3. fejezet

Ő ütött először

A gyermekek felnevelése során az egyik legfontosabb probléma az, hogy hogyan nevelhetjük őket anélkül, hogy összetörnénk őket. Úgy kellene nevelni a gyermekedet, hogy ne kelljen őt irányítani, hanem képes legyen saját magáról gondoskodni, ugyanis ezen múlik a magaviselete, az egészsége és az elméjének az épsége is.

A gyermekek nem kutyák. Őket nem lehet úgy kiképezni, mint ahogy a kutyákat szokás. Ők nem birtoktárgyak. Ők (és erről a tényről ne feledkezzünk meg) férfiak és nők. A gyermek nem egy egy távoli bolygóról származó különleges állatfaj. A gyermek egy olyan férfi vagy nő, aki meg nem érte el a teljes testmagasságát.

Minden szabály, amely a férfiak és nők viselkedésére vonatkozik, gyermekekre is alkalmazható.

– Szcientológia: Az élet új nézőpontból

A fiúk egész nap veszekedtek és verekedtek. Bármit is mondhattam nekik, semmilyen maradandó hatása nem volt. (Ez még a táblás rendszer és a szcientológia adatok oktatása előtt történt.) Üvöltöztem velük, fenyegetőztem és a szobájukba zavartam őket. Testileg és lelkileg is kimerültem, ők viszont még továbbra is megszállottan veszekedni akartak.

A konyhában állva már a kettős gyilkosság büntetésén gondolkoztam, amikor az értelem apró szikrája ragyogott át a sötétségen. Nézzenek szembe egymással! Abban biztos voltam, hogy ezt nem teszik meg. Ebben a pillanatban két bank ütközött össze egymással, két magnó játszott egymás ellenében, miközben a thetánok világgá mentek.

Megragadtam két széket és egymással szemben ültettem le őket. Paul, te ülj ide. Lee, te ide. Most azt akarom, hogy mind a ketten itt üljetek és egymást nézzétek. Nem szabad mozognotok vagy beszélnetek. Csak nézzétek egymást. Amikor ezt elkezditek csinálni, öt percig folytassátok. Rendben? Kezdjétek el!

Rengeteg ellenérvet hallottam. Mindent megtettek, hogy ne nézzenek egymásra. Lee majdnem négy éves volt, Paul kilenc. Paul ellenkezett, Lee pedig megpróbált lemászni. Amikor ezzel kudarcot vallott (erősen a helyén tartottam), akkor a széket próbálta meg hátratolni. Végül én nyertem (nagyobb voltam náluk), ők pedig leültek a székbe. Még tekergőztek egy kicsit, rúgtak egy-kettőt és jajgattak egyet. Megállítottam őket, majd minden tiltakozást figyelmen kívül hagyva újraindítottam a gyakorlatot, az órát pedig öt percre visszaállítottam.

Miután öt percig képesek voltak valamire, amit a szembenézés tökéletes hiányánál kissé jobbnak tartottam, elengedtem őket.

Végül belerogytam egy székbe és azon kezdtem el gondolkozni, hogy a tetteim következményeként végleg megutálják-e a szcientológiát. Amit velük végeztettem, az az egyik alapvető képzési gyakorlat (amelyeket általában TR-eknek neveznek) volt. Ezt a bizonyosat TR 0-nak hívták, és arra használják, hogy a segítségével a személyt megtanítsák egy székben kényelmesen ülni, valamint egy másik személlyel feszélyezettség és szégyenkezés nélkül szembenézni.

Bárcsak képes lettem volna a gyermekeknek egy hűvös, analitikus megközelítéssel megtanítani a TR-eket. Az igazság viszont az, hogy végső elkeseredettségemben fordultam hozzájuk, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy tényleg a legjobb szándék vezérelt. Vajon én most megbüntettem őket? És ami még rosszabb, szcientológiával büntettem meg őket?

A vívódásaim ellenére úgy döntöttem, hogy tovább használom ezt a módszert és megnézem, hogy mire jutok vele. Végül is, okoskodtam, mindenfajta határozott és kiszámítható vezetés jobb, mint a vezetés teljes hiánya. Ezen túl lehetőséget nyújtott arra, hogy megakadályozzam őket egymás bántalmazásában. Legközelebb, fogadkoztam, több szeretettel és jó szándékkal fogom ezt a gyakorlatot végeztetni. Lehet, hogy segíteni fog rajtuk. Ezen túl azt is meg kell nekik tanítanom, hogy ez a módszer inkább segítség, nem pedig büntetés. Attól kezdve a rendben van, fiúk, üljetek le a székbe mindennapos felszólítássá vált.

Megtanultam, nem szabad megvárnom, amíg a veszekedésük testi erőszakba torkollik, ehelyett már a civódás első pillanatában rendet teremtettem.

Természetesen eleinte tiltakoztak. Néha még azon is összeverekedtek, hogy ki melyik székbe üljön, de én nem szálltam be a vitáikba. Az azonnali engedelmességen kívüli minden más válaszra további öt percet adtam az idejükhöz. Mielőtt ezt megtanulták, néha 30-35 percet is összegyűjtöttek.

Voltak napok, amikor majdnem feladtam. Lehet, hogy soha nem fog működni. Végül viszont felismertem, hogy egyre kevesebbet kellett a székbe parancsolnom őket (és ekkorra már a táblás rendszer is beindult, amely a egyéni vétkeket fedték le). A ház lassan sokkal békésebbé vált.

Ezt a két módszert (a székeket és a táblát) használtam arra, hogy otthon rendet teremtsek. Ugyanekkor az emberi elmével kapcsolatban egyre több mindenre tanítottam meg a srácokat. Megtanulták, hogy a TR-ek segítségével a bankjukat képesek megtanulni irányítani, és hogy képesek megtanulni másokkal ténylegesen kommunikálni.

Soha nem dőltem be olyan ürügyeknek, hogy ő kezdte el, vagy hogy én semmit nem csináltam. Több más alapvető elképzelés mellett azt is megtanítottam nekik, hogy egy veszekedéshez ketten kellenek, egyikük egyedül erre ugyanis egyáltalán nem képes.

Sokszor megpróbáltak rávenni arra, hogy a vitáikban döntőbíráskodjak, de ebbe a csapdába soha nem estem bele, Amikor a szegény ártatlan áldozat odajött hozzám és arról próbált meg meggyőzni, hogy ő tényleg semmit nem követett el, csak meg kellett kérdeznem, hogy Mit tettél, amellyel ezt a problémát elősegítetted, vagy Mit tehettél volna, hogy megakadályozd?

Erre mindig tudtak válaszolni.

Így mindig összetoltuk a székeket, amikor valami miatt összekülönböztek. Fokozatosan megtanulták, hogy el lehet kerülni a másokkal való konfrontációt (és ez a képességük azóta az otthonuktól távol is a javukra vált).

Hamarosan a cselekedeteikért egyre több és több felelősséget kezdek el vállalni. Meglepő módon végül egyáltalán nem utáltak meg, ugyanis megértették a székek célját.

Egy nap, amikor leugrottam a boltba és a fiúkat magukra hagytam, visszatérve a székben találtam őket, az órán pedig még két perc volt hátra. Én egy szót sem szóltam. Amikor a csengő megszólalt, felkeltek, Lee lekapcsolta az órát, majd elballagtak játszani. Soha nem kérdeztem meg tőlük, mi vezetett az önfegyelmezéshez. A megfelelő megoldást választották, és csak ez számított.

Meglepő módon a legtöbb gyermek élvezi a TR-eket. Sokuk a szervezetekben és a központokban végzik el a gyermekeknek szánt kommunikációs tanfolyamokat. Gyakran figyelem, ahogy a fiúk és a lányok tanulják a TR-jeiket, és általában szórakoztatóaknak találják őket, valamint büszkék arra, hogy jól végzik őket.

Egy hétvégén David, Paul egyik iskolai barátja látogatott meg minket. Paul és Lee valami kisebb szóváltásba keveredett, így rájuk szóltam, hogy a székbe, fiúk.

Amikor végeztek, hallottam, ahogy David Pault kérdezgeti: Most komolyan ott kell ülnöd és a testvéredet kell nézned? Fúj! Ebbe belehalnék!

Paul biztosította, hogy ennyire nem rossz a helyzet, valamint elmagyarázta azt, hogy miért is végzik ezeket a gyakorlatokat.

Néhány héttel később kocsival felvettük Davidet, hogy egy újabb látogatásra hazavigyük.

Miközben vezettem, hallottam, amint David megkérdezi Pault, hogy Lee-vel még mindig le kell-e ülniük a székbe. Paul azt válaszolta, hogy Ó, igen. Amikor szükségünk van rá.

Tudod, meséltem erről anyának, de ő semmit sem csinált – sóhajtott fel David vágyakozva, majd hozzátette: Még mindig csak üvöltözik velünk.

Az évek múlásával a TR-eknek más előnyei is megmutatkoztak. Paul az osztály előtt tartott előadásai alatt tanúsított higgadtságáért több tanártól is dicséretet kapott. Kétségtelen, hogy a legtöbb gyermek hihetetlenül ideges, amikor először beszédet kell tartania. A kezüket folyamatosan ki-be dugdossák a zsebükbe, mocorognak, zörgetik a papírjaikat vagy vakaróznak. Paul ezzel szemben képes volt nyugodtnak és összeszedettnek látszani.

Ahogy a gyermekek a TR 0-ban egyre jobbak lettek, hagytam, hogy a fejlettebb gyakorlatokat is elvégezzék, sőt néha én magam is leültem velük dolgozni. Mire odáig jutottunk, hogy Angliába mehessünk professzionális tanfolyamokat végezni, már képesek voltak arra, hogy hivatalos tanfolyamokat végezzenek el (Lee a gyermekekkel, Paul pedig a felnőttekkel).

Most már nincs szükségünk ilyen fegyelmezési módszerekre, de néha, egy új ismerős kedvéért a fiúk még nevetve és szeretettel szokták felemlegetni a szék-ben töltött sok-sok órájukat.

A fegyelmezés érdekében elkövetett erőfeszítéseimért a legszívmelengetőbb jutalmat néhány évvel ezelőtt Paultól kaptam.

Éppen autóztunk és ő az iskoláról beszélt, pontosabban arról, hogy nagyon sokan nem csinálják meg a házi feladatukat. Ezen túl megemlített egy lányt, aki arról kérdezte, hogy előző este megnézett-e egy tévéműsort. Ő pedig azt válaszolta, hogy Nem, nekünk nem szabad hétköznap este tévét nézni.

A lány elborzadva kérdezte: Ó, ezt hogy bírjátok ki? Az egész családom meghalna, ha nem nézhetne tévét. Mi minden este nézzük.

Paul enyhén gúnyosan meg is említette nekem, hogy ez a lány tanulmányi eredményeiből elég egyértelműen meg is látszott.

Egyszerűen nagyobb fegyelemre van szüksége. Szerintem a legtöbb ember egyáltalán nem tudja, hogy a gyermekét hogyan fegyelmezze.

Pár perccel később azzal lepett meg, hogy azt mondta: Tudod anya, más szülőkhöz képest sokkal több szabadságot kapunk tőled.

Megkönnyebbültem és fellelkesedtem. Képes volt saját magától felismerni a fegyelem és a büntetés, valamint a szabadság és az élvezetek hajszolása közti különbséget.

A tizenegy éves fiam eme felismerésének emlékét soha nem cserélném el egy Jaguarra és egy nercbundára sem.

A nagyobb eredmények közül ez volt az első.

2. Mennyire legyünk engedékenyek? Ruth Minshull: Csodák reggelire 4. Civilizált kommunikáció