5. fejezet

Mit kommunikáljunk?

A kommunikáció minden dolog oldószere. Mindent felold.

– A gondolkodás alapjai

Azon túl, hogy a gyermekeimet a kommunikáció mikéntjeire tanítom, arra is hangsúlyt fektetek, hogy úgy egyáltalán kommunikáljanak. A ház egyik szabálya az, hogy amikor bizonytalan vagy, kommunikálj.

Ez segített akkor, amikor valamilyen panasz vagy veszekedés részleteit kellett kicsikarni. Amikor a felszínre kerültek, a problémákat már könnyen lehetett orvosolni.

Egy gyermek kommunikációját semmiképp sem szabad akadályozni, ugyanis számára ez az egyetlen lehetőség arra, hogy megváltozzon vagy hogy fejlődjön. A legkegyetlenebb dolog, amit vele tehetsz az, ha megtiltod neki, hogy beszéljen. Néhány szülő azért hallgattatja el a gyermekét, mert ki nem állhatja a folyamatos fecsegését. A legtöbben embernél viszont a nem megfelelően nyugtázott kommunikáció az oka annak, hogy be nem áll a szája, ugyanis csak azt szeretnék elérni, hogy meghallgassák őket.

Ha a gyermeked folyamatosan megszakít vagy valamilyen más módon próbálja felkelteni a figyelmed, akkor egy bizonyos fajta kommunikációból nem jut elegendőhöz. Az a puszta tény, hogy otthon egész nap együtt vagy vele, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az általa megválasztott kommunikációnak elegendő figyelmet szentelsz.

Próbálj meg a gyermeket valamennyi saját maga által megválasztott kommunikációhoz juttatni. Lehet, hogy valamilyen játékon, egy könyv olvasásán vagy labdázáson keresztül szeretne veled kommunikálni. Ha húsz percet azzal töltesz, hogy egy újságot elolvastok és a benne található képeket és történeteket megbeszélitek, akkor a kommunikációs igényeit teljesen ki tudod elégíteni és több órányi olyan időszaktól szabadulsz meg, amikor a rosszalkodásai miatt a figyelmed meg kell osztanod.

Ha egy gyerek az akarja mondani, hogy utállak, akkor engedd meg neki. Nyugtázd. Jó eséllyel az egész dologtól ott helyben megszabadul.

Ha valamilyen mocskos kifejezéssel tér haza, vizsgáld meg, hogy ismeri-e a kifejezés jelentését (és gyakran nem ismeri). Magyarázd el neki az ezekről a szavakról alkotott vélekedéseket, de ne tiltsd meg a használatát. Tudasd vele, hogy ez az ő saját döntése, de bizonyos körökben (beleértve a többi szülőt is) sokkal népszerűbb lesz, ha nem használja azokat. Ha viszont erre túl nagy hangsúlyt fektetsz, akkor előtted angyalként fog viselkedni, mások előtt pedig úgy fog káromkodni, mint egy kocsis. Ezzel pedig a közmondásos strucc szerepébe fogsz kerülni, aminek viszont az a következménye, hogy sok homok kerül a füledbe.

Ezt a nyitott kommunikációs elvet leginkább a szex témakörével kapcsolatban tarts meg. Ha ezzel kapcsolatban a gyermekeddel nem kommunikálsz szabadon (és nem hagyod, hogy a gyermeked is szabadon kommunikáljon veled), akkor amint eléri a pubertáskort, elveszíted őt.

Képesnek kell lennie elmondania azt, amikor először önkielégít. Inkább Madame Páváskodó nagy szerelmei-nek egy példányát kellene olvasnia, nem pedig az alantas könyveket áruló boltok mögött kellene a haverjaival mindenféle kétes üzletet lebonyolítania.

Nem a szexuális késztetés okozza az ember eltévelyedését, az ugyanis ebben elég kis szerepet játszik. A szex legtöbb kárt okozó része az a titkolódzás és rejtély, amivel gyakran körbeveszik.

A gyermeked felé a kommunikációs vonalaidat tarts nyitva és érd el, hogy semmi akadály ne legyen rajtuk.

A fiaim a legtöbb témával kapcsolatban ismerik a véleményemet. Ezentúl ismerik a társadalom szabályait és erkölcseit is. Ezektől teljesen függetlenül viszont hagyom, hogy bármit elmondhassanak nekem.

Így függetlenül attól, hogy megbocsátom-e nekik azt, amit tettek, tudják, hogy bármikor szabadon beszélhetnek róla nekem.

4. Civilizált kommunikáció Ruth Minshull: Csodák reggelire 6. Probléma, vagy a probléma megoldója?