16. KELL NEKED ÉS NEM LEHET NEKEDAmikor valamit nagyon akarsz, akkor az hajlamos eltávolodni tőled. Amikor valamit túl erősen próbálsz meg elkerülni, akkor az pedig hajlamos megtalálni téged.

Ez olyan, mintha vízben lennél és amikor valamiért túl erősen próbálsz nyúlni, akkor egy olyan hullámot hozol létre, ami azt távolabb taszítja tőled, és amikor túl erősen próbálsz meg valamitől eltávolodni, akkor ez egy olyan szívóhatást vált ki, ami hozzád húzza azt a dolgot.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szerethetsz valamit, nem kaphatod meg és nem birtokolhatod, hanem azt, hogy nem vágyakozhatsz túl erősen valami után és nem ragaszkodhatsz hozzá anélkül, hogy bajba kerülnél. Ez ugyanis könnyed érintést, nem pedig reménytelenséget igényel. Minél inkább kétségbe vagy esve, annál nehezebb dolgod lesz.

Azt is mondhatnánk, hogy az energiád fordítva működik. Azon próbálkozásaid, hogy magadhoz húzzál valamit, ami "kell neked" és eltaszítsd azt, ami "nem lehet neked", az a kettő között egyfajta kellemetlen űrt teremt. Ez azokhoz a "torlaszokhoz" hasonlít, amelyeket egy probléma szembenálló erői hoznak létre (azaz amikor két, egymással szembeszegülő dolog egyfajta falat képez), de ez sokkal mozgékonyabb természetű, ennek következtében pedig a szeretet, a hírnév és a vagyon messzire tűnik, és csak a kellemetlen dolgokkal fogsz találkozni.

Ha el tudod érni az elfogadásnak azt a szintjét, hogy képes vagy dolgokat birtokolni és nem birtokolni, ha vágyódás és kényszer nélkül képes vagy dolgokat szeretni és élvezni, ha visszautasítás és visszatetszés nélkül képes vagy dolgoktól eltávolodni és azok iránt érdektelenné válni, akkor képes leszel e mechanizmus fölé emelkedni és azt lebontani. Ez a siker igazi titka. Ez a módja annak, hogy hogyan élj olyan boldog életet, ahol a jó dolgok eléd jönnek ahelyett, hogy buzgón elkerülnének.

Az egyik legjobb módja annak, hogy megszüntess egy "kell nekem"-et az, hogy elképzeled annak elveszítését. Néha azt érezheted, mintha néhány utasításon át az űrt táplálnád. Majd a korlát ledől és azt fogod találni, hogy könnyű birtokolni valamit, ha egy keveset képes vagy belőle elveszíteni.

Ezután folytasd úgy, hogy másoknak adod azt oda és azt mások adják oda neked.

Ezt néhány általános érvényű "nyomógombon" fogjuk futtatni (a nyomógomb olyan dolog, amelyet egy adott reakció elérése érdekében te nyomsz meg máson vagy más nyom meg rajtad, más szavakkal egy érzékeny pont).

Néhány esetben előfordulhat, hogy az adott tétel olyan dolog, amit inkább megpróbálsz elkerülni, nem pedig többet próbálsz meg belőle birtokolni. Ebben az esetben a dolog elveszítése helyett a "többet birtokolni belőlé"-t futtasd első eljárásként (a többi eljárás maradjon ugyanolyan). Ezt a változatot a következő fejezetben jobban meg fogjuk vizsgálni. Most inkább ha valami olyat találsz, amit birtoklás helyett inkább el akarsz kerülni, a terület első eljárásaként használd a "többet birtokolni belőlé"-t az "elveszíteni" helyett.

16.1 Pénz

16.1.1

Képzeld el azt, hogy hogyan tudnál pénzt elveszíteni vagy elpazarolni, hogyan tudnál megszabadulni tőle. Képzelj el olyan tényleges valós világbeli cselekedeteket, amelyekben azt tényleg elveszíted. Folytasd ezt, egyszerre egyet elképzelve, ahogy csak tudod, amíg valami szét nem esik esik vagy darabjaira nem hullik.

Ha a szükség és a vágyódás nagyon szörnyű, gyakran melegséget és energiát (egy kellemes érzetet) érzékelhetsz, ahogy a korlát ledől.

Természetesen van néhány olyan ember, aki már nagyon jó állapotban van az adott területen, mely esetben az eredmény nem lesz látványos, csupán ennek néhány utasítása után egyszerűen jól fogják érezni magukat.

De megjegyzendő, hogy a pénzzel kapcsolatban még sok gazdag ember sincs elég jó szellemi állapotban, mivel a vagyonuk csapdába ejti őket.

16.1.2

Megjegyzendő, hogy a pénz a társadalom energiája és szüksége van arra, hogy szabadon áramoljon.

Futtasd ezeket felváltva:

16.1.2 a) Képzeld el azt, hogy valaki másnak pénzt adsz.

16.1.2 b) Képzeld el azt, hogy valaki más pénzt ad neked.

16.1.2 c) Képzeld el azt, hogy valaki más pénzt ad másnak.

16.1.3

A pénz csak a csere helyettesítő közege, csupán a tényleges munka és tárgyak szimbóluma vagy helyettesítője.

Futtasd ezeket felváltva:

16.1.3 a) Mit helyettesíthet a pénz?

16.1.3 b) Mi helyettesítheti a pénzt?

16.1.4

Mind az elfogadás, mind az elutasítás tekintetében szabadnak kell lenned. Tehát futtassuk:

16.1.4 a) Milyen pénzt tudnál elfogadni?

16.1.4 b) Milyen pénzt tudnál visszautasítani?

Megjegyzendő, hogy ugyanazt a dolgot el is tudod fogadni és vissza is tudod utasítani (azaz akármelyiket kényelmesen megteheted).

16.1.5

Ezt a gyakorlatot csukott szemmel kell végezned, miközben pénzfelhőket képzelsz el a tested köré. Ezután ragadd meg a felhőt és told bele a testedbe (ne húzd bele, hanem a tőled telhető legjobban elképzelve próbáld meg kívülről belenyomni). Miután néhány utasítás erejéig ezt végzed, minden alkalommal egy új felhőt elképzelve, taszítsd el a felhőt és robbantsd fel azt a távolban. Ezt szintén végezd el néhányszor. Ezután menj vissza és told a testedbe, a két utasítást oda-vissza váltogasd, minden egyes alkalommal néhányat végrehajtva belőlük.

Ha a pénzfelhő eltaszítása vagy a testbe nyomása nehéznek tűnik, az ellenkező utasítást hajtsd végre néhányszor (a pénzfelhőt nyomd a testbe, amíg el nem tudod taszítani, vagy taszítsd el, amíg a testbe nem tudod nyomni.

Ezt a gyakorlatot mocskos és rossz minőségű pénz elképzelésével kezdd, majd később (amikor ezt már jól tudod kezelni) fokozatosan növeld meg a pénz minőségét, amíg nagyon szép pénzt (aranyat vagy ilyesmit) nem képzelsz el.

A legjobb az, ha ezeket a dolgokat inkább egy magad körüli gömbben, nem pedig csak magad előtt képzeled el.

Folytasd, amíg igazán jól nem érzed magad, a pénzt kényelmesen el tudod fogadni és kényelmesen vissza is tudod utasítani.

16.1.6

Most csukd be a szemed és képzeld azt, hogy egy nagyobb városra tekintesz le. Lehetőleg olyanra, amelyet valamennyire ismersz és amely iránt nem érzel ellenszenvet.

Figyeld meg a pénz városbeli összegyűlését és annak áramlását. Mindegyik esetében nyúlj ki, kapcsolódj hozzá majd távolodj el tőle.

Kezdetben úgy találhatod, hogy ezek a dolgok hajlamosak téged magukhoz vonzani, vagy problémáid lehetnek a hozzájuk kapcsolódással.

Folytasd, amíg ezekhez minden nehézség nélkül, könnyedén ki nem tudsz nyúlni és tőlük el nem tudsz távolodni úgy, hogy nem érzel késztetést arra, hogy hozzájuk csatlakozva maradj.

Megjegyzendő, hogy az életek közti területen valamennyi arany eléképzelésével egy "kapzsi lelket" gyakran lehet az orránál fogva vezetni. Ennek az eljárásnak képessé kell tennie arra, hogy ellen tudj állni az ilyen egyszerű trükköknek.

Az egész eljárássorozatot addig kell folytatnod, amíg kényelmesen nem tudsz pénzt birtokolni és nem birtokolni, valamint nem érzel késztetést arra, hogy szerezz vagy elkerüld azt. Ha valamilyen vágyat vagy késztetést mégis érzel, vissza kell menned és a fenti eljárássorozatot újra kell futtatnod.

Ezután úgy fogod találni, hogy sokkal könnyebb a pénzről értelmesen gondolkoznod és kevésbé nehéz többet szerezni belőle, mivel most már nem kergeted el azzal, hogy túl görcsösen próbálsz hozzájutni. Egy kevés még akár az öledbe is pottyanhat. Ezentúl most már nem ejt csapdába a saját kapzsiságod.

16.2 Szex és érzetek

Most a nemi aktusról inkább a élvezetek és az erős érzetek, mint a szeretet és a megbecsülés kapcsán beszélünk, amelyek sokkal magasabb szintű érzelmek és amelyeket a későbbiekben még tárgyalni fogunk.

A nagyobb élvezetet okozó érzeteket általában is itt tárgyaljuk, viszont ha a szex nem megfelelő témakör (túl fiatal vagy, stb.), akkor az utasításokban a szexet helyettesítsd élvezetekkel vagy élvezetes érzékletekkel.

Ha pedig valamely olyan kábítószer vagy gyógyszer függésében élsz, amely erős elégedettség- vagy extázisérzetet okoz, a szex mellett vagy helyett az egész eljárássorozatot azon is futtasd (az extázis vagy ehhez hasonló, megfelelő szót használva).

Ezeket (hacsak máshogy nem jelezzük) a fenti 16.1-hez hasonlóan kell futtatni.

16.2.1 Képzeld el azt, hogy hogyan tudnál szexet elveszíteni.

16.2.2 a) Képzeld el azt, hogy valaki másnak szexuális örömöket nyújtasz.

16.2.2 b) Képzeld el azt, hogy valaki más szexuális örömöket nyújt neked.

16.2.2 c) Képzeld el azt, hogy hogyan segíthetnéd a partneredet abban, hogy valaki mással szeretkezzen.

16.2.2 d) Képzeld el azt, hogy hogyan segíthetnél valaki mást abban, hogy a partnereddel szeretkezzen.

Megjegyzendő, hogy a c) és d) pontok nem egy orgiában történő részvételt jelentenek, hanem azt, hogy önzetlennek és segítőkésznek kell lenned, még ha a leendő partnered iránt benned is vágy él.

Valamint az is megjegyzendő, hogy hogy ezt egy kicsit más módon futtattuk, mint a pénzt, mivel a szexet akár adjuk, akár kapjuk (az a) és a b) utasításokban), mindkét esetben valamennyire önös érdekből tesszük. Futtatnunk kell azt is, hogy másnak megengedjük azt, ugyanis csak így lehetsz igazán szabad ezen a téren. Ez az oka a c) és a d) utasításoknak.

16.2.3 a) Mit helyettesíthet a szex?

16.2.3 b) Mi helyettesítheti a szexet?

16.2.4 a) Milyen szexuális dolgot vagy milyen élvezetet tudnál elfogadni?

16.2.4 b) Milyen szexuális dolgot vagy milyen élvezetet tudnál visszautasítani?

16.2.5

Képzelj rengeteg, felöltözött vagy meztelen, szexuálisan kívánatos testet magad köré és erős szexuális érzékleteket sugároztass velük magadra. Kezdd a mocskos és alacsony színvonalú (de még erotikus) testekkel és fokozatosan haladj az ideálisak felé.

Nyomd őket néhányszor a testedbe, majd taszítsd el őket a távolba és robbantsd fel azokat, ahogy azt a fenti 16.1.5-ben tetted.

Megjegyzendő, hogy ehhez az eljáráshoz valamilyen tömegre vagy tárgyra van szükség, így ha az eljárást a szex helyett extázison vagy valami hasonlón futtatod, akkor egy olyan, ahhoz illeszkedő tárgyat kell kiválasztanod és elképzelned, amely azt az érzetet tartalmazza és rád sugározza.

16.2.6

Most hunyd be a szemed és képzeld azt, hogy egy nagy városra tekintesz le, ahogy azt a 16.1.6-ban tetted.

Figyelj meg neked tetsző szexuális áramlatokat és cselekedeteket. Mindegyik esetében nyúlj ki, kapcsolódj hozzá majd távolodj el tőle.

Folytasd, amíg ezekhez minden nehézség nélkül, könnyedén ki nem tudsz nyúlni és tőlük el nem tudsz távolodni úgy, hogy nem érzel késztetést arra, hogy hozzájuk csatlakozva maradj.

16.3 Étel és táplálkozás

Mindannyiunknak van teste, amely működtetéséhez élelemre van szükségünk. Mivel ez a szükség egy állandósult állapot, ezen a területen könnyű "kell"-eket és "nem lehet neked"-et felépíteni.

16.3.1 Képzeld el azt, hogy hogyan tudnál számodra kívánatos ételt elveszíteni.

16.3.2 a) Képzeld el azt, hogy valaki másnak kívánatos ételt adsz.

16.3.2 b) Képzeld el azt, hogy valaki más kívánatos ételt ad neked.

16.3.2 c) Képzeld el azt, hogy valaki más kívánatos ételt ad másoknak.

16.3.3 a) Mit helyettesíthet a táplálkozás?

16.3.3 b) Mi helyettesítheti a táplálkozást?

16.3.4.1 a) Milyen kívánatos ételt tudnál elfogadni?

16.3.4.1 b) Milyen kívánatos ételt tudnál visszautasítani?

Majd ezután ezt is futtasd:

16.3.4.2 a) Milyen nem kívánatos ételt tudnál elfogadni?

16.3.4.2 b) Milyen nem kívánatos ételt tudnál visszautasítani?

16.3.5

Képzelj rengeteg különlegesen kívánatos ételt. Kezdd finom, de alacsony színvonalú étellel (akármivel, amit ennek gondolsz), majd fokozatosan növeld a minőséget.

Nyomd őket néhányszor a testedbe majd taszítsd őket a távolba, ahogy azt a fenti 16.1.5-ben tetted.

16.3.6

Most hunyd be a szemed és képzeld azt, hogy egy nagy városra tekintesz le, ahogy azt a 16.1.6-ban tetted.

Figyelj meg neked tetsző ételeket és élvezettel táplálkozó embereket. Mindegyik esetében nyúlj ki, kapcsolódj hozzá majd távolodj el tőle.

Folytasd, amíg ezekhez minden nehézség nélkül, könnyedén ki nem tudsz nyúlni és tőlük el nem tudsz távolodni úgy, hogy nem érzel késztetést arra, hogy hozzájuk csatlakozva maradj.

16.4 Munka és állás

Noha lehet, hogy irtózol a munkától, a munka és az állás olyasmi, amire a túléléshez a legtöbb embernek szüksége van.

Az eljárások utasításaiban a "munka" szót fogjuk használni, mivel ez nem mindig egy hivatalos, bért fizető állás. A házvezetés, iskolába járás, a jótékony munka vagy bármilyen olyan feladat vagy tennivaló, amelybe belekezdtél és amelyért felelősséget vállaltál, beletartozik ebbe.

Megjegyzendő viszont, hogy itt inkább a kívánatos munkával foglalkozunk, nem pedig a robotolással vagy a rabszolgamunkával.

16.4.1 Képzeld el azt, hogy hogyan tudnál számodra kívánatos munkát elveszíteni.

16.4.2 a) Képzeld el azt, hogy valaki másnak kívánatos munkát adsz.

16.4.2 b) Képzeld el azt, hogy valaki más kívánatos munkát ad neked.

16.4.2 c) Képzeld el azt, hogy valaki más kívánatos munkát ad másoknak.

16.4.3 a) Mit helyettesíthet a munka?

16.4.3 b) Mi helyettesítheti a munkát?

16.4.4.1 a) Milyen kívánatos munkát tudnál elfogadni?

16.4.4.1 b) Milyen kívánatos munkát tudnál visszautasítani?

Majd ezután ezt is futtasd:

16.4.4.2 a) Milyen nem kívánatos munkát tudnál elfogadni?

16.4.4.2 b) Milyen nem kívánatos munkát tudnál visszautasítani?

16.4.5

Képzelj el egy, számodra munkát jelképező tárgyakból álló felhőt, kezdve az alacsonyabb színvonalúakkal, majd később fokozatosan növelve a minőséget.

Nyomd őket néhányszor a testedbe majd taszítsd őket a távolba, ahogy azt a fenti 16.1.5-ben tetted.

16.4.6

Most hunyd be a szemed és képzeld azt, hogy egy nagy városra tekintesz le, ahogy azt a 16.1.6-ban tetted.

Figyelj meg olyan neked tetsző munkákat, amelyeket te is szívesen végeznél. Mindegyik esetében nyúlj ki, kapcsolódj hozzá majd távolodj el tőle.

Folytasd, amíg ezekhez minden nehézség nélkül, könnyedén ki nem tudsz nyúlni és tőlük el nem tudsz távolodni úgy, hogy nem érzel késztetést arra, hogy hozzájuk csatlakozva maradj.

16.5 Kívánatos tárgyak

Most olyan dolgokat szeretnénk futtatni, amelyeket igazán birtokolni szeretnél és amelyeket valószínűleg nem fogsz tudni. Ezek lehetnek autók, hifitornyok, különleges porcelánok, ékszerek, stb.

Ha nagyon szeretnél gyerekeket, háziállatokat, növényeket vagy egyéb különleges dolgot, akkor ezt az egész eljárást azokra is ismételd meg.

Ezt "gyönyörű", főleg művészi tárgyakon is lehet futtatni, ahol a hangsúly a tárgyak esztétikáján van.

16.5.1 Képzeld el azt, hogy hogyan tudnál számodra kívánatos tárgyakat elveszíteni.

16.5.2 a) Képzeld el azt, hogy valaki másnak kívánatos tárgyakat adsz.

16.5.2 b) Képzeld el azt, hogy valaki más kívánatos tárgyakat ad neked.

16.5.2 c) Képzeld el azt, hogy valaki más kívánatos tárgyakat ad másoknak.

16.5.3 a) Mit helyettesíthetnek a birtokolt tárgyak?

16.5.3 b) Mi helyettesítheti a birtokolt tárgyakat?

16.5.4.1 a) Milyen kívánatos tárgyakat tudnál elfogadni?

16.5.4.1 b) Milyen kívánatos tárgyakat tudnál visszautasítani?

Majd ezután ezt is futtasd:

16.5.4.2 a) Milyen nem kívánatos tárgyakat fogadnál el?

16.5.4.2 b) Milyen nem kívánatos tárgyakat tudnál visszautasítani?

16.5.5

Képzelj el egy kívánatos tárgyakból álló felhőt, kezdve az alacsonyabb színvonalúakkal, majd később fokozatosan növelve a minőséget.

Nyomd őket néhányszor a testedbe majd taszítsd őket a távolba, ahogy azt a fenti 16.1.5-ben tetted.

16.5.6

Most hunyd be a szemed és képzeld azt, hogy egy nagy városra tekintesz le, ahogy azt a 16.1.6-ban tetted.

Figyelj meg olyan neked tetsző munkákat, amelyeket te is szívesen csinálnál. Mindegyik esetében nyúlj ki, kapcsolódj hozzá majd távolodj el tőle.

Folytasd, amíg ezekhez minden nehézség nélkül, könnyedén ki nem tudsz nyúlni és tőlük el nem tudsz távolodni úgy, hogy nem érzel késztetést arra, hogy hozzájuk csatlakozva maradj.

16.6 Szeretet és csodálat

A szeretet és csodálat utáni vágy mindenki számára nagyon alapvető dolog.

A hírnév és a megbecsülés utáni vágyat ugyanitt lehet futtatni.

16.6.1 Képzeld el azt, hogy hogyan tudnál szeretetet és csodálatot elveszíteni.

16.6.2 a) Képzeld el azt, hogy valaki másnak szeretetet és csodálatot adsz.

16.6.2 b) Képzeld el azt, hogy valaki más szeretetet és csodálatot ad neked.

16.6.2 c) Képzeld el azt, hogy valaki más szeretetet és csodálatot ad másoknak.

16.6.3 a) Mit helyettesíthet a szeretet és csodálat?

16.6.3 b) Mi helyettesítheti a szeretetet és a csodálatot?

16.6.4.1 a) Milyen szeretetet tudnál elfogadni?

16.6.4.1 b) Milyen szeretetet tudnál visszautasítani?

Majd ezután ezt is futtasd:

16.6.4.2 a) Milyen csodálatot tudnál elfogadni?

16.6.4.2 b) Milyen csodálatot tudnál visszautasítani?

16.6.5

Képzelj el egy rád szeretetet és csodálatot sugárzó emberekből álló felhőt, kezdve a rossz állapotú emberekkel, később fokozatosan javítva a állapotukat.

Nyomd őket néhányszor a testedbe majd taszítsd őket a távolba, ahogy azt a fenti 16.1.5-ben tetted.

16.6.6

Most hunyd be a szemed és képzeld azt, hogy egy nagy városra tekintesz le, ahogy azt a 16.1.6-ban tetted.

Figyelj meg szeretetet és csodálatot tartalmazó cselekedeteket. Mindegyik esetében nyúlj ki, kapcsolódj hozzá majd távolodj el tőle.

Folytasd, amíg ezekhez minden nehézség nélkül, könnyedén ki nem tudsz nyúlni és tőlük el nem tudsz távolodni úgy, hogy nem érzel késztetést arra, hogy hozzájuk csatlakozva maradj.

16.7 Más területek

Ha még valamely dolog birtoklása iránt késztetést érzel, de úgy tűnik, hogy nem tudod megszerezni, létrehozhatsz egy, a fentiekhez hasonló eljárást és kezelheted azt.

Az üres helyeket a megfelelő dologgal töltsd ki.

16.7.1 Képzeld el azt, hogy hogyan tudnál ________-t elveszíteni.

16.7.2 a) Képzeld el azt, hogy másnak ________-t adsz.

16.7.2 b) Képzeld el azt, hogy valaki más ________-t ad neked.

16.7.2 c) Képzeld el azt, hogy valaki más ________-t ad másoknak.

16.7.3 a) Mit helyettesíthet a ________?

16.7.3 b) Mi helyettesítheti a ________-t?

16.7.4 a) Milyen ________-t tudnál elfogadni?

16.7.4 b) Milyen ________-t tudnál visszautasítani?

16.7.5

Képzelj el egy ________-ból vagy ________-t jelképező dolgokból álló felhőt körülötted.

Nyomd őket néhányszor a testedbe majd taszítsd őket a távolba, ahogy azt a fenti 16.1.5-ben tetted.

16.7.6

Most hunyd be a szemed és képzeld azt, hogy egy nagy városra tekintesz le, ahogy azt a 16.1.6-ban tetted.

Figyelj meg sok ________-t tartalmazó helyeket vagy olyan cselekedeteket, amelyek ________-t tartalmaznak. Mindegyik esetében nyúlj ki, kapcsolódj hozzá majd távolodj el tőle.

Folytasd, amíg ezekhez minden nehézség nélkül, könnyedén ki nem tudsz nyúlni és tőlük el nem tudsz távolodni úgy, hogy nem érzel késztetést arra, hogy hozzájuk csatlakozva maradj.

15. Problémák Az új könyv bemutatása 17. El kell kerülnöd és nem szabadulhatsz tőle