27. MOZGÁSBAN TARTANI MAGADMostanára már elég sok technikát elsajátítottál és elég ismerettel rendelkezel ahhoz, hogy úrrá legyél a nehézségeken.

Ahogy a különböző területeken dolgozol, tapasztalhatod, hogy míg egyik közülük gyökerestől megszűnik úgy, hogy a továbbiakban már nem lesz hatással rád, addig a másik csak lecsillapodik és így könnyebben kezelhetővé válik, de a mindennapi életedben továbbra is előbukkan.

Példaként vegyük a problémák területét. Alapvetően az ember maga hozza létre a saját problémáit. Az okok és a működési mechanizmusok meglehetősen szerteágazóak. Ez több univerzumot is érintő milliónyi megélt életre nyúlik vissza. A problémák általános alapja – bizton állíthatjuk – a tudatalatti mélyen eltemetett részéig nyúlik le.

Ha a problémák területén a különböző eljárások futtatásával jó munkát végeztél – például azokkal, amelyek az egyik előző, a problémákról szóló fejezetben szerepeltek –, akkor szét tudod azokat oszlatni és tekintélyes méretű megkönnyebbülést fogsz tapasztalni.

Azok a korai problémák, amelyeket valaki még istenszerű szuperlényként szerzett, a mindennapi létben evilági módon azóta is jelentkeznek.

Néha, amikor ezek egyikét kezeled, vagy az érintett terület alapvető működési mechanizmusának egyikével nézel szembe, akkor nem csak a pillanatnyi problémádat oszlatod el, hanem az olyan mélységekben rejtőző feszültségen is enyhítesz, amely kívül esik az elérhetőségi sávodon. Előfordul, hogy ezek a dolgok egészen az "alapkőzetig" lehatolnak.

Ez néha egy olyan nagyobb enyhülési ponthoz juttathat el téged, amelyen az egész terület szétesik és megszűnik zavaró tényező lenni. Például lehetséges az, hogy valakinek egyszerűen nem lesznek problémái. Ez lehet pillanatnyi állapot, de egészen sokáig is eltarthat, akár évekig, vagy egy egész életen keresztül is.

Ha az adott területen egy nagyobb enyhülési pontot már elértél és az utána bizonytalanná válik, akkor ezt a már egyszer elért állapotot a enyhülés bekövetkezése pillanatának és az akkor történtek felidézésével újra rendbe lehet hozni.

Ha a enyhülés állapota nagyon bizonytalan, akkor a megoldás az, hogy még több eljárást kell futtatni az érintett területen és egy stabilabb, nagyobb enyhülési pontot kell elérni. Ha a stabilitás egészen nagyfokú, akkor a legjobb, amit tehetsz, az, ha a területet békén hagyod és más, még kevésbé érintett területekre koncentrálhatsz.

Töltések és nehézségek sok területen létezhetnek. Ahogy egyre több ilyen nagyobb enyhülési ponthoz jutsz el, úgy fogod azt találni, hogy egyre több mélyebben eltemetett dolgot tudsz elérni. Legvégül le tudsz hatolni az alapokig és teljesen meg tudod szüntetni a problémák forrásait, de ilyen korai időszakban ezt még nem érdemes megcélozni.

Ez azt jelenti, hogy az embernek a mindennapi élet során előbukkanó töltéseket kell kezelnie. Azt viszont jegyezd meg, hogy ezeket a töltéseket a lény maga hozta létre. Alapjaiban a lény maga az alkotó erő és csak ő maga tudja saját magát csapdába ejteni.

Ahogy jelentősebb enyhülési pontokhoz jutsz el, egy időre minden jobbá válik. A fejlődésed arra fog bátorítani, hogy felhagyj a nehézségeid létrehozásával. Az önmagadba vetett hited és az önbizalmad is növekedni fog, ez pedig önmagában is jobbá teszi az életed.

Ez pedig mindaddig így is lesz, amíg sikereket érsz el és előrehaladsz.

Sajnálatos módon azok a nyereségek, amelyek abból fakadnak, hogy a dolgaid jól mennek, azonnal eltűnnek, amint a dolgaid rosszra fordulnak.

Ezzel szemben azok a nyereségek, amelyek a dolgokkal való szembenézésből, a képességeid növekedéséből és a különböző aberratív mechanizmusok megszüntetéséből fakadnak, minden körülmények között veled maradnak. Ezek azok a tartós, stabil nyereségek, amelyek rendíthetetlenül veled maradnak.

Gondolj egy kellemetlen elektromos áramkörre, amit fel lehet tölteni és ki lehet sütni. Amikor ki van sütve, akkor nagyobb szabadságod és több erőd van, amikor fel van töltve, akkor akadályoz. A biztos nyereségek az áramkör alkatrészeinek eltávolításának felelnek meg, mivel ezek akkor nem fognak tudni feltöltődni. Az átmeneti nyereségek a megmaradt áramkör kisütött állapotban tartásának felelnek meg.

A szcientológia a feltöltött állapotot restimulált állapotnak nevezi és azt érti alatta, hogy a különböző dolgok – melyek az elme rejtett, elérhetetlen helyein vannak – felkavarodnak, vagy újra életre kelnek, újra stimulálódnak (azaz "re"-stimulálódnak). Az ezzel ellenkező állapotot, amikor a dolgok lecsillapodnak, lenyugszanak – azaz valaki jobban van – destimulált állapotnak nevezik.

Szubjektív eljárás futtatásával az ember akaratlagosan restimulálja azt a bizonyos dolgot, amire az utasítás irányul. Ez olyan, mint amikor valaki egy kiválasztott áramkörbe vizsgálat céljából gyenge áramot pumpál azért, hogy működését megértve egyszerűen hatástalanítani tudja.

Erősen ajánlott eközben minden egyebet érintetlenül – destimulált állapotban – tartani, hogy az ember minden erejét a kiválasztott dologra tudja összpontosítani. Ez gyorsítja az eljárások futtatását és a kiválasztott területen mélyebbre lehet hatolni.

Egy képzett személy először gyakran különböző dolgok lecsillapításával (destimulálásával) kezdi, mielőtt egy nagyobb eljárást futna. Először a jelenlévő zaklatottságot, problémákat, stb. nyugtatja le, mielőtt az adott mechanizmussal általánosan kezdene el foglalkozni.

Az öntisztítás esetében azonban más megközelítést kell alkalmazni. Ez az oka annak, hogy az első fejezetek olyan eljárásokra összpontosítottak, amelyek nagy töltés jelenlétében is működnek és destimulatív hatással bírnak. A kellemes dolgok észrevétele, szemlélése, vagy boldog pillanatok felidézése csökkenti a restimulációs szintet.

Ezentúl arra számítottam, hogy néhány olyan fejezetet mindenki tudott találni, amely a számára elég könnyű volt és amelyek anyagát már a könyv első menetében egy jelentősebb enyhülési pontig tudta futtatni. Ez a legtöbb embert egy olyan destimulált állapotba hozza, amelyben a megnövekedett biztonság és a szerzett lendület olyan mértékben fokozza a teljesítményét és a haladását, hogy még azokat a területeket is, amelyek sokkal nehezebbnek tűntek a számára, sikeresen tudják kezelni.

Viszont van úgy, hogy az ember elakad és az élet közbeszól. Ilyenkor jelentős mennyiségű időbe és munkába telhet, hogy az elakadás után valaki újra elegendő lendületet gyűjtsön.

A legkönnyebb az, ha mindig jó állapotban tartod magad és az utadba kerülő restimulatív dolgokat röptében kezeled, pont úgy, ahogy azt egy képzett személy végezné. Ha már végigküzdötted magad eddig a könyvön, akkor elég technika van a tarsolyodban ahhoz, hogy ezt sikeresen megtedd.

27.1 Az alapelemek

Az alábbiakat alapelemeknek (angolul rudiments vagy rövidítve ruds) hívják, mivel a gondok alapjául ezek szolgálnak.

Ez az a három fő pont, amelynek elhanyagolása a legtöbb gondot okozza. Már eleget tudsz ahhoz, hogy kezeld ezeket.

27.1.1 Van-e ARK törésed (zaklatottság)?

Használd a 22.3 pontban leírt Zaklatottság kezelése című eljárást.

27.1.2 Van-e Jelen Idejű Problémád?

Az éppen fennálló, téged zavaró problémára használd a 15.8 pontban leírt vagy bármely más, hozzád közel álló problémakezelő eljárást.

27.1.3 Van-e elvétett visszatartásod?

Használd a 19.7 pontban leírt visszatartás-kezelő technikát.

Egy képzett személy általában minden egyes ülés kezdetén ellenőrzi a fentieket.

A fentiek ellenőrzését és a találtak kezelését akár most is elvégezheted. Ha egy ideig semmilyen eljárást nem futtatsz, akkor a szünet után mindig a fentiek ellenőrzése legyen az első. Ha az eljárásokkal folyamatosan haladsz, akkor ezeket nem kell minden egyes alkalommal ellenőrizned, mert úgyis tudni fogod, ha valami történt. Ebben az esetben egyszerűen azt a legközelebbi adandó alkalommal kezeld.

Általában elmondható az, hogy ha a figyelmed valamilyen zaklatottság, probléma vagy elvétett visszatartás köti le, akkor a szubjektív technikák általában nem működnek jól, hacsak nem az adott dolgot veszik célba.

Szerencsére azonban az objektív technikák ilyenkor is működnek és szükséged is lehet rájuk, ha túl dühös vagy ahhoz, hogy megtedd az alapelemek kezeléséhez szükséges lépéseket. Az első fejezet legelső eljárása különösen alkalmas erre (ez is az egyik oka annak, hogy először lett bemutatva).

Például, ha olyan szörnyű ARK törésed van, hogy még a kezelésére sem tudsz koncentrálni, akkor nézz körül és addig vegyél észre különböző tárgyakat a környezetedben, amíg annyira össze nem tudod szedni magad, hogy a törést közvetlenül is kezelni tudod.

27.2 Más alapelemek

Habár a fenti a három a haladásod leggyakoribb zavaró tényezője, más alapelemeket is célszerű lehet tekintetbe venned.

Már most is tudsz "alapelemezni", azaz meg tudsz szabadulni az azokon az aberratív területen éppen bekövetkezett eseményektől, amelyek területéről már elég tudással rendelkezel, és ebbe várhatóan a könyv számos fejezete beletartozik. Sok közülük az aberratív területekkel foglalkozik és általában létezik néhány olyan néhány olyan technika, amelyet a dolgok gyors és egyszerű kezelésére lehet alkalmazni.

Ha egy területet egy tartós enyhülési pontig futtattál, akkor gyakorlatilag minden ezzel a területtel kapcsolatos gondtól mentes leszel, de ha mégis felmerül valami, azt általában egyszerűen konfrontációval és a területre vonatkozó ismereteid segítségével kezelni tudod. Ha mindezek ellenére valami mégis gondot okoz és leköti a figyelmed, csak rajta, alkalmazd bátran rajtuk az alapelemeket.

Ha valamely dolog annak ellenére gyakran jelentkezik, hogy az érintett területre vonatkozó fejezetet már futtattad, akkor lehet, hogy vissza kell térned rá és még többet kell dolgoznod a fejezeten.

Végül ahogy egyre több és több területet kezelsz, néhány korábbi nyereséged meginoghat, mert egyre nagyobb mélységekbe hatolsz le és sok, korábban rejtett terület tárul fel előtted, így rengeteg új dolog válik elérhetővé az előzőleg már "enyhült" területeken.

Például valaki már megszabadult a problémáktól, viszont végül olyan szintre emelkedhet, hogy a sokkal mélyebbre temetett, jobban elfojtott problémák rétege is a látóterébe kerül, és így alig várja, hogy kezelhesse azt.

Amint elérted ezt a szintet, a már elhagyott területeket újra nagy nyereséggel lehet futtatni. Ekkor a szubjektív eljárások – melyekkel már nagy nyereségeket értél el, és egyszerűen túlfuttattad volna az eseteket, ha újra kipróbáltad volna azokat – újra hasznos technikává válnak, mert rengeteg új anyag merült fel, amelyet futtatni lehet.

Ismét a problémák területét használva példaként, lehet, hogy először egy nagyon is emberi, egy élettartamra kiterjedő nézőpontból futtatod ezeket és komoly nyereséget könyvelsz el. Idővel azonban olyan sok minden bukkan fel az múltbeli életekből és annyival jobban tudatában leszel annak, hogy halhatatlan lélek vagy, hogy ez arra késztet, hogy egy új, magasabb nézőpontból tekintsd át újra a problémák területét.

Jegyezd meg, hogy ha nagyobb nyereséget érsz el egy bizonyos területen (ez sokkal valószínűbb a könyv második futtatásakor), magára kell hagynod a területet egészen addig, amíg erős késztetést nem érzel arra, hogy újra visszatérj rá.

Néhány fejezet már első alkalommal nagyobb nyereséghez juttathat. Ha ez bekövetkezik, hagyd békén az érintett területeket a könyv második átolvasásakor, hacsak olyan sokat nem fejlődtél, hogy a terület újra felkelti az érdeklődésedet.

Attól viszont óvakodj, hogy a korábbi nyereségeidet lebecsüld csak azért, mert most már készen állsz arra, hogy tovább haladj.

27.3 Néhány hasznos alapelem

Habár ezek nem bírnak akkora fontossággal, mint az előzőekben tárgyalt három jelentős alapelem, de ezek is ugyanúgy akadályozhatnak az előrejutásban, így alkalmankénti ellenőrzésük hasznosnak bizonyulhat, különösen akkor, amikor egy elakadás után folytatni szeretnéd a munkát.

27.3 a) Tiltakoztál-e valami ellen?

Lásd a 14. fejezetet.

27.3 b) Elkövettél-e ártó tettet?

Lásd a 19.3-at.

27.3 c) Elfojtasz-e valamit?

Lásd a 26.1-et.

27.3 d) Vádoltál-e hamisan?

Lásd a 23.11-et.

27.3 e) Invalidáltál-e valamit?

Lásd a 14A.3-at.

27.3 f) Rád kényszerítettek-e egy kiértékelést?

Lásd a 23.16-at.

27.3 g) Visszatartasz-e valamit?

Lásd a 19.6-ot.

27.3 h) Félreértettél-e valamit?

Találd meg, és tisztázd (lásd az 5. fejezetet).

27.4 Hibás diagnózis

Ez az a terület, amit eddig még nem érintettünk, de nagyon hasznos, főleg ha valami hibát kell kijavítanod.

Az emberek igenis hibáznak, különösen akkor, amikor valaminek a forrását próbálják meg azonosítani, vagy ha ki akarnak javítani valamit.

Mondjuk van egy autód, ami egyszer csak elkezd rosszul húzni. A szerelő megnézi, és úgy találja, hogy a gondot az üzemanyag-szivattyú okozza. Úgyhogy rögtön ki is cserélteted. De a kocsi továbbra is rosszul megy, mert valójában a gondot a porlasztó okozza. Ilyen egy hibás diagnózis.

Néha csak utólag jössz rá a hibás diagnózisra. Rosszul érzed magad, és úgy azonosítod (vagy úgy mutatkozik), hogy X az oka ennek a rossz érzésnek. Azután még rosszabbul érzed magad. Ebből tudhatod, hogy ez a diagnózis hamis volt. Vissza kell menned az elejére, észre kell venned, hogy hibáztál és újra kell próbálkoznod. Ezúttal úgy találod, hogy talán Y a forrás. Most működik a dolog és jobban érzed magad.

Amilyen mértékben javítod az érzékelésed és növeled a tapasztalatod egy területen, olyan mértékben leszel képes azonnal észrevenni a hamis diagnózist, anélkül, hogy ki kellene azt próbálnod. Az előző példára visszatérve, ha elég jól ismernéd az autó szerkezetét, azonnal tudhatnád, hogy az üzemanyag-szivattyú diagnózis helytelen és így nem a probléma forrása. Nem kell tudnod, hogy mi az igazi ok, de már eleget tudsz ahhoz, hogy kiszúrj egy hamisat, már az állítás pillanatában.

Ez a képesség különösen hasznosnak bizonyul, ha az eljárás során elkövetett hibákat kell kijavítani. Nehézségeket tapasztalsz, és azonosítani akarod, hogy mi az oka ennek. Ekkor feltételezel valamit, és ha ezt nem érzed helyesnek, akkor ez hamis diagnózis volt, visszalépsz és újra próbálkozol.

A következő kérdés nagyon hasznos alapelem: "Történt-e hamis diagnózis?" Ha igen, azonosítsd. Ha szükséges, azonosíts korábbi hasonló hamis diagnózisokat vagy találj olyan időpontokat, amikor te adtál hamis diagnózist másnak.

Ezen a területen eljárást is futtathatsz. A hamis diagnózist visszatekintve különösen könnyen be lehet azonosítani és ez segít az ezt kísérő érzésekre összpontosítani.

27.4 a) Idézz fel egy olyan időpontot, amikor valaki más hamis diagnózist adott neked.

27.4 b) Idézz fel egy olyan időpontot, amikor valaki másnak hamis diagnózist adtál.

27.4 c) Idézz fel egy olyan időpontot, amikor valaki más hamis diagnózist adott másnak vagy másoknak.

27.4 d) Idézz fel egy olyan időpontot, amikor magadnak adtál hamis diagnózist.

27.5 Asszisztok

Ha beteg vagy, sebesült vagy, ha fájdalmad van, vagy általában testileg nem érzed jól magad, akkor léteznek olyan eljárások, amelyek segíthetnek. Ezeket nevezzük asszisztoknak.

A leghasznosabbak közül kettő az 1.3-as és 2.3-as pontokban található. Egy másik különösen jó assziszt, ha a fájdalmat vagy érzetet addig tolod bele a falakba, padlóba, mennyezetbe, stb., amíg ki nem tolod azt a testedből.

Ezeken kívül még több assziszt létezik. Ilyeneket a Szuper Szció című könyv 4. fejezetében, a Szcientológia Egyház különböző könyveiben, mint például az Önkéntes Lelkészek Kézikönyvében (Volunteer Minister's Handbook), valamint számos más bevezetőt, bemutatót és asszisztot tartalmazó könyvben találhatsz.

27.6 Hibák a listázásban

Listázásos eljárásoknak azokat az eljárásokat nevezzük, melyek során válaszokat sorolunk fel egy kérdésre, miközben egy bizonyos választ keresünk.

Az egyetlen listázásos eljárás ebben a könyvben a 25. fejezetben található. További információt erről a Szuper Szció 4. fejezete nyújt.

Általában ugyan a listázásos technikák gyorsabbak, de ugyanazt az eredményt az ismétléses eljárásokkal is el lehet érni. Mivel az ismétléses eljárások alkalmazása sokkal könnyebb és mivel sokkal kisebb az esélye annak, hogy bajba kerülsz, a listázásos technikákat elkerültük, mert csak szükségtelenül bonyolítaná helyzetünket.

Azok az emberek viszont, akiken valaki más gyenge minőségben szcientológiai eljárásokat futtatott, listázásos hibákkal rendelkezhetnek.

Néhány olyan haladóbb terület pedig, amellyel ez után a könyv után találkozhatsz, listázásos technikát is alkalmazhat.

Ezért az eszköztárad részeként tudnod kell, hogy hogyan vegyél észre és javíts ki egy listázásos hibát (amelyet félrelistázásnak nevezünk). Ennek a tudásnak is be kell épülnie a többi készséged közé.

Egy listázásos eljárás egy és csakis egy válaszhoz vezet, és ha ez a valódi válasznak bizonyul, a kiválasztás jó érzéssel tölt el.

Ha több válasz merül fel, vagy a választ illetően bizonytalan vagy, felkavarodsz vagy zaklatottságot érzel, a félrelistázás esete következett be.

Ezeket a válaszokat tételeknek nevezzük, és a rossz tétel válaszként értelmezésének jelei ugyanazok, mint a már korábban tárgyalt hamis diagnózisé. Az pedig, hogy egy listázásos eljárás során egy képzett személytől válasznak egy rossz tételt kapsz vissza, általában sokkal hátrányosabb hatással jár, mint az általában létrejövő hamis diagnózisok, ugyanis a listázásos kérdés általában nagy töltéssel rendelkezik és egy képzett személy ítéletét nagyobb bizalommal fogadod el.

Amit a jövőbeni képzett személyektől kapott futtatásokkal kapcsolatban tudnod kell az az, hogy ha egy tételt válaszként kijelölnek és ezzel kapcsolatban nincs jó érzésed, akkor azonnal szólj. A szakember ezt elvárja tőled, mert a tétellel kapcsolatos érzésed egyike a legfontosabb jeleknek, amely alapján a lista helyessége eldönthető.

Tehát ha félrelistáztál, akkor ennek kezelésére két általános megközelítés létezik.

Az első magának a listának a kijavítása. Ez az, amit egy szakember tenne. A listázásos hibáknak valójában csak négy fő osztálya létezik:

  1. A felsorolás túl hosszú volt (azaz túllistáztál). Ilyenkor észre kell venned azt a tényt, hogy a túllistáztál (általában ez elnehezült érzés és fáradtság formájában jelentkezik). Mivel az tétel már szerepelt a felsorolásban, meg kell találnod és azonosítanod kell, mint a keresett választ.
  2. A lista nem teljes. Még több válasz létezik. Vedd észre és folytasd a listázást.
  3. A lista érvénytelen. Nem egy egyetlen válaszhoz vezet. Ezt vedd észre és jelezd. Ha a terület továbbra is zavaró marad, találhatsz még más módot arra, hogy töltést távolíts el róla (lásd lentebb).
  4. Rossz tétel lett kiválasztva. A legfontosabb az, hogy észrevedd, hogy ez az tétel helytelen. Az előzőekben felsorolt módszerek segítségével találd meg a helyes választ.

Ez a téma a Szuper Szció 4. fejezetében mélyebben fel van dolgozva. Olvasd el ezt, ha úgy érzed, hogy egy képzett személytől kapott kezelés után félrelistázásos eseted maradt.

A másik dolog amit tehetsz az az, hogy töltést vezetsz le a listázással célba vett területről. Könnyű valamire egy alapvető választ találni, ha elég töltést távolítasz el az útból. Ezt az ismétléses eljárásokkal tudod megtenni. Az adott területen egy általános ismétléses jellegű utasítást hozhatsz létre a dolgok felidézésére vagy észrevételére és inkább ezt futtasd, és ne a listázásos technikát próbáld meg a válasz megtalálására használni.

Egyébként az ortodox Szcientológia Egyház előszeretettel használja a listázásos technikát a személyt elnyomó személyek megkeresésére. Ez gyakran hamis tételekhez eredményez. A megoldás ilyenkor az, hogy az elfojtásról szóló fejezetben megadott ismétléses eljárásokat kell futtatni azért, hogy a területről eltávolítsuk a töltést. Ezután csak fel kell ismerni a rossz tételeket. Ez a terület széteséséhez kell vezessen, így már azonnal szemet fog szúrni, ha valaki valóban elnyomással él az személlyel szemben.

A másik példa erre a technikára a 25. fejezet, ahol a területet "felpuhítjuk", mielőtt egy bizonyos válasz után kutatnánk.

Ezt minden olyan területtel meg lehet tenni, amelyre korábban már alkalmaztak nálad listázásos eljárásokat, és ezek után mégis gondjaid támadtak vele.

Az önállóan végzett listázás ritkán okoz olyan mértékű gondot, mint a professzionális listázás, mert itt nincs olyan külső forrásod, amelyik a választ rád akarná erőszakolni. Az önállóan végzett listázás viszont zavaró is lehet, ha nem tudod igazán, mit is csinálsz. Végül majd alaposan át kell tanulmányoznod a listázásos technikákat, de addig is az ismétléses technikákhoz és gyakorlatokhoz ragaszkodj, vagy először arra törekedj, hogy mielőtt önállóan listázásos eljárásokat alkalmaznál, velük puhítsd fel az adott területet.

27.7 Más, gondot okozó területek

A fent felsorolt és a Ha bajba kerülsz című kezdeti fejezetben tárgyaltakon kívül van még pár más dolog, ami akadályozhat.

27.7.1 Interiorizációs/exteriorizációs gondok

Ez nem az exterior érzékelés vagy cselekvés problémáit jelenti, ugyanis az fokozatosan gyarapodó tudástól, érzékeléstől és képességtől függ és el kell fogadnod, hogy ez időt és erőfeszítést igényel.

Az interiorizálással kapcsolatban viszont létezik egy sajátságos probléma, amikor a becsapódás vagy valamilyen más ok hatására a a test körüli energiamezők összekuszálódnak és ez fejfájást vagy rosszullétet okozhat.

Később, a haladó eseményfuttatás során meg fogjuk tanulni, hogy ezeket a nem kívánt mellékhatásokat hogyan védhetjük ki.

Addig azonban ha valami ilyesmi történik, ismételd meg az exteriorizálással foglalkozó fejezetben található első egyszerű gyakorlatot. Ha elvonod a figyelmed a testedről és egy közeli heggyel végzel interiorizáló és exteriorizáló gyakorlatot (anélkül, hogy a testedből bármit is megpróbálnál kihúzni vagy abba belenyomni), akkor ezzel le tudod csillapítani a negatív hatásokat és az energia megnyilvánulását, és jobban fogod érezni magad.

27.7.2 Jelen nem lévő dolog keresése

Hibákból, félreértésekből vagy hamis diagnózisokból gyakran nem létező dolgok létére következtethetsz.

Például úgy érzed, hogy ARK törésnek kell lennie egy területen, de nem tudod megfogni, azonosítani, vagy esetleg eltorzíthatsz valamit, hogy ARK törésnek nézzen ki, pedig az nem az volt.

Ebbe azután csakugyan bele tudsz a továbbiakban gabalyodni.

Természetesen lehet, hogy a terület egyszerűen csak túltöltött állapotban van vagy egy nagy baklövést követtél el a kezelése során, de egy nem jelenlévő dolog keresése (vagy egy éppen nem létező dolog erőltetett beillesztése) legyen az elsődleges gyanúsított, amikor a dolgok nehézzé válnak és összezavarodnak.

Ilyenkor ellenőrizheted a következő három pontot és eldöntheted, hogy melyiket érzed közülük helyesnek:

  1. Olyasmit keresel-e, ami nincs jelen?
  2. Hiba történt?
  3. Túl nagy töltéssel rendelkezik-e a terület?

Persze az 1. pont is hiba és túl nagy töltést vonz a dologra, úgyhogy ezt kell elsőnek ellenőrizned (ugyanis a többi kérdés is helytállónak tűnik).

Ha hiba történt, akkor találd ki, hogy mit csináltál rosszul, és ha szükséges, akkor olvasd el újra a megfelelő anyagokat és javítsd ki a hibát.

Ha túl nagy töltés jelenlétét tapasztalod, de valamennyire mégis fut az eljárás (azaz elkezdett futni és nem bizonyult olyan nehéznek, hogy későbbre kelljen hagyni), akkor azt a korábban tárgyalt alapelemek vagy hibák egyike okozhatja. Persze az is lehet hogy egyszerűen csak problémás területről van szó, így némi további küzdelemmel be tudod fejezni a dolgot, vagy az alapvető technikák segítségével (amelyeket az első fejezetekben találhatsz meg) erőt gyűjthetsz, mielőtt újra nekiállnál a futtatásnak.

27.7.3 Kommunikáció

A kommunikáció annyira fontos tényező, hogy egy megszakított vagy figyelmen kívül hagyott kommunikációs ciklus akkor is lekötheti a figyelmedet, ha nem következik be valódi ARK törés.

Ilyenkor például írásba fektetheted a kommunikációt, észrevéve, hogy azt kinek kellett volna fogadnia, és elképzelve azt, hogy nyugtázást kapsz tőle. Ezt addig ismételd, amíg a figyelmed a befejezetlen kommunikációtól el nem szabadul és újra összpontosítani nem tudsz az eljárásra.

27.7.4 Rögzült figyelem

Mindig fennáll a lehetősége annak, hogy olyan valamin ragad le a figyelmed, amely a fentebb tárgyalt kategóriák egyikébe (problémák, felzaklatott állapotok, és így tovább) sem illik igazán bele.

Ilyenkor gyakorolhatod azt, hogy a figyelmedet akaratlagosan ráirányítod és elvonod, vagy váltogatva elképzelheted és eltüntetheted a képzetet. Esetleg bármi egyéb technikát alkalmazhatsz, ami lehetővé teszi számodra azt, hogy akaratlagosan előre-hátra tudj mozogni az adott területen ahelyett, hogy odarögzülj.

Persze az is előfordulhat, hogy egy közeljövőben megtörténő esemény miatt vagy izgatott, ekkor pedig iktass be egy kis szünetet.

27.8 Kiigazító listák

A szakemberek gyakran használnak kiigazító listákat abban az esetben, ha valaki bajba kerül, de csak úgy, általános rendbehozatalra is használhatják.

Ezek a listák az elkövethető hibákat tartalmazzák, amelyeket végig lehet ellenőrizni, hogy vajon valamelyik bekövetkezett-e. Ha bármelyiket észreveszik, akkor azt egyúttal ki is javítják, kivéve akkor, amikor már egyszerűen a hiba felismerésének ténye is megszünteti a hibát.

Ezek általában az alapelemeket és a korábban tárgyalt különböző fajta hibákat foglalják magukba.

Néhány ezek közül egy bizonyos fajta eljáráshoz készült, és néhány általánosan használható.

Egy általános kiigazító lista, amely kifejezetten az öntisztításhoz készült, a függelékben található.

Egyszerűen csak menj végig a lista minden kérdésén, és ha úgy tűnik, hogy valamit a kérdéssel kapcsolatban kezelni kell, tedd azt. Ha például úgy tűnik, hogy egy rossz diagnózist hoztál, akkor használd a jelen fejezetben korábban ismertetett eljárást.

A különböző hibák kezelésében segítő anyagok legnagyobb részét a jelen fejezetben vagy a Ha bajba kerülsz című bemutatkozó részben találod meg.

Ha egy eljárás befejezetlen maradt, azt természetesen be kell fejezned. Ha egy eljárást túlfuttattál (túl sokáig futtattál), vedd észre azt a pillanatot, amikor az befejeződött, mint ahogyan azt a 2. fejezetben tárgyaltuk.

A kiigazító listát egy bizonyos hiba keresése, általános rendbehozatal vagy egy korábbi dolog kijavítása céljából is átnézheted. Néhány esetben hasznos egy bizonyos javítandó területre illetve egy bizonyos javítandó időintervallumra szűkíteni a kérdéseket. Például ha helyre akarod hozni a múlt évben futtatott eljárások során elkövetett hibákat, akkor a "van-e ARK törésed" kérdést módosítanod kell "akkor volt-e ARK törésed"-re.

Ha egy szakembertől részesülsz ilyen kezelésben, akkor lehet, hogy a függelékben található kiigazító listát alkalmazza, lehet, hogy egy másik hivatásos kiigazítólistát, de az is lehet, hogy a kettő keverékét.

26. Elfojtás Az új könyv bemutatása 28. Eseményfuttatás