15. fejezet

Konzervativizmus (3,0)

Konzervativizmus: 1) Az a politikai vagy kulturális berendezkedés, amely a jelenlegi rendszert fent szeretné tartani, és a fejlődést vagy a változást ellenzi illetve azzal szemben áll.

– The American Heritage Dictionary

Nem egy szupermen.

Valószínűleg kedvelni fogod, hacsak nem valamilyen drasztikus reformot szeretnél elérni. Mivel egy ne-himbáld-a-csónakot típusú személy, elfojtja a lelkesedést és a találékonyságot.

Noha élettel telibb, mint bármely másik alacsonyabb tónus, még mindig nem ezen a szinten a legjobb tartózkodni. Ő viszont tartózkodik. Próbálj meg neki eladni valamit vagy rávenni valamire, esetleg kíséreld meg fellelkesíteni, és az fogja mondani: Ezt még alaposan át kell gondolnom. Erről később beszéljünk. Még egy megállítás.

Mivel az óvatosság, az egyensúly, a beilleszkedés és a visszafogottság uralja, ő egy olyan békés személy, aki gondos vizsgálódások nélkül soha nem lendül akcióba.

Valószínűleg soha nem fog egy vagyont gyűjteni vagy csődbe menni. A pénzét valószínűleg 3%-os jövedelmű államkötvénybe fogja fektetni, miközben a kalandvágyóbb ismerősei vadonatúj olajrészvényeket vesznek.

Úgy vonszolja magát, mint a mesebeli teknős, az életet inkább a megszokottság és a fantázia nélkül élvezi. Ha látsz egy fickót, aki a legújabb ruhákat viseli és a legfrissebb frizurát hordja, biztos lehetsz benne, hogy ő nem egy 3,0-s. Nem egy divatdiktátor, az új divatot inkább azután hordja, hogy az általánossá vált. Semmit nem tesz azért, hogy kitűnjön. Visszariad attól, hogy a figyelem követlenül ráirányuljon, jobb szeret beleolvadni a tömegbe.

Becsület

Ő az az erkölcsös személy, aki a belénevelt etikai elveket követi. Az üzleti kapcsolatok során számíthatsz rá, de ne várd el tőle, hogy szóvá tegye, ha a frizurád rosszul áll. Ezt nem fogja megtenni. Apróbb füllentéseket mond majd, és mindent visszatart, amiről azt gondolja, hogy velük megsértheti mások érzéseit.

Mostanában találkoztam egy tipikusan konzervatív személlyel, aki elmesélte nekem, hogy a felesége most vett egy adag ruhának való szövetet, amelyet ő túl csiricsárénak tartott.

A gond az – mondta – hogy nem tudok értük lelkesedni, ő pedig gyanítja, hogy nekem nem tetszenek, de a világért sem bántanám meg az érzéseit.

Ez az a jellegű probléma, amellyel egy 3,0-s együtt él.

Többé-kevésbé mindannyiunknak igaza van

Általában elkerüli a vitákat. Ehelyett mindenki megjegyzését meghallgatja és úgy dönt, hogy többé-kevésbé mindenkinek igaza van. Miközben a saját nézőpontját fenntartja, egy téma mindkét oldalát könnyebben átlátja, mint bármely alacsonyabb tónus. Miközben a munkatársai elkezdenek panaszkodni, ő azt mondja: Nos, mindemellett azt is látom, hogy a vezetésnek mennyi baja van. Nekik is megvan a saját problémájuk.

Kommunikáció

Csak alkalomadtán beszél, fenntartásokkal, és beszéd közben a nagyobb gondolatokkal szemben inkább az időjárás és az utak témáját részesíti előnyben.

Ha azt mondod neki, hogy otthagyod a munkád, eladod a lakásodat és egy lakóhajóban fogod körbeúszkálni a világot, a 3,0-s meghallgat, és noha nem nyom el vagy nevet ki, az összes társadalmilag elfogadott módszert beveti arra, hogy lebeszéljen róla. A biztonság és az általa jobbnak tartott, túlélést támogató viselkedés mellett érvel.

Kommunikáció továbbítása

A dolgok jól alakulnak, nincs semmi probléma. Ez az a kommunikáció, amelyet szívesen továbbít. A hír továbbításában elég megbízható, de ha a skálán magasabb vagy alacsonyabb szintű kommunikációt kap, akkor azok erejét visszaveszi. A nagyon kreatív új gondolatokat gyanakvással fogadja, a rosszak szenzációhajhászságát pedig lecsökkenti.

Egyszer néhány embert hallgattam, akik a Nagy Tavakban lazacot halászó indiánokról beszélgettek. Az egyikük (egy 1,5-ös) azt mondta: Ha nem állítjuk meg ezeket az indiánokat, akkor egy lazac sem fog maradni.

A 3,0-s visszautasította, hogy állást foglaljon: Azt hiszem, hogy ezt nehéz így kijelenteni, amikor valakinek nincs semmilyen komoly köze ehhez a témához. Én nem vagyok elég tájékozott ahhoz, hogy ezzel kapcsolatban véleményt mondjak. Biztos vagyok benne, hogy mind a két oldalnak vannak érvei.

A munkában

Ha olyan valakit szeretnél, aki az új és merész hirdetési kampányt megálmodja, akkor ne egy 3,0-t válassz, ugyanis nincs meg hozzá a bátorsága, de ha olyan valakire van szükséged, aki a különcségeket a lehető legalacsonyabb szinten tartja, akkor ő a tökéletes jelölt. A célokon és a terveken hajlandó dolgozni, feltéve, hogy a végeredmény előre látható. Elég kitartó, ha az akadályok nem túl hatalmasak. Megfelelően végzi a munkáját. Ha a szakmájában képzett, akkor a munkája kielégítő színvolanú lesz. Számíthatsz arra, hogy egy bizonyos mértékű felelősséget elfogad.

A 3,0-s hozzáállást, az adatok és az elmélet óvatos, kísérletező és szenzációmentes fejlesztését a tudományos körökben nagyban csodálják és elismerik.

Tegyük fel, hogy te vagy a főnök és valakit a cégtől ki kell rúgni. A 3,0 nem szívesen teszi meg ezt személyesen, nem szeret másokat megbántani. Ezzel kapcsolatban ne keverd őt össze az együttérző személlyel (a 0,9-es megpróbál téged erről lebeszélni: Ó, ő annyira nem rossz ember. Még egy esélyt kellene neki adnunk. Ő tényleg próbálkozik.) A 3,0-s sokkal könnyebben meglátja az okokat, amiért a személytől meg kell válni, noha ha neki kell ezt kezelnie, akkor mindent megtesz azért, hogy ne rendezzen jelenetet és hogy a legkevésbé se bántson meg senkit. Ahelyett, hogy azt mondaná: Nézd ember, egyszerűen nem termelsz, a költségvetés megnyirbálásáról fog motyogni valamit, és a dolgozónak a legjobbakat fogja kívánni.

Ne bízd meg azzal, hogy valakit kivizsgáljon. Elkerüli a kutakodást és a vizsgálódást. Kifejezetten nem kíváncsi, és erősen hisz abban, hogy mások jogait tiszteletben kell tartani.

A családban

Egy konzervatív szülő jelenlétében a gyerekek jó eséllyel lesznek jobb felnőttek. Érdeklődik a gyerekek iránt, és ahelyett, hogy rájuk erőltetné a gondolatait, arra bátorítja őket, hogy a sajátjukat fejezzék ki. Noha megrökönyödik, ha a fia különös ruhákat visel és a lánya melltartó nélkül megy ki az utcára, a dorgálásai (ha egyáltalán tesz ilyet) elég enyhék lesznek. Ha ad is tanácsokat (konzervatívakat, természetesen), a legcsekélyebb közbeavatkozással hagyja, hogy a gyerekei a saját barátaikat, életstílusukat és elfoglaltságaikat kiválasszák.

Sokkal rosszabbat is tehetnél, mint hogy egy 3,0-sat elveszel (és ezt a legtöbben meg is teszik). A vonzalmadat melegen fogadja, noha kicsit gátlásos azzal kapcsolatban, hogy a sajátját kifejezze. Biztos lehetsz abban, hogy soha nem fog neked a Central Parkban szerenádot adni (vagy ha nő, akkor azt az első, hátsó és felső nélküli alkotást, ami mostanában a divathóbortként viselnek, soha nem fogja felvenni), de a szerelme állandó marad.

Két egymással összeházasodott 3,0-s valószínűleg összeházasodva is marad és hűségesek lesznek. Ez a megelégedettség szintje.

Összegzés

Ha arról szeretnéd meggyőzni, hogy a Szaturnuszon is van élet, akkor azt fogja mondani: Jogod van a saját véleményedhez. Nem mondom azt, hogy lehetetlen, de több bizonyítékot szeretnék látni, mielőtt ezt elhiszem.

A konzervativizmus nem gondolja azt, hogy valamit elsőként kell megtenni.

Inkább követő, nem pedig egy felfedező.

14. Unalom (2,5) Ruth Minshull: Érzelmek 16. Érdeklődés és lelkesedés (3,5-4,0)