24. fejezet

A tónus emelése

Lehet, hogy már elgondolkoztál azon, hogy miért is esik le az emberek tónusa, sőt, ami még fontosabb, hogy egyáltalán mit is lehetne ezzel kapcsolatban tenni.

A következő szakaszok az alacsony tónus okait és ezeknek néhány helyrehozatali módját tárgyalnak meg.

Öt fő oka van annak, hogy egy személy – ideiglenesen vagy maradandóan – alacsonyabb tónusra kerül.

  1. A jelenlegi környezete (annak tónusa és erőssége)
  2. Az általános háttere
  3. A genetikai korlátai
  4. A jelenlegi tevékenységei
  5. A múltbeli fájdalmas tapasztalatok és az öntudatlanság pillanatai.

A jelen környezet

A zavaros és boldogtalan környék zaklatott egyéneket hoz létre. Senkit nem lehet épelméjűvé büntetni, verni, kábítószerezni sokkolni vagy utasítani, de egy alacsony tónusú területről el tudod távolítani és így magasabb tónusra hozhatod. A környezet alatt pedig az embereket, a helyszíneket és az általános egészségi színvonalat értjük.

A környezet részét képezi a személy házastársa, családja, barátai, munkahelye és szomszédsága is. Nem számít, hogy valaki alapvetően milyen magas tónusú is, ha elmebetegekkel kerül kapcsolatba, végül a tónusa is leesik, arra az időtartamra mindenképpen, amíg az alacsony tónusú ismerősei közelében tartózkodik. Egy 3,0-s egy rejtetten ellenséges környezetben a düh szintjére, vagy akár 1,1-re is lesüllyedhet. Az 1,1-es egy magas tónusú környezetben akár a düh szintjéig is felemelkedhet. A házasságban, ahogy azt korábban már megemlítettük, az emberek hajlamosak a társuk érzelmi szintjéhez idomulni, amikor is az alacsonyabb tónusú valamelyest feljebb emelkedik, a magas tónusú pedig jelentősen lentebb süllyed.

Amikor egy személy olyan környezetbe kerül, amelyben nem talál barátokra vagy nem jut szeretethez, nem beszélnek hozzá vagy senki nem ért egyet a gondolataival, alacsonyabb tónusszintre kerül. A barátság, a kommunikáció és a megegyezés az emberek számára létfontosságú.

Ha valaki lepusztult lakásban vagy környéken él, alacsonyabb tónusra esik le. A tiszta, világos, fényes, és rendezett környék valamennyire mindenki tónusát megemeli (persze mindez attól is függ, hogy valakit mennyire lehet feljebb emelni).

A személy testi állapota is része a környezetnek. A megfelelő pihenés, a tápláló ételek, a testmozgás és a jó egészség mind a magas tónus szükséges feltételeinek számítanak. Ha valaki három óra alvással és kávéval próbál meg ébren maradni, sokkal kevésbé stabilnak fogja magát érezni, valamint a kisebb problémák hatására is élesen leeshet a tónusa. Ha testi betegségektől szenved, akkor egy orvos meglátogatásától és a megfelelő kezeléstől magasabb tónusra kerülhet. Egy új szemüveg csodákat tehet azért, hogy a világgal kapcsolatos kommunikációja helyreálljon. A test szükségleteinek figyelmen kívül hagyása alacsony tónusra vall.

A kábító- és serkentőszereknek (beleértve az alkoholt is) szintén tónuscsökkentő hatása van. A hallucinogén szerek ezt lassan és gyorsan is elérhetik. Láttam olyan LSD-használókat, akik hónapokra vagy évekre mély pszichotikus apátiába eshetnek. Még az ártalmatlan-nak tartott marihuána is – különösen hosszas használat után – csökkenti a tónust. A személy krónikus letargiába zuhanhat, emlékezetkiesés és koncentrációhiány léphet fel nála.

Három irodai lány az ebédidejében mindig marihuánát szívott. Amikor megkérdezték tőlük, hogy ezt miért teszik, az egyik lány így válaszolt: Két-három szálat elszívink, és jól érezzük magunkat. Nem törődünk azzal, hogy talán ezen a héten dolgozunk itt utoljára. Nem törődünk azzal, hogy a munka elviselhetetlen. Így ki tudjuk bírni. Amikor visszamegyünk, akkor egy idő után elmúlik a hatása, és újra ki kell mennünk. De egy kicsit megint szívunk és megint jobban érezzük magunkat.

Ez természetesen az apátiás beszéd, és ez az oka annak, hogy miért olyan nehéz valakit a füvezésről lebeszélni. Egy olyan érzelmi szinten van, amely a veszélyre közömbös válaszokat követel.

A marihuána veszélyességét viszont jelenleg nem ismerik el széles körben, ugyanis kevesen rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyekkel ennek a kábítószernek az érzelmi viselkedésre gyakorolt alattomos és pusztító hatását mérni lehet. Amint viszont a tónusskálát megérted, senki nem fog tudni meggyőzni arról, hogy egy befüvezett a skálán magasan található. A kábítószeres eufória csupán a 4,0 ragyogásának és melegségének halovány mása.

Én személy szerint a test leromlott állapotának enyhítése, vagy a helyrehozatalt célzó orvosi kezelések érdekében felírt szerek kivételével minden kémiai mankó segítségét elítélem. A jobb közérzet elérésének a tónus emelése a megfelelő mód. Ez a legjobb kábítószer az összes közül – a mellékhatásai pedig csodálatosak.

Háttér

A személy családjának, oktatásának és általános hátterének környezete erősen befolyásolja a az életének további alakulását. Lehet, hogy alacsony tónusra nyomják le, lemásolhatja a körülötte található tónusokat, vagy alacsony tónusú elképzelések alapján nevelhetik.

Ha egy gyermeket minden alkalommal, amikor kijön a sodrából vagy őszintén megmondja, hogy mit gondol, megbüntetik vagy elnyomják, akkor 1,1-re vagy az alá esik és ott maradhat. Egy személy egy elviselhetetlen főnök, szülő, idősebb testvér tanár hatására is alacsony tónusra kerülhet. Ha a kommunikációját kikényszerítik (Beszélj!) vagy elnyomják (Ne mondd ezt!), ha nézőpontokat erőltetnek rá (Most meghallgatod, amit mondok!) vagy a saját gondolatait leértékelik (Nem tudod, mit beszélsz!), ha a természetes barátságosságát akadályozzák (Ne játssz Alice-szal!) vagy kényszerítik (Menj oda és csókold meg a h!) – ezek a dolgok mind csökkentik a tónusát.

A szülők szinte automatikusan megtanítják a gyermeküknek a társadalmi tónust, azaz hogy legyen udvarias, kedves, jó és nagylelkű. Ezzel a jógyerek viselkedéssel semmi gond nincs, ha a környezet többi része képes magas tónust biztosítani. Egy mindent beborító alacsony tónusú légkörben viszont egy olyan hasznavehetetlen személyt hoznak létre, aki 1,5 alatt fog maradni. Egy homoszexuálisokat húsz éve kezelő orvos azt mondta, hogy a legtöbb szülő a gyermeküket a többi fiúval folytatott erőszakos és durva játékok miatt kritizálta. Sőt azt is állította, hogy egy olyan homoszexuálist sem ismert, aki nyílt kommunikációt elősegítő családban nőtt fel.

Az anyák azzal is emelhetik a gyermekük tónusát, ha kevesebb időt töltenek azzal, hogy gondjukat viselik és hogy a veszélyekre figyelmeztetik őt. Jobb, ha hagyják, hogy a gyermekük azt egyen, amit akar, akkor aludjanak, amikor készen állnak rá, sőt még a lábukat is összevizezhessék. A kicsik így egészségesebbek és boldogabbak lesznek.

Az a személy, akinek fiatalkorában alacsony tónusú viselkedést tanítanak, néha csupán a tónusskála megismerésével is fejlődést érhet el. Egyszer egy rövid ideig egy olyan ember üzleti tanácsadója voltam, akinek a cége a pénzügyi összeomlás határán állt. Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbb gond a saját, együttérzés szintjén található érzelméből származik. Noha a vállalata a túlélésért küszködött, még mindig rengeteg alacsony tónusú nemtermelőt foglalkoztatott, ugyanis az apja azt mondta, hogy kedvesnek kell lennie azokhoz, akiknek nála rosszabbul megy a sora. Én a skála használatára kezdtem el tanítani, hogy ennek segítségével a dolgozói közül az őt támogatókat és az őt hátráltatókat képes legyen felismerni. Abban a pillanatban, amikor felismerte, hogy a saját együttérzése miatt éri kár a dolgozóit, a családját és a vállalatát, elkezdett a magasabb tónusok felé haladni. Mivel a legtöbb dolgozója az eladás területén tevékenykedett, a fizetség szerkezetét úgy módosította, hogy mindenkinek alacsony mértékű fix fizetést, de hihetetlenül magas jutalékokat adott. Ez a termelőket hamar elválasztotta az ingyenélőktől, ugyanis az alacsony tónusúak nem tudtak eleget keresni ahhoz, hogy megéljenek, miközben a magas tónusúak több pénzt kerestek, mint valaha. A természetes kiválogatódás beindult, a piócák elvándoroltak, a helyüket pedig magasabb tónusú emberekkel tudta feltölteni.

Az alacsony tónusú oktatási rendszerek és tanárok szintén részét képezik annak a háttérnek, amely a személy életbe vetett hitét összezúzhatja. Az, hogy a tanulónak vég nélkül összefüggéstelen adatokat kell bemagolnia, a kényszer, hogy a tárgyat az érdeklődés kiépülése nélkül tanulja, hogy alacsony tónusú és zavaros tankönyveket kell használnia, hogy nem abszolút pontozási rendszert használnak osztályozáskor, hanem a legjobb tanulóhoz viszonyítják a többiek eredményét, hogy gyakorlati bemutató nélkül túl sok elméletet oktatnak, csupán néhány azok közül a káros gyakorlatok közül, amelyeket ma az iskolákban folytatnak. Egy személy annyira alacsony tónusra kerül, amennyire a problémáit nem képes megoldani, így amikor az oktatás a tanulónak nem képes azt a képességet és önbizalmat átadni, amely segítségével az élet problémáit meg tudja oldani, tulajdonképpen az alacsony tónusú életvitelt alapozzák meg.

A háttérről beszélve meg kell említenünk, hogy a személy hajlamos a környezete tónusát átvenni. Ha egy olyan lepusztult helyről származik, ahol a túlélésért vérre menő harc folyik, egy durva, 1,2-es vagy 1,5-ös viselkedést fejleszthet ki, amelyet a természetes tónusa felett egész életében viselhet.

Genetikai korlátok

Egy személy azért is lehet alacsony tónusú, mert egy bizonyos nemzetiség tagjaként születik meg, mert túl alacsony, kancsal, túl nagy az orra vagy valamilyen más módon testileg elviselhetetlennek tartja magát. Mindenki alacsonyabb tónusra esik, ha úgy gondolja, hogy a testi hiányosságai miatt másoktól nem fog szeretethez vagy barátsághoz jutni. Magas tónusúak között emiatt nem éri hátrányos megkülönböztetés és ő is fel tud jönni, feltéve ha a saját, ezzel kapcsolatos elképzeléseitől meg tud szabadulni.

Tevékenységek

Az is jelentősen befolyásolja az személy érzelmi tónusát, hogy a személy mivel tölti az idejét. Ha tétlen, céltalan és tanácstalan, a tónusa lesüllyed. Az, aki agyonüti valamivel az időt, eközben egy kicsit magát is elpusztítja.

A bűncselekmények és az embertársai rovására elkövetett cselekedetek a személyt tartósan alacsony tónuson tartják. Noha esetenként magasabbra juthat, semmi nem képes őt tartósan helyrehozni (természetesen amíg az ilyen tevékenységgel fel nem hagy). Egy olyan prostituált, aki új megélhetés után néz, magasabb tónusú lesz. Az üzletember, aki átveri az ügyfeleit vagy kihasználja a dolgozóit, nem lesz magasabb tónusú, nem számít, hogy mennyi milliót harácsol össze.

Sok tevékenység anélkül káros, hogy illegális lenne. Ha egy személy folyamatosan a többieket bírálja és velük szemben folyamatosan rosszindulatú, akkor alacsonyabb szinten fog maradni. Ha egy férfi valaki más feleségével lelép, nem lesz képes a tónusán emelni. Ha valaki a barátain élősködik vagy máshogy használja ki őket, tartósan legalulra helyezi magát.

Senki sem ragaszkodhat egy alacsony tónusú tevékenységhez úgy, hogy közben elvárja, hogy a skálán emelkedni fog. Ez már meghatározás szerint is lehetetlen, ugyanis a magas tónusú emberek nem keverednek alacsony tónusú tevékenységbe.

Ahhoz, hogy valaki figyelmét egy alacsony tónusú csábításról eltereljük, az érdeklődését másfelé kell fordítani. Ez lehet sport, hobbi, vagy egy új képesség elsajátítása. Minden, ami a kíváncsiságát és érdeklődését felkelti (és más kárára nem válik) lehetőséget nyújt a tónus emelésére. Ha rosszkedvűen ücsörög, felélénkül, ha valamilyen fizikai munkát végezhet – lemoshatja az autót, kitakaríthatja a szobát, játszhat valamilyen labdajátékot, vagy elmehet a levélszobába bélyegeket rendezgetni. Rövid távon maga a tevékenység az, ami számít. Még többet fejlődik, ha egy területen valamilyen új képességet fejleszt ki, például megtanulja megszerelni az autót, megtanul süteményt sütni, gépírni vagy egy hangszeren játszani. Az legjobban pedig akkor jár, amikor egy hosszútávú cél megvalósításába kezd bele.

Mindenki feljebb kerül, amikor hatalmas sikereket ér el. Egy boldog házasság tartósan a magasba emelheti. Egy új munka, előléptetés, egy történet kiadása, egy dal felvétele, valaminek a feltalálása – minden, az egyén számára jelentős eredmény – emelheti a tónust.

Ha egy személyt nagyobb tér, több tárgy vagy több ember felügyeletére rendelsz, akkor feljebb megy a skálán. Minél több mindent tud egy személy irányítani, annál magasabb tónusúvá válik.

Egyszer ismertem valakit, aki azzal ölte meg majdnem a feleségét, hogy csak a házimunkát engedélyezte a számára. A családja felnőtt, a férje sok időt töltött a városban, ő pedig bánatos, sírásra hajlamos és panaszkodó lett. A férj egyszer megemlítette, hogy azon gondolkodik, mit tehetne érte. A felesége néha jelezte, hogy vissza szeretne menni dolgozni, de ő ezt nem támogatta, ugyanis úgy érezte, hogy nem volt szükség arra, hogy a felesége is dolgozzon.

Én azt javasoltam, hogy ez talán nem a kedvesség jele, a feleségének ugyanis több irányítani való dologra van szüksége. Miért nem bátorítja arra, hogy dolgozzon, és nézi meg, hogy mi fog történni? Évekig nem hallottam arról, hogy ez hogyan sikerült, de ekkor egy üzleti megbeszélésen újra összefutottam a férfival. Azt mesélte, hogy a felesége tényleg talált egy munkát, boldogan dolgozott, sőt még elő is léptették. Ezen túl nagyon lelkessé vált, a házimunkában is sokkal hatékonyabb lett, ráadásul sokkal szerethetőbb házastárssá vált. Nyilvánvalóan olyan nő volt, akinek sokkal több irányítandó dologra volt szüksége.

Természetesen az is lehetséges, hogy egy személynek olyan sok tennivalót adnak, hogy a varratai mentén fog szétfesleni. Ha valakit a képességein túli (vagy egy meg nem érdemelt) pozícióba léptetnek elő, alacsonyabb tónusra esik. Ha teljesíthetetlen feladatok elé állítják, egy korábban magas tónusú személy is lezuhanhat. Előfordulhat, hogy annyira túlterhelődik, hogy kilép, vagy hazugságokhoz és csaláshoz folyamodik azért, hogy a kudarcait el tudja leplezni.

A legjobban az ösztönöz minket, ha pont elég munkánk van ahhoz, hogy egy kicsit igyekeznünk kell azoknak az elvégzéséhez.

A csodálat még egy kitűnő módszer a tónus emelésére. Mindenki jól csinál valamit. Találd meg, hogy mi az, dicsérd meg és segíts neki, hogy még jobb legyen. Minél többet teszel valakiért, annál kevesebbet fog magáért megtenni.

A túlzott nagylelkűség apátiát szül. Így mindig hagyd – sőt ösztönözd – hogy a személy valamivel viszonozhassa a támogatásodat. Nem számít, hogy mivel.

A fájdalom és az öntudatlanság

Noha az alacsony tónusnak sok közvetlen oka van, az összes (akár ideiglenesen, akár tartósan) irányítatlan érzelem egy közös forrásból származik, a múltbeli testi fájdalmakból és az öntudatlanságból. Mivel ezeknek az emlékeknek a tartalma a személy elől rejtve marad, nincs tudatában annak, hogy hatással vannak rá. Még a fejen egy dudor, vagy egy lehorzsolt térd is egy pillanatnyi megrázkódtatást hoz létre (egy nagy veszteség, mint egy közeli ismerős halála hasonló érzelmi sokkot okozhat). Noha nem esik ájultan össze, a személy tudatossága egy pillanatra lekapcsol, amikor is az összes érzéklet (hangok, szagok, látvány, stb.) öntudatlanul rögzítésre kerül. Ezek később, egy hasonló érzéklet (vagy szavak) hatására előhívódnak és visszatérnek, alacsony tónust és egyéb aberrációkat okozhatnak.

Ron Hubbard sok évet töltött azzal, hogy olyan eljárásokat fejlesszen ki, amelyek segítségével az egyének ezen fájdalmas események hatásait végleg kitörölhetik (a Dianetika, a szellemi egészség modern tudománya című könyvet olvasd el ahhoz, hogy ezen tapasztalatok teljes magyarázatát és a ránk gyakorold hatásukat megértsd). Az eljárásait jelenleg a szcientológia egyházak és missziók lelkipásztorai szolgáltatják. Az elsődleges céljuk az alacsony tónusú érzelmek forrásának megszüntetésével a tónus tartós emelése.

Általános tónusemelés

Minden, ami egy személy tónusát emeli, hasznos és alkalmazandó cselekvésnek tekinthető. Egy megtekinteni kívánt mozifilm megnézése felemelheti a személyt. Valójában a személy felemelésére a tónusillesztés és a professzionális segítség mellett az esztétika használata a leghatékonyabb kommunikációs technika. A szépségre akkor is reagál, ha semmi más nem képes őt elérni. Ez az, amiért a látvány segít az oktatásban, és ez az, amiért a művészi hirdetések segítenek a terméket eladni. Egy vázányi virág vagy egy darab ékszer segíthet abban, hogy egy padlóra került nő magára találjon. Egy csillogó, új autó egy férfi teljes kinézetét megváltoztathatja.

Elsődlegesen a személy kommunikációs képessége az, amit a tónus emelése során helyre kell állítani. Ezt annak úgy kell végezni, hogy a mondanivalójának közlését biztonságossá kell a számára tenni. Ha megrémült, anélkül kell képesnek lennie ezt megemlíteni, hogy ezért bárki is megbüntetné. Lehetővé kell számára tenni, hogy kiöntse a bánatát. A legfontosabb az, hogy egy olyan környezetet kell számára biztosítani, amelyben szabadon dühös lehet. Mivel egy olyan társadalomban élünk, amely elítéli a dühöt, de támogatja az együttérzést, ez a leggyakrabban elfojtott érzelem. Amikor valaki felfelé halad, a düh az egészséges fejlődés és nem az őrületbe vezető út jele. Egy dühös személynek úgy lehet a legjobban segíteni, hogy hagyjuk dühöngeni. Amikor befejezte, kérdezd meg, hogy van-e még valami, amit ezzel kapcsolatban el szeretne mondani. Miután mindent elmesélt, magasabb tónusra fog kerülni.

Egy személy addig marad egy elfojtott tónuson, amíg a felette található érzelmet nem tudja kikommunikálni.

Az a személy, aki egy alacsony tónusba nagyon bele van ragadva, ritkán enged a Szia, hogy vagy? szintű kommunikációnak, inkább professzionális tanácsadást (és valószínűleg jelentős mennyiségű időt) igényel.

Összegzés

A tónus emelésére négy használható módszer létezik:

  1. Úgy megváltoztatni a személy környezetét, hogy a túlélési esélyei megjavuljanak (ebbe beleértendő a megfelelő táplálkozás, az orvosi kezelés és a szórakozás is).
  2. Egy olyan oktatás, amely sokkal alaposabban megismerteti a kultúrájával vagy megadja a túléléshez szükséges ismereteket. Egy személyt sokkal könnyebben lehet oktatni, ha magas tónusra kerül. Amikor egy iskolai példa szórakoztató, a tanuló sokkal magabiztosabb lesz, a kommunikációt pedig sokkal szívesebben és pontosabban továbbítja (ebben az esetben a kommunikáció továbbítása alatt az előadásokban és a tankönyvekben található anyagok alkalmazását értjük.)
  3. Az irányítása alatt álló dolgok (emberek vagy feladatok) számának és fajtájának szabályozása.
  4. Szcientológia tanácsadás.

Mind a négy módszer azzal emeli meg a személy tónusát, hogy jobb túlélési technikákat nyújt a számára, jobbá teszi azokat a helyzeteket, amelyekben túl kell élnie, valamint értelmes indokokat ad a túlélésre.

Az a személy, aki felfelé halad, nem egyből a csillagok közé lövi ki magát, hogy onnan figyelje, ahogy a hátramaradtak dicstelen lelke tovább küszködik a porban. Először egy kicsit lazább lesz. Hullámhegyekbe és hullámvölgyekbe kerül, de változik. A legfontosabb az, hogy a világot (még ha néha elbátortalanodik is) nem fogja annyira komolyan venni. A hullámhegyei fokozatosan egyre magasabban lesznek, egyre tartósabbakká és gyakoribbakká válnak. Ez a haladás és ez az, ami minden árat megér.

23. Tónusillesztés segítségével hogyan kezelhetjük az embereket Ruth Minshull: Érzelmek 25. Te és én