9. fejezet

Rejtett ellenségesség (1,1)

Rejtett: 1) Fedett vagy elfedett, védett. 2) rejtett, bújtatott, titkos. Ellenségesség: 1) Egy ellenséggel kapcsolatos vagy ahhoz tartozó. 2) ellenségesen érezni vagy ezt kimutatni, szembenállni.

– The American Heritage Dictionary

Az 1,1-gyel kapcsolatban az a legfőbb nehézség, hogy a homlokán nem visel neonreklámot, ami elmondaná, hogy ő 1,1-es.

Ez egy elleplező tónus – a skálán ezt a legnehezebb felismerni. Miután egyet megtaláltál, ne várd azt, hogy a következő 1,1, akivel legközelebb találkozol, bármiben is hasonlítani fog rá.

Az álruhái sokfélesége

Lehet, hogy ő a nagylelkű ripacs, a társaság középpontja. Ő az a jelentéktelen vénkisasszony az utcában, aki soha nem felejti el a születésnapodat. Lehet, hogy ő a kedélyes, hátbaveregetős üzletember. A simulékony szélhámos. A pletykarovat szellemes, szórakoztató rovatvezetője. A hencegő irodai Don Juan, aki magát ellenállhatatlannak tartja. Ő a szomszédban lakó, mindig mosolygó hölgy, aki a lakókról minden pikáns kis történetet ismer. Ő az a szerető, aki az egyik pillanatban jókedvű és törődően gondoskodik, a következő pillanatban viszont megvetően gúnyos. Ő az a csaló, aki tizenöt éve sebésznek adja ki magát. Ő a szelíd modorú homoszexuális. Vagy az a kellemes fiatalember, akinek soha senkire nem volt egy rossz szava sem, de mégis most vádolták meg hét undorító szexuális bűncselekménnyel. Vagy az újságíró, aki a történet nyomdába kerüléséig (ami viszont tele volt gusztustalan célozgatással) annyira barátságosnak tűnt. És itt találjuk azt a kedves bankelnököt, aki 100.000 dollárt sikkasztott és egy hastáncossal Brazíliába szökött. Lehet, hogy ő az érző lelkű költő, a nyájas milliomos vagy az elbűvölő csavargó, aki a találékonyságából él és aki húsz éve egy napot sem dolgozott.

Akárhol jelenik is meg, valószínűleg álruhában jár. Ha nagylelkű jellem vagy, akkor lehet, hogy kísértést érzel arra, hogy elnézően bánj vele.

Ne tedd ezt.

1,1-nél azt az érzelmet találjuk, amelyet Ron Hubbard úgy írt le, mint a tónusskála legveszélyesebb és leggonoszabb szintjé-t. (A túlélés tudománya)

Félúton van a félelem (ami a tónusát megalapozza) és a düh között (amit viszont el kell rejtenie). Az érzelme azt követeli, hogy mosolyogjon és mindig jó arcot vágjon, ugyanis tudja, hogy soha nem haragudhatunk meg. Ezen a szinten találjuk az égbekiáltó hazugságokat, amelyek segítségével elkerüli a valódi kommunikációt. Az ilyen hazugság a tettetett egyetértés (micsoda csodálatos elképzelés), a hízelgés (ez egy nagyszerű ruha, kedvesem) vagy lecsillapítás (ne aggódj, majd én mindennel törődni fogok) formájában jelentkezhet.

Az 1,1 egy hamis külsőt, egy mesterséges személyiséget teremt meg. Ő a mosolygós álszent.

Barátként

Ellenségre nem lesz szükséged. Remeteként jobban jársz. Ne bízd rá a pénzed, a hírneved vagy a feleséged. Ő az, aki utál, de képtelen kimondani, hogy utál. Árulásban utazik és elvárja, hogy megbocsássanak neki. Ő az, aki elmondja, hogy kiállt érted, miközben valójában minden tőle telhetőt megtett, hogy tönkretegye a hírneved. Őszintétlenül hízeleg, miközben arra vár, hogy átejtsen. És többféle módszert talál arra, hogy átejtsen, mint amennyit én egy fejezetben valószínűleg össze tudnék gyűjteni.

Az 1,1 különleges előjogokat és kedvezményeket vár el. Ő lesz az, aki a leginkább feltételezi, hogy megszegheti a szabályokat – legyen az házassági, vállalati, csoportos vagy társadalmi.

Az 1,1-et először valószínűleg azért fogod megkedvelni, mert magas tónusúnak tetteti magát. De végül (hacsak nem vagy együttérző) egy idő után semmibe fogod venni. Az ellenszenvünket viszont néha nehéz lesz megmagyarázni, ugyanis ritkán tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy ez az alak pontosan milyen elítélendő dolgot is tesz.

Miközben öntelten viselkedik, annyira kifinomult színészi teljesítménnyel rendelkezik, hogy az álcaként viselt szelídsége megtéveszthet minket. Mivel az összes, a sajátja alatt elhelyezkedő tónust uralja, öntudatlanul is arra használja őket, hogy az ártalmatlanságáról és a jóindulatáról meggyőzzön minket. Ezen a módon manipulálja az embereket, mindig a rejtett irányítást keresi. Sírhat, mentegetőzhet, kiengesztelhet vagy együttérezhet, megvetést vagy lenézést tettethet. De a színlelése során vagy megsemmisíteni akarja a többieket, vagy pedig arra szintre próbálja őket hozni, ahol már őket fel tudja használni.

Ha megharagszol rá, akkor általában a kiengesztelés (nem restelli a fáradtságot, hogy bizonyos dolgokat megtegyen neked vagy hogy ajándékokat hozzon neked) vagy a bánat (senkit sem akartam bántani…) szintjére esik vissza, hogy a bizalmadba visszaférkőzhessen. Számíts arra, hogy ismeri a gyenge pontjaidat és művészi tökéletességgel fog játszani rajtuk.

Beszélgetés közben

Egy 1,1-es felismerésére a leggyorsabb módszer az, hogy rájössz: befelé próbál fordítani. Ez általában már a találkozásotok első néhány pillanatában megtörténik. Azt mondja: Ugye felszedtél néhány kilót? vagy Nem bírok rájönni, miért nézel ki máshogy… A telefonban a beszélgetést azzal nyithatja: A hangod olyan viccesnek tűnik, megfáztál? A baráti aggodalom álcája alatt ezek a megjegyzéseknek az a célja, hogy a figyelmed saját magadra (és róla el) irányítsd. Hamarosan vagy magyarázkodásra kényszerülsz, vagy azon fogsz aggódni, hogy mi lehet veled a baj.

Egy találkozón az 1,1 szinte mindig először próbál meg beszélni, hogy a beszélgetés irányítását így ragadja magához. Ha az első követ ő tudja elhajítani, akkor kisebb az esélye, hogy hogy valamit őrá fognak hajítani. Egyszer két 1,1-es embert mutattam be egymásnak. Miközben ezt tettem, azon gondolkoztam, hogy ki nyeri azt az elkerülhetetlen versenyt, ami az első szó megszerzéséért folyik. Nos, mind a ketten azonnal elkezdtek beszélni és legalább egy percig folyamatosan anélkül beszéltek, hogy a másik mondandójából akár egy szót is meghallottak volna. Nagyon jól összeillettek.

A rejtetten ellenségesek a beszédjüket apró tüskékkel tarkítják, amelyeket az udvariasság vékony mázába burkolnak (Ez a sütemény nagyon finom, majdnem olyan jó, mint amit a boltban lehet kapni). A klasszikus leértékelést is egy 1,1-es mondta ki: Annyira aranyos ez a ruha, ami rajtad van. Már évek óta tetszik.

Egy folyamatos ideges késztetést érez arra, hogy szinte minden megjegyzést visszautasítson. Ha egy őszinte megállapítást teszel vagy egy magas tónusú elképzelést szeretnél előterjeszteni, akkor meg fogja kérdőjelezni: Értem, hogy mire gondolsz, de … Készségesen kijavítja a nyelvtani hibáidat (ő a fanatikus nyelvész), apróságokkal próbál meg felbőszíteni, vagy a rovásodra vicceket szúr közbe (általában szójátékokkal, imádja őket). Minden lehetséges módszert bevet, hogy a kommunikációdat darabokra szaggassa. Természetesen (haha) nem akart bántani. Csak barátságos.

Őszinteség

Akkor is hazudik, amikor semmi oka nincs hazudni. A tényeket összezavarja, kifacsarja vagy elrejti, miközben az őszinteségét, etikusságát és erkölcsösségét fennhangon hirdeti. Lehet, hogy a szent eskü-t tesz neked, miközben az automata kést-a-hátba-döfjük csapdáját már üzembe helyezte.

Ha pedig a hazugságait kétségbe vonod, akkor valószínűleg azt fogja neked mondani, hogy ravasz volt.

A kém

Egy magas tónusú személy eljátszhatja a kém szerepét és közben még jól is teljesíthet (noha az alattomosságot nem valószínű, hogy kedvelni fogja). Az 1,1-es viszont született kém. Ha ezt a fickót életre akarod kelteni, akkor egy alattomossággal, ravaszsággal, fondorlatossággal vagy perverzióval csábító helyzetet ajándékozz neki. Engedd meg neki, hogy az ablakon kukucskálást, a hallgatódzást, a szimatolást vagy a titkos megfigyeléseket igazolhassa, és akkor teljesen felélénkül.

Amikor valamit nyílegyenesen is el lehet végezni, akkor az 1,1-es nem így tesz, ez eszébe sem jut, hanem egy fondorlatos módszert talál ki a cél eléréséhez. Egyszer dolgoztam egy olyan munkahelyen, ahol az 1,1-es irodavezető megtiltotta, hogy a hamutartókat a szemetesekbe ürítsük. Először azt hittem, hogy ez a finnyássága (vagy a tűzvédelemmel kapcsolatos elvei) miatt van, amíg meg nem tudtam, hogy a kiürítésük előtt az összes szemetest átkutatja (még a széttépett papírokat is összeilleszti), hogy így rá tudjon jönni, valójában mi is történik az irodában. Imádta a zaftos titkokat így felfedezni. Természetesen ennek híre ment és a dolgozók azzal szórakoztatták magukat, hogy mindenféle vad és kitalált bizonyíték-ként szolgáló cetlit helyeztek a hulladék közé.

Noha az 1,1-es a saját indítékait és cselekedeteit szereti elrejteni, erőteljes késztetést érez arra, hogy mások titkait felfedje. Ez az áruló és a felforgató tónusa. Mivel nem tiszteli a magánéletet, az az esély élteti, hogy mások titkait feltárhatja (ez a következő tónusra, a nincs együttérzésre még inkább igaz). A rejtetten ellenséges, akinek egy titkos szerelmi viszonya van, minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy bizonyítékokat hagyjon hátra és hogy így az emberek rájöhessenek, különösen ha ez a partnerét bajba sodorhatja.

Nagyon tehetségesen képes másokból információt kiszedni. Néhány évvel ezelőtt egy titkos kutatásokkal foglalkozó cégnél dolgoztam. Csupán hárman ismertük a feladat természetét és egyikünk sem mondott el válogatás nélkül mindent. Ezért nagyon meglepődtem, amikor egy nap az egyik telefonközpontossal ebédeltem és közben véletlenül azt mondta: Hát, megértem, hogy találtatok egy …. Szinte annyira teljesen igaza volt, hogy nehéz volt elhinni, hogy csak találgat. Letagadtam, hogy a témáról bármi is tudtam volna, így azt mondta: Ó, gyerünk, ne viccelj. Mindenki tudja, hogy min dolgoztok. Később rájöttem, hogy az információit valószínűleg a telefonbeszélgetéseim kihallgatásából szerezte, a többi pedig találgatás volt.

Az 1,1-es még a találgatásait is azzal a nyilvánvaló színleléssel hozza meg, hogy mindent tud, így a gyanútlan áldozatait gyakran csalja úgy csapdába, hogy azok túl sokat mondjanak el.

A rejtély-technika

Az 1,1-es nem csak kifürkészni imádja a rejtélyeket, hanem létrehozni is. A leértékeléséhez még egy mindenttudó, talányos mosolyt is felhasználhat. Egyszer láttam, ahogy egy 1,1-es átnézte egy barátom kéziratát, miközben a barátom mohón várta a megjegyzéseit. Amikor végzett, az 1,1-es ravaszul elmosolyodott és azt mondta: Még nem nyilatkozom róla. Át fogom gondolni.

Ez egy alattomos csapás volt az író büszkeségére, de amikor a leendő kritikusa tónusszintjét jeleztem neki, akkor helyrejött. A figyelmét egy rejtélyre rögzíteni – egy kreatív személy számára ez egy ördögien ravasz csapda.

A pletykák általános eszköztárához tartozik a titkos tudásra célozgatás. Egy magasabb tónusú személy lehet, hogy a közös barátokról néhány hírt megoszthat, de igyekszik a tényeknél maradni. Az 1,1 viszont a tényeket igaznak hangzó kiegészítésekkel gazdagítja. Tudod, hogy Joe és Phyllis elválnak? Ez lehet, hogy egy tény. De Mabel (1,1) hozzáteszi: Köztünk szólva nem lepne meg, ha megtudnám, hogy titokban Billel jár össze. A mindenttudó viselkedése azt sugallja, hogy több tényt ismer, mint amennyit elmond.

A pletyka

A pletykafészek, aki egy személy hírnevét féligazságokkal, vélekedésekkel és feltevésekkel tépi darabokra, 1,1-es. Lehet, hogy az udvar kerítésén lógva találod meg, lehet, hogy a munkahelyi hűtőszekrényre támaszkodik. Gyakran ez az újságíró, a riporter és a beszélgetőműsor vezetőjének a tónusa – akik a megnyerőkészségüket arra használják, hogy az alanyok bizalmát megszerezzék, mielőtt darabokra vágják őket. Sztoikus nyugalomra van szükség ahhoz, hogy az 1,1-es alattomos kérdési technikáinak ellenálljunk. Sok évvel ezelőtt beköltöztem egy lakásba és a korábbi bérlők bútorait megvásároltam. Egy kis idővel később a fenti szomszéd esett be. Látom, megvetted a bútoraikat – mondta.

Bólintottam és témát váltottam. Néhány perccel később a beszélgetést visszairányította a bútorokra. Megértem, hogy 1500 dollárt kértek érte …. Ez a kijelentés egy kérdésként a levegőben ragadt és egy tökéletes lehetőséget teremtett arra, hogy az állítását igazoljam vagy helyesbítsem. Mivel viszont korábban már találkoztam a fajtájával, úgy döntöttem, hogy túl-1,1-ezem őt, így csak annyit motyogtam, hogy tényleg? és témát váltottam.

Az üzleti életben

Az 1,1 veszélyezteti az üzletet. Egy egész munkahelyet képes ravaszul megfertőzni, az embereket egymás ellen és mindannyiunkat a vállalat ellen fordítja. Annyira alattomos, hogy a rossz hírek és a környezet általános reményvesztettségének forrásaként szinte lehetetlen meglelni. Noha képes egy munkát elvégezni és sikeresen képes magát keményen dolgozónak feltüntetni, ez gyakran csak színlelés. Mivel képtelen elviselni, hogy bárki más hatásává váljon, ezt rejtett módszerekkel próbálja elkerülni. Kérd meg, hogy végezzen el egy munkát, és azt mondja: Persze, örömmel megteszem, de soha nem végzi el. Úgy tesz, mintha elfogadná az utasításokat, de az, hogy kövesse is azokat, nem áll szándékában.

Felelősség

A rejtett ellenségesség nem vállal felelősséget, de úgy tesz, mintha. Egyszer elmentem a nyugati partra egy olyan bűbájos esküvőre, ahol nem volt vőfély. A vőlegény egyik 1,1-es rokona ezt a szerepet magára vette és az ajtóban az érkező vendégeknek a következőket mondta: Mivel láthatóan nincs vőfély, azt hiszem, hogy magatoknak kell a helyeteket megtalálni. Gúnyos hangsúllyal beszélve úgy tett, mintha magára vállalta volna a felelősséget, de a szándékai destruktívak voltak. Tisztán látszott, hogy arról akarta a vendégeket biztosítani, hogy ez az esküvő rosszul tervezett volt. Ha egy magas tónusú személy észrevette volna, hogy az érkező vendégek összezavarodtak (és nem hiszem, hogy ebben az esetben ez történt volna), akkor csak annyit mondott volna: Csak üljetek le oda, ahol tetszik! Semmi rosszindulatú és burkolt célzás.

Egó

Az 1,1-es annyira azzal van elfoglalva, hogy mások lenyűgözzön, hogy az elismerésre való vágya mindig előtérbe helyezi. Soha nem pihen, mindig színészkedik, folyamatosan a közönségét vizsgálja, hogy sikerült-e valakit lenyűgöznie. Elég nehéz sokáig egy 1,1-es közönségének lenni.

Az osztályteremben gyakran ő az első személy, aki az előadás után kérdést tesz fel (sőt ezzel akár félbe is szakítja, ha megengedik neki): Professzor, nem gondolja, hogy …? Egyáltalán nem érdekli az, hogy választ kapjon, csupán az észbeli képességeit próbálja megalapozni. A kérdést a hatásvadászat miatt tette fel.

Sok 1,1-es annyira vágyik a figyelemre, hogy immúnisak arra, hogy zavarba jöjjenek. Egyszer ismertem valakit, aki az elképzelhető legfurcsább ruhákat vette fel. Úgy mászkált fel és alá, hogy aki ránéz, azt hiszi, hogy tudatmódosító szerek hatása alá került, és gyakran kérkedett azzal, hogy mindenki észreveszi. Ugyanez a személy élvezettel vetette rá magát minden lehetőségre, amelyekben a megjegyzéseivel mindenkit megdöbbenthetett. Azért olyan 1,1-esek is létezhetnek, akik a lehető leghagyományosabban beszélnek és öltözködnek.

Amikor ő maga nem képes reflektorfénybe kerülni, akkor kreatív, sikeres emberekhez láncolja magát és szakadatlanul azon igyekszik, hogy őket a skála aljára püfölje. Azt találjuk, hogy az 1,1-esek hajlamosak a szórakoztatóipar köré csoportosulni. Gyakran ő az a semmit létre nem hozó kritikus, aki valamely esztétikus terület rejtett irányítására törekszik, így a tehetségeseknek a saját érdekükben rosszindulatú és destruktív dolgokat mondhat.

Amikor valaki a nyertesek közelébe kerül, akkor ő maga is ezzel fog hencegni. Ismeri a nagy filmcsillagokat. Az elnök is kikéri a tanácsát. Úgy tesz, mintha a legszebb nőkkel lenne viszonya.

Kitartás

Mivel erős kényszert érez arra, hogy a fejest játssza, az 1,1-es gyakran szélhámoskodja magát az üzlet, a politika, a klubok vagy a társadalmi csoportok ranglétrájának tetejére. Igyekszik a rövidebb úton haladni, de olyan állhatatosan teszi ezt, hogy ritkán fog bármihez is érteni. Anélkül szeretne tapsot kapni, hogy valamikor is megtanulna táncolni.

Ő az a dilettáns, aki csak belekontárkodik a zenébe és utána feladja. Egy hónapig tanul festeni és utána elveszíti az érdeklődését. Annyira szeret menekülni, hogy képtelen egy területre elég sokáig összpontosítani ahhoz, hogy azon eredményeket érhessen el, inkább a felületes tanulmányokat részesíti előnyben, amelyek után alattomos ravaszkodással szakembernek adhatja ki magát.

A bűnöző

Ezen a skálán minden bűnöző a 2,0 alatt található (legalábbis amíg még mindig bűnözők), és közülük nagyon sok 1,1. Még ha egy rejtetten ellenséges személy nem is szegi meg valójában törvényt, akkor is etikátlan és becstelen.

Hajlamos az öngyilkos tettekre, de az egész környezete számára keresi a halált (Azt hiszem, hogy feladom, de talán titeket is magammal viszlek). Ezen a szinten a személyek és a társadalom lassú bomlasztás általi elpusztítását találhatjuk, az ártalmas cselekedetet pedig ravasz és hosszadalmas magyarázkodásokkal fedik el. Erre találjuk azokat, akik a leginkább terjesztik (és élvezik) a pornográfiát. Itt találjuk a stricit, aki a lányokat prostitúcióra veszi rá. Itt találjuk a kábítószer-terjesztőt, aki arról győzködi a tizenéveseket, hogy csak egyszer próbálják ki, és hogy a kábítószerek amúgy is ártalmatlanok.

A kommunikáció továbbítása

Csak a legrosszindulatúbb kommunikációt szereti továbbítani. A jó híreket gyorsan elfelejti vagy szándékosan elnyomja. Ha egy bizonyos üzleti jelentést küldenél egy ügyfélnek és egy 1,1 nyitná ki a levelet, akkor gondoskodna arról, hogy a jelentés ne érjen időben oda a vásárlóhoz. A rejtetten ellenséges személyek gyakran helyeztetik el magukat úgy, hogy a bejövő kommunikációt képesek legyenek kezelni. Ezzel nem csak a szaglászó hajlamaikat élhetik ki, hanem ennek segítségével burkolt irányításra is szert tehetnek.

Egy reggel azt figyeltem, ahogy egy 1,1-es a tulajdonos hiányában egy kis üzletházat kezelt. Egy forgalmas nap volt, folyamatosan jöttek a vásárlók, a megrendelések és az érdeklődők. Egy ingerült munkás telefonon jelentette, hogy az egyik csoportvezető nem volt a helyén és nem lehetett őt megtalálni. Néhány perccel később a tulajdonos telefonált be. Ó ember – jelentett élvezettel az álmaink lánya – igazán nagy itt a zűrzavar ….

Hosszadalmasan ecsetelte a problémás hívást és teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy az összes jó hírt és szokásos üzletet megemlítse.

Humorérzék

Nem rendelkezik igazi humorérzékkel, és ezen a tónuson leginkább akkor hallasz belőle kényszeres nevetést kitörni, amikor az ég világon semmi mulatságos nm történik. Lehet, hogy az időjárást vagy a focieredményeket vitatjuk meg, és az 1,1-es minden indok nélkül elkezd kuncogni vagy nevetgélni. Nevet a vicceken – talán tovább is, mint bárki más – de ez nem igazán mulatságos a számára. Semmi sem az.

Sok olyan 1,1-est ismertem, aki nem űzött másokból tréfát, de nem ismertem olyan viccelődőt, aki ne lett volna 1,1. Ők abban lelnek élvezetet, hogy részletesen kidolgozott, titkos előkészületeket tesznek, amelyek segítségével az áldozatot bolonddá vagy nevetségessé tehetik, zavarba hozhatják, becsmérelhetik vagy megszégyeníthetik. Természetesen mindezt a szórakozás nevében.

Egy helyi biztosítótársaság igazgatója elmesélte, hogy egyszer, a pályafutása kezdetén egy másik állam irodájába vezényelték át. Valamilyen faji előítélet hatására azon a környéken az emberek az életbiztosítási kötvények megvásárlásától elzárkóztak, de életjáradékot szívesen vásároltak. Mivel ennek nem volt tudatában, az emberünk két frusztráló hetet töltött azzal, hogy életbiztosításokat próbált eladni, de teljesen kudarcot vallott. Összezavarodva és rosszkedvűen, elmesélte az irodában lévőknek a tapasztalatait. Végül felfedték előtte az értékesítési titkokat. Azt, hogy egy ideig hagyták, hogy veszítsen, az újoncok beavatásának szánták. Noha a barátomnak nem sikerült értékelnie a tréfát, az iroda 1,1-es fickói fergetegesnek találták.

Nagyon meglepetten viselkedik, amikor a ravasz csínyein nem nevetsz. Ha viszont megbántódsz, akkor elvárja, hogy a gyarlóságait megbocsásd neki.

Szex

Egy teljes könyvet megtölthetsz az 1,1-esek szexuális jellemzőivel (és ezt sokan meg is tették). Némelyek a prüdériáig nyúlóan vaskalaposak és harsogva próbálják az erkölcseiket másokra kényszeríteni. De ugyanezen a szinten találjuk a szabadosságot, a perverziót, a szadizmust és az összes különös gyakorlatot. Különös módon az 1,1 nem igazán élvezi magát a szexet, de mindig nagyon felizgatja a téma. Ő a szabad szerelem fő támogatója.

A túlzottan szabados személy szinte mindig 1,1-es. A kitartásának hiánya abban is megmutatkozik, hogy egyvalakivel képtelen hosszú távú és jelentős kapcsolatot kiépíteni. A szexuális kielégülést az újon és a különbözőn keresztül próbálja megtalálni.

Az ilyen emberek azért veszélyesek a társadalomra, mert a rögeszmés viselkedésük ragályos. A szabad szerelem és a szabadosság olyan vészjelzések, amelyekre figyelni kell, ha egy faj fent szeretne maradni. Az ilyen dolgok a szerelem és a házasság szentségének rejtett átfordulását jelzik. Már most olyan sok kiadvány létezik, amelyeket kizárólag a szexuális szabadosság terjesztésének, bátorításának és felmagasztalásának szenteltek, hogy a magas tónusú személy kisebbségben érezheti magát. Elkezdi megkérdőjelezni a hűségre és az állandóságra vonatkozó természetes ösztöneit és azon gondolkozik, hogy régimódi-e.

A mai, az abortusszal, a születésszabályozással és a szexuális felvilágosítással kapcsolatos nyílt szembenézés sokkal épelméjűbb dolog, mint az a viktoriánus finomkodás, ami ezeket a dolgokat oly sok éven át elfedte. A felszabadult kor előfutárai viszont (akik viszont általában a kiadók és a folyóiratok 1,1-esei) azt szeretnék velünk elhitetni, hogy bármit szabad. Kenetteljes felelőtlenséggel az emberek legaljasabb cselekedeteiről jelentenek és figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a saját hír-választásuknak pusztító hatása van.

Az 1,1-es lehet a tónusskála leghízelgőbb beszédű szeretője, de hosszútávú partnerként ő a legártalmasabb. Nagyon valószínű, hogy a társát megcsalja illetve a társa önbizalmát mindenféle fondorlattal alattomosan aláássa. Addig nem lesz elégedett, amíg a társa apátiába nem süllyed és az összes álma tovatűnik.

Homoszexuálisok

Mostanában egy barátom a közelében lakó homoszexuálisokkal kapcsolatos megfigyeléseiről írt: Azt hiszem, hogy jó okkal hívják őket kéjenc-eknek [Az angol gay szónak, amely hangulatilag a buzi megfelelője, ez az eredeti jelentése – a fordító]. Soha nem hallottam annyi nevetést, amíg ezek a figurák a közelben nem laktak. Egy majdnem állandó szintű felszínes vidámság és boldogság jellemzi őket.

Ez az 1,1-esek erőltetett boldogsága.

A homoszexuálisok lehetnek félősek, együttérzőek, bánatosak vagy apatikusak. Esetenként egy eredménytelen hisztériát is kiverhetnek. De ennek az alapja az 1,1.

A homoszexuálisok nem szerelmeskednek, az 1,1-esek nem tudnak ilyesmit. A kapcsolatuk a következő dolgokból áll: 1) rövid, mocskos és személytelen találkozókból vagy 2) hosszabb együttélésekből, amelyeket drámai szónoklatok, civakodás, féltékenység és gyakori hűtlenség jellemez. Ez máshogy nem is nagyon lehetséges, ugyanis ez a tónus gyanakvásból és gyűlöletből épül fel, ami a kedveskedést jelentéktelen veszekedésekkel tarkítja. A szerelmük végül mély megvetésé változik.

Szülőként

Noha az 1,1-esek utálják a gyerekeket, néha meggyőzően képesek a szülők szerepét eljátszani. Viszont mindig jelen van az az alattomos, bántó hajlam, nem számít, hogy ezt mennyire próbálja elrejteni. Azt látjuk, hogy keveset törődik a gyermekek jövőjével, inkább az olyan családi dolgokkal (mint például a házasságtörés) foglalkozik, amely a családot megosztja és elpusztítja azt a biztonságot, amelyre a család jövője épül.

Néha az 1,1-es testileg jól bánik a gyerekkel, ellenben az érzelmi és erkölcsi semmibevétel miatt hibáztatható. Ez a tónus mindig meg akarja akadályozni, hogy a gyerek dühös legyen, így a tónusskála 1,5-ös szintje alá próbálja meg őt nyomni. Túlzottan a gyerek megjelenésével és viselkedésével – azaz a felszínnel foglalkozik. Végül a gyermeket apatikus engedelmességbe próbálja kényszeríteni. A rejtetten ellenséges szülők a legjobb esetben is rejtetten ellenséges gyerekeket nevelnek fel.

Mivel a gyerekek gyűlölete annyira népszerűtlen, az 1,1-es a kegyetlenségét játékos tréfák mögé rejti. A gyerekeket a könnyekig gúnyolja, bírálja és zaklatja. Egyszer egy bolti eladó viccesen azt mondta a legkisebb fiamnak: Hazaviszlek magammal. A fiam pedig úgy nézett rá, mintha a nő megbolondult volna és elment játszani. A nő arra utalt, hogy ugyanaznap korábban egy kislánynak azt mondta, hogy a pólyás kistestvérét haza fogja magával vinni, a kislány pedig könnyekben tört ki. Ez nagyon jellemző az 1,1-re, hogy mivel nem sokkal korábban egy másik gyereket teljesen megriasztott, ezért ezt a technikát most az enyémen próbálta ki. A tréfás barátságosság álcája alatt bántani akarta a gyerekeket.

Összegzés

Egy biztonságos, magas tónusú környezetben az 1,1-es lehet, hogy feljön egészen 1,5-ig, de általában képtelen a haragra. Valahol a múltjában egyszer elveszítette önmaga felett az uralmat, és annyira veszélyes lett, hogy most már fél újra ugyanezt tenni. A rosszindulat viszont ott található és folyamatosan a jóbarátság álcáját veszi fel. Ha képes lenne hagyni, hogy elboruljon az agya, akkor ebből a rendszerből ki tudna kerülni és egy kedves emberré tudna válni. Amíg viszont egy közvetlen konfrontációban képtelen a saját érzelmeit kimutatni, titokban fog azon dolgozni, hogy másokat megbántson és elpusztítson.

Ha nem vagy biztos abban, hogy egy személy 1,1-es-e, akkor figyeld meg, hogy hogy érzed magad, amikor vele vagy. Kiegyensúlyozatlannak érzed magad? Öntudatosnak? Aggódsz amiatt, hogy elég szellemes, elég menő, elég kifinomult vagy?

Ez egy nagyon elterjedt társadalmi tónus. A magasabb vagy alacsonyabb tónusú személyek a felszínes kapcsolatok számára egy kissé felszínes kedvességet vesznek fel. Az ilyen megfelelő viselkedés viszont nem hordozzák a tartósan 1,1-es pusztító szándékait.

Az ezen szint alatti tónusok sokkal pusztítóbbak (különösen annak a szegény fickónak a számára, aki ezeket felveszi), de gyengék. Hacsak egy kapcsolat nem nagyon személyes, akkor ezeknek kevés hatása lesz rád. Az 1,1-est viszont igen ritkán lehet figyelmen kívül hagyni. Képes átjuttatni a szándékát. Széles körben hirdeti a jelenlétét. Minél jobb képességekkel rendelkezel, annál valószínűbb, hogy betolakszik a környezetedbe, az idődbe és az életedbe – olyan jóindulatú, mint az a halálos vírus, ami beleeszi magát a testedbe, és hat hétre az ágyhoz köt.

Az 1,1-eseket számos módon lehet kezelni és ezeket későbbi fejezetekben tárgyaljuk, de a legjobb tanács valószínűleg az, hogy tüntesd el őt a környezetedből. Ne törődj azzal, hogy ezt titokban teszed meg. Érzéketlen a célzásokra, képtelen arra, hogy zavarba jöjjön. Egy tikkadt nyári nap legyének szemtelen kitartásával fog visszajönni, amíg durván – talán többször is – meg nem mondod neki, hogy nem kívánod a társaságát. Természetesen amikor ezt megtetted, akkor a hátad mögött fog mindenfélét rólad terjeszteni. De ne ringasd magad tévhitekbe, a hátad mögött már eddig is mindenfélét mondott rólad.

Emlékezz arra, hogy a tündéri ragyogás mögött egy tömör gránitszív dobog.

8. Félelem (1,0) Ruth Minshull: Érzelmek 10. Nincs együttérzés (1,2)