TR-ek oktatása 2:

A TR-ek edzése

TR 0 Férfi TR 0 Nő

Két tanuló TR-eket gyakorol. Ebben az esetben a lány az edző, a férfi a tanuló auditor. Ezeket a szerepeket váltogatják és így segítik keresztül egymást a gyakorlatokon, amíg a zárójelenséget el nem érik.

A TR-ek edzése

A TR-ek gyakorlása két személy között történik. Ahogy azt korábban már említettük, egymástól nagyjából egy méterre kell ülnötök. Nincs közöttetek asztal, csak a székek vannak, amelyeken ültök.

A pár egyik tagját tanuló-nak hívjuk. Ő az, aki az edzésben részesül, ő tanulja meg lépésről lépésre azt, hogy egy auditornak az ülésben hogyan kell viselkednie. Tehát a tanuló az, aki részesül az edzésben.

A pár másik tagját edző-nek hívjuk. Ő az, aki irányítja a tanulót. Ő adja a gyakorlat utasításait, ő dönti el, hogy mi történjék. Az edző kifejezést a sport területéről már ismerheted, ő utasítja a játékosokat és mondja meg nekik, hogy mit csináljanak, és ad nekik tanácsot a partvonalról.

A TR-ek gyakorlása közben viszont váltogatjátok egymást. Először a párosból A az edző, B a tanuló. Egy idő után cserélnek, így B lesz az edző és A lesz a tanuló.

Ahhoz, hogy valaki a TR-ek során jó edző legyen, fontos, hogy pontosan kövesse a leírt anyagokban található dolgokat. Azért vagy ott, hogy rámutass, ha a tanuló azt nem csinálja helyesen. Meg kell találnod azt a bekezdést, amelyet megsért és meg kell mondanod, hogy mit tett helytelenül. Szükség esetén megkérheted, hogy a bekezdést olvassa újra. Nincs szükség érzelmektől fűtött vitákra. Egyszerűen követned kell a leírt anyagokat és rá kell mutatnod arra, amit helytelenül tett. A tanfolyam felügyelője közvetlenül nem avatkozik bele a gyakorlatokba. Ha viszont egy olyan probléma jelentkezik, amelyeket ott helyben az írásos anyagok segítségével nem lehet megoldani, akkor őt oda kell hívnod és a segítségét kell kérned ahhoz, hogy azt letisztázd. Edzőként azért vagy ott, hogy a tanulót lépésről lépésre hozzásegítsd ahhoz, hogy jobb és jobb tanulóauditor legyen.

A gyakorlatok első pillantásra az edző és a tanuló közötti vetélkedésnek tűnhetnek, de ez egy téves elképzelés. Ugyanabban a csapatban játszotok. Az edző a vívópartnered. Életszerű helyzeteket talál ki, majd arra edzi a tanulót, hogy ezt a helyzetet helyesen kezelje, így jól fel legyen készülve arra, amikor egy valódi ülésben egy élő preclear elé kerül.

Edzés

Következzék az edzés néhány fontosabb pontja:

 1. Az edzésnek legyen célja.

  Önmagad és a tanulód számára tűzd ki célul azt, hogy a gyakorlatot a tanuló helyesen végezze el. Egész idő alatt ezzel a gondolattal az elmédben dolgozz és eddz. Amikor a tanulót kijavítod, akkor azt mindig valamilyen okból tedd. Azt szeretnéd, hogy nagyobb megértéssel rendelkezzen és hogy a gyakorlatot jobban képes legyen végrehajtani. Lépésről lépésre juttasd el addig, amíg a képességei legjavát nyújtani nem tudja.

 2. Valósághűen eddz.

  Az edzésed legyen életszerű. Amikor egy szituációt létrehozol, bizonyosodj meg arról, hogy ez egy olyan helyzet, amelybe a tanuló auditorként is belefuthat.

  A TR–4, azaz az originációk kezelése során olyan szituációkat edzel, amelyekben a preclear a szövegkörnyezetbe nem illő kijelentéseket tesz, például azt, hogy a lábam hirtelen megfájdult. Az edzőnél általában van egy lap, amely ilyen kijelentéseket tartalmaz és amelyekből ezeket felolvassa. Ezeknek a kijelentéseknek valóságosnak kell hangzaniuk, olyannak, ahogy azokat egy preclear kimondaná, de a fájdalmat természetesen nem kell éreznie. Ez egyszerűen csak színészkedés. Ezt képesnek kell lenned természetes módon kijelentened. A múltbeli élményeidből semmit sem kell merítened, az ugyanis restimulációhoz vezethet és elveszítheted az irányítást. A kitalált dolgokkal kapcsolatban maradj a jelen időben, így ugyanis szükség esetén bármikor képes leszel visszalépni és a tanulót kijavítani.

 3. Szándékkal eddz.

  Minden edzési tevékenység mögött annak a szándéknak kell megjelennie, hogy a tanulónak az edzés végén jobb teljesítményt kell nyújtania, mint az elején. Tudatában kell lennie a céljainak, valamint a tanuló által elért eredményeknek, és az edzés részeként azokat el kell ismernie. A tanulónak éreznie kell, hogy az adott szakaszban nem számít, hogy milyen kis mértékben, de előrehaladt. Edzőként a meg tudod csinálni! biztató légkörét kell teremtened. A szándékodnak folyamatosan annak kell lennie, hogy a gyakorlatok végzése során az edzett anyaggal kapcsolatban a tanulóban magasabb szintű megértést és képességeket épüljenek fel.

 4. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz.

  Például amikor a TR–4-et edzed, akkor az összes eddigi dolgot megpróbálod összerakni. Amikor viszont a TR–4-et először edzed, akkor annak először csak egy kisebb részletére figyelj.

  Erre egy jó módszer az, hogy a korábbi TR-ek egyes elemeire figyelsz.

  A kérdéseket minden egyes alkalommal a sajátjaként teszi fel, és tényleg el szeretné érni, hogy az hozzád átjusson? (TR–1) Ha nem, akkor következő lépésként kizárólag ezzel foglalkozz.

  A nyugtázásával tényleg eléri, hogy a kommunikációs ciklus számodra befejeződjön? (TR–2) Következőnek csak ezt az egy részletet edzd.

  Ugyanabban az időszakban soha ne eddz egyszerre két dolgot. Bizonyosodj meg arról, hogy egy részletet már helyesen csinál, mielőtt a következő részletet vagy a következő gyakorlatot kezdi el végezni. A képesség magas szintjét tűzd ki elérendő célul, hogy a tanulónak mindig legyen hova fejlődnie. Ez nem azt jelenti, hogy soha nem lehetsz elégedett, hanem abból feltételezésből indulsz ki, hogy a tanuló mindig lehet jobb. Amint a képességek egy szintjére eljuttattad, azt el kell ismerned és csak azután dolgozhatsz a képességek magasabb szintje felé.

Edzőként mindig éles szemű megfigyelőnek kell lenned és nagyon pontosan kell edzened. Soha ne engedd el magad és ne legyél felületes. Amikor később tanuló leszel, te is azt szeretnéd, hogy az edződ pontos és szigorú legyen.

Ha kételkedsz abban, hogy a helyes dolgot teszed, akkor hívd a tanfolyam-felügyelőt és kérd meg, hogy tisztázza le. Ő tudni fogja, hogy a tananyagban neked mit kell megmutatni.

Ha edzel, akkor soha nem a véleményedet – mint olyat – nyilvánítod ki. Nem mondod azt, hogy úgy gondolom, hogy … vagy talán jobb lenne úgy, hogy … Határozott és kijelentő állításokat teszel. Edzőként elsősorban te felelsz azért, hogy a tanuló az edzés során eredményeket érjen el. Mind a tanulóért, mind az ülésért felelősséggel tartozol. Mindig bizonyosodj meg arról, hogy magabiztosan és határozottan irányítasz és a tanulónak tiszta és helyes útmutatást adj.

Néha a tanuló hosszas magyarázkodásba kezd azzal kapcsolatban, hogy mit és miért is tesz. Ha sokáig hagyod beszélni, akkor semmit nem fogsz elérni. A lehető legkevesebbet kell beszélgetnetek. A gyakorlatok végzése fogja elérni az edzés célját, és sokkal gyorsabban teszi ezt, mint bárminemű beszélgetés.

Amikor egy gyakorlatot edzel, akkor közben a Szándék és az Elmélet sorokat folyamatosan fejben kell tartani.

Ezek a gyakorlatok esetenként ellentétesek a tanuló bankjában található mindenféle régi rossz szokással vagy dologgal. Az edzés során ennek a lehető legkevesebb figyelmet kell szentelni. A gyakorlat során előfordulhat, hogy a tanuló auditor dühös lesz, rosszkedvű, vagy akár rendkívül zaklatottá is válhat. Erre edzőként a helyes válaszod az, hogy nem hátrálsz meg.

Az alapvetés az, hogy a tanulót keresztül kell juttatnod! Fel kell ismerned, hogy a tanulónak ezeken felül kell kerekednie ahhoz, hogy jó auditorrá válhasson. A gyakorlatot egyszerűen addig kell folytatni, amíg a tanuló azt feszültség és erőlködés nem képes végezni és magát azzal kapcsolatban jól nem érzi. Így ne hátrálj meg. A tanulót szelíden, de határozottan vezesd keresztül minden felmerülő nehézségen.

Edzőként van egy dolog, amit soha nem szabad elfelejtened: megmondani a tanulónak, ha valamit tökéletesen jól csinál. A tanulódat nem csak úgy kell jobbá tenned, hogy kijavítod a hibáit, hanem fontos az is, hogy elismerd az eredményeit.

Miközben a tanulót keresztülviszed a nehézségein és megdicséred, ha valamit jól csinált, miközben hajtod előre, mindig fontold meg annak a lehetőségét, hogy őt túlerőlteted, mert magasabb konfrontációs szintet vársz el tőle, mint amit kezelni tud. Ha ez történik, és ennek megállapításában a tanfolyamvezető képes segíteni, akkor egyszerűen térj vissza ahhoz a területhez, ahol a tanuló elkezdett rosszabbul teljesíteni, majd kezdd újra, de most a terület egy olyan kis darabjával, amellyel képes azonnal sikert elérni. Amikor ezt sikert mindketten elismertétek, akkor edzőként válaszd ki számára a következő nehézségi fokozatot, így haladva sikerről sikerre, amíg a tanuló mindazt, sőt még több mindent is képes kezelni annál, amivel korábban bombáztad. Miközben így segítesz a tanulódnak, ráadásként magadat is egy olyan kitűnő edzővé fejleszted, aki kitűnő tanulói sikereket képes elérni.

Önedzés

Ne engedd az önedzést. Az önedzés azt jelenti, hogy a tanuló saját magának jelzi azt, hogy mit tett rosszul. Ha ezt sokszor teszi meg, akkor az azt jelenti, hogy edzőként hanyag munkát végzel. A figyelmét rád és az általa használt anyagokra, nem pedig saját magára mint tanuló auditorra kellene fordítania. Ha egy tanuló saját magát edzi, akkor az azt jelenti, hogy befelé fordul. Túl sokat figyel saját magára, arra hogy mit és hogyan csinál ahelyett, hogy egyszerűen csinálná. Ezek a gyakorlatok egyszerűek. Szinte fájdalmasan egyszerűek. Viszont ahhoz, hogy hatásosak legyenek, ennek így is kell maradnia. Edzőként úgy kell megakadályoznod a tanulót abban, hogy saját magát eddze, hogy kézbe veszed az irányítást és flunk-ot mondasz a tanulónak, ha saját magát kezdi el edzeni.

Edzőként a legfontosabb feladatod az, hogy a tanuló auditort és annak haladását figyelemmel kísérd. Számos gyakorlatnak része a színjáték. Szituációkat találsz ki és úgy viselkedsz, ahogy azt egy preclear tenné. Ebben viszont túlzottan elragadtathatod magad és azzal kezdesz majd el foglalkozni, hogy a tanulót szórakoztasd, megnevettesd és magadat megkedveltesd ahelyett, hogy egy szigorú edző lennél.

Beleestél az érdekesnek lenni szerepbe ahelyett, hogy érdeklődő lennél. Azzal semmi baj sincs, ha a gyakorlatok végzése során rengeteget szórakoztok, azok ugyanis tényleg szórakoztatóak. Azt viszont soha ne felejtsd el, hogy edzőként a legfontosabb feladatod az, hogy a tanuló teljesítményét figyelemmel kísérjed, és figyeld, hogy az edzőgyakorlatokban milyen teljesítményt képes nyújtani.

A tanuló auditor előhaladásának mértéke nagyban függ az edzés színvonalától. A jó edzés jó auditorokat eredményez, akik ennek következtében a valódi ülésekben jó eredményeket érnek el. A jó eredmények jobb embereket hoznak létre. Így a jó edzők azok, akikből a leginkább jó auditor válhat.

Morál és edzés

Az a tanuló auditor, aki szigorú edzésekben részesül és aki azokon átmegy, jól érzi magát. Tényleg elért valamit. Tudja, hogy ismeri az adatokat és el tudja végezni a gyakorlatot. Az a tanuló viszont, aki gyenge vagy alacsony színvonalú munkát végez, úgy fogja érezni, hogy átverték.

Ha az edző egyszerűen megpróbál kedves lenni, akkor a tanuló valójában semmit nem fog megtanulni – és az edzést sem fogja értékelni.

Ebből következik néhány alapvető szabály:

 • A morál a termelésen múlik.
 • A termelés a szakértelem bizonyítéka
 • A morál akkor emelkedik, amikor a hozzáértést demonstrálják.

A morált nem a kedvesség építi fel, hanem abban gyökerezik, hogy büszke vagy arra, amit teszel, továbbá hogy tudod és meg tudod mutatni azt, hogy helyesen csinálod. Ezek a törvények működnek az edzés közben is.

Előfordulhat olyan helyzet, amelyben az edző és a tanuló játszmaállapot-ba kerül. Ez azt jelenti, hogy nem ugyanazért a célért dolgoznak, hanem egymással szemben valamilyen fajta ellenállást tanúsítanak. Ez problémás vagy nincs haladás helyzetet eredményez. Nincs haladás, nincs nyereség, nincs termelés. A szakértelmet nem lehet bemutatni, így a morál is alacsony. Az edzők és a tanulók nem engedhetik meg, hogy ilyen helyzet jöjjön létre. A tanfolyam-felügyelőnek figyelnie kell az ilyen helyzetek kialakulására.

A tanuló auditorok morálját és termelékenységét tartsd magasan. Szigorú, de szabályos edzésekben részesítsd, hogy így hozzáértésre tehessen szert. Akkor amikor levizsgázik, tudni fogja, hogy a szakértelmét az anyagok alkalmazásával mutatta meg.

Szigorúság és ARK

Az ARK és a kedvesnek lenni két különböző dolog. A kedvesnek lenni természetesen affinitás. De ahogy azt az ARK-háromszögből tudjuk, az nem önmagában létezik.

A szigorúság (az itt használt értelemben) a realitást jelenti. Ragaszkodik ahhoz, hogy meg tudod csinálni, amíg a tanuló azt tényleg helyesen nem tudja végezni. Ezt értjük szigorúság és szigorú edzés alatt. Ragaszkodunk hozzá, hogy helyesen végezzük, és addig nem leszünk elégedettek, amíg a gyakorlatot a színvonalnak megfelelően nem végezzük.

Ez ARK-val a legjobb végezni. A tanuló minden általad megfigyelt előrehaladását elismered. Azzal, hegy elismered, hogy a jó úton jár, hogy jól fogja csinálni, hogy mindenre, amit kérsz tőle, sőt még sokkal többre is képes, létezőséget biztosítasz számára.

Az edzés során a szigorúság azt is jelenti, hogy végzitek a gyakorlatokat, nem pedig beszéltek róluk, és azt is, hogy minden, az eljárás során fellépő problémán vagy oda nem illő érzelmen keresztülviszed a precleart.

Ezek egyike sem zárja ki a magas ARK-t. Az olyannyira szükséges realitás nélküli ARK viszont valami teljesen más, az ilyen ARK-nak nincs helye a gyakorlásban és az edzésben.

Keresztüljutni a TR-eken

Ezen a tanfolyamon a tanulók auditorrá képzésére összpontosítunk. Ugyanezek a TR-ek abban is segíthetnek, hogy az auditorrá válni nem kívánó tanulók kommunikációs ciklusait fejlesszük. Az ilyen tanfolyamokon néha engedékenyebb és kevésbé szigorú edzést alkalmazunk. Ahhoz viszont, hogy az összes eredményt elérjük, az Auditori TR Tanfolyam-ot keményen kell végezni.

Az itt felvázolt edzési rendszert a professzionális auditorok számára fejlesztettük ki. Ez a legjobb megközelítés ahhoz, hogy tökéletes TR-eket kapjunk. A szigorú edzés éri ezt el.

Elméletileg előfordulhat, hogy egy tanuló az OT TR–0-t lezárja, majd áttér a következőre, az az után következőre, majd végül a TR–4-et is lezárja és túl is van az egészen.

Ez viszont nagyon ritkán fordulhat elő és valószínűleg inkább azt jelenti, hogy az edző egyáltalán semmilyen edzést nem végzett. Sem az edző, sem a tanfolyam-felügyelő nem vette észre a korábbi TR-ek gyengéit és semmilyen erőfeszítést nem tettek arra, hogy azokat ott helyben helyrehozzák.

A tanuló auditorok képzése során a következő rendszert alkalmazzuk:

 1. A tanuló minden TR-t addig gyakorol, amíg azt le nem tudja zárni.
 2. Egy későbbi TR során (mondjuk a TR–2-ben) egy korábbi TR (mondjuk a TR–0) gyengesége mutatkozik meg.
 3. Hogy a felfedett nehézséget rendbe hozhassa, a tanuló visszakerül a TR–0 gyakorlásához.
 4. Ha a TR–0-tól a TR–2-ig került vissza, akkor először a TR–0-t, majd a TR–0 heccelést, majd a TR–1-et kell lezárnia, és csak akkor kerülhet vissza a TR–2-höz, hogy azt is teljesíthesse.

A szabály az, hogy ha egy tanuló egy korábbi TR-t nem tud megcsinálni és azon elbukik, akkor a későbbi TR-eket sem végezheti.

Így ha valaki egy alacsonyabb TR-en valamilyen gyengeséget tanúsít, akkor vissza kell mennie és azt a TR-t helyre kell hoznia. Miközben a TR-eken fokozatosan előrehalad, szembesül a TR-ek azon hibáival, amelyek azoknak végzésekor nem lettek nyilvánvalóak.

Így vezeted keresztül a tanulót az általa gyakorolt TR-eken azért, hogy azokat becsületesen elvégezhesse, majd ráteszed őt a következőre.

Keresed a korábbi TR-ekben most megjelenő hiányosságokat, majd visszarakod, újragyakoroltatod és az adott TR-t újra lezárattatod vele.

Néha azt is találhatod, hogy a TR-ekre alapuló elméleti tudása hézagos, például nem érti, hogy az ARK milyen kapcsolatban van a TR-ekkel vagy a kommunikációs formulával.

Ebben az esetben az alapvető elméletet és azokkal együtt a gyurmademonstrációkat kell újravégeznie. Pontokba szedve:

 • Az Auditori TR-tanfolyam-on a tanuló minden egyes TR-t annak elvégzéséig gyakorol.
 • Ha a tanulónak egy magasabb TR-en nehézségei támadnak és azt nem tudja elvégezni, akkor az az alacsonyabb TR-ek hiányosságai miatt van.
 • Ekkor attól a TR-től kezdve mindegyiket – egy új és alaposabb lezárásig – újracsinálja.
 • Ha a tanulónak az alacsonyabb TR-eken vannak nehézségei, akkor egészen az ARK és a kommunikációs formula újratanulmányozásáig küldöd őt vissza, ugyanis akkor az elméletben van valami, amit félreértett vagy amit nem fogott fel.

Ez bizonyult a leggyorsabb és a legjobb rendszernek ahhoz, hogy a tanuló auditoroknak a természetes, nyugodt és tökéletes TR-eket megtaníthassuk.

TR-ek oktatása 1: A TR-ek és a konfrontálás Clear Bird auditori TR tanfolyama TR-ek oktatása 3: A teljes elmélet