10. A DUPLIKÁCIÓS TÉNYEZŐEzen a ponton a duplikáció két fajtáját vizsgáljuk meg.

Az első egy cselekvés duplikálása, tehát az a képesség, hogy újra és újra megcsinálunk vagy végrehajtunk valamit. A második pedig az a képesség, hogy egy kommunikációt vagy valaki más nézőpontját megkettőzzük.

Mind a kettő fontos és általában mindkettő elégtelen működésének hasonlóak az okai.

Ha egy személlyel egy kellemetlen esemény történik, vonakodni fog attól, hogy ezek a dolgok még egyszer megtörténjenek. Esetenként túl sokat általánosít és asszociál, valamint általában is vonakodni fog attól, hogy a dolgok megismétlődjenek.

Ezenkívül már rengeteg életet éltünk, néhányban rabszolgák voltunk és ismétlődő munkákat kellett végeznünk. Ez elég ellenszenves dolog ahhoz, hogy valaki tovább vonakodjon duplikálni vagy megismételni dolgokat.

A létezésünk folyamán ezeken túl azzal is becsaptak minket, hogy valaki más nézőpontjának túlzott duplikálása a személyazonosság és az egyéniség elveszítéséhez vezethet.

A duplikálás viszont valójában egy fontos és szükséges képesség. Mindig az előnyödre válik. Duplikálásra van szükséged a kommunikációhoz és az érzékeléshez. Mások nézőpontjának duplikálására van szükséged ahhoz, hogy elboldogulj velük. A cselekvések duplikálására van szükséged ahhoz, hogy fenntartsd és kiterjeszd azokat a dolgokat, amelyeket magad körül akarsz tartani. Emellett legalább egy kicsit a nem kívánt dolgok duplikálására is szükséged van ahhoz, hogy elfogadd és kiteljesítsd azokat és hogy így el tudd bocsátani őket.

A képesség mindig hasznos, de ahogy a korok folyamán ostoba háborúkat vívtunk, folyamatosan elzáródott és csapdába esett.

10.1 Hajlandóság

Kezdjük egy egyszerű eljárással. Ezeket az utasításokat felváltva futtasd.

10.1 a) Minek az újbóli megtörténtét lennél hajlandó hagyni?

10.1 b) Minek az újbóli megtörténtét lenne hajlandó valaki más hagyni?

10.1 c) Minek az újbóli megtörténtét lennének hajlandóak mások hagyni?

10.2 Könyv és üveg

Válassz két különböző tárgyat. Egy könyv és egy üveg megteszi. Tedd őket egymástól kicsit távolabb egy asztalra vagy egy padra.

Vedd fel a könyvet. Figyeld meg a súlyát, hőmérsékletét és színét. Tedd vissza ugyanarra a helyre. Ezután vedd fel az üveget. Figyeld meg a súlyát, hőmérsékletét és színét. Tedd vissza ugyanarra a helyre.

Ezt ismételd újra és újra, de ne mint egy automatikus akciót. Ehelyett arra próbálj meg törekedni, hogy mindig úgy végezd, mintha az első alkalommal tennéd.

Most azt a szokást próbáljuk meg megtörni, hogy a múltat a jelenre vonatkoztassuk, és azt a késztetést próbáljuk meg legyőzni, hogy az ismétlődő cselekvéseket automatikusan végezzük.

Semmi rossz nincs abban, ha valamit automatikusan csinálsz, amikor azt választod, de ezt ne kényszerből tedd és mindig legyél kész arra, hogy visszavedd az irányítást. Képes vagy valamit újra és újra anélkül végezni, hogy mentálisan elzsibbadnál. Ha pedig egy ismétlődő cselekvés minden egyes ciklusát egy folyamatosan halmozódó teher helyett egy új cselekvésnek tudod tekinteni, akkor képes leszel megtörni a hipnotikus hatásokat.

Az itt szerzett készség nagyon hasznos és egy kevés időt még akkor is megér, ha maga a cselekvés egyszerűnek tűnik. A legjobban akkor működik, ha nem változtatod meg a cselekvést, hanem csupán újra és újra elvégzed. Legalább addig folytasd, amíg mentális zsibbadás, fáradtság vagy kimerülés nélkül meg tudod tenni.

Az alapvető elgondolás nem az, hogy hogyan hipnotizáljuk magunkat, hanem hogyan tegyük ennek az ellenkezőjét, azaz hogyan tanuljuk meg megtörni a hipnotizálási mintát, minden egyes új cselekvést egy új időszakban elvégezve. Ha folyamatosan újabb adag tudatosságot adsz a régiekhez, minden rád irányuló hipnotizálási próbálkozás ellenére éber tudsz maradni.

10.3 Könyv és üveg mentális változata

Ez a gyakorlat lehet, hogy túl nehéz, ebben az esetben nyugodtan átugorhatod és továbbhaladhatsz a következő eljárásra, ezt a gyakorlatot a könyvön való második áthaladásra hagyva.

A hatása annyira érdekes, hogy szégyen lenne kihagyni a könyvből és közvetlenül a fenti fizikai változat elvégzése után lehet a legjobban végezni.

A fizikai változat futtatásával el kell jutnod addig a pontig, ahol semmilyen fáradságot vagy kábultságot nem tapasztalsz a cselekvés újbóli megismétlései miatt. Egyébként túl könnyen elaludhatsz, amikor ezt a mentális változatot kipróbálod.

Csukd be a szemed és mentálisan hozz létre egy szobát, amely nem található meg ebben a fizikai univerzumban és kapcsolatban sincs vele. Ezt csinálhatod úgy, hogy elképzelsz egy, a valósághoz nem kapcsolódó új térben egy pontot. Ezután a pontot terjeszd ki egy vonallá, majd a vonalat egy fallá. Hozz létre hat ilyen falat (beleértve a plafont és a padlót is), amelyek egy szobát alkotnak.

Most két asztalt képzelj el ebbe a szobába. Az egyik asztalra egy könyvet tegyél, a másikra egy üveget.

Lebegtesd fel a könyvet a levegőbe. Figyeld meg a súlyát, a színét és a hőmérsékletét. Ezután ereszd vissza az asztalra. Majd ugyanezt az üveggel is végezd el. Ezt a fizikai változathoz hasonlóan váltogasd oda-vissza.

Ha elég sokáig folytatod ezt, akkor az ezekről a tárgyakról mentálisan létrehozott képzeted némi szilárdságot nyer és érezni fogod a "súlyukat" ahogy felemeled és lesüllyeszted azokat. Ez a kívánt hatás, azaz hogy kívánságod szerint mentálisan tömeget, súlyt és szilárdságot tudj létrehozni.

10.4 Mások nézőpontjának duplikálása

Most annak a meglátását gyakoroljuk, hogy más emberek hogyan tekintenek a dolgokra.

Menj egy népes helyre. Válassz ki embereket, próbáld meg mindegyikük érzelmét és viselkedését duplikálni és gondolj arra, hogy az ő nézőpontjukkal nézel körül, úgy látva a dolgokat, mint ahogy ők látják.

Nem kell tökéletesen duplikálnod őket. Nagyon jó az is, ha feltételezel dolgokat és azokat duplikálod, nem számít, hogy milyennek képzeled a nézőpontjait. Lehet, hogy bizonyos telepatikus érzékenység jön létre és bizonyos pontosságot fejlesztesz ki a mások iránti együttérzés miatt, de ez nem követelmény. Ezen a ponton mások duplikálásának a hajlandóságára van szükséged.

A gyakorlatban a képzelet és a helyes benyomások keverékét fogod kapni. Ha eleget gyakorlod, fejlődni fog az erőd és a pontosságod, hacsak a pontatlan képzeletek miatt folyamatosan le nem értékeled magad.

10.5 Többet mások nézőpontjáról

Ezt ugyanazon a népes területen is lehet el lehet végezni, mint az előző gyakorlatot, de bárhol máshol is, ahol sok megtekinthető dolog van.

Most azokra a személyekre fogunk gondolni, akiket ismersz vagy ismertél és azzal az érzéssel, viselkedéssel vagy nézőponttal nézz körül, amelyet az adott személynek tulajdonítasz. Nézz körül egy pár percig azt tettetve, hogy te vagy ő, amíg azt nem érzed, hogy duplikáltad.

Megjegyzendő, hogy mindenkivel addig kell csinálnod, amíg semmilyen megszállott érzelmed vagy reakciód nem marad vele kapcsolatban.

Az emberek nagy részének nehézségei vannak egymás nézőpontjainak duplikálásával. Néha viszont az ellentéte is megtörténik és az emberek mások nézőpontjaiban ragadnak, egyrészt azokéban, akik uralkodtak rajta, másrészt azokéban, akiket szeretett és akik őt elhagyták.

Ha egyes személyiségek ragadósnak tűnnek és a gyakorlat végén a lerázásukkal problémáid adódnak, akkor gondolj olyan helyekre, ahol ezek az személyek biztonságban lennének addig, amíg kényelmesen meg nem tudsz szabadulni tőlük.

Az eljárás felszabadít, tehát ez után kedved szerint felveheted és leteheted mások nézőpontjait. Ez egy rendkívül hasznos dolog.

A következő emberekkel végezd:

a) Mindegyik szülőddel, vagy bárkivel, aki gyermekkorodban felnevelt vagy intenzíven részt vett a neveltetésedben.

b) Minden tanárral, tanítóval vagy minden tekintéllyel rendelkező személlyel (edzővel, cserkészparancsnokkal, stb.), akinek erős pozitív vagy negatív hatása volt rád, miközben felnőttél.

c) Minden jelentősebb szexuális partnerrel, közelebbi társsal vagy baráttal, akivel az életed egy fontos részét megosztottad.

d) Minden főnökkel, üzlettárssal, bíróval, rendőrrel, pappal, guruval vagy bárkivel, akinek nagy hatása volt az életedre.

e) Bárkivel, aki nagyon közeli állt hozzád és meghalt (Légy biztos abban, hogy ezt addig folytatod, amíg mindenféle bánat- vagy veszteségérzésed eltűnik).

f) Bárkivel, aki különösen fontosnak tűnik, beleértve a történelmi alakokat és a példaképeket is.

10.6 Az érzelmi tónusskála

L. Ron Hubbard felállított egy érzelmi tónusskálát, amelyről részletesen A túlélés tudománya című könyvében írt. Ezt Ruth Minshull könyve, a Hogyan válaszd meg az ismerősöd (How to choose your people) is hosszasan tárgyalja.

Alapvetően ez egy olyan érzelmi minta, amelyet az emberek rajta sorozatosan fel-le mozogva hajlamosak követni. Ez valójában nem a tiszta lélek természete, aki bármilyen hozzárendelt minta nélkül képes bármilyen érzelmet érezni, de ez a skála elég mélyre befészkelte magát és úgy tűnik, hogy már az ezelőtti univerzumokban is mindannyiunkba elég mélyen belénk vésődött. Így az emberek nagy része követi ezt és úgy tűnik, hogy tisztábban tudnak gondolkodni és magasabb energiaszinttel rendelkeznek, amikor a skála felsőbb részeiben tartózkodnak.

A következő a skála egy nagyon leegyszerűsített változata. Ha érdekel, akkor nézd meg a fenti referenciákat, Hubbard és mások további írásait, hogy több információhoz, a skála bővebb és sokkal részletesebb verziójához, különböző gyakorlati alkalmazásokhoz, stb. juthass. Ez viszont a jelenlegi céljainknak megfelelő lesz.

  • Vidámság
  • Megelégedettség
  • Unalom
  • Ellenségeskedés
  • Harag
  • Rejtett ellenségeskedés
  • Félelem
  • Bánat
  • Apátia

Ahhoz, hogy a skálát jobban megismerd és hogy az érzelmeid kezeléséhez szükséges képességeidet fejleszteni tudd, menj egy népes helyre, mint ahogy azt a fenti 10.5 fejezetben is végezted és nézz körül minden egyes felsorolt érzelemmel, kezdve az apátiával egészen a vidámságig. Minden egyes érzelemnél vegyél észre dolgokat azzal az érzelemmel, amíg jól nem érzed magad azzal kapcsolatban.

Tehát kezdj el apatikusan körülnézni és dolgokat észrevenni, miközben apátiát érzel irántuk és apatikusan gondolkodsz róluk. Majd következzen a bánat, stb.

Ha szükségét érzed, akkor a teljes skálát alulról felfelé egy pár alkalommal ismételd meg, amíg ezt kényelmesen nem tudod irányítani.

10.7 Az érzelmi tónusskála használata

Egy értékes módszer arra, hogy valakivel kommunikációt kezdeményezz az, hogy az érzelmi tónusához illeszkedsz. Még érdekesebb dolog az, hogy ha illeszkedsz hozzá és minden egyes érzelmen áthaladva lassan ettől a ponttól felfelé kezdesz mozogni a skálán, akkor őt is fel tudod húzni rajta és egy félénk vagy nyomott hangulatú (apátiás) személyt így egy vidámabb kedélyállapotba húzhatsz fel.

Például illeszkedhetsz egy dühös személy hangulatához, nem úgy, hogy haragszol rá, hanem egy külső célpont ellen társulsz hozzá a haragjában. Majd fokozatosan fellépsz az ellenségeskedésbe, ami egy nyeglébb és gúnyosabb magatartás lehet, mint a felbőszült állapot, majd fokozatosan haladsz feljebb, az egész dologgal kapcsolatban unalmat érezve, és így tovább.

Ám egy személy tónusához nem olyan könnyű illeszkedni, mint ahogy az hangzik. Az emberek egy társadalmi látszatot tartanak fent. Úgy tesznek mintha haragosak lennének akkor, amikor igazából félnek, vagy úgy tesznek mintha vidámak lennének, amikor igazából valahol mélyen mindenkire nagyon dühösek.

Tehát egy kicsit különböző érzelmi tónusokon beszélj és találd meg azt, amelyiken igazán egyetértenek veled. Emiatt, noha könnyed stílusban, de olyan viselkedést kell kifejezned, amelyek mindegyik tónushoz illeszkedik, olyan dolgokat mondva, mint például "mennyire veszélyes éjszaka az utcákon járkálni" (félelem) vagy "mennyire egyhangú az élet" (unalom). Vedd észre, hogy az emberek többsége mindenféle lelkendezés nélkül egyet fog érteni azzal, amivel úgy gondolják, hogy egyet kell érteniük, vagy azzal, ami az általános életszemléletükhöz illeszkedik, még ha nem igazán illeszkedik a tényleges hangulatukhoz. Viszont figyeld meg, hogy mikor ragadtatják el magukat hirtelen a témával kapcsolatban. Ez az a pont, ahol ők az adott pillanatban valójában találhatók.

Emellett ne felejtsd el, hogy az emberek változtatják a helyüket és fel-le csúszkálnak a skálán. A velük történő beszélgetés pillanatában szokatlanul nyomott hangulatúak vagy rendkívül feldobottak is lehetnek. Az emberek gyakran rendelkeznek krónikus érzelmekkel, amelyekbe hajlamosak beleesni, mintha megoldást jelentene nekik az élet problémáira, de ez nem mindig nyilvánvaló.

Most ezt egy mindennapi beszélgetésben kellene kipróbálnod, megpróbálva megtalálni a személy érzelmi szintjét és akár azt is megpróbálhatod, hogy feljebb húzod a skálán.

Ez érdekes és szórakoztató lehet, és egy nagyon gyakorlatias dolog más nézőpontjának duplikálásával kapcsolatban, mivel mások érzelmi viselkedése egy jelentős tényezője annak, hogy hogyan is látják a dolgokat.

Egy kicsit ténylegesen is gyakorold, ugyanis ezzel az utóbbi fejezetekben kezelt különböző dolgokat használod fel, valamint a kommunikációs képességeidet jelentősen fejleszteni fogja.

9. Többet a kommunikációról Az új könyv bemutatása 11. Exteriorizáció