9. fejezet

Mi a biztonság?

A biztonság önmaga megértés. A bizonytalanság nemtudás. Amikor az ember bizonytalan, akkor egyszerűen nem tud. Nem biztos a dolgában. Azok, akik tudnak, biztonságban vannak. Azok, akik nem tudnak, a szerencsében hisznek.

– A munka problémái

Lucifer az etetőszékében ült és boldogan eszi a banánját. Anya a mosogató mellett krumplit hámoz. A bejárati ajtó kivágódik, és apa rohan be a konyhába. Ó, szóval itt vagy. Akkor viszont hol van a kocsi?

Kifogyott a benzin – válaszolja anya – a bevásárlóközpontnál hagytam.

Apa, most már dühösen azt mondja: Mikor fogod végre megtanulni, hogy az autóba benzint kell tölteni, amikor a mutató az üres-en áll?

És veled mi van? – üvölt anya – Te vagy az, aki tegnap az összes benzint elhasználta. A veszekedés folytatódik, a hangjuk pedig egyre hangosabb és dühösebb lesz.

Lucifer, tágra nyitott szemmel rémülten figyel, majd lekonyul a szája és elkezd sírni, az elfelejtett banán pedig lepottyan a földre.

Anya és apa számára a veszekedésnek hamarosan vége lesz és később valószínűleg nevetni fognak rajta, Luciferre viszont sokkal nagyobb hatással van. Mi ennek az oka? Az, hogy a környezetének megjósolhatósága váratlanul erősen lecsökkent, és ez a biztonságát veszélyezteti. A szülei hirtelen dühöngő idegenekké váltak. A saját játszmájukba bonyolódtak, és ebbe ő nem tartozik bele. Többé már nem tudja, hogy mire számítson.

Még egy újszülött (aki a veszekedés szavait nem érti)is átveszi az érzelmeket, ami pedig restimulálja a reaktív elméjét és felzaklatja.

A biztonság mindenki (különösen a kisgyermekek) számára azonos a megjósolhatósággal. A kicsiknek szükségük van arra, hogy tudják, hogy a szüleik ott vannak mellettük és amikor szüksége lesz rájuk, ott is maradnak mellette.

A gyermekek szellemi egészsége szempontjából a zaklatottság megakadályozása létfontosságú. A megjósolhatatlan események restimulálják a reaktív elmét, túl sok hatására pedig megingatják a gyermek bizalmát.

A hároméves kis Jenny kinyújtott karral szalad oda az anyjához: Szeretlek, anyu!

Anya pedig levélírás közben azt válaszolja: Most ne zavarj, kicsim.

Jenny azt várja, hogy a szeretetét viszonozzák, de ehelyett visszautasítják. Ez egy kisebb esetnek tűnik, de ez is sebet hagyhat maga után.

Jenny odamegy anyához elmondani, hogy a babája alszik. Anya még mindig elfoglalt és nem foglalkozik a kommunikációjával. Ez egy újabb lehetséges sérülés.

Anya elviszi Jennyt vásárolni. Jenny azt mondja, hogy De én nem szeretem azt a ruhát!

Ugyan, nézd meg, ez egy gyönyörű ruha, tetszeni fog neked!

Jenny azt várja, hogy anya megértse és a ruhával kapcsolatban igazat adjon neki, de nem teszi.

A zaklatottság elkerülése érdekében a dolgokat megjósolhatóvá kell tenni és a gyermek szándékát is figyelembe kell venni. Ahhoz, hogy egy kisgyermek biztonságban érezze magát, nem csak melegen kell tartani és rendesen kell táplálni, hanem foglalkozni kell vele, beszélni kell hozzá és figyelni kell rá.

Ne hagyd, hogy veszélyes környezetben játsszon. Rendszeresen megdöbbenek azon, hogy mennyi gyereket kell gyomormosásra kórházba vinni azután, hogy valami ártalmas dolgot lenyelt. Az ilyen dolgoknak nem szabad a kisgyermekek számára elérhető helyen lennie. A testi sérülésen túl az önbizalmát az is megrázza, ha egy általa biztonságosnak tartott környezetben sérül meg.

Az engedélyük nélkül a gyermekek semmilyen tulajdonát ne hajítsd ki. Ezt annak ellenére mondom, hogy tudom, hogy a nagymosásokon egy fiú zsebében miket lehet találni. Mi egyszerűen nem mozgunk a megfelelő környezetben ahhoz, hogy egy törött üveggolyó, a kiszáradt kígyóbőr, két kupak és egy ősrégi pulykaláb igazi értékét ismerjük.

Ha a család valamilyen gyökeres változásra készül, például új lakásba költözik vagy a nagyi beköltözik hozzájuk, a gyermekeknek erről előre részletesen be kell számolni.

Ha valamilyen új helyre kerül (bölcsődébe, óvodába, esetleg a család elutazik valahova szabadságra), akkor a gyermekeknek, hogy tudják, mire számítsanak, ezt is részletesen el kell mesélni.

Azt is előre meg kell mondanod, ha a gyermeket valakivel egyedül hagyod. Néhány szülő ezzel kapcsolatban nagyon gyáván viselkedik. Felvesznek egy bébiszittert, és amíg ő eltereli a gyermekek figyelmét, észrevétlenül kisurrannak. Ez kegyetlenség, ugyanis a gyermekek általában hisztizni elkezdenek, ha a szüleik hiányát észreveszik, és emiatt a szüleik elveszítése miatti szorongás alakulhat ki bennük, ugyanis soha nem tudhatják, hogy mikor tűnik el, és minden idegent gyanakvással fognak fogadni.

Ha egy gyermeknek azt mondod, hogy elmész otthonról, és ő emiatt elkezd sírni, mindenképpen menj el. Amint az autó kihajt a garázsból a legtöbb gyermek azonnal abbahagyja a sírást. Az ilyen viselkedés azt jelzi, hogy a múltban kiszámíthatatlan voltál és azt gondolja, hogy a sírás hatására meggondolod magad.

Ha egy gyermeket hevesen körbelóbálnak és hirtelen letesznek, akkor elszédülhet. A legtöbben élvezik a sok mozgást, de ha valaki emiatt összezavarodik vagy megrémül, ne csináld.

Egy gyermeket sem szabad arra kényszeríteni, hogy valami olyasmit mondjon vagy tegyen, ami miatt kényelmetlenül érzi magát. Sok félretájékoztatott szülő gondolja azt, hogy kis Tejbetökinek zongoráznia vagy verset szavalnia kell, esetleg Meséld el Közömbös néninek azt azt aranyos kis történetet

A kikényszerített előadások kevésbé magabiztossá teszik. A kisgyermekeket arra sem szabad kényszeríteni, hogy nem létező vonzalmat fejezzen ki. Ha nem akar Agáta néninek puszit adni, akkor ne kényszerítsd rá.

A gyermekeknek mondd meg az igazat. Ha észreveszi, hogy hazudtál neki, akkor kevésbé megjósolhatóvá válasz a számára. Ha a családban valami bosszantja a szülőket, akkor a gyermekeknek beszélni kell róla, különben úgy fogja érezni, hogy a bosszankodásnak ő a forrása. A gyermekek hatalmas mennyiségű igazságot képesek befogadni, ne félj attól, hogy megosztod velük.

Néha a gyermekek valamilyen jövőbeli dolog miatt aggódnak. Ezt kommunikációval kezelni lehet, csak találd meg, hogy mi az, amit nem ért.

Lee egyszer azt mondta nekem, hogy soha nem fog megházasodni. Hozzátette, hogy nem tudja, hogyan kell barátnőt szerezni, vagy hogy miről kell velük beszélgetni. Ezt végigtárgyaltuk, és minden kérdésére válaszoltam. Egy héttel később már négy különböző barátnőről mesélt. Úgy, hogy már első osztályos korában ekkora háremre tett szert, eldöntöttem, hogy nem fogok amiatt aggódni, hogy házasuló korban hogyan fog boldogulni a lányokkal.

A megjósolhatóság része az is, hogy egy gyermeknek segítünk megtanulni, hogy a család túléléséhez hogyan járulhat hozzá és hogy önmagáról hogyan gondoskodhat. Önbizalom révén a biztonsághoz is hozzájuthat. Önbizalmat pedig úgy szerezhet, hogy rengeteg tevékenységről megtanulja, hogy azokat hogyan kell elvégezni.

Annyira soha ne törődj egy gyermekkel, hogy az önmagáról gondoskodást ne tudja megtanulni.

Ahelyett, hogy mindig azzal piszkálod, hogy Hadd cipzározzam be a kabátod! Hol van a sapkád? Ne felejtsd el felvenni a kesztyűd!, hagyd, hogy egyedül öltözzön fel.

Ha az iskolába menet megfázik, legalább gyorsan megtanulja, hogy hogyan öltözzön fel rendesen.

Ha a gyermekek egy kis önbizalmat tudnak szerezni, akkor egy nap ők fognak téged megnyugtatni, ahogy azt Lee az óvodába járás után nem sokkal tette. Elmondta nekem, hogy egyáltalán nem zavarja, ha elmegyek vásárolni és nem tudok akkorra visszaérni, amikor az óvodából hazajön. Nem aggódott miattam. Különben is, – tette hozzá – tudom, hogy valamikor majd haza fogsz jönni és tudom, hogy hol tartod a sütit.

A megjósolhatóság témájához még egy utolsó dolgot szeretnék hozzáfűzni. Csodálkozni szoktam azon, hogy amikor oltást kapnak, akkor miért sírnak a gyermekek, ugyanis én azokat soha nem találtam fájdalmasnak. Úgy gondoltam, hogy talán a megjósolhatóság miatt. Hogy ezt az elméletemet leellenőrizzem, Pault akkor készítettem fel az oltásaira, amikor három hónapos volt. Amíg az orvos nem volt a szobában, Paulnak elmondtam, hogy a doktor bácsi egy tűt fog szúrni pont ide. A körmömmel néhányszor megböktem a karját, amíg hozzá nem szokott az érzéshez. Amikor az orvos jött és beadta az oltást, Paul csak enyhe érdeklődéssel figyelte. Semmi megrázkódtatás, semmi könny, semmi meglepetés.

Ezt a módszert egészen hatéves koráig sikerrel alkalmaztam. Akkor viszont váratlanul kapott egy oltást az orvostól. Akkor ijedtében üvöltött és még utána is sokáig sírt. Ez volt az első alkalom, amikor az oltást fájdalom-ként élte meg. Több mint két évvel később még mindig megrezzent ijedtében, ha azt gondolt, hogy még egy oltásra van szüksége.

Később mindkettőnk érdekében a félelmét egy auditálási ülés során az esemény kezelésével oldottuk meg.

Ugyanezt a módszert Lee-n is alkalmaztam. Ő viszont volt annyira élelmes, hogy az utolsó nővérrel, aki beoltotta, egy üzletet kötött.

A nővér könnyelműen azt ígérte, hogy az oltás után egy nyalókát fog adni. A fiam rávigyorgott (mint cápa a tömött fedélzetre), és azt válaszolta: Két nyalókáért még csak el sem sírom magam.

8. Botok és kövek Ruth Minshull: Csodák reggelire 10. Küzdelem, veszekedés, könnyek