6. SZEMBENÉZÉS A MÚLTTALEbben a fejezetben még több szubjektív eljárást fogunk végezni és ez egy jó pillanatnak tűnik arra, hogy megemlítsünk egy-két hasznos és követendő szabályt.

Sokkal jobban fogsz haladni a gyakorlatokkal, ha eleget ettél, kipihented magad és ha egy csendes, biztonságos, zavartalan helyen tudod azokat végezni.

Ne futtass szubjektív technikákat, ha zaklatott vagy zavart vagy, csak abban az esetben, ha az eljárás közvetlenül a zaklatottságra vonatkozik. Az első pár fejezetben említettekhez hasonló objektív technikák bármilyen körülmények között futtathatók.

Az objektív technikák, amelyek a jelenbeli érzékelést vagy cselekvést célozzák meg, nagyon hasznosak lehetnek olyan esetekben, amikor zaklatott vagy fáradt vagy. Ebben az esetben inkább általad ismert eljárásokat kell használnod ahelyett, hogy amíg még nem vagy optimális állapotban, egy újat próbálnál meg megtanulni.

Általában el kell kerülnöd az eljárások futtatását, ha alkohol vagy gyógyszerek hatása alatt állsz, kivéve az objektív eljárásokat, amelyek abban segítenek, hogy összeszedd magad.

Ám néha nincs más választásod. A szubjektív eljárások fájdalomcsillapítók vagy más olyan dolgok hatása alatt fognak futni, amelyek hátrányosan befolyásolják a mentális állapotodat, ám ez ahhoz vezet, hogy a dolgok lassan mennek és az eredmények is csekélyek lesznek. Láss neki és használj mindent, amit tudsz ahhoz, hogy abban az esetben is segíteni tudd a gyógyulásod, ha esetleg valamikor a kórházban találod magad, mivel ez inkább csak nehéz, nem pedig lehetetlen vagy tiltott.

Ezen figyelmeztetések tudatában végezzünk el néhány olyan eljárást, amelyben az emlékezetet és a múltaddal való szembenézést fejlesztjük.

Miközben valaki traumát okozó eseményeket él át, az "életereje" – vagy "thetája", ahogy azt a szcientológiában nevezik – a kellemetlen tapasztalatok miatt fokozatosan megragad vagy elzárul.

A legjobb technika ezen dolgok feloldására és arra, hogy energiát nyerjünk vissza nem az, nekiesünk a traumáknak és elkezdünk birkózni velük, hanem hogy kellemes pillanatokat idézünk fel. Ez ki fog ragadni az életed kellemetlen, leragadt részeiből.

Gondolj az életedre úgy, mint egy "időnyomra", egy idővonalra rajta időpontokkal és eseményekkel, mint egy szalagra vagy filmtekercsre. A rajta lévő kellemetlen események ragadósak és mentális töltéseket gyűjtenek, amelyek csapdába ejtik a figyelmedet és az energiádat. Végül a a kellemetlen tapasztalatok emléke miatt az egész elsötétedhet és eltömődhet.

Viszont a kellemetlen pillanatok mellett sok kellemes is létezik. A figyelmed ezekre irányítva enyhítheted a sötétséget és az elzáródást, és energiát nyerhetsz vissza a lezáródott pontokból.

Végül a traumás élmények felszámolására is szükséged lesz, de ezt jobb, ha azután végzed, hogy megnövelted az energiád, legyengítetted az elzáródásokat és tökéletesen tudod használni az egyszerű emlékezéssel kapcsolatos módszereket. A kellemes eseményekre való visszaemlékezés egy alapvető módszer arra, hogy elszakadj egy traumás emléktől, ha az túlzottan eluralkodik rajtad.

Néha az is előfordulhat, hogy egy bizonyos kellemes élményre vonatkozó kérdés ehelyett egy veszteséget tartalmazó pillanatot kavar fel. Általában nem szokásunk meghátrálni a nehézségek elől, de ebben az esetben minket csak a kellemes pillanatok érdekelnek.

Ha ez megtörténik, nézz szembe a veszteséggel és ha tudod, akkor fogadd el, majd ezután azonnal kezdj el kellemes pillanatokat keresni. Ha túl nehezen megy, vagy ha nem tudsz találni egy kellemes pillanatot sem, amely kapcsolatban áll az említett kérdéssel, akkor ejtsd azt a kérdést és keress egy bármilyen kellemes pillanatot, mindegy, mire vonatkozóan. Ha ez sem működik, akkor az első fejezetben leírt figyelem gyakorlatot végezd addig, amíg megnyugszol és kissé jobban érzed magad, majd idézz fel egy kellemes pillanatot az életedből. Ahogy újra visszatértél az útra, ugord át a problémákat okozó kérdést és térj át a következőre.

Ne fejezd be ezt az eljárást, ha a fent említett problémákba ütközöl. Olyan mintha leesnél a lóról: rögtön vissza is kell ülj rá, nehogy problémáid legyenek amiatt, hogy elijedsz. Tehát ne állj le – még ha csak egy szünetről is van szó – addig, amíg fel nem idézel néhány kellemes eseményt

Ezek ismétlendő eljárások. Az utasítássorozatot addig kell újra és újra elvégezned, amíg valamilyen eredményre nem jutsz.

6.1 Egyszerű felidézés – vonzalom

Addig ismételd a következő 3 utasítást, amíg jól nem érzed magad.

Jól meghatározható események és emberek után kutass.

6.1 a) Idézd fel azt, amikor valaki kedvelt téged.

6.1 b) Idézd fel azt, amikor kedveltél valakit.

6.1 c) Idézd fel azt, amikor két ember kedvelte egymást.

6.2 Egyszerű felidézés – egyetértés

6.2 a) Idézd fel azt, amikor valaki egyetértett veled.

6.2 b) Idézd fel azt, amikor egyetértettél valakivel.

6.2 c) Idézd fel azt, amikor két ember egyetértett egymással.

6.3 Egyszerű felidézés – kommunikáció

6.3 a) Idézd fel azt, amikor valaki élvezte azt, hogy veled beszélget.

6.3 b) Idézd fel azt, amikor élvezted azt, hogy valakivel beszélgetsz.

6.3 c) Idézd fel azt, amikor két ember élvezte azt, hogy egymással beszélgetnek.

6.4 Egyszerű felidézés – megértés

6.4 a) Idézd fel azt, amikor úgy érezted, hogy valaki igazán megértett téged.

6.4 b) Idézd fel azt, amikor úgy érezted, hogy valakit igazán megértettél.

6.4 c) Idézd fel azt, amikor két ember igazán megértette egymást.

6.5 Egyszerű felidézés – érzetek

Addig ismételd a következő 5 utasítást, amíg jól nem érzed magad.

Keress konkrét eseményeket és próbáld meg újra megtapasztalni a kívánt észleletet.

6.5 a) Idézd fel azt, amikor valami szépet láttál.

6.5 b) Idézd fel azt, amikor valami olyat élvezeteset hallottál.

6.5 c) Idézd fel azt, amikor valami olyat ízleltél, amit szerettél.

6.5 d) Idézd fel azt, amikor valami jó illatot éreztél.

6.5 e) Idézd fel azt, amikor valami jó érzést éreztél.

6.6 Részletes felidézés

Ebben a részben egy bizonyos típusú élményt fogunk kiválasztani és részletesen fogunk foglalkozni vele. Minden fő kérdés egy különálló eljárás. A legelsőt teljesen megmagyarázzuk. A többit ugyanígy kell használni. Ha nem tudsz a részletes kérdésekre jellegzetes válaszokat adni, akkor adj megközelítőeket.

6.6.1 Idézd fel azt, amikor élveztél egy étkezést.

6.6.1 a) mikor történt?

6.6.1 b) hol történt?

6.6.1 c) ki vett még részt?

6.6.1 d) figyeld meg az eseményben szereplő dolgok színeit.

6.6.1 e) figyeld meg, hogy a dolgok hogyan hangzottak.

6.6.1 f) figyeld meg az ízeket, szagokat, és érzeteket.

6.6.1 g) figyeld meg az eseménybeli testhelyzeted.

6.6.1 h) történt akkor valami érdekes ?

Ezután idézz fel egy másik, lehetőleg korábbi alkalmat, amikor élveztél egy étkezést, és ismételd az fenti részletező kérdéseket. Addig folytasd más ilyen események keresésével, amíg jól nem érzed magad.

6.6.2 Idézd fel egy kellemesen meghitt pillanatot.

Ez lehet nemi intimitás, egy szülő és gyermek között lévő közelségből, egy mély barátságból vagy akár egy kölcsönös segítségnyújtásból származó pillanat.

Használd a fenti részletező kérdéseket és addig keress ilyen meghitt eseményeket, amíg jól nem érzed magad.

6.6.3 Idézd fel egy olyan munka elvégzését, amelyre büszke voltál.

Ugyanúgy futtasd, mint fentebb.

6.6.4 Idézd fel azt, amikor egy csoport tagjaként jól szórakoztál.

Ugyanúgy futtasd, mint fentebb.

6.6.5 Idézd fel azt, amikor egy általad kedvelt helyet kerestél fel.

Ugyanúgy futtasd, mint fentebb.

6.6.6 Idézd fel azt, amikor örültél annak, hogy élsz.

Ugyanúgy futtasd, mint fentebb.

6.7 Más lehetőségek

Mielőtt a fejlettebb témákra, mint például az előző életekre térnénk rá, úgy általában is igazán jól kell érezd magad a dolgok felidézésével kapcsolatban.

Vizsgáld meg, hogy a fenti eljárások futtatásával ezt sikerült-e elérned. Ha nem, akkor még lehetséges, hogy többet hozzál ki belőlük. Vizsgáld meg mindegyiket a 6.1-gyel kezdve és nézd meg, hogy vajon nem futtatható-e még, vagy pedig elért-e egy olyan enyhülési ponthoz, amely túl jó ahhoz, hogy ezen idő alatt tovább tökéletesítsd.

L. Ron Hubbard írt egy Önelemzés című könyvet, amely egy sor olyan felidézési eljárást tartalmaz, amelyeket még ezeken kívül is lehet futtatni, ha úgy tűnik, hogy szükség van rá.

Megjegyzendő, hogy most nem a tökéletes emlékezőképesség elérésére törekszünk, hanem azt szeretnénk, hogy fejlettebbé, magabiztosabbá és képzettebbé válj a dolgok felidézésével kapcsolatban. Haladás közben még rengeteg felidézési eljárással találkozhatsz.

6.8 Előző életekre emlékezés

Halhatatlan lelkek vagyunk, akik már sok életet éltünk. Egyes személyek ezt a dolgot nyilvánvalónak fogják venni, míg mások számára ezt a gondolatot nehéz lehet elfogadni.

Ha ezt nehezedre esik megemészteni, akkor csak annyit kérek, hogy adj neki egy esélyt és próbálj ki néhány dolgot.

A könyv folytatásához nem szükséges az, hogy valóban higgy az előző életekben.

Az eljárások viszont egyes dolgokat felkavarhatnak és előhozhatnak olyanokat, amelyekkel szembe kell nézned, bármit is tartalmazzanak. Néha ezek a dolgok nem illeszkednek bele logikusan a jelenlegi életedbe.

Leginkább nyitott elmére és indokolatlan, előítélet nélküli hajlandóságra van szükséged ahhoz, hogy megvizsgáld azokat a dolgokat, amelyek előjönnek. Emellett egy kevés információra, egy kis eligazításra és egy kis gyakorlatra is szükséged lesz az előző életek fogalmával kapcsolatban ahhoz, hogy amikor előjönnek, akkor megértsd, hogy a dolgok hogyan illenek össze.

Nem muszáj hinned benne. Gondolhatsz ezekre az előző életekre úgy, hogy ezek csak képzeletbeli gyakorlatok vagy hogy ez egy olyan módszer, amelynek segítségével a tudatalattiban található mentális szerkezeteket kezelni lehet.

Tehát végezd ezeket a gyakorlatokat, akár hiszel az előző életekben, akár nem, és készülj fel arra, hogy néha szokatlan dolgok is felbukkanhatnak, miközben a könyvvel dolgozol, de ne kezdd el izgatottan bebizonyítani vagy megcáfolni ezt az anyagot. Ezek a dolgok majd maguktól elrendeződnek.

6.9 Egy-két alapvető információ az előző életekről

Azok a terápiák, amelyek elfogadják az előző életek létezését, gyakran az előző életek nyomasztó emlékeire koncentrálnak és ebbe a halál örökös kellemetlensége is beletartozik. De részben ezek a kellemetlen tapasztalatok az okai annak, amiért az emberek nem akarnak az előző életeikre emlékezni.

Emiatt mi a kellemes eseményekre fogunk koncentrálni és egyelőre átugorjuk a rossz időket. A dolgok felidézésében egyeseknek megvan a hajlamuk, hogy ezt egy megszokott mintába ültessék bele, főleg abban az esetben, amikor a tényleges kép gyökeresen más, mint a már megszokott. Ha valaki pedig egy valós, de homályos képet kap, hajlamos arra, hogy az üres területeket a tévében látott vagy a történelemkönyvekben olvasott képekkel töltse ki. Például azt fogod találni, hogy erős a hajlam arra, hogy valaki inkább a saját nyelvén szinkronizáljon, mint hogy a régi esemény idején használt nyelvet beszélje.

Ezen túl egy kicsit el is ábrándozhatsz. Ha valaki egy töredékre emlékszik a régi római korból, akkor szívesen hiszi azt, hogy ő volt Julius Caesar, mivel ő egy hatalmas és nagyon jól ismert figura volt.

Egy másik általánosan működésbe lépő mechanizmus a szerepek felcserélése és a rosszul emlékezés szokott lenni, azaz hogy a vesztes helyett a győztesnek, vagy hogy az áldozat helyett a bűnösnek gondolod magad. Ez éppenséggel mind a két irányba működik, a szomszéd rétje mindig zöldebb. Mivel nem tapasztaltad meg az ellenfél kellemetlen pillanatait, könnyebb rosszul visszaemlékezni arra, hogy a konfliktus ellentétes oldalán álltál, mint a fájdalommal vagy az akkori bűnösségeddel szembenézni.

Már nagyon régóta itt vagyunk, és bizonyos fokig beleragadtunk a kerékvágásba. Ezért a civilizációs és a kulturális stílusok gyakran ismétlődnek. Már rengeteg földszerű bolygó létezett, és – legalábbis nagy vonalakban – a történelem ismétli önmagát. Tehát ami első pillantásra ókori római életnek tűnik, az lehet, hogy egy másik bolygón történt, sok millió évvel ezelőtt.

Mindez majd fokozatosan magától elrendeződik, és sok mindent, amit eredetileg tévesen helyettesítettél be, a haladásod közben fokozatosan felismersz.

Tehát ne bizonygasd a helyességét és a jogosságát annak, amit bizonytalanul idézel fel, és ezért önhittségből vagy félreértésből ne kötelezd el magad a pontatlan felidézések védelmében vagy a hozzájuk ragaszkodásban.

Ellenben figyelj arra, hogy az összegyűjtött emlékeidet ne értékeld és ne becsüld le mint teljesen kitalált dolgokat, csak mert néhány logikai ellentmondás van benne.

Amikor valamit megpróbálsz megtalálni, akkor a tudatalattid gyakran átenged egy fontos kis darabot, még ha pontatlan helyesbítésekkel is van körülvéve. Ha például egy előző életet egy általad látott film szereplőjeként kell futtatnod, akkor láss neki, és tegyél úgy. Ne ülj ott és mondogasd, hogy például "ez teljesen lehetetlen, én nem lehetek Shakespeare MacBethje".

Ha a teljes eseményt leértékeled, akkor le fogod értékelni azt a kis részt is, ami igaz és ami eléd került. Lehet, hogy egyszer megölted az apádat nyereségvágyból, ahogyan MacBeth csinálta, de a tényleges esemény túl messze van ahhoz, hogy elérhető legyen. A nagyrészt elképzelt eset konfrontálása közben szembe szükséges és szembe kell, hogy nézz azzal a kis igaz emlékkel is, ami felbukkant.

Tehát ne harcolj az összegyűjtött emlékeiddel, és ne erőltesd azt, hogy történelmileg pontosak legyenek. Egyszerűen hagyd, hogy olyanok legyenek, amilyenek. A konfrontálási képességed fokozatosan javulni fog, a mentális töltések mennyisége csökken, végül pedig a kezdetben talált féligazságok mögött a valóságos dolgokat is fel fogod tudni idézni.

6.10 Az első lépés az előző életek felidézésében

A létezésünk folyama több millió életet ölel fel ebben és a korábbi univerzumokban.

Ehhez képest a mostani, Földön töltött életünk csak egy csepp a tengerben. Viszont a Földhöz hasonló képek nagyon régóta itt vannak körülöttünk és ezeket általában könnyebb felidézni, mint a sokkal idegenebbeket. Még ha ezek csak az előző életek egy ezredrészét teszik is ki, ezek jelképezik azokat, amelyek számodra a legismerősebbek és amelyekre állandóan emlékeztetnek.

Ebből mi előnyt kovácsolunk és olyan kellemes életeket keresünk, amelyek számodra valamennyire ismerősek.

Válaszd ki a történelem általad legkedveltebb időszakát, és azon belül is egy olyan civilizációt, amelyhez a legjobban vonzódsz. Esetleg ha jobban érdekel a sci-fi vagy a fantasy, akkor egy olyan űrbirodalomra vagy egy olyan fantasztikus királyságra gondolj, amely igazán jó érzést kelt benned.

Miután választottál, szabadulj meg minden részlettől, különösen a híres nevektől és eseményektől, és ehelyett a civilizáció általános jellegzetességeire koncentrálj. Ha valamely történelmi részlet pedig nagyon oda nem illőnek tűnik, akkor a helyesnek érzettek kedvéért azokat vesd el, mert lehet, hogy inkább valami nagyon régit és nagyon távolit érzel, nem pedig egy olyan földi civilizációt, amelyről olvashattál is.

Mivel egy olyan időszakra összpontosítunk, amely jó érzéseket kelt benned, és egy kellemes életet próbál meg felkavarni, valószínűleg megbízhatsz azokban az érzéseidben, amelyek megmondják, hogy milyen ember voltál és miket tettél. Egy jó életben nincs akkora hajlamod arra, hogy kellemes emlékekkel helyettesítsd az akkor történt kellemetleneket, mert az akkori tapasztalataid tényleg kellemesek voltak.

Most gondolkodj el azon, hogy egy ilyen civilizációban milyen tevékenységet élveznél. Képzelj el egy olyan eseményt, amikor ezt csinálod, próbálj meg színeket, hangokat és minden helyesnek tűnő részletet megkapni. Hozd ezt összhangba azzal, amit helyesnek vagy helytelennek "érzel", amíg ezzel kapcsolatban jól nem érzed magad. Gondolj arra, hogy ez egy igazi emlék megközelítése is lehet.

Néhányszor végezd el ezt, azaz képzelj el olyan tevékenységeket, amelyeket élveztél. Ezután nézd át ezeket az eseményeket és próbáld őket időrendbe rakni.

Fontold meg, hogy milyen munka vagy társadalmi helyzet tűnik számodra megfelelőnek. Képzelj el olyan eseményeket, amelyekben a kérdéses feladatokat végzed el. Ezeket is rendezd a többivel egy időrendbe. Segíteni fog, ha ezeket leírod, de a későbbi kiegészítéseknek is hagyj sok helyet.

Gondolkozz el azon, hogy milyen emberekkel törődsz ilyen körülmények között: barátokkal, szerelmekkel, szülőkkel, gyerekekkel, stb. Ezekkel az emberekkel valamilyen igazán jó eseményt próbálj meg elképzelni és ezt is add hozzá a leíráshoz.

Gondolkozz el azon, hogy milyen igazán jó dolog történhetett veled: személyes sikerek vagy fontos események, amelyek kedvezően hatottak az életedre. Újra képzelj el ilyen eseményeket és ezeket is add hozzá a leíráshoz.

Ha valami rossz dolog történt veled, haladj tovább, vizsgáld meg és add hozzá az események leírásához, de néhány jó dolog megkeresésével egyensúlyozd ki. Ne próbálj meg elkalandozni a veled történt szörnyű dolgok keresése miatt.

Most a fenti 6.6-ban ismertetett felidéző gyakorlatot az általad felépített előző életre összpontosítva ismételd meg.

Most írd le ennek az életnek a rövid összegzését és jegyezz le mindent, aminek a megtörténtében biztos vagy.

Válassz egy másik történelmi korszakot (vagy egy másik űrbirodalmat) és ezt az egész eljárást egy másik életen is ismételd meg.

Egy harmadikkal is végezd el. Legalább háromszor kell elvégezned, ugyanis így az elsőhöz nem fogsz túlzottan ragaszkodni.

Fogadd el azt a gondolatot, hogy amit felidéztél, az lehet, hogy csak félig igaz, az igazi emlékek és a képzeleted keveréke, de még a képzeletbeli rész is segít tágítani a nézőpontodat.

6.11 Végső lépés

Ez nem az előző életek kezelésének a végső lépése. Még rengeteg mindent fogsz megtenni, miközben végighaladsz a könyvön. Ez csak ennek a fejezetnek a végső lépése és az a célja, hogy mindent összeszedjen és stabilizálja az előző életek felidézésében elért nyereségeidet.

Ha az előző életek nagyon homályosnak és bizonytalannak tűnnek, ne keseredj el. Még nem haladtunk túl sokat előre ahhoz, hogy biztos emlékeid legyenek, hacsak már nem foglalkoztál eddig is rengeteget az előző életekkel, vagy nem vagy nagyon kitűnő formában.

Az elgondolás csak az, hogy megnyílj az előző életek felé és ezek a dolgok könnyebben elő tudjanak jönni, ha egy eljárás során szükséged lesz rájuk.

Most viszont, hogy egy kis eligazítást kaptál az előző életek terén, hacsak már az első alkalommal nem futottál bele az előző életekbe, akkor utolsó simításként egy hosszabb időszakon hajtsd végre a 6.1-től a 6.5-ig terjedő gyakorlatokat.

Lehetséges, hogy ezeket az eljárásokat túlfuttatod, mivel ezelőtt már futtattad őket. Ha ez történik, akkor térj vissza a korábbi enyhülési ponthoz, ahogy azt a második fejezetben megbeszéltük, de nagyon valószínű, hogy ezen eljárások legtöbbjét a most megnyílt hosszabb időtartamon is sikeresen lehet futtatni.

Ezeket az eljárásokat ne korlátozd a fentebb részletesen futtatott három élettartamra. Csak fogadj el mindent, ami eléd kerül.

Ez az a lépés, amelyben az előző lépésekben befektetett kemény munka eredményeként nagyon valóságos és élénk emlékeket kaphatsz.

5. Tanulás Az új könyv bemutatása 7. Hajlandóság és elérhetőség