46. A FELSŐ DINAMIKÁKEzekről már ejtettünk szót az etikáról szóló fejezetben. Ezek rendkívül fontosak a szellemi egészséged szempontjából.

Itt van még egyszer a lista:

  1. (9.) Dinamika: Etika
  2. (10.) Dinamika: Esztétika
  3. (11.) Dinamika: Konstrukció (dolgok építése)
  4. (12.) Dinamika: Gondolkodás (matematika és a többiek)
  5. (13.) Dinamika: Változatosság (változás)
  6. (14.) Dinamika: Játszmák
  7. (15.) Dinamika: Megértés
  8. (16.) Dinamika: Teremtés

Az etika és az esztétika területén már dolgoztunk.

Ez a fejezet éppen csak egy kis bevezető ezekbe a területekbe. Ezek a dolgok a létezésünk sorába nagyon-nagyon messzire visszanyúlnak. Ahogy fejlődsz, egyre több anyagot fogsz ezekről a dolgokról találni, mind a messzi múltban, mind a jelen életedben.

46.1 Néhány pozitív eljárás

Most kezdjük minden egyes felső dinamika néhány pozitív tényezőjének az észrevételével. Mivel már futtatunk néhány eljárást az etika és az esztétika területén, ugord át a hozzájuk tartozó eljárásokat, ha túlfuttatottnak tűnnek.

46.1.1 a) Gondolj egy kívánatos etikai fogalomra.

46.1.1 b) Gondolj egy olyan etikai fogalomra, amelyet más kívánatosnak találna

46.1.2 a) Gondolj egy kívánatos esztétikus dologra.

46.1.2 b) Gondolj egy olyan esztétikus dologra, amelyet más kívánatosnak találna

46.1.3 a) Gondolj valamire, amit szórakoztató lehet felépíteni

46.1.3 b) Gondolj valamire, amit másnak szórakoztató lehet felépítenie

46.1.4 a) Gondolj egy olyan érdekes fejtörőre vagy logikai problémára, amelyet szórakoztató lehet megoldani

46.1.4 b) Gondolj egy olyan érdekes fejtörőre vagy logikai problémára, amelyet másnak szórakoztató lehet megoldania

46.1.5 a) Gondolj néhány olyan érdekes változásra, amely szórakoztató lehet a számodra

46.1.5 b) Gondolj néhány olyan érdekes változásra, amely más számára szórakoztató lehet

46.1.6 a) Gondolj néhány olyan játékra, amelyet szórakoztató lehet játszani

46.1.6 b) Gondolj néhány olyan játékra, amelyet másnak szórakoztató lehet játszania

46.1.7 a) Gondolj valamire, amit érdekes lehet megérteni

46.1.7 b) Gondolj valamire, amit másnak érdekes lehet megértenie

46.1.8 a) Gondolj valamire, amit érdekes lehet megteremteni

46.1.8 b) Gondolj valamire, amit másnak érdekes lehet megteremtenie

46.2 A negatív oldal

Sajnálatos módon ezeket a dolgokat egymás ellen használtuk fel.

A fájdalom és az irányítás alacsonyabb szintű mechanizmusai nem működnek egy isteni lényen.

Viszont ezek a felsőbb dinamikák jelentik az életteret azoknak, akik akik ilyen isteni állapotban vannak, és ők az etikát, az esztétikát, a játékokat és a többit kifejezetten érdekesnek találják.

Ezért így egy csapda számára csaléteknek lehet ezeket használni. Egy ártatlan lényt könnyen csapdába lehet csalni. Ezek a dinamikák voltak a csapdák lefektetésekor a kívánatos csalik.

De ne csak az egyik oldalát tekintsük a dolgoknak. Ez nem csak annyi, hogy téged az ártatlanságodban rászedtek és csapdába ejtettek. Az igazság az, hogy te is nagyon-nagyon keményen dolgoztál azon, hogy a többieket rászedd és csapdába csald. Ez egy kétirányú dolog volt, különben ennyire alaposan soha nem kaptak volna el.

Még mindig benne vagyunk ebben. Az esztétikát arra használjuk, hogy nemkívánatos dolgokat adjunk el vele, a logikát arra használjuk, hogy nemkívánatos dolgokra beszéljük rá az embereket, és így tovább.

Ez a terület annyira alapvető és olyan mély, hogy ezen a ponton csak a legeslegkülső részek elérhetők. De legalább egy kevés fullánkot el kell távolítani ezekről a területekről. Ha ezeket tudod mélyen futtatni (talán a második menetben), akkor tedd ezt. Ha nem, akkor csak egy gyenge nyereségig vidd el ezeket. Még ennek is mély hatásai lesznek.

Mivel ez egy nagyon haladó terület, egy nagyon enyhe formájú, "vegyél észre egy olyan késztetést, amikor …" kérdéseket fogunk használni, és hagyj minden olyan dolgot előjönni, amire rá tudod tenni a kezed. Ez lehet döntések vagy szándékok észrevétele, lehet múltbeli tényleges események felismerése, vagy egy "gondolj egy …-ra", amikor egy kicsit fellazítod és előtérbe hozod az adott területet.

Ezentúl az "irányítás" nyomógombot fogjuk használni a mások csapdába vagy foglyul ejtése helyett, mivel az mind általánosabb, mind alapvetőbb.

46.2.1 Etika

46.2.1 a) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben az etikai érzékükön keresztül kívántál másokat irányítani vagy manipulálni.

46.2.1 b) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben az etikai érzékeden keresztül kívántak téged mások irányítani vagy manipulálni.

46.2.2 Esztétika

46.2.2 a) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben a szépség vagy esztétika iránti vágyukon keresztül kívántál másokat irányítani vagy manipulálni.

46.2.2 b) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben a szépség vagy esztétika iránti vágyadon keresztül kívántak téged mások irányítani vagy manipulálni.

46.2.3 Konstrukció

Ez épületek vagy akár egy szervezet felépítése is lehet. Ez gyakran rengeteg munkát és csoportos tevékenységet tartalmaz, és ez az egyik oka annak, hogy egy szabad lény egy csoporthoz a saját döntése miatt csatlakozik.

46.2.3 a) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben az építő szándék örömén keresztül kívántál másokat irányítani vagy manipulálni.

46.2.3 b) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben az építő szándék örömén keresztül kívántak téged mások irányítani vagy manipulálni.

46.2.4 Gondolkodás

A logikát is lehet csapdába ejtésre használni. Valaki egyetért "A"-val, majd "B"-vel, majd megmutatják neki, hogy a "C" ezeknek logikus következménye, még ha nem is tetszik neki, így egyetért "C"-vel is és így húzzák be a csőbe.

46.2.4 a) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben a logikus érvekkel való egyetértéssel kívántál másokat irányítani vagy manipulálni.

46.2.4 b) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben a logikus érvekkel való egyetértéssel kívántak téged mások irányítani vagy manipulálni.

46.2.5 Változatosság és változás

Az emberek szeretik a változatosságot és a változást. Ha meg tudsz valakit győzni arról, hogy valami más éppen olyan jó, mint az, amit birtokolnak, akkor már csak a móka kedvéért is szívesen elcserélik. Hacsak, természetesen, nagyon cinikusak nem lettek emiatt, mivel ezt a beugratást már nagyon sokszor megjátszottuk.

46.2.5 a) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben a változatosság vagy a változás iránti vágyukon keresztül kívántál másokat irányítani vagy manipulálni.

46.2.5 b) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben a változatosság vagy a változás iránti vágyadon keresztül kívántak téged mások irányítani vagy manipulálni.

46.2.6 Játékok

Ebbe a sok szenvedésbe csak azért nyugodtunk bele, mert egy érdekes játékot akartunk játszani. Az embereket rá lehet venni arra, hogy korlátozzák magukat azért, hogy a játékot sokkal érdekesebbé tegyék.

46.2.6 a) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben egy érdekes játék iránti vágyukon keresztül kívántál másokat irányítani vagy manipulálni.

46.2.6 b) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben egy érdekes játék iránti vágyadon keresztül kívántak téged mások irányítani vagy manipulálni.

46.2.7 Megértés

A személy megértés iránti vágyát is fel lehet ellene használni. Az áldozatok játékát úgy játszák, hogy meggyőzöl valakit, hogy igazán nem érti, hogy mit érzel, amíg annyira rosszul nem érzi magát, mint amilyennek tetteted magad.

46.2.7 a) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben a megértés iránti vágyukon keresztül kívántál másokat irányítani vagy manipulálni.

46.2.7 b) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben a megértés iránti vágyadon keresztül kívántak téged mások irányítani vagy manipulálni.

46.2.8 Teremtés

Ez az összes többit magába öleli.

A személy szereti a teremtett dolgokat és szeret teremteni.

Lemásolja a dolgokat és az akaratával létrehozza azokat csak azért, hogy birtokoljon. Egy mélyebb szinten fél attól, hogy visszaesik és nem lesz képes elég gazdagon és változatosan létrehozni dolgokat, így be lehet csapni azzal, hogy egy kellemetlen valóságot lemásoljon, létrehozzon majd belelépjen, mert az elég részletes és érdekes, játékokat, esztétikát és minden egyebet tartalmaz, nem számít, milyen alacsony színvonalú is az.

Magasabb szinten ezekre univerzumként vagy valóságokként gondolhatsz. De még az emberi létezésünkben is gyakran csalnak minket kellemetlen helyzetbe csak azért, mert azok érdekesnek és csábítónak tűntek.

46.2.8 a) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben a teremtés vagy érdekes dolgok megtapasztalása iránti vágyukon keresztül kívántál másokat irányítani vagy manipulálni.

46.2.8 b) Vegyél észre egy olyan késztetést, amelyben a teremtés vagy érdekes dolgok megtapasztalása iránti vágyadon keresztül kívántak téged mások irányítani vagy manipulálni.

46.3 Pozitív cselekedetek

Még ha ezeket a felső dinamikákat csapdába ejtésre is használtuk, teljesen még nem tettünk le róluk.

Ahogy már ezelőtt megemlítettük, az a felszínes próbálkozás, hogy semmibe vegyünk valamit, nem tünteti el a mélyről jövő késztetéseket. Valaki lehet, hogy tagadja az etika és az esztétika létét, mondván hogy minden szabály azért van, hogy áthágjunk rajtuk, vagy hogy minden művészet szemét. És mégis van valamiféle becsületkódexe, amihez tartja magát, és valamilyen esztétikai érzéke, amellyel valamit szépnek talál.

Nem fog eldobni egy drágakövet csak azért, mert az összekoszolódott. Az egyetlen választás tehát kifényesíteni azt.

Tehát most, hogy már áttekintettük a negatív oldalt és azt, hogy ezeket a dinamikákat hogyan használtuk egymás csapdába ejtésére, térjünk vissza a pozitív oldalra és egy kicsit haladjunk itt tovább.

A következőket mind a 8 felső dinamikára futtasd:

Menj egy népes helyre és válassz ki embereket, posztuláld azt, hogy azon a területen megnövekednek a képességei. Például az etikára gondold azt, hogy nagyobb lesz az igazi etika (és nem a erkölcs) iránti érzékük.

Ezután menj végig még egyszer mind a 8 dinamikán, gondolj néhány olyan dologra a témakörükben, amelyet megtehetnél és tedd is meg azt. Az is rendben van, ha ezek a dolgok teljesen maguktól értetődőek. Az is teljesen rendben van, ha egy bizonyos területen csak néhány dolgot választasz ki, másokat pedig nem. De hajts végre néhány ténylegesen pozitív cselekedetet is.

45. Esztétika Az új könyv bemutatása 47. Posztulátumok