1. KEZDŐ LÉPÉSEKA rengeteg elmélet helyett inkább néhány gyakorlati feladattal kezdjük.

Az itt megadottak elég könnyűek, de ezeket nagyon jól be kell gyakorolnod, ugyanis az egész úton hasznodra válnak és baj esetén az életedet is megmenthetik, mivel segítenek lerázni a túlterheltséget és a mentális ködöt.

Ezek eljárások, ami azt jelenti, hogy ezeket a cselekvéseket többször is el kell végezni a kívánt cél eléréséhez.

Később több elméletet ismertetek az eljárásokról, de az alapvető elmélet az, hogy sokkal gyorsabban érhetsz el eredményeket a feladatok egymás után ismétlődő elvégzésével, mint egyvalamivel erőlködve. Egy szöget is inkább ütögetve versz be, mint egyszerűen betolva.

Lehet, hogy az utasítás végrehajtásakor a kívánt eredmény nem következik be. Az utasítást újra és újra meg kell ismételned, esélyt kell neki adnod ahhoz, hogy bemelegedjen, majd utána keresztül kell menned rajta és akkor valami történik. Ez lehet egy magától értetődő dolog, lehet valami fantasztikus, de valamilyen eredményt mindenképpen elértél.

A gyakorlatok ebben a könyvben #.# formában lesznek számozva, ahol az első szám a fejezet száma lesz a könnyebb hivatkozás kedvéért. Más szavakkal, az 1.1 az ebben a fejezetben található első gyakorlat. Később többszintű számozást fogunk használni (pl. 5.1.1), amikor több gyakorlatot kell csoportosítanunk, és betűket használunk az egymással felváltva használandó utasításokhoz.

A könyv ezen és a többi fejezetében található gyakorlatok némelyike azoknak a fejlettebb verziói, amelyeket valaha a szcientológiában használtak. Mások eredetiek és vagy Hubbard korai elméletein alapulnak, vagy a saját arra irányuló törekvéseimen, hogy a munkát előrevigyem.

1.1 A Figyelem gyakorlat

Ez egy szinte gyerekesen egyszerű, és mégis hatásos technika arra, hogy a figyelmünk kifelé irányításával átküzdjük magunkat a mentális ködön és gátakon. Ugyanakkor az érzékelésünket is megnöveli. Sok változat lehetséges.

A legegyszerűbb formájában az utasítás a következő:

1.1 Nézz körül, vegyél észre dolgokat, precízen pontokat kiválasztva és a tekinteteddel az egyik pontról a másikra határozottan mozogva.

Természetesen az emberek ezt gyakran végzik, amikor egy új vagy érdekes helyre kerülnek, de legtöbbször az érzékelésüket gépiesen működtetik és hajlamosak befelé fordulni, az érzékelésük pedig ennek következtében eltompul.

Ha ezt akkor gyakorlod, amikor könnyen megy, akkor a kisujjad hegyében lesz akkor, amikor súlyosan befelé fordulsz, és azokban az esetekben hatalmas segítség lehet, hogy összeszedd magad.

Egyebek mellett ez a gyakorlat is biztonsági hálóként szolgálhat számodra, amikor saját magadon alkalmazol eljárásokat. Ha bajba kerülsz, le tudja csillapítani a felkavart mentális töltést.

Rendkívül hasznos abban, hogy legyűrd a kábítószerek mentális hatásait. Ha például túl sokat iszol, segít kijózanodni. Ebben az esetben viszont azt találhatod, hogy addig kell ismételned az eljárást, amíg a vegyszerek a szervezetedben maradnak.

Ennek egy fontos része az, hogy a pontokat precízen válaszd ki és nem csak határozatlanul körülnézel. Ha egy szobában vagy, akkor az észrevételezésbe vedd be a szoba sarkait (általában 8-at) is.

Még amikor ébren vagy, éberen és jól érzed magad, a gyakorlat egy kicsit akkor is javíthatja az érzékelésedet. A szoba egy kicsit tisztább lesz, egy kicsit jobban el tudod helyezni magad benne és egy kicsit tisztább fejűnek érzed magad. Amikor eléred ezt a fejleményt, akkor nyugtáznod kell, hogy a feladatot elvégezted.

Ha akkor végzed, amikor fáradt vagy ködös vagy, a hatás drámai lehet. Tegyük fel, például, hogy félig alszol és meg kell erőltetned magad ahhoz, hogy ébren maradj. Tehát elkezdesz a szobában bizonyos pontokat észrevenni és hirtelen teljesen felébredsz. Vagy rosszul érzed magad, elkezdesz körbenézni, pontosan észrevenni dolgokat, majd hirtelen kihúzod magad a bajból és úgy érzed, hogy az erőid megújultak.

Ez a gyakorlat azért fontos, mert bebizonyítja, hogy a mentális állapotod felett képes vagy átvenni az irányítást.

Ezt addig kell gyakorolnod, amíg második természeteddé nem válik az, hogy ködös állapotban ezt csinálod, ugyanis ez biztosítja azt, hogy használni fogod, ha félig ájult vagy, vagy alszol és nem emlékszel az eljárásra, de mégis csinálni fogod, hiszen annyira a viselkedésed részévé vált.

Néha előfordult, hogy olyat álmodtam, hogy az érzékelésem ködös volt. Végül ez a technika annyira a részemmé vált, hogy még ilyen esetekben is használtam, noha nem tudtam arról, hogy álmodom. Néha nagyon rémisztő hatása volt, az álom elpattant, mint egy buborék, és legnagyobb meglepetésemre a hálószobám falára meredve találtam magam.

Ahhoz, hogy ezt hatásosan megtanuld, valójában inkább csinálni kell, mint olvasni róla. Tehát az első dolgod az legyen, hogy most elkezded csinálni, még ha nagyon magától értetődőnek tűnik is. Csak nézz körül a szobában, vegyél észre precízen pontokat, amíg az érzékelésed egy kicsit kitisztul. Ez nem egy nagy dolog akkor, ha már jól vagy és ébernek érzed magad.

Ahhoz, hogy igazán jó legyél benne, használd sokszor az elkövetkező néhány napban, futtasd otthon vagy a munkahelyeden, bevásárlás, sétálás vagy utazás közben a tétlen pillanataidban.

Amikor jól végzed, akkor megtévesztően gyors és egyszerű, de meg fogsz lepődni, hogy mennyi akaraterőt igényel, ha kábult vagy. Tanuld meg most használni, mielőtt egy veszélyes vagy kritikus helyzetben szükséged lesz rá.

Ezt néha "lokalizációs assziszt"-nak hívják az ortodox szcientológiában, és abban segíti az embereket, hogy megállapítsák a saját helyüket vagy hogy tájékozódjanak.

1.2 Szellemi változat

Ez az első lépés a test nélküli cselekvés felé, testen kívüli nézőpontból dolgok észlelése, amelyet a pszichológusok távoli nézésnek hívnak.

Ez igazából a fenti 1.1-es gyakorlat, de ezt csukott szemmel végzed.

Kezdd el a hagyományod figyelem gyakorlatot a szobán, amíg egy kényelmes pozícióban ülsz. Amikor az érzékelésed kitisztul, csukd be a szemed, és a szoba képzeletbeli képével végezd el újra.

Ne nyisd ki egyfolytában a szemed és ne értékeld le a képességeidet, csak mert nem mindig az igazi dolgokat látod. Eleinte rengeteg képzelődés keveredik az igazi észleléssel. Ezenkívül lesz néhány "igazi" érzékleted is, amelyek különböznek a test által látottaktól, például ráhangolódhatsz a szoba régebbi képének az árnyékaira is.

Viszont fokozatosan, ahogy folyamatosan használod az gyakorlatot, alkalmanként az érzékelés igazi villanásait kapod meg. Eleinte ne erőltesd túl keményen ezt a gyakorlatot. Csak esetenként végezd, fogadj el bármilyen csekély nyereséget és ne csinálj belőle túl nagy ügyet.

Ez tulajdonképpen egy "végső" gyakorlat a skála legtetején. Csak körülnézni és észrevenni dolgokat, nem számít, hogy mi van közben. Valaki például nem lát mást, csak ködöt, utána észrevehet dolgokat a ködben, végül a ködön túl igazi dolgokat kezd el látni.

1.3 A Figyelem gyakorlat a testen használva

Ez segít meggyorsítani a gyógyulást, csökkenteni a fájdalmat, és általában növelni a tested feletti kontrollt.

Ez a testen belüli pontok észrevételezésének egyszerű gyakorlata. Csak csukd be a szemed és érints meg a testedben pontokat az elméddel, próbálj meg a területekre nézni, de ne értelmezz túl sokat abból, hogy van-e vagy nincs valamilyen vizuális észlelésed. Az is elég jó, ha egy kicsit érzed az adott területet, de próbálj meg arra hajtani, hogy egy kis képet kapj a tested belsejéről.

Ez a legjobban akkor működik, ha váltogatod a test bal és jobb oldalát, és fel-le dolgozol a fejtől a végtagokig az idegcsatornák mentén. Ha a fejjel, a háttal vagy a gyomorral kapcsolatos problémákat próbálsz meg kezelni, akkor szintén felváltva válassz ki pontokat a fejben és a gyomorban (a napfonadék olyan, mint egy kis agy), mivel ezek egy erőteljes idegcsatorna két végén helyezkednek el.

Megjegyzendő, hogy te nem az agyad vagy. Az agy nem öntudatos, ez neked, mint gondolkodásra képes szellemnek a tulajdonsága. Az agy inkább egy nagy kapcsolótábla és egy kicsit a lélek által használt számoló- vagy számítógépre hasonlít.

Általában úgy cselekszel, hogy irányítod az agyad (mint ahogy parancsokat gépelsz be egy számítógépbe) és hagyod, hogy az agyad irányítsa számodra a testedet. Viszont képes vagy közbeavatkozni és a testedet közvetlenül irányítani. Ez a gyakorlat ezt a képességedet fejleszti. Olyan, mintha kikapcsolnád az robotpilótát és magad irányítanád a repülőgépet. Egy bölcs ember mindig meggyőződik róla, hogy nehézség vagy vész esetén felül tudja bírálni a robotpilótát.

Az ujjaddal vagy egy toll hegyével is megérintheted a testedet (váltakozó oldalakon), hogy segítsd fókuszálni a figyelmedet, és utána nézz rá a pontra (csukott szemmel) belülről.

Fájdalom vagy sérülés esetén néhány utasítás erejéig a sérült terület környékén dolgozz, utána a munkádat a végtagok (kéz-, lábujjak, stb.) felé folytasd ahelyett, hogy figyelmen kívül hagyod a sérült területet, vagy túlságosan odarögzülsz.

A fájdalommal szembenézés, annak elfogadása és tudomásul vétele gyakran egy kicsit lecsillapítja azt. A mentálisan a területre nyúlás pedig arra bátorítja a testet, hogy a gyógyító erőivel inkább odarohanjon, ne pedig visszahúzódjon a fájdalomtól.

Most akkor azt az egyszerű gyakorlatot végezd, hogy a test bal és a jobb oldalán felváltva pontokat választasz ki. Kezdd a fej tetején és dolgozz lefelé az idegcsatornák mentén a kezek és az ujjak felé, beleértve az ujjak hegyét is. Utána kezdd el megint a fejed tetején, és a hátgerincen és a lábadon keresztül dolgozz le egészen a lábujjadig. Utána dolgozd végig a testedet elől a fejedtől kezdve egészen a nemi szervekig. Utána dolgozz meg bármilyen érdekes területet. Utána ismételd meg, addig folytatva, amíg a tested jól nem érzi magát.

1.4 Többet az alapul szolgáló elméletről

A lélekre gondoljunk úgy, mint egy olyan lényre, aki bizonyos mennyiségű figyelmet képes a dolgok felé irányítani. A "figyelem" viszont a fájdalom, a veszély, a problémák vagy más nehézségek felé irányul és rögzül.

Ahogy a lény hanyatlik, a lehetséges figyelméből egyre több és több rögzül azokon a dolgokon, amelyekkel nem akar szembenézni, és fokozatosan lezárja ezeket a területeket anélkül, hogy visszavonná róluk a figyelmét. Ehelyett a "figyelem" egységei "elzáródnak" vagy "eltemetődnek", és a személynek kevesebb szabad figyelme és öntudata marad.

Ahogy begyakorlod a figyelmed pontos irányítását, fokozatosan "figyelmi egységeket" vonsz ki ezekből a beragadt pontokról és visszanyered felettük az irányítást. Ennek hatására fejlődik az érzékelésed és az öntudatod, és a gondolkodási képességed is felszabadul.

Ez valamennyire túlegyszerűsítés, mivel az egyén képes új figyelmi egységeket létrehozni, amikor az érdeklődése valami felé elég nagy. Vedd észre, mennyivel jobban érzed magad, ha valamilyen érdekes dologra tekintesz.

Az irányításod alatt álló szabad figyelem a fő tényezője a sikeres gondolkodási, észlelési és működési képességeidnek.

1.5 A Figyelem gyakorlat alkalmazása egy képesség megtanulásában

Egy olyan képzettség megtanulásának a részeként, ahol eszközöket, felszerelést vagy valamiféle létesítményt tartalmaz a terület, a szokásos tanulási tevékenységed mellett a figyelem gyakorlat egy változatát is használhatod.

Válassz ki néhány különlegesebb pontot a készülék vagy az eszköz felszínén a szemeddel rájuk tekintve, majd mentálisan válassz ki néhány különlegesebb pontot a készülék belsejében (ne törődj azzal, hogy becsukod a szemedet), utána válassz ki megint néhány pontot a készülék külsején a szemeddel, majd néhányat belül, stb.

Megjegyzendő, hogy ez nem helyettesíti egy gép működtetésének a megtanulását, mielőtt elkezded azt működtetni. Abban viszont segít, hogy tanulmányozás közben közelebbi viszonyba kerüljél a géppel és megnöveli az azzal kapcsolatos érzékelésedet és éberségedet.

Ez a sportban is segíthet. Például egy kicsit egy kosárlabdával és a kosárral gyakorolva javíthatja a célzásodat.

1.6 Sokkal fejlettebb változatok

Figyelj meg olyan dolgokat, amelyeket kedvelsz.

Figyelj meg dolgokat, amelyekre biztonságos ránézni.

Sok más változat lehetséges.

Ezek közül bármelyiket csinálhatod objektíven, a test szemeivel, vagy mentálisan, csukott szemmel.

Ráadásul ezekkel nem kell a a tested környékére szorítkoznod. Például csukd be a szemed és képzeld el, hogy egy városra vagy egy vidéki tájra tekintesz le és olyan dolgokat veszel észre, amelyekre biztonságos ránézni, stb. Ebből egy későbbi fejezetben kicsit többet fogunk csinálni.

A pontok helyett nagyobb tereket és áthatolható dolgokat is használhatsz. A nagyobb térfogat viszont könnyedén valótlanná válhat, így koncentrálj a pontokkal történő munkára. Ha ezt nagyobb terekkel kipróbálod és ez valótlannak vagy eredménytelennek mutatkozik, akkor kezdj el megint pontokat keresni.

Ahogy egyre előrébb haladsz, természetesen módon a nagyobb térfogatok felé fogsz fordulni, amikor a tárgyakra irányítod a figyelmed. Amikor a figyelmedet bizonyos pontokra irányítod, haladj tovább és a pontokat növeld akkorára, amekkorákat még kényelmesnek érzel, de azért ezeknek a gyakorlatoknak a lényege az összpontosítás erősségén és pontosságán van.

1.7 A vakokról

Annak, aki vak, a fenti első lépés nem használható. Viszont az első lépés mögött rejlő gondolat az, hogy a fizikai univerzumban olyan módon kell pontok kiválasztani, hogy azáltal bizonyosságot nyerj és eligazodj benne.

Tehát egy vak személynek az ennek megfelelő cselekedeteket kell megtennie, amelyek valószínűleg bizonyos pontok érzékelése egy tárgyon addig, amíg fizikai bizonyosságot nem szerez. Utána visszaléphet és csinálhatja a második eljárást.

Más szavakkal a pontokat először fizikailag, utána mentálisan kell megfigyelnie. A megfigyelésnek nem igazán kell a látás szerint történnie. Azért a látás köré épült, mivel a legtöbb ember számára a ez a legkönnyebb, de gyakran sok más út is van, ami ugyanazt az eredményt éri el.

Komoly fogyatékossággal küzdő emberek, akik megpróbálják végigcsinálni ezt a könyvet, néha olyan gyakorlatba futnak, amelyet a hátrányaik miatt nem tudnak végrehajtani. Ezekben az esetekben az eljárást úgy kell átállítani (mint a fenti példában), hogy ugyanazt a területet célozza meg egy olyan változat felhasználásával, amely segít megkerülni a hátrányuk okozta problémát.

Csak azért, mert valakinek testi fogyatékossága van, még nem jelenti azt, hogy szellemileg is fogyatékos. Néhány esetben jobb eredményt mutathatnak fel, mivel több ösztönző erejük van, hogy legyűrjék a test korlátait.

1.8 Összegzés

A figyelem eljárások egész családja kiválóan használható arra, hogy elhelyezd magad a térben, kiterjeszd a mentális teredet és nyugodtan összeszedd magad, amikor valami megrázó történik veled.

Ezek nem csak kezdőknek szóló eljárások, egészen a legfelsőbb szintig elmennek, haladás közben egyre tisztább és szélesebb érzékleteket adnak.

Ezen a ponton nem a tökéletességet hajszoljuk. Tanuld meg a technikákat, játszadozz el velük, foglalkozz velük annyira, hogy hogy vészhelyzetben tudd használni azokat és térj át a következő fejezetre. Ahogy haladsz előre, gyere vissza néha erre a fejezetre és egy kicsit mindig tágítsd tovább az érzékelésedet.

Ha bajba kerülsz Az új könyv bemutatása 2. Kinyúlás és visszahúzódás