezéstől.

9.1.4 Most pedig kiáltsd a hellókat, amíg a kivetítő erőt korlátozó gátak nem engednek.

Ezután suttogj hellót, miközben erős szándékot vetítesz ki.

Ha szükséges, felváltva használd a utasításokat, amíg ugyanolyan erős szándékot tudsz fenntartani kiáltva, mint suttogva.

9.1.5 Most a "helló" szándékot csendesen vetítsd ki a tárgyakra. Az az elképzelés, hogy a szándékot inkább a tárgy belsejébe kell helyezned, nem elég csupán az elmédben elgondolnod.

Esetenként mondj egy pár hangos a "helló"-t majd térj vissza a csendes szándékhoz. Ezt addig folytasd, amíg a szándékod erősségét akkor is fent tudod tartani, amikor csendben vagy.

Mint ezen gyakorlatok mindegyikében, a szándékodat most is egyedi tárgyakba, precízen kiválasztott pontokba vetítsd ki.

9.1.6 Csak az egyik irányba haladva fárasztó lehet. A szándékok és a kommunikáció nem muszáj, hogy kétoldalú legyen, de sokkal kényelmesebb, ha mindkét irányba mozog.

Azért, hogy ezt egy kicsit ellensúlyozzuk, gondolj egy "helló"-t csendben mindegyik tárgyba, és képzeld el, hogy "köszönöm"-öt válaszolnak úgy, hogy a szándék a tárgyból hozzád érkezik.

Addig folytasd, amíg kényelmesen nem érzed magad.

Megjegyzendő, hogy voltaképpen te vagy az, aki ebben a visszatérő kommunikációban a szándékot létrehozza.

9.1.7 A mindennapi társalgásban is próbáld ki azt, hogy a dolgokat erős mentális szándékkal mondod, de azzal is kísérletezhetsz, hogy nem adsz a mondanivalód mögé semmilyen szándékot és azzal is, hogy más szándékot helyezel az általad használt szavak mögé. Figyeld meg, hogy az emberek hogyan reagálnak.

Figyeld meg azt is, hogy a nagyon erős szándék hajlamos paranccsá válni.

Emellett azt is figyeld meg, hogy az emberek gyakran megérzik a nem verbális szándékot, de úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják azokat.

Ha már nagyon jó vagy ebben, akkor néha egy pincért vagy egy pincérnőt egy csendes szándékkal rá tudsz venni arra, hogy meginduljon vagy megforduljon, de mivel ők nagyon jók abban, hogy ne vegyék tudomásul a vendégek hangosabb figyelemfelhívó kiáltásait, egy csendes szándék mellőzése nem okoz nekik nehézséget. Még ha látod is őket reagálni, nagy súlyt helyeznek arra, hogy ne válaszoljanak. Viszont észre fogod venni, hogy gyakran egy suttogással el tudod kapni a figyelmüket egy zajos teremben, és erre válaszolnak a legjobban, mivel ez újdonság és mivel megkerüli azt a mentális pajzsot, amelyet a vendégek állandó zaklatásai ellen állítottak fel. Minél finomabb az érintés, annál jobb a reakció.

9.2 Nyugtázás

Ha valaki elhatározta, hogy egy kommunikációt továbbítani fog, akkor azt addig erőlteti és ismétli, amíg azt nem látja, hogy a kommunikációját fogadták.

Ha mások észlelése gyenge, nehezen ismerik fel, hogy a kommunikáció eljutott a befogadó pontig, hacsak a kommunikációra nem adnak valamiféle nyugtázást.

Továbbá sok olyan dolog, amit egy ember megrögzötten vagy automatikusan végez, egy régi kísérlet arra, hogy olyan valamit kommunikáljon, amelyet soha nem nyugtáztak igazán.

Ezentúl a mindennapi beszélgetések során a kommunikáció gyakran simábban folyik, ha a kezdeményezett kommunikáció mellett oda-vissza nyugtáznak is.

Sok mindent mondhatsz egy kommunikáció nyugtázására. Néha csak azt akarod kimutatni, hogy hallottad, máskor az egyetértésedet szeretnéd kifejezni. Jegyezd meg, hogy nem kell egyetértened a nyugtázáshoz, de a személlyel legalább azt éreztetheted, hogy az üzenete eljutott hozzád.

Azért, hogy valamit nyugtázz, olyan dolgokat mondhatsz, mint hogy "jó", "szép", "felfogtam", "köszönöm", "értem", "hallottam", "rendben" stb.

A nyugtázás egy személy érzelmeit vagy csupán a tartalom kiértékelése nélkül a kommunikáció befejezését is továbbíthatja.

Ha bírálatot vagy szarkazmust továbbítasz egy feltételezett nyugtázással, valójában nem nyugtázod, hanem elutasítod a kommunikációt és ez feldúltságot okozhat. Ha muszáj nem egyetértened valamivel, akkor jobb, ha pusztán nyugtázol (így a személy tudja, hogy megértetted azt, amit mondott) majd pedig ez után kifejted a véleményed ahelyett, hogy kritikával félbeszakítod.

Ha valaki mást kezelsz, egyszerűen csak hagyd, hogy átgondoljon dolgokat ahelyett, hogy ráerőltetnéd a saját elképzelésedet, tehát csak nyugtázást használj mindenféle kiértékelés belekeverése nélkül. Egy szokványos társalgásban azonban több visszajelzésre van szükség. Viszont ha valaki meg szeretne könnyebbülni, akkor bölcsen teszed, ha csupán egyszerűen nyugtázod, így meg tudnak szabadulni a mondanivalójuktól.

Egy nyugtázás lehet teljes és végleges befejezés, egy bizonyos kommunikáció egyszerű nyugtázása vagy egy részleges (vagy fél) nyugtázás, amely arra bátorítja a személyt, hogy többet mondjon. Ezek mindegyike gyakorolható.

9.2.1 Képzeld el a szobában levő tárgyakról azt, hogy "helló"-t mondanak, te pedig nyugtázd mindegyiket egy "köszönöm"-mel. A nyugtázásaidat úgy irányítsd pontosan a tárgyakba, mint ahogy azt az előző szakaszban megadott gyakorlatokban végezted.

9.2.2 Túl nagy erővel is nyugtázhatsz, nem csak befejezve a kommunikációs ciklust, hanem egy extra nyomást is kifejtve, amely le is gyűrheti azt a személyt, akihez beszélsz. Túl gyengén is nyugtázhatsz (nem egy bátorító fél nyugtázással, hogy a személy még többet beszéljen, hanem egyszerűen egy túl gyengével). A tárgyakkal mondass magadnak "helló"-t, gyakorold velük a túl- és alulnyugtázást, néhányat túl nagy erővel (kiabálással vagy akármivel), néhányat túl gyengén és néhányat rendesen végezve. Menj végig ezeken néhányszor, amíg tökéletesen el nem sajátítod ezt és néhány jó nyugtázással fejezd ezt be.

9.2.3 Most a tárgyakkal mondass magadnak "helló"-t és csendesen nyugtázd azokat.

9.2.4 A tárgyakkal mondass magadnak "helló"-t és a nyugtázást különféle egyetértő és egyet nem értő módon (hangosan) gyakorold, néha pedig egy-egy egyszerű nyugtázást is iktass be. Addig folytasd, amíg ezt jól nem tudod kezelni, majd egy-két sima nyugtázással fejezd be.

9.2.5 Most a követezőképpen gyakorold a részleges nyugtázást:

Válassz egy tárgyat, amely "helló"-t mond neked. Adj neki egy részleges vagy egy irányító nyugtázást, amely arra bátorítja, hogy többet mondjon. Ez lehet egy rendes, irányító stílusú nyugtázás, vagy akár egy kérdő "hmm …?" is. Majd képzeld el, hogy azt mondja hogy "Szép az idő", és adj neki egy teljes nyugtázást. Válassz egy másik témát, és addig végezd ugyanezt, amíg tökéletesen nem megy.

9.2.6 Most ezeket a mindennapi társalgásban is próbáld ki. Megint kísérletezz egy kicsit és figyeld meg az eredményt

Egy veszélyes helyzetet gyakran egy teljes és tökéletes nyugtázással is hatástalanítani tudsz, miközben magadtól nem mondasz és nem kezdeményezel semmit. Mindent, még a kérdéseket is, határozottan és magabiztosan, valami ilyesmivel kezelj: "köszönöm, tényleg értem, amit mondtál". Minden erős nyugtázás hajlamos befejezni a másik személy által elkezdett kommunikációt, és mindent újra kell kezdenie.

A kezdeményezés nélküli folyamatos nyugtázás trükkje az eladók elleni védelemként is kitűnően működik. Ne ragaszkodj hozzá nagyon veszélyes helyzetekben, de néha működik, használd az ítélőképességed.

Például a rendőröknél egy közlekedési bírság helyett néha egy dorgálással megúszhatod, de ne várd azt, hogy el tudsz téríteni valakit, akinek az a szándéka, hogy a munkáját végezze.

9.3 Mindent egybevéve

Most ezt egy kicsit néhány olyan gyakorlattal bonyolítsuk meg, ahol valamilyen szándékkal felteszünk egy kérdést, kapunk rá egy választ, és nyugtázzuk azt.

Ehhez élő személyekre van szükségünk, valamint egy egyszerű cselre, hogy egy ártalmatlan kérdés feltételére mentséget szolgáltassunk. Ennek a legkönnyebb módja egy felmérés készítése.

Keríts egy csipeszes írótáblát és kapcsolj hozzá lapokat. Ha szükséges, akkor gyakorold az állva írást. Könnyebb dolgod lesz, ha igényesen nézel ki, vagy a feltett kérdésekhez és a helyhez illően vagy öltözve.

Találj ki pár felmérő kérdést. A "melyik filmet láttad utoljára?" és a "tetszett neked?" kérdések általában szépen fognak működni, amíg közük van a felmérés helyéhez.

Amikor a kérdést felteszed, akkor a válasz meghallgatása iránt érdeklődést kell mutatnod, tehát olyan dologgal kapcsolatban próbálj meg kérdezősködni, amely iránt egy kis lelkesedést tudsz mutatni. Ne felejtsd el, hogy ez arra is lehetőség, hogy egy kicsit többet tudj meg az emberekről. A mondanivalójuk meghallgatása iránt erre alapozva is mutathatsz egy kevés igazi érdeklődést. Emellett a gyakorlat arra is jó, hogy a társas összejöveteleken jól el tudj boldogulni, ugyanis az emberek szeretik azt, ha valakit érdekel a mondandójuk.

Végezheted ezt úgy is, mint egy igazi felmérést és ezután ténylegesen összeszámolhatod az eredményeket. Ezt biztosítja az, hogy a válaszokat rendesen felírod (az emberek idegesíti az, ha nem) és így ismerni fogod az eredményeket, valamint abban az esetben is képes leszel okosan válaszolni, amikor egy kikérdezett személlyel később újra találkozol és érdeklődik, valamint egy kicsit szórakoztatóbbá is teheti a dolgokat.

Ha bárki megkérdez, mondhatod, hogy ezt egy általad végzett tanfolyam miatt végzed. Pszichológiát, marketinget és statisztikai analízist tanulók egyfolytában ilyesmit csinálnak. Nincs szükség arra, hogy úgy tégy, mintha egy cég számára végeznél egy hivatalos felmérést.

Menj egy népes helyre. Válassz ki embereket, lépj hozzájuk és kérdezd meg, hogy feltehetsz-e nekik egy-két felmérő kérdést. Nyugtázd a választ és ha hajlandóak rá, akkor tedd fel az első kérdést, nyugtázz, tedd fel a másodikat is és nyugtázd a választ. Írd le a válaszokat. Köszönd meg nekik a szívességet és menj a következő személyhez. Ha sok mondanivalójuk van, akkor részleges nyugtázással bátoríthatod őket.

Ha valakinek túl hamar túl erős nyugtázást próbálsz adni, akkor úgy fogják érezni, hogy vagy a kommunikációjukat próbáltad meg megállítani, vagy nem fogtad fel azt, amit mondtak neked, és hajlamosak lesznek arra, hogy magukat ismételjék és hosszasan beszélgessenek. Ezt korai nyugtázásnak nevezik. Próbáld ezt elkerülni, de ha mégis megtörténik, fogadd el a következményeket. A célod az, hogy tiszta és teljes kommunikációt hallj és azt a kellő pillanatban a megfelelő erővel nyugtázd ahhoz, hogy rendesen be tudd fejezni.

Ha a válasz helyett ők kezdeményeznek valamit, hagyd, hogy elmondják azt, amit akarnak, nyugtázd teljesen, kezeld, ha szükség van rá (lehet, hogy a pontos időt szeretnék megtudni vagy valamilyen helyet keresnek), és ismételd meg a kérdést.

Ha valaki veszélyesnek vagy problémásnak mutatkozik, kezeld nyugtázásokkal és finoman szakítsd meg a társalgást.

9.4 Összefoglalás

Rengeteg olyan dolog van, amelyet itt begyakorolhatsz. A Szcientológia Egyház kommunikációs tanfolyama is ezzel a területtel foglalkozik, de az kizárólag a páronként egymást gyakorlatoztató tanulókra épít. Mi néhány területen továbbhaladtunk, másokkal kapcsolatban viszont a szükségesnél kevesebbet foglalkoztunk, ahogy azt a könyv egyszemélyes természete megköveteli.

Ne feledd, hogy ez a könyv csak a kezdet. Minden fejezet anyagát tovább lehet fejleszteni.

8. Kommunikációs akadályok Az új könyv bemutatása 10. A duplikációs tényező