7. HAJLANDÓSÁG ÉS ELÉRHETŐSÉGTúl sok lenne számodra az, ha az elméd eltemetett mélységeibe lehatolnánk és az ottani dolgokat feltárnánk. Egyszerűen túl megrendítő lenne. Ezért az ember gátolja a saját képességeit, ugyanis tudja, hogy összeroppanna, ha kinyitná a zsilipeket.

Az emberek viszont ostoba módon mind több és több nem szembesült réteget adagolnak ehhez anélkül, hogy az elrejtett területekből valaha vissza is nyernének valamit.

Az egyszerű megoldás az, ha egyszerre egyvalamit derítünk fel, majd fokozatos feltárjuk az elrejtett dolgokat, olyan mértékben fedve fel azokat, hogy azt az adott személy még el tudja viselni.

Senki sem tudná kibírni azt, ha minden életének az emléke egyszerre, robbanásszerűen visszatérne. Azt viszont fokozatosan meg tudod tenni, hogy apránként feltárod az emlékeidet és a halhatatlan lélekkel való személyazonosságodat helyreállítod.

Az elme egy része tiszta és nyitott. Ez az a rész, ahol éber vagy és képes vagy tudatosan cselekedni. Emellett létezik egy fekete terület, amely oly mélyen el van temetve, hogy nem tudsz hozzáférni. Közöttük pedig egy szürke sáv található.

Ez a szürke sáv a hozzáférhetőség sávja, amely azokat a dolgokat tartalmazza, amelyek számodra elérhetőek és amelyeket az eljárások futtatása során képes vagy megtalálni és kezelni.

Miközben ebből a szürke sávból dolgokat távolítasz el és teszel rendbe, több, előzőleg fekete terület változik át szürke sávvá. Ez olyan, mint homokrétegeket eltávolítani, ahol nem tudsz túl mélyre leásni, különben ekkor a környező homok elönti a lyukat, de ahol fokozatosan eltávolíthatsz egy egész réteget és felfedheted az alatta lévőt.

A szürke sáv lehet keskeny vagy széles. Ha jól táplált és kipihent vagy, az kiszélesíti a sávot, mivel mind testileg, mind lelkileg jobb állapotban vagy. Ha magabiztos vagy, kiszélesedik a sáv, míg ha félsz ránézni dolgokra, leszűkül.

Minél szélesebb ez a sáv, annál több mindent tudsz adott időben elvégezni.

Ha egy gyakorlott és hozzáértő szakképzett személy dolgozik veled, akkor az megnöveli a sávot, mivel nagyobb biztonságban érzed magad és bízol abban, hogy baj esetén majd kezeli a problémákat.

Ha egyedül dolgozol, a sáv szélessége lecsökken, ami lelassítja a haladásod. Ezért nagyon fontos, hogy néhány olyan eljárást futtass, amelyek egy kicsit ezen sáv szélességének növelését célozzák meg.

Már futtattunk pár olyan eljárást, amelyek célja a konfrontálási képességed növelése volt, és tanultál néhány olyan technikát, amely ki tud segíteni a bajból. Ezek mind olyan tényezők, amelyek az elérhetőség sávját növelik. Most egy harmadik tényezővel fogunk foglalkozni, a hajlandóságoddal arra, hogy megtudj dolgokat.

Tágabb nézőpontból szemlélve egy halhatatlan lelket lehetetlen maradandóan megbántani, ezért nincs olyan tudás, amely igazán árthatna neked. A beszűkült emberi nézőpontból szemlélve viszont a személy félhet bizonyos dolgok kitudódásától. Ezért azt gyakoroljuk be, hogy hogyan nézhetünk szembe képzeletbeli dolgokkal, mivel így könnyebb lesz a valódi dolgokkal szembesülni, amikor erre kerül a sor.

El kell érned azt a szintet, amelyen egyáltalán nem érdekel, hogy egy gondolat mennyire félelmetes vagy rettenetes. Ehelyett csak az igazat akarod. Ahogy Jézus mondta: "Az igazság szabaddá tesz".

7.1 Hajlandóság megtudni

Ezeket a utasításokat váltakozva futtasd. Kitalálhatsz dolgokat. Észrevehetsz olyan dolgokat, amelyek valószínűleg igazak. Észrevehetsz olyan dolgokat, amelyek biztos nem igazak, és felismerhetsz olyanokat, amelyek ha igazzá válnának, hajlandó lennél tudomást venni róluk.

Juss el addig, amíg hajlandó vagy bármit megtudni, nem számít, hogy az mennyire rettenetes vagy bizarr.

7.1 a) Mit lennél hajlandó magadról megtudni?

7.1 b) Mit lennél hajlandó valaki másról megtudni?

7.1 c) Mit lennél hajlandó hagyni valaki másnak, hogy megtudjon?

7.2 Megtudni valamit valamiről

Ez egy másik "hajlandó megtudni" eljárás. Az elsőhöz hasonló módon futtasd.

7.2 a) Mit lennél hajlandó megtudni a testedről?

7.2 b) Mit lennél hajlandó megtudni a barátaidról vagy a szeretteidről?

7.2 c) Mit lennél hajlandó megtudni azokról csoportokról, amelyekbe tartozol?

7.2 d) Mit lennél hajlandó megtudni a társadalomról?

7.3 Fejlettebb változat

7.3 a) Mit lennél hajlandó megtudni a valóságról?

7.3 b) Mit lennél hajlandó hagyni valaki másnak, hogy megtudjon a valóságról?

7.3 c) Mit lennél hajlandó hagyni másoknak, hogy megtudjanak a valóságról?

7.4 Lenni

Most terjeszkedjünk egy kicsit tovább, néhány olyan területre, ahol fontos szabadon gondolkozni. A skála tetején a személy úgy találhatja, hogy képes a választása szerint bármi lenni vagy nem lenni.

7.4 a) Mi vagy hajlandó lenni?

7.4 b) Mit vagy hajlandó hagyni valaki másnak, hogy legyen?

7.4 c) Mit vagy hajlandó hagyni másoknak, hogy legyenek?

7.5 Cselekedni

7.5 a) Mit vagy hajlandó tenni?

7.5 b) Mit vagy hajlandó hagyni valaki másnak, hogy megtegyen?

7.5 c) Mit vagy hajlandó hagyni másoknak, hogy megtegyenek?

7.6 Birtokolni

7.6 a) Mit vagy hajlandó birtokolni?

7.6 b) Mit vagy hajlandó hagyni másnak, hogy birtokoljon?

7.6 c) Mit vagy hajlandó hagyni másoknak, hogy birtokoljanak?

7.7 Egyetértés és egyet nem értés

Fontos, hogy kedved szerint képes legyél egyetérteni és egyet nem érteni, és ne legyél megrögzötten az egyik oldalhoz láncolva. Tehát futtasd a következő utasításokat felváltva.

Megjegyzendő, hogy rendjén való, ha egy dologgal hajlandó vagy mind egyetérteni, mind egyet nem érteni. Hajlandó leszel bármely úton haladni, és ez az a képesség amit megcéloztunk.

7.7 a) Mivel vagy hajlandó egyetérteni?

7.7 b) Mivel vagy hajlandó nem egyetérteni?

7.7 c) Mivel vagy hajlandó valaki mást egyetérteni hagyni?

7.7 d) Mivel vagy hajlandó valaki mást egyet nem érteni hagyni?

7.8 Változás

A változás és a változatlanság iránti türelem is fontos.

7.8 a) Mit lennél hajlandó megváltoztatni?

7.8 b) Mit lennél hajlandó ugyanolyannak hagyni?

7.9 Népes helyen

Ez egy másik utcán, vasútállomáson vagy más, népes helyen végzendő eljárás.

Válassz ki embereket és mindegyikük számára találj ki valamit, amit hajlandó lennél számukra hagyni, hogy megtudjanak.

7.10 Félelem a tudástól

Azt mondják, hogy a legnagyobb félelem a félelem maga.

Az ismeretlentől való félelem sokkal rettenetesebb, mint valamely, a személy által megértett dologtól való félelem.

Attól félve, hogy egy rettenetes igazságot találsz közvetlenül a sarok mögött, azt okozza, hogy félsz körülnézni és emiatt árnyak fognak kísérteni, amelyek csak akkor tűnnek el, ha napfényre kerülnek.

Tehát képzeljünk el néhány olyan dolgot, amelyet megtalálhatsz. Futtasd addig, amíg nevetni nem tudsz rajta és már nem aggódnál annak a következményei miatt, ha valamely rettenetes dologra bukkannál rá.

7.10 a) Gondolj vagy találj ki egy rettenetes "igazságot", amit megtudhatsz.

7.10 b) Mik lennének ennek a következményei?

6. Szembenézés a múlttal Az új könyv bemutatása 8. Kommunikációs akadályok