3. GONDOLATOK, ÉRZELMEK ÉS VISELKEDÉSA gondolataidat, az érzelmeidet és a viselkedésedet te uralod.

Ezeknek az irányítását gyakran adjuk át másoknak, ami érdekes is lehet, valamint az élet része.

Viszont mindig hatalmadban áll visszavenni ezek irányítását és úgy érezni és gondolkodni, ahogy kedved tartja, tekintet nélkül arra, hogy mit diktál az élet, a társadalom vagy a fizika.

Az elméd feletti uralom a szellemi fejlődésed egyik szükséges lépése. Ebben a fejezetben a kezdő lépéseket tesszük meg ebbe az irányba.

Emellett ez arra is egy jó pillanat, hogy egy füzetben elkezd feljegyezni azokat az eljárásokat, amelyeket futtatsz. Minden egyes eljárást és minden érdekes dolgot le kellene írnod, ami történt, és mindent, amire később hivatkozni szeretnél.

Egy feljegyzésnek sok haszna van. Ha például összezavarodsz és nem haladsz annyira jól, visszatekinthetsz és újra átnézheted, hogy mi történt. Amikor néha bajba kerülsz, akkor valójában az utolsó, rendben lévőnek talált lépés az, ahol a hibát elkövetted.

Esetleg végső esetben úgy is dönthetsz, hogy segítséget vagy tanácsot kérsz egy hivatásostól, ebben az esetben pedig egy feljegyzés hatalmas értékű segítség abban, hogy a szakértővel tudasd, hogy miket futtattál és azok hogyan sikerültek.

Néhány esetben szintén segít az, hogy a dolgokat az elméden kívülre helyezed és papírra írod, ugyanis ennek segítségével jobban kifelé tudsz fordulni, ez pedig sokkal fontosabb lesz, amikor majd a szubjektív eljárásokkal fogunk dolgozni.

Ahogy jobban előrehaladsz, néha vissza akarhatsz nézni valamire, amit korábban futtattál.

Tehát mostantól váljon szokásoddá az, hogy egy füzetbe feljegyzed a haladásod. Jó néhányat megtöltesz majd, miközben előrehaladsz.

Ezentúl hadd emlékeztesselek még egyszer arra, hogy egy eljárás futtatása be tud kapcsolni egy reakciót, és a megoldás az, hogy tovább futtatod az eljárást, amíg a felkavart hatás el nem tűnik. Amikor a félelemről futtatsz egy gyakorlatot, akkor néhány percig valóban félhetsz. Ha ez történik, makacs határozottsággal folytasd az eljárást, amíg a félelem el nem tűnik. Az eljárás ugyanis valamit felhozott a felszínre, és ezt inkább hagynod kell teljesen kijönni, nem pedig félúton megállítani.

3.1 Viselkedés

Válassz ki a szobában egy semleges tárgyat, amelyet se nem szeretsz, se nem gyűlölsz.

Nézz rá és érezz különböző pozitív dolgokat annak irányában.

Határozz úgy, hogy szereted, hogy gyönyörű, csodálatos, segítőkész, stb. Érezz örömet afelett, hogy ott van. Néhány percig végezd ezt, az érzelmeidet és a viselkedésedet változtasd olyan pozitívra, amilyenre csak tudod.

Ezután válts vissza és érezz különböző negatív dolgokat a tárggyal kapcsolatban. Határozz úgy, hogy utálod, hogy gonosz és csúnya és ártalmas, stb. Ezt megint csináld néhány percig.

Megint fordítsd meg és érezz különböző pozitív dolgokat felé.

Különböző reakcióid lehetnek, amíg ezt végzed. Kezdetben lehet némi nehézséged, amikor az elméddel oda- és visszaváltasz. Az eljárást addig folytasd, amíg minden reakció eltűnik és a tárggyal kapcsolatos gondolataidat könnyedén meg tudod változtatni.

Ezután válassz egy másik semleges tárgyat és ismételd meg az eljárást. Addig folytasd, amíg igazán könnyen nem tudod irányítani a dolgokkal kapcsolatos érzelmeidet. Lehetőleg a pozitív, és ne a negatív érzelmekkel fejezd be.

3.2 Asszociációk

Válassz ki a szobában egy nagy tárgyat, például egy bútordarabot. Gondolj egy jelen nem lévő tárgyra, amelyet a bútordarabbal csak nagyon értelmetlen módon lehet kapcsolatba hozni. Például válassz a szobában egy könyvespolcot, valamint egy csatornafedőt, mint értelmetlen asszociációt.

Nézz a tárgyra és azonnal gondolj arra az értelmetlen dologra, amivel kapcsolatba hoztad, mintha ez egy automatikus asszociáció lenne. Például nézz a könyvespolcra, és azonnal gondolj a csatornafedőre. Ha lehetséges, idézd magad elé a csatornafedő mentális képét, amely eléd pattan, amikor a könyvespolcra nézel. Néhányszor végezd el ezt, nézz a tárgyra és idézd fel az asszociációt, majd nézz félre és hagyd eltűnni a képet.

Amint ezt már képes vagy irányítani, folytasd a következő lépéssel, amikor a tárgyra nézésnél csak minden második alkalommal asszociálsz. A többi alkalommal csak nézz rá a tárgyra, gondolj róla valamit és vegyél észre rajta dolgokat anélkül, hogy értelmetlen asszociációkat hoznál létre.

Amikor ebben már jó vagy, válassz egy másik tárgyat és egy másik asszociációt, és ismételd meg a fentieket.

Ahogy ezt futtatod, egyre inkább képes leszel az automatikus tudatalatti asszociációidat irányítani.

Folytasd, amíg jól nem irányítod ezt.

Ha ezt tökéletesen elsajátítod, akkor képes leszel nem gondolni egy elefántra, amikor azt mondják neked, hogy ne gondolj egy elefántra.

3.3 Érzelmek

Válassz egy tárgyat. Gondolj arra, hogy sajnálod a tárgyat. Azután gondolj arra, hogy a tárgy sajnál téged. Váltogasd oda-vissza néhányszor. Ezután válassz egy másik tárgyat, és csináld ugyanezt.

Addig folytasd, amíg valamennyire már irányítani nem tudod a bánatot és a szimpátiát.

Ezután ugyanezt a félelemmel végezd. Válassz egy tárgyat és gondolj arra, hogy félsz tőle. Utána gondolj arra, hogy az fél tőled, és így tovább.

Ezután a haraggal futtasd. Haragszol a tárgyra, a tárgy haragszik rád.

Ezután jön az unalom és a vidámság (vidám vagy a tárggyal kapcsolatban, és a örülsz, hogy az ott van).

Ennek növelnie kell az érzelmeid irányítását.

Megjegyzendő, hogy nem a tökéletességre próbálunk törekedni, hanem csak az irányítást próbáljuk egy kicsit visszaállítani.

3.4 Automatizmusok

Az elme sok mindent automatikusan csinál.

Az automatikusan működő dolgok feletti irányítás átvételének általános szabálya az, hogy túlzásba viszed, egyre tudatosabban csinálod, amíg irányítani vagy felváltva jobban és kevésbé csinálni nem tudod. Ha például dadogsz, próbálj meg felváltva a normálisnál jobban és kevésbé dadogni, amíg egy kicsit irányítani nem tudod.

Ebben a lépésben azzal foglalkozunk, hogy irányítást nyerjünk azon dolgok felett, amelyeket az elme automatikusan végez.

Csukd be a szemed. Figyeld meg, hogy mit látsz. Néhányan mentális képeket vagy utólagos képzeteket. Néha "energiafoltok" vannak ott. Néha csak feketeség, de ennek a feketeségnek "intenzitása" van.

Akármit is "látsz" csukott szemmel, készíts róla egy mentális másolatot, ugyanolyat, de oldalra elcsúsztatva. Ez lehet egy képernyő a kép másolatával, de lehet az általad látott tér háromdimenziós másolata is. Csak csináld, nem számít, vajon valóság, gyenge utánzat vagy csak egy gondolat az, hogy kivetítesz egy másolatot.

Most készíts több másolatot. Tedd azokat jobbra és balra. Tedd a fejed fölé és alá. Tegyél néhányat magad mögé. Addig másolj, amíg valami fel nem oldódik vagy el nem nyugszik.

Most nyisd ki a szemed. Addig figyelj meg neked tetsző dolgokat a szobában, amíg jól nem érzed magad.

Csukd be megint a szemed. Figyeld meg, hogy mit látsz és újra készíts róla egy másolatot. Most fogd a másolatot és kezdd el változtatni a színeit. Ha valami fehér, színezd kékre. Ha valami szürke, változtasd narancssárgává, stb. Folyamatosan változtasd a színeket, amíg amíg valami fel nem oldódik vagy el nem nyugszik.

Nyisd ki a szemed és vegyél észre dolgokat a szobában.

Ezután csináld harmadjára, néhány másolatot létrehozva és a másolatokat különböző színűre festve.

Egy kicsit mind a három technikát próbáld ki, azaz a több másolat készítését, a színek változtatását és a kettő keverékét. Válaszd ki a számodra legkényelmesebbet és végezd el néhányszor.

Mind a három technikát lehet használni a beragadt mentális képek vagy az automatikusan és kényszeresen létrejövő mentális képzetek kezelésére. Ez nagyon hasznos lehet, amikor az elméd körül csatangolva bajba kerülsz. Még egy biztonsági hálót jelent neked.

A gyakorlatot jól tanuld meg, mert ezt kell használnod, amikor egy képet nem tudsz megkapni vagy az elméden kívül létező dolog miatt aggódsz.

Ha például valami elkövetkező dolog miatt aggódsz és nem tudsz nem rágondolni, akkor képzeld el azt, csinálj sok másolatot a képről, változtasd meg a színeit, amíg irányítani nem tudod azt.

Megjegyzendő, hogy valami miatt aggódni jó módszer arra, hogy magadhoz vond azt. És ha valami valóságos dolog miatt aggódsz, akkor ennek a gyakorlatnak a segítségével jobban képes leszel szembenézni vele és kezelni azt.

3.5 Több automatizmus

Válassz a szobában egy kellemes tárgyat. Ülj és nézd kényelmesen.

Ha gondolatok futnak át a fejeden, válassz egyet, "másold" le, gondolj rá újra meg újra, felváltva változtasd "hangosabbra" és "halkabbra", amíg irányítani nem tudod és már nem kell rágondolnod. Ezután válassz egy másikat és csináld ugyanezt, amíg a gondolataid el nem csendesednek.

Ha bármi más elvonja a figyelmedet a tárgyról, akkor azt sokszor másold le és addig változtasd a tulajdonságait (színét, hangerejét, vagy bármilyen tulajdonságát vagy erősségét), amíg a figyelmed elterelődése megszűnik.

Dolgozz azon, hogy mindent kikapcsolj, amíg csak kényelmesen nem tudsz ülni és a tárgyra figyelni.

3.6 Konfrontálás

Most a dolgokkal szembenézést gyakoroljuk.

Ez egyszerűen csak annyiból áll, hogy ülsz és valamit nézel, a figyelmed a nézett tárgyon van, és a testeden és elméden nincs sem figyelmed, sem ezekkel kapcsolatos bármilyen ténykedésed. Ez azt a képességedet edzi, hogy egy helyzetet tartsál a térben és ott legyél figyelemelterelődés nélkül.

Az ortodox szcientológiában ezt 0-s edzőgyakorlatnak (angolul Training Routine 0 vagy TR0) hívják és mindig egy másik személlyel párban végzik (a két ember egymással szemben ül és egymást nézik). A tibeti iratok ezt "szemtől-szembe-ülés"-nek nevezik, és egy másik személlyel vagy egy tárggyal lehet csinálni, a lényeges az, hogy a figyelmedet kifelé és magadtól elfelé irányítsd.

Most nem az a szándék, hogy (mint ahogy az az előző lépésben történt) a zavaró dologgal kell foglalkoznod, hanem ehelyett egyszerűen valamire vagy valaki másra kell fordítanod a a figyelmedet, és minden zavaró tényezőt figyelmen kívül kell hagynod, megvárva, míg lecsendesednek.

Nem számít, hogy mi történik, képes vagy arra, hogy a figyelmedet ott tartsd, ahol akarod.

Néha fent kell tartanod vagy kezelned kell valamit, és még akkor is képesnek kell lenned összpontosítani és fenntartani, amikor más dolgok is történnek és elvonnák a figyelmedet. Ez egy nagyon hasznos képesség.

Ha van valaki más, akivel együtt tudsz dolgozni, akkor ezt csinálhatjátok ketten együtt, egymással szemben ülve.

Máskülönben válassz ki a szobában egy nagy és kényelmes tárgyat és tereld arra a figyelmedet.

A figyelmedet teljesen az adott személyre vagy tárgyra összpontosítsd. Hagyd, hogy a tested és az elméd elnyugodjon. Ne erőlködve vagy odafigyelve tartsd a tested nyugodtan. Ha a tested reagál, csak tartsd kifelé irányítva a figyelmedet, és hagyd a tested elnyugodni.

Ugyanez igaz a mentális képekre vagy gondolatokra. Ne harcolj, hogy elcsendesítsd a gondolataidat, se ne futtass eljárásokat a kezelésükre, csak tartsd kifelé fókuszálva a figyelmedet, amíg el nem halnak.

A kívánt eredmény nyugodtan és erőlködés nélkül ülni, a figyelmeddel a nézett dologra irányulni. Ez néha órákig tarthat. Amint minden csendes, maradj úgy legalább öt-tíz percig, hátha még valami bekapcsol. Gyakorlatilag órákig képesnek kell lenned így ülnöd, amikor már tökéletesen megtanultad, de most nem kitartásversenyt próbálunk rendezni.

Ilyen és más, ehhez hasonló gyakorlatokat általában a különböző szcientológia kommunikációs gyakorlatok tartalmaznak. Noha néha elkövetik azt a hibát, hogy a tanuló figyelmét a saját testére irányítják, ezek a tanfolyamok hasznosak lehetnek, ha lehetőséged van egyet elvégezni.

Viszont ez a konfrontációs gyakorlat a legalapvetőbb és a legfontosabb. Ha tökéletesen elsajátítod, a könyv hátralevő részében sokkal könnyebb dolgod lesz.

Megjegyzendő, hogy a cél itt nem az, hogy általában ne gondolkozzunk, hanem az, hogy képes legyél csak nézni és nem gondolkozni akkor, amikor nem akarsz.

Ez egy kitűnő képesség, amely megszerzésével nagyon jól jársz. Ha a gondolataid összezavarodtak, kétségbeestél és körbe-körbe jársz, ezzel a konfrontációs gyakorlattal csendesítsd le a gondolataidat és egyszerűen nézd meg, hogy mi van ott. Ezután előrehaladhatsz és értelmesen átgondolhatod a helyzetet ahelyett, hogy csak vég nélkül tépelődsz.

3.7 Sarkok tartása

Ezt egy székben ülve végezd.

Csukd be a szemed.

Tereld a figyelmed a szoba két hátsó felső sarkába.

Tartsd ott a figyelmedet, és hagyj figyelmen kívül minden mást, ahogy azt a fenti konfrontációs gyakorlatban csináltad.

Amint néhány percig kényelmesen tudsz ülni, nyisd ki a szemed, és vegyél észre számodra valóságosnak tűnő dolgokat.

Ezután csukd be a szemed, és ismételd a gyakorlatot, a figyelmedet a szoba mind a négy hátsó sarkára irányítva.

Megint nézz körül és vegyél észre valóságosnak tűnő dolgokat.

Ezután ezt a szoba mind a nyolc sarkával végezd. Ha túl soknak tűnik, akkor először csak hattal, utána nyolccal. Azt kell elérned, hogy képes legyél nyolc pontot tartva kényelmesen ülni.

Úgy fejezd be, hogy körülnézel és valóságosnak tűnő dolgokat veszel észre.

3.8 Mások

Most menj ki egy népes helyre. Ezt lehetőleg egy szép napon, nappal csináld. Ha távol vagy a civilizációtól, kövess el minden tőled telhetőt, ha szükséges, olyan helyet válassz, ahol a lehető legtöbb élőlény található.

Minden egyes lépést annyiszor végezz, amíg jól nem érzed magad azzal kapcsolatban, mielőtt a következőre nem lépsz.

Vegyél észre egyedi embereket. Mindegyiknél egyszerűen nézz rá és határozd el, hogy olyannak akarod őt, amilyen. Tegyél félre minden gondolatot és megfontolást, és csak fogadd el őket olyannak, amilyenek.

Ezután válassz ki embereket és határozz úgy, hogy valahol mélyen ők olyanok mint te, nem számít, mit mutatnak ki a felszínen. És dönts úgy, hogy valahol mélyen te is olyan vagy, mint ők, nem számít, mi jelenik meg a felszínen. Ezt irracionálisan és a logika teljes figyelmen kívül hagyásával végezd, csak döntésekkel és szándékkal, figyelmen kívül hagyva minden felszínes okot, amiért nem lehet az igaz.

Ezután válassz ki embereket, és tekintsd őket végtelen isteni szellemeknek, és tekintsd a testüket, a magatartásukat és a megjelenésüket úgy, mint az általuk ideiglenesen elhelyezett átlátszó kivetítéseket.

Most pedig válassz ki embereket és mentálisan nyugtázd azt, hogy ott vannak.

Ezt addig folytasd, amíg igazán jól nem érzed magad az emberekkel kapcsolatban és el tudod fogadni őket olyannak, amilyenek.

2. Kinyúlás és visszahúzódás Az új könyv bemutatása 4. Szubjektív eljárások