18. fejezet

Egyebek

Amikor Ön valahol elkezd rendet teremteni, akkor előbb rendetlenség jelenik meg, majd eltűnik. Ezért az az erőfeszítés, hogy rendet teremtsünk a társadalomban, vagy annak bármelyik részében, egy kis ideig mindig rendetlenséget fog okozni.

A trükk abban van, hogy folytatni kell a rendteremtést; a rendetlenség pedig nemsokára el fog tűnni, és az Ön számára a rendezett tevékenység marad hátra. De ha Ön gyűlöli a rendetlenséget, és csak a rendetlenség ellen harcol, akkor soha sehol ne kezdjen el rendet teremteni, mert a keletkező rendetlenség félőrültté fogja tenni.

– Szcientológia: Az élet új nézőpontból

Ha emlékszel, hogy a konyha hogy nézett ki legutóbb, amikor úgy döntöttél, hogy az összes szekrényt kitakarítod, akkor megérted ezt a rendetlenségről alkotott gondolatot.

Ugyanez fog történni a háztartásoddal, ha egyik napról a másikra megváltoztatod azt, ahogy a gyermekeddel bánsz. Lehet, hogy egy ideig sokkal reaktívabban fog viselkedni. Megpróbál majd az összes nyomógombodra rátenyerelni (márpedig alaposan ismeri őket). De ne veszítsd el a hidegvéred.

Természetesen, ha a gyermekét már idomította, irányította, parancsolgatott neki, vagy megtagadta tőle a tulajdonát, nem lesz könnyű dolga. De akkor változtasson menet közben a módszerein. Próbálja megadni neki a szabadságát. Ő viszont már olyan gyanakvó Önnel szemben, hogy iszonyatosan nehezére fog esni az átállás. Az átmeneti időszak borzalmas lesz. Ám végül jól nevelt, barátságos gyermeke lesz, aki meg fogja állni a helyét, aki tekintettel lesz Önre, és ami még nagyon fontos az Ön számára: olyan gyermeke lesz, aki szeretni fogja.

– Szcientológia: Az élet új nézőpontból

Az első lépés az lehetne, hogy leülsz a családoddal és megbeszélitek a csoportos céljaitokat. Kommunikáljatok sokat. Nézzétek meg, hogy most mit tesztek azért, hogy ezeket a célokat elérjétek és azt is, hogy hogyan tudnátok jobban feléjük haladni. Döntsétek el, hogy mit kell megváltoztatni és az új módszerek váljanak mindennapi szokássá. Ha valami rosszul sikerül, vizsgáljátok meg újra a helyzetet és hozzátok azt helyre. Amikor egy célt elértek, ezt ismerjétek fel, nyugtázzátok, majd állítsatok fel új célokat.

Lehet, hogy hozzám hasonlóan azt fogjátok találni, hogy az új ismeretek alkalmazásához erős fegyelemre van szükség.

Az általam alkalmazott székes és a táblás rendszer nem gyógyította meg a reaktív viselkedést, inkább abban segített, hogy a gyerekek uralni tudják a bankjukat. Ez viszont az életet mindannyiunk számára kellemesebbé tette. (Szükség esetén ezt a fajta fegyelmezést a szervezetünk etikai részlege kezeli.)

Semelyikünk sem élvezi azoknak a társaságát, akik az érzelmi állapotukat egyfolytában a környezetükre ürítik. Ők annyira kellemetlenek tudnak lenni, mint egy idomítatlan kiskutya, aki rászabadul az új takaróra.

A legtöbbünket egy kicsit be kell törni ahhoz, hogy barátként, anyaként, apaként vagy gyermekként bármi hasznunkat lehessen venni, valamint hogy a tartós eredmények eléréséhez szükséges önkontrollt ki tudjuk fejleszteni.

Amikor egy gyermeket valamire utasítod, mindig gondoskodj arról, hogy azt elvégezze. Miután megtanulja, hogy tényleg azt akarod, hogy az utasításaidat végrehajtsa, hagyd, hogy magától csináljon meg dolgokat. Minden K/F-re irányuló felhívást hagyj figyelmen kívül. Egyszerűen ne hagyd, hogy az eredeti utasításaidtól eltántorítsanak. Hamarosan nekilát és önállóan is elvégzi azokat. Mindig szívesebben fog megtenni olyan dolgokat, amelyekről ő maga döntötte el, hogy megteszi. Azt vettem észre, hogy most már a fiúk előre megérzik, hogy mit akarok tenni, és maguktól nekilátnak. Lee például amikor meglátja, hogy készítem az ebédet, nekilát és megteríti nekem az asztalt.

Soha ne adj utasításokat azzal a feltételezéssel, hogy azok nem lesznek végrehajtva. Ne menj ki az utcára, különben elfenekellek.

Így a büntetést a szükségesnél korábban vezeted elő és ezzel a bizalmatlanságodat jelzed. Ezen túl a reaktív elme az ilyen kijelentéseket szinte mindig kihívásnak tekinti.

Hozd meg a szabályokat, adj utasításokat és bízz abban, hogy követni fogják őket.

Ha egynél több gyermeked van, ne kezeld őket egyformán, ugyanis ők nem egyformák. Ez csak féltékeny versengést eredményez. Az ajándékokat és a személyes tárgyakat az illető személyiségének figyelembevételével kell kiválasztani.

Az idősebb gyermekeknek több előjogot és szabadságot kell adni. Emlékezz arra, hogy a gyermekeknek látnia kell annak az előnyét, ha felnő, így nem akar örökre gyermek maradni.

Egyszer hallottam, ahogy egy barátnőm így szólt rá a férjére: Ne kényeztesd annyit azt a lányt, így el fogod rontani.

Ez egy érdekes elképzelés, csak éppen nem igaz.

Hogyan tudunk egy gyermeket elrontani? Ha túlzottan elnézőek vagyunk vele, amikor túl keveset segít, ha az összes döntését helyette hozzuk meg, ha túl sokat dolgozunk és gondolkozunk helyette, és ha nem engedjük meg neki, hogy eldöntse, mit akar csinálni vagy mit szeretne birtokolni.

Azzal egy gyermeket sem lehet elrontani, ha sokat szeretjük és csodáljuk, ha az őt érintő kérdésekben választási lehetőséget kínálunk neki, ha a saját teréhez, tárgyaihoz kizárólagos jogokat adunk neki, vagy ha emberi lényként nyugtázzuk és jutalmazzuk meg.

Az összes szülőben létezik a jóra való szándék. Ösztönösen a helyes dolgot próbáljuk cselekedni. Egyszerűen csak nem mindig tudjuk, hogy mi a helyes. Nem számít, hogy a múltban mennyi hibát követtél el, soha nem késő azokat helyrehozni. Én azt találtam, hogy a gyermekek a szülők hibáival és ártó tetteivel kapcsolatban nagyon megbocsátóak tudnak lenni.

Ha egy gyermek akkor is kritizál, amikor a szülök minden tőlük telhetőt megtesznek, akkor ez csak egy dolgot jelenthet: valamit visszatart tőlük.

Minden tőled telhetőt tegyél meg, hogy a gyermek tudatosságát megnöveld. Ez sokkal fontosabb annál, mint amit meg tud tenni. Lehet, hogy nem sok mindent tud megtenni, de sok dolgot felismerhet. Ha például tudja, hogy képes fejlődni és képes segítséget kérni, mint az a felnőtt személy, aki nincs tudatában annak, hogy valami tönkreteszi az életét és hogy segíteni lehet rajta.

Ne az alapján ítéld meg a gyermekeket, hogy ebben a pillanatban miket képes (vagy nem képes) megtenni. Segítsd, hogy fejleszteni tudja a tudatosságát. Utol fogja érni magát, amikor idősebb lesz.

Egy gyermek nevelése során csak ilyen messzire tudsz elmenni. Miután idáig eljutottál, ismerd fel, hogy bevégezted a munkát. Ne akard tovább nevelni őt. Azok a szülők, akik a már felnőtt fiuk vagy lányuk helyett találják ki, hogy mi történjen, elég szomorú látványt nyújtanak. A megfelelő időben engedd el őket, és a gyermekeidből felnőtt barátok válnak.

Az ebben a könyvben található módszerek és tanácsok egyike sem törli ténylegesen a gyermek reaktív bankját. Erre csak az auditálás képes. Ezen módszerek segítségével viszont talán anyaként vagy apaként jobban fogod tudni végezni a dolgodat.

A szcientológia egészéből csupán egy kis mintát mutattam be. Minél többet tanulsz az életről, az emberekről és a viselkedésükről, annál sikeresebben végzed a dolgod, legyen az a család felnevelése, egy gyár irányítása vagy egy levél kézbesítése. Remélem, hogy majd többet akarsz megtudni ezekről.

Ron Hubbard rengeteg kitűnő könyvet írt. A szcientológia szervezetek és központok Szovjetunió kivételével a világ összes országában tartanak tanfolyamokat (ami elég jól példázza, hogy hogy férünk meg a kommunizmussal). Ha többet szeretnél tudni a szcientológiáról, azt ajánlom, hogy olvass el néhány könyvet vagy vegyél részt egy tanfolyamon. A könyvek megrendeléséhez szükséges információt ennek a könyvnek a hátuljában találhatod meg. A kezdőknek a Dianetika: a szellemi egészség modern tudománya című könyvet tudnám ajánlani, amely kiválóan elmagyarázza a reaktív elme forrását.

Úgy gondolom, hogy meg fogod kedvelni a szcientológusokat. Intelligensnek és barátságosnak fogod őket találni. Mindenféle korosztályba és társadalmi státuszba tartozókkal találkozhatsz. Találkozhatsz fiatalokkal (akik rajonganak értünk) és az idősebbekkel (akik egyre fiatalabbak lesznek). Találkozhatsz a vállalat elnökével, a postai alkalmazottal, az iskolai tanítóval, a háziasszonnyal, a jogásszal, a részvénybrókerrel, az orvossal, a művésszel vagy a mérnökkel.

Ha a szcientológusokat jellemeznem kellene, azt mondanám, hogy többet táncolunk, többet nevetünk, többet énekelünk. Mivel az élet komoly dolgairól mindent tudunk, többé nem szükséges, hogy komolyak legyünk.

Akár csatlakozol hozzánk, akár nem, talán kipróbálsz néhány itt megfogalmazott gondolatot és amelyeket működőképesnek találsz, azokat használni is fogod. Ha pedig sikerrel jársz, remélem megköszönöd Ron Hubbardnak.

Ő civilizációnk egyetlen embere, aki rendelkezett azzal a bátorsággal, amellyel képes volt addig kutatni, amíg megtalálta az igazságot az emberekkel kapcsolatban.

17. Az intelligenciahányadossal lehet kezdeni valamit Ruth Minshull: Csodák reggelire 19. Legvégül