12. fejezet

Add meg a gyermekednek a jövőjét

Amíg a lelket célozzuk meg, amíg az egyénnek visszaadjuk az önmagába vetett hitét, csak addig lesz jobban, lesz okosabb, növekszik az intelligenciahányadosa, fejlődik az a képessége, hogy dolgokat kezeljen, úgy válik erősebbé, kitartóbbá, lesz kedvesebb, megbocsátóbb, megértőbb és elfogadóbb.

– Dianetika: egy tudomány kialakulása.

Ha anya úgy gondolja, hogy a balettleckékre szükség van, akkor neki kellene elkezdenie járni.

Noha furcsának tűnhet, hogy egy harmincéves nő hajol a korlátra vagy lendíti a kissé már gömbölyödő lábát a korlátra, a látvány messze nem annyira szánalmas, mint látni, ahogy a hétéves lánya összeszorított fogakkal végzi ugyanezeket a mozdulatokat csak azért, hogy anyjának kedvére tegyen, noha szívesebben lenne otthon és tervezne új ruhákat a babájának.

Noha néhány szülő soha nem igazán képes elfogadni a tényt, a gyermek nem a tulajdonunk. Nem birtokoljuk őt, és soha nem is fogjuk. Megszülhettük a testét, sőt még néhány testi jellemvonásában hasonlíthat is ránk, de nem örökölte a vágyainkat.

Ő egy másik személy, egy különálló lény, saját vágyakkal és saját ellenszenvekkel.

Egy gyermeknek azt a képességét, hogy eldöntse, mi akar lenni és mit akar tenni, hatalmas hiba alábecsülni, noha néhány szülő ezt annak érdekében, hogy az életüket a gyermekükén keresztül éljék, megteszi.

Jimmy tudós akar lenni, Apa viszont klasszis baseballjátékost szeretne belőle nevelni, ugyanis Apa ebben nem volt olyan jó.

A tízéves kora előtt valamilyen tevékenység iránt szinte mindegyik gyermek nagy érdeklődést mutat. Ez lehet zene, tánc, sport, tudomány, művészet vagy valamilyen kézműves tevékenység. Ha helyesen kezelik, ezen vonal mentén tanulni és fejlődni fog, valamint egy életre szóló boldogságot okoz neki, és valószínűleg jól meg fog élni belőle.

Ha viszont egy kisgyermek korai érdeklődési körével kapcsolatban valamit rosszul csinálsz, akkor lehet, hogy felhagy vele és az életét azzal tölti, hogy téves szerepkörbe próbál beilleszkedni.

Auditálás közben azt találtam, hogy a kiskorában ért szülői hatásra sok felnőtt nem megfelelő foglalkozást választott. Dolgoztam olyan mérnökkel, aki valójában eladó, olyan filozófiaprofesszorral, aki énekes és olyan eladóval, aki igazából fényképész akart lenni. Valószínűleg te is tucatnyi ilyen példát tudsz találni.

Tulajdonképpen üdítő változatosságot jelent, ha olyan valakivel találkozol, aki a helyes szakmát választotta – azt, amiről már gyermekkorában is álmodott. Amikor egy ilyen személyt találunk, jók az esélyei annak, hogy a munkáját mind sikerrel végzi, mind örömet talál benne.

Egy gyermek céljait amellett, hogy a sajátjainkat ráerőltetnénk, még kétféleképpen tudjuk összezúzni. A szándékát egyszerűen semmibe vehetjük, vagy a céljait addig erőltethetjük, hogy besokall.

Az első elég nyilvánvaló. Végül is a kisgyermekek folyamatosan arra vágynak, hogy helyeseljük azt, amit csinálnak. Ha a korai próbálkozásait kinevetjük vagy semmibe vesszük, akkor lehet, hogy többé nem próbálkozik, de az álmait soha nem adja fel.

A cél erőltetése nehezebben megfogható.

Fiatalúr kifejti, hogy szeretne hegedűn játszani. Az szülők ennek annyira örülnek, hogy túlnyugtázzák a célját (emlékezz, hogy a nyugtázás megállítás). Szaladnak és vesznek a fiúnak egy Stradivarit, felveszik a legjobb oktatót és ragaszkodnak a napi három óra gyakorláshoz. Hamarosan pedig meglepődnek, hogy a Fiatalúrt miért nem érdekli többé a hegedű.

Pedig csak azért, mert már nem oka a célkitűzésének, hanem a hatása. A szülei átvették tőle és most már ők irányítják azt. Ezt valószínűleg azzal a hibával tetézik, hogy folyamatosan emlékeztetik: De kedvesem, pontosan ezt akartad. Csak megpróbálunk a kedvedben járni.

A személy céljai azok korábbi állapotában a legtörékenyebb. Ha az első próbálkozásait leértékelik, soha nem fog fejlődni.

Ha elmeséli a céljait és azt túlzottan elismerik és megcsodálják, akkor lehet, hogy az törlődni fog, és soha nem próbálja majd elérni. Ez az oka annak, hogy a legrosszabb jellemvonásaink megmaradnak (mert azokat soha nem nyugtázzák), és amiért a legszebb céljaink meghiúsulnak (mert azokat viszont túlnyugtázzák).

Ne becsüld alá a nyugtázás hatalmát.

Mindig nyugtázd és csodáld meg a gyermek által elért eredményeket – azokat, amelyeket már elért. Ez lehetővé teszi a számára, hogy a ciklusait befejezze, és így szabadon foglalkozhat más és jobb más dolgokkal. Segíts neki, hogy jövőbeli célokat állíthasson fel.

Soha ne nyugtázd túlzottan azt, amit egy gyermek tenni akar. Vele együtt aggódj, hogy hogyan fogja végrehajtani. Érdeklődést mutatva és ötleteket adva tartsd életben a lelkesedését. Ne vedd el tőle a céljait, csak néző legyél, a saját lelkesedésed pedig fogd vissza.

Ha egy gyermeknek oktatásra vagy felszerelésre lenne szüksége, hagyd, hogy először segítséget kérjen, mielőtt bármit is adsz neki. Ha lehetséges, próbálj segíteni neki abban, hogy az elképzeléseihez szükséges pénz egy részét ő keresse meg. Meglepő, hogy egy gyermek mennyi munkát hajlandó elvégezni azért, hogy egy olyan célhoz, amelyet tényleg el akar érni, közelebb kerülhessen.

Ha valamin elkezd dolgozni, ne avatkozz be a haladásába. Csodáld meg azt, amit elért, mutass érdeklődést, de soha ne erőltesd azt, hogy gyakoroljon vagy hogy dolgozzon rajta.

Paul hatodikos korában kezdett el érdeklődni a dobolás iránt. Mivel ezt egy múló szeszélynek gondoltam, csak egy évvel később vettem meg neki az első dobot. Ezek után egy cintányérkészletet akart.

Amikor nem vettem meg neki, a szükséges pénzt a szomszédok füvének lenyírásával és autóinak lemosásával egy hét alatt összeszedte, majd később rávette az apját, hogy a dobkészlet maradék részét is vegye meg neki.

A dobolás iránti érdeklődése soha nem csappant meg, minden lehetséges alkalommal játszik. Soha nem tanácsoltam neki, hogy gyakoroljon, és soha nem avatkoztam be a gyakorlásába.

Lee leginkább a művészetek iránt érdeklődik. Hároméves korában, amikor a figyelmét egy tevékenységre csak néhány percig tudta összpontosítani, festéssel két-három órán át el tudta magát foglalni.

Négyéves korára kinőtte a krétákat és a filléres bolti festékeket, helyette professzionális vízfestéket és jó minőségű papírt akart.

Azért cserébe, hogy a festményeiből először én választhassak, folyamatosan elláttam hozzávalókkal.

Mivel a tehetségek ritkán előforduló kombinációjával rendelkezik (egyszerre művész és eladó), elég hamar elkezdett a munkájából pénzt szerezni. A képeit eleinte egy pennyért adta, majd amikor Angliába költöztünk, a festmények árát három pennyre emelte.

Ma kettős életet él. Azért, hogy a tanárait (és a hagyományos művészeti ízlésüket) boldoggá tegye, megpróbál a kifestőkönyv vonalai között maradni és a megfelelő színű krétát kiválasztani.

Otthon viszont emlékezetes absztraktokat fest, bemutatókat rendez (azoknak, akiket kedvel) és folyamatosan árulja a műveit. A munkáját már Detroitban, New Yorkban, Washington DC-ben, valamint Anglia, Wales, Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Afrika különböző részein élő emberek birtokolják.

Biztos vagyok benne, hogy ha tovább akarja folytatni a művét, akkor semmi nem állíthatja meg abban, hogy sikeres legyen.

Különben is, mi a siker, ha nem az, hogy azt teszed, amit tényleg tenni akarsz? Talán valójában fényképész akartál lenni. De ilyen példából te is tucatnyit ki tudsz találni.

11. Felelősség és ítélkezés Ruth Minshull: Csodák reggelire 13. Az elnyomó személy