2. fejezet

Miért hullámvasutazunk?

Elnyom: 1) Erőszakkal véget vet valaminek, leigáz, összetör. 2) Cselekvést korlátoz vagy meggátol.

American Heritage Dictionary

Az elnyomás szót gyakran halljuk, amikor egy totalitárius kormány lázadásokat leverő módszereiről vagy amikor egy kegyetlen diktátor által nyomorgatott alattvalókról beszélünk. Elnyomás viszont két személy között is felléphet.

AZ ELNYOMÁS AZ, AMI AZ ÉRZELMI HULLÁMVASUTAT OKOZZA.

L. Ron Hubbard egy pontosan körülírt leírást adott a személyes elnyomás meghatározásáról: … egy olyan ártalmas szándék vagy cselekedet, amely ellen az illető nem tud küzdeni.

L . Ron Hubbard – Szervezeti ügyvezetői tanfolyam

Az ellenséges viselkedés még önmagában még nem szükségszerűen jelent elnyomást. Az elnyomás csak akkor lép fel, amikor az áldozat nem tud visszavágni, ehelyett hullámvasutazásba kezd.

Joan barátnőm úgy döntött, hogy kihagy egy évet és pénzt keres arra, hogy a főiskolát be tudja fejezni. Noha kevés munkalehetőség volt, kitartó erőfeszítései hatására egy exkluzív nőiruha-üzletben talált magának egy jól fizető állást. Néhány nappal kezdés után lelkesen mesélte nekem: Csodálatos jutalékokat kapok! Könnyen meg fogom tudni takarítani azt a pénzt, amire szükségem van.

Amikor viszont három héttel később újra találkoztam vele, zaklatottnak és kétségbeesettnek tűnt.

Mi történt, Joan? – kérdeztem.

Nem tudom, – sóhajtott nagyot. Az idegösszeomlás határán vagyok. Nem tudok aludni. Borzasztó fejfájás gyötör. Néha azt veszem észre, hogy minden ok nélkül sírok. Szeretném tudni, hogy mi a baj velem.

Még néhány percen keresztül beszélgettünk, majd megkérdeztem, hogy hogy halad a munkával.

Ó, amikor elkezdtem, nagyon jónak tűnt. Az üzletvezetőből viszont már nagyon elegem van. Egyike azoknak a behízelgő fickóknak, akik egyfolytában aljas megjegyzéseket tesznek. Soha nem hagyja ki a lehetőséget, hogy amikor hibázok, teljesen idiótának tüntessen fel. Én pedig nem merem megvédeni magam. Pont tegnap rúgott ki valakit, aki feldühödött és megmondta a magáét. Ha nem lenne szükségem a pénzre, most azonnal kilépnék.

Joan az elnyomással találkozott össze. Úgy érezte, hogy nem tud visszavágni. Az orvosa azt mondta, hogy a fejfájását a stressz okozza, és aszpirint írt fel.

A szótár a stresszt mint egy gondolatilag vagy érzelmileg romboló vagy nyugtalanító befolyás-ként határozza meg.

Joan esetében a stressz az üzletvezető elnyomó cselekedeteinek volt a következménye.

Rengeteg módon lehet valakit elnyomni, de a személyek közti elnyomás fő eszközeként a szavakat használják.

A művész lelkesen kijelenti: Ezekkel a kezekkel egy teljesen új művészeti ágat fogok létrehozni!

A kritikus csendesen megjegyzi: Hmm, a körmeid viszont koszosak.

Ezt a meccset meg fogjuk nyerni! – bizonygatja a baseballjátékos.

Ha! Múlt héten is ezt mondtad – gúnyolódik a barátja.

Az apa, miután megnézi az ifjúsági jégkorongmeccset, rápirít a kimerült fiára: Miért nem tartottad magadnál a korongot? Meg kellett volna ütnöd azt a fickót! Amikor megszerzed a korongot, ne passzold egyből tovább! Miért nem sikerül neked semmi?

Margit fél napig robotolt azért, hogy vacsorára kész legyen a pekingi kacsa, csak azért, hogy a vendég a következő megjegyzést tegye: Ez egyáltalán nem rossz, de én mégis azt mondom, hogy a legjobb csirkét a Harmadik sugárúton Morey-nál lehet kapni.

Egyszerű mindennapi társalgás?

Nem igazán.

Néhány ember az elnyomásra specializálja magát.

1. Fent és lent Ruth Minshull: Fent és lent 3. Az elnyomó személy