8. fejezet

Botok és kövek

[Utalás egy angol gyerekek által mondogatott gúnyversre, mely szerint botok és kövek összetörhetik a csontom, de a szavak (vagy csúfolódás) soha nem árthatnak nekem – a fordító]

Te ügyetlen bolond! – üvöltötte Bősz bácsi, – Most az összes darabot elejtetted! Ezt az órát többé soha nem fogjuk összerakni!

Mortimer felszaladt a pincéből és könnyek csorogtak az arcán, amikor belépett az ajtón és keresztülviharzott a nappalin.

Ó kedvesem! – mondta az anyja. – A nagybátyjával mindig összetűzésbe kerül, pedig annyira keményen igyekszik segíteni.

Ez gyakran megtörténik? – kérdeztem.

Hát, attól félek, hogy elég ügyetlen szokott lenni.

Nem, nem erre gondoltam. Gyakran hívják ügyetlennek?

Ezen elgondolkozott. Igen. Az szokott lenni. Mortimer szeret dolgokat javítgatni, de a bátyám elég könnyen türelmetlen lesz és könnyen kifakad. Nincs hozzászokva a gyerekekhez.

Egy kicsit beszélgettünk erről a helyzetről. A barátnőm megkérdezte, hogy van-e valami tanácsom. Igen – válaszoltam azonnal – Segíts a bátyádnak, hogy máshova tudjon költözni.

Ezek után azt tanácsoltam, hogy a férjével próbáljanak meg arra összpontosítani, hogy a fiú önbizalmát helyreállítsák. Hagyjátok, hogy mindenfélén dolgozzon, de a kisebb baleseteket hagyjátok figyelmen kívül. Mindent dicsérjetek meg, amit jól csinál. Folyamatosan bátorítsátok.

Néhány héttel később a barátnőm felhívott. Ezt nem fogod elhinni …

Nos, hittem neki, de nagyon jólesett hallani, hogy a fia rengeteget fejlődött. Képzeld, már a legkényesebb feladatokat is sikeresen elvégzi. Tudod, már egyáltalán nem ügyetlen.

A gyermekek gyakran gúnyolják egymást azzal a régi mondással, amely azt állítja, hogy … csúfolódás soha nem árthat nekem.

Ez nem igaz. A kimondott szavak ugyanolyan károsak lehet, mint a botok vagy kövek, csak sokkal alattomosabbak.

Amikor valaki, akár dühből, akár viccből becsmérlő jelzőkkel illet egy gyermeket, lehet, hogy pont a nem kívánt állapotba taszítja őt.

Különösen a … vagy! kifejezések veszélyesek, mint a Óvatlan vagy!, Csak egy lusta dög vagy! vagy Ostoba vagy! Miért is? Mert rendelkezik reaktív elmével.

A reaktív elme egyik jellegzetes tulajdonsága az, hogy hipnotikusan engedelmességgel oda irányítja a figyelmét, ahová mondjuk neki. A dolgok névvel illetése restimulálhatja (aktiválhatja) a reaktív elmét.

Amikor a nem kívánt jellemzőket nevezzük meg, a thetánt leértékeljük és a reaktív elmét erősítjük. Az ügyetlen gyermek ügyetlenebb lesz, a lusta gyermek lustább lesz, a buta gyermek pedig még nagyobb butaságot mutat.

A legjobb módszer arra, hogy valakiből helytelen viselkedést váltsunk ki az az, ha MEGNEVEZZÜK a helytelen viselkedést. Ahhoz, hogy egy gyermeken segítsünk, olyan dolgokra kell irányítani a figyelmét, amelyeket helyesen csinál és amelyeket meg szabad tennie. A hibáira és a meg nem engedett tevékenységekre viszont a figyelmét nem szabad irányítani.

Hermelin néni a kis Percivalt beviszi a nappalijába és fontoskodva azt mondja: Most kedvesem, a szobában akármivel játszhatsz, de ahhoz a vázához nem szabad hozzányúlnod. Nagyon értékes, szóval NEM, NEM, NEM.

Most, ha Percivalnak a füle és a szeme rendesen működik, nyílegyenesen ráveti magát a tiltott vázára. Nem azért, mert tilos, hanem azért, mert Hermelin néni csak a vázára irányította a figyelmét, semmi másra. A vázáját akkor tudta volna a legkönnyebben megvédeni, ha említést sem tesz róla, és helyette keres néhány csecsebecsét, és megmondja, hogy ezekkel nyugodtan játszhat.

Néhány évvel ezelőtt megfigyeltem egy ilyen téves bánásmódot. A kisgyerek tizenhárom hónapos volt, és éppen tanult járni. Az új lehetőségek teljesen megigézték. Miközben az újonnan elérhető dolgok felfedezésébe vetette bele magát, a dohányzóasztalon található érdekesek tárgyak érdekelték a leginkább. Amikor viszont az egyiket megérintette, az anyja rácsapott a kezére és megdorgálta, hogy Nem, ahhoz nem nyúlhatsz!

Ez nem igazán térítette el a babát. Újra kinyúlt, az anyja újra rácsapott a kezére. Ez a küzdelem egész látogatásom alatt folytatódott.

A csatát egyikőjük sem nyerte meg. Miközben a fiú felnőtt, az anyja folyamatosan csapkodott és ordítozott, a fiú folyamatosan lázadt. Mire a tízes éveit elérte, elismerésre méltó mennyiségű baleset és szerencsétlenség szenvedő alanya lett. Az anyja még mindig címkézte és a reaktív elméje még mindig követte az utasításait. Látod, megmondtam, hogy le fogsz esni arról a fáról. Most valószínűleg eltört a karod.

Nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben azzal a módszerrel, amelyik megbünteti a gyermeket, ha kíváncsi és érdeklődik a környezete iránt.

Persze láttam, ahogy egy másik házaspár gyökeresen ellentétes módon oldotta meg ezt a problémát. Ahogy az első lányuk megtanult körbejárni a házban, az általa elérhető összes asztalt és polcot letakarították, csak a gyermekek játékait hagyták elérhető közelségben.

Nagyon kíváncsi voltam, hogy ez a rendszer hogyan is működik. Elsőre pillantásra minden rendben lévőnek tűnt, de a gyakorlatban az egész házból gyerekszobát csináltak, és ez másoknak nagyon kellemetlen lehet. Amikor ellátogattam hozzájuk, rájöttem, hogy nem tudom használni a hamutartót, letenni a kávéscsészét vagy a táskámat, ugyanis a gyermekek azt hitték, hogy minden elérhető dolog az övék.

Mire Paul és Lee elérte a felfedező korszakát, én a középút mellett döntöttem, és a figyelem irányításának módszerét kezdtem el alkalmazni. Amikor valamilyen tárgyért nyúltak, hagytam, hogy megfogják és elmondtam, hogy az micsoda. Amikor elégedett lett, visszarakattam vele a tárgyat az asztalra és vagy valami mást adtam neki, vagy egy játékára irányítottam a figyelmét. Noha a veszélyes dolgokat eltávolítottam az alacsonyabb területekről, úgy döntöttem, hogy a kényelmes élet apróbb holmijait meg kell osztani a gyermekekkel. Egyik sem volt olyan értékes, hogy zavart volna, ha bajuk esik. Így maradtak az asztalok, és rajtuk a növények, valamint a porcelán darabok és figurák. Ezek a tárgyak sem tiltottak nem voltak, sem figyelmet nem irányítottam rájuk. Soha nem csaptam a fiúk kezére, és így hamar elveszítették az érdeklődésüket a holmijaim iránt. Végül egyik sem tört el.

Ha valamiről úgy gondolod, hogy veszélyes, akkor vagy a gyermeket távolítsd el a veszély közeléből, vagy a veszélyt a gyermek közeléből, de ne ülj ott és nevezd meg a veszélyt.

Ha egy gyermek képességeit fejleszteni szeretnéd, akkor a figyelmed (és az övét is) fordítsd valami olyasmire, amit meg tud csinálni, és segíts neki, hogy jobban meg tudja csinálni.

Sok szülői figyelmeztetésre igaz, hogy jobb, ha el sem hangzott volna. Ahelyett, hogy azt mondod, hogy legyen óvatos és ne sérüljön meg labdázás közben, többet segítesz neki, ha azt mondod, hogy Jó játékot, remélem győzni fogtok.

Ha valami olyasmire kell figyelmeztetned a gyermeket, amit nem szabad megtennie (és ilyen napok is akadnak), akkor mindig mondj neki valamit, amit meg szabad csinálnia. Így nem hagyod, hogy a figyelme valamilyen káros hatású cselekvésre rögzüljön. Nevezd meg azt a dolgot, amit szeretnél, mert amit megnevezel, legyen jó vagy rossz, azt fogod eredményül kapni.

7. Biztonságos a gyermek számára az, ha valamit elmond neked? Ruth Minshull: Csodák reggelire 9. Mi a biztonság?