HCS-5 – Etika, és a gonosz ikertestvére Igazság

A szcientológiá™-n belül létezik egy ikerpár, akiket nagyon nehezen lehet egymástól megkülönböztetni. Ők Etika és a gonosz ikertestvére, Igazság. Ugyanazt a tisztséget viselik, ugyanazt a nyelvet beszélik. Azt viszont tudnod kell, hogy ha Etikával beszélgetsz, akkor képes az életed nehézségein könnyíteni. Ha viszont Igazsággal futsz össze, akkor ő tévútra csal és csak Isten tudja, hogy hol lyukadsz ki.

A keleti filozófiákban a jinről és a jangról szoktak beszélni, az egymással ellentétben álló alapelvekről (mint a férfiakról és a nőkről), akik együtt alkotnak egy egészet, egymást kiegészítik, és mind a kettejüknek megvan a maga helye a világban.

Ebben a szcientológia™ etikája sem különbözik. Szükséged van Etikára, a szelíd és segítőkész etikatisztre, aki mindenre a te saját nézőpontodból tekint és őszintén segít abban, hogy a helyes dolgot tedd.

Néha viszont Igazságnak, az ikertestvérének kell közbelépnie, hogy a banknál nagyobb nyomást kifejtve vegyen rá arra, hogy a helyes dolgot cselekedd. Igazságban viszont rejlik egy adag gonoszság. Néha tapintatlan, néha pedig annyira kegyetlenül viselkedik, hogy a legrosszabb rémálmoddá válik. Van néhány olyan trükk a tarsolyában, amiről Etika soha nem is hallott.

Természetesen a szcientológia™ etikájáról és a szcientológia™ igazságszolgáltatásáról beszélünk (az utóbbi az Etikai kódex-re épül, csak hogy összezavarjon). Ez a kettő két különböző dologból van összerakva és teljesen különbözik a személyiségük. Először ismerkedjünk meg Etika testvér-rel.

Etika

Hubbard az etikát a következőképpen határozza meg: az etika az optimális túléléssel kapcsolatos gondolkodás és tervezgetés.

Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük, néhány alapvető kifejezést el kell magyarázni. Hubbard első nagy felfedezése az volt, hogy megtalálta az élet és az élet összes késztetésének az alapját, ez pedig az, hogy minden túl szeretne élni.

Ez a késztetés nem csak a puszta túlélés szintjén jelentkezik (mint Darwin a legalkalmasabb él túl). Ahogy az életünk során előbbre jutunk, új és magasabb rendű célokat jelölünk ki magunknak. Hubbard értelezésében sikeresnek lenni-t jelent a jól túlél. A túlélés nem csak az önérdekre korlátozódik.

Amikor Hubbard megvizsgálta a túlélésre való késztetést, hamar úgy találta, hogy az embert több különböző fajta dolog érdekli, több dologgal foglalkozik. A túlélésnek látszólag nyolc fontos területe létezik és mindegyik fontos szerepet játszik. Ezeket dinamikák-nak nevezte el. A nyolc dinamika a következő:

 1. Önmagunk túlélése (önfenntartás). Ebbe beletartoznak a birtokolt javak is.
 2. A családon és a szexen keresztüli túlélés. Beletartozik a házastárs és a gyermekek, a család és a család által birtokolt dolgok.
 3. Egy csoport tagjaként és egy vagy több csoportért túlélés. A munkahelytől, a baráti körtől, az ismerősöktől, kluboktól és gyülekezetektől egészen a királyért és a hazáért-ig.
 4. Az emberiség túlélése és minden tevékenység, amely ezt biztosítja. Más nemzetekkel, népekkel törődés, egy teljesen idegen megsegítése, ENSZ, békemozgalmak, stb.
 5. Az állat- és növényvilág túlélése. Nem csak élelemként van rájuk szükségünk, hanem háziállat és kertek formájában is gondoskodunk róluk, törődünk a természettel és a vadvilággal, védelmezzük a környezetet, stb.
 6. A fizikai univerzum túlélése. Biztosítani akarjuk az univerzum, azaz az otthonuk túlélését. Jól érezzük magunkat benne és sok tekintetben függünk tőle. Ebbe beletartozik az anyagi dolgokról való gondoskodás, legyen az kicsi vagy nagy, az egész univerzumról való gondoskodásig és az arról való elmélkedésig.
 7. Lélekként való túlélés. Szellemi tevékenységekkel, mint művészetekkel, filozófiával, hiedelmekkel, halál utáni élettel, stb. szeretnénk tovább túlélni.
 8. A végtelenként való túlélés. A Végtelen részeként és Isten imádásával vagy egy vallásban szeretnénk túlélni.

Minden emberi tevékenységet be lehet sorolni egy vagy több dinamika alá. Érdekes módon az első négy dinamikát más élőlényekben is meg lehet figyelni. Ezen dinamikák megértésével az etika sokkal tisztább megértéséhez is megnyílik az ajtó.

Hubbarddal együtt ismerjük fel, hogy az ember alapvetően jó. Az etika annak a kigondolása, hogy megtaláljuk a legtöbb jót a legtöbb dinamikán. Ehhez kapcsolódik egy gyakran figyelmen kívül hagyott változó, a nézőpontod. A te dinamikáidhoz bizonyos személyek, csoportok, háziállatok, természeti helyek, okok, a fizikai univerzum darabjai, stb. tartoznak, valószínűleg azért, mert ezeket választottad.

Ami az etikát illeti, egy tevékenység minél több dinamikádat segíti és minél kevesebbnek árt, az annál etikusabb. Az etikai problémákat és ellentmondásokat hirtelen tiszta fogalmakkal lettünk képesek elemezni és kifejezni. Ez az igazi áttörés!

Így azt találjuk, hogy noha az etika személyes dolog, nem önző. hanem valami olyasmi, amin sokáig és keményen kell gondolkodni, mielőtt az életünkben nagyobb döntéseket hozunk.

Etika testvér és a szcientológia™ etika számos további technológiával, adattal és eszközökkel rendelkezik, például az etikai állapotokkal, adatokkal a lehetséges bajforrásról és az elnyomókról, indikátorokkal, statisztikákkal, az ártó tettek, visszatartások és az ártó tett-motivátor-sorozattal, a játszmaállapotokkal, stb. amelyek segítenek abban, hogy jó döntést hozz és amelyek segítségével sikeressé válhatsz.

Amikor leülsz Etika testvérhez és kiöntöd magad, akkor egy kis mosollyal rád tekint, ugyanis nem te vagy az első. Hamarosan elemzi a helyzeted és rengeteget segít! A képességei segítségével pont a megfelelő eszközt választja ki és hihetetlen munkát végez rajtad.

Lehet, hogy ez a részedről kemény munkát igényel. Lehet, hogy sokat kell szaladgálnod és sok mindent meg kell tenned, emberekkel kell kapcsolatba lépned, ki kell takarítanod az irodád. befejezetlen feladatokat végére kell járnod, jól be kell olvasnod a folyamatosan panaszkodó anyósodnak, stb. A program végén viszont új embernek fogod magad érezni, új életed lesz és fényes jövőt fogsz látni magad előtt. Úgy fogod találni, hogy Etika hihetetlen mértékű együttérzést és megértést képes irántad tanúsítani, valamint tökéletesen képes arra, hogy a te nézőpontodból lássa át a helyzeted és a dinamikáidat.

Igazság

Most komoly dolgokkal fogunk foglalkozni. Idehívjuk az ikertestvért, Igazságot.

Amikor Igazságról beszélünk, akkor arról van szó, hogy a csoport megfegyelmezi a tagjait. Természetesen ahhoz, hogy működőképes, eredményes és túléljen, minden csoportnak és társadalomnak szüksége van engedélyezett és tiltott dolgokra. A bírósági rendszer elítéléssel és büntetés kirovásával fegyelmezi meg az állampolgárokat. A főnök megfegyelmezi azokat a dolgozóit, akik valamit elrontanak vagy akik lusták. A szülők megfegyelmezik a gyermekeiket, ha rosszul viselkednek. Ez természetes része az életnek. Igazságszolgáltatás, fegyelmezés, viselkedési kódex, stb.

Itt a probléma azzal van, hogy nehéz az ikrek – Etika és Igazság – között különbséget tenni.

Tegyük fel, hogy egy nap bemész az etikatiszt irodájába, és nem veszed észre, hogy aznap Igazság teljesít szolgálatot. Kiöntöd magad – pontosan úgy, ahogy legutóbb tetted – utána pedig hirtelen azt veszed észre, hogy kihúzza a legfelső fiókját, hirtelen rád ragaszt egy nagy címkét és megkér arra, hogy távozz – azonnal!

Hoppá! Mi történt? – kérdezed őt és kérdezed magadtól. Hát, majd egy levélben elmondja.

Valami olyasmibe akadtál bele, amit az Etikai kódex – Szabálysértések és büntetések írásban található (és etika címén az igazságszolgáltatás-jellegű etikára gondolj). Ez kihágásokat tartalmaz, a hibáktól és vétségektől a bűnökön át az elnyomó cselekedetig.

Több eszed is lehetett volna annál, mint hogy őszintén kibeszéled magad. Jogodban áll hallgatni. Csendben kellett volna maradnod, egyszerűen és elegánsan hagynod kellene, hogy a kihágásaid megnyilvánuljanak, majd vádalkut kötsz, felbérelsz egy ügyvédet vagy valami. De nem! Mindent el kellett mondanod és most viselned kell a következményeket.

Ebben az esetben az történt, hogy átlépted az etika és az igazságszolgáltatás közötti határvonalat. A törvény rossz oldalára kerültél és Igazság pontosan ezt hozta minden kétséget kizáróan a tudomásodra. Ő is képes arra, hogy az összes eszközt használja, amelyet a testvére, Etika használt, hogy helyrehozzon. Használhatja az etikai állapotokat, jóvátételi projekteket írhat elő számodra, csapást mérethet az ellenségre, biztonsági ellenőrzést végeztethet, stb. Az, hogy ugyanazokat az eszközöket használja, egyesek számára elfogadható, mások számára viszont zavarba ejtő. Kívülről általában elfogadhatónak tűnik, míg belülről, a börtöncellából inkább zavarba ejtő.

Az is zavarba ejtő, hogy Igazság a zsaru, a vádló, a bíró, az esküdtszék, a börtönőr és a felügyelőtiszt egy személyben – te pedig azt hitted, hogy a jóindulatú testvérével, Etikával beszélgetsz.

Semmi okom nincs arra, hogy Etika testvérrel összevesszek. Őt szeretem. Rendszeresen bebizonyította, hogy nekem is, a barátaimnak ő a legjobb szövetségese. A legtöbb alkalommal, igaz hogy duzzogva, de el tudom fogadni Igazság testvér megközelítését is. Azért nekem úgy tűnik, hogy ezek mellé Igazságnak rossz a vérmérséklete – egyfajta gonosz jellemvonással rendelkezik.

Tudom, hogy neki is megvan a maga baja. A főnökei néha kiabálnak vele, elvárják, hogy véglegesen kezeljen, indítson be, stb. dolgokat. Ő és a főnökei látják a képet a maga teljességében, én meg csak egy kis hal vagyok az akváriumban. Eltorzítva látom a dolgokat, ahogy az akvárium eltorzítja a képet, de a rólam alkotott képet is torzítja.

Igazság, a gonosz ikertestvér

Teljesen meg tudom érteni, ha azzal ellenkezel, hogy nem azt állítottad, hogy az ember alapvetően jó? Ez azt jelenti, hogy Igazság is alapvetően jó, nem?

A lényeg két dolog. Először is az, hogy alapvetően jó. Lehet, hogy nem látod a képet a maga teljességében. Lehet, hogy a teljes kép, amely alapján ő dolgozik, különbözik a tiédtől. Abban a képben a legtöbb jó lehet, hogy teljesen különbözik az én nem olyan nagy képemben található legtöbb jó-tól. Engem végül is jobban foglalkoztat a párom és a gyermekeim, a munkám és a banki megtakarításom, az új autóm, stb. A másik az, hogy a jelen helyzetet két nagyon különböző nézőpontból szemléljük. Ahogy már rámutattam, egy akváriumból vagy börtöncellából teljesen máshogy látszanak a dolgok.

Így az igazságszolgáltatás sokkal bonyolultabb, mint az etika. Rengeteg nézőpontot kell figyelembe venni. Mivel a csoport kontra egyén-nel foglalkozol, a bűnözői kontra elfogadott társas viselkedéssel, finoman fogalmazva is lehetetlen mindenkit boldoggá tenni. Mindennél fontosabb, hogy ezeket a képeket vagy ideális helyzeteket megfelelően kezeld. Nem létezik kész válasz arra, hogy mi a legtöbb jó. Minden arra vezethető vissza, hogy honnan szemléled és hogy hova szeretnél eljutni. Ez határozza meg, hogy kivel vagy, kik ellen, kik az elnyomóid és a bűnözőid. Ez határozza meg, hogy kik a jófiúk és kik a rosszak, kik támogatnak és kik hátráltatnak. Így lehet, hogy igazsággal csupán ezekben a dolgokban nem értünk egyet. Ezzel a maga teljességében az etikai rendszer nem foglalkozik.

Az etika technológiája és a legtöbb jó

Fel kell ismernünk, hogy a kiválasztott értékek szintje alatt létezik egy bizonyos technológia. Létezik néhány általános emberi érték, amely mindenkire és minden csoportra vonatkozik. Ezek a túlélni-ből származnak. Viszont minden más technológiához hasonlóan a különböző személyek és csoportok ezt különbözőképpen használhatják. Ugyanazt az etikai technológiát használhatja mormon, muszlim, mongol nomád vagy akár egy kannibál is. A kannibál lehet, hogy az ellenfeleit lehet, hogy patkány-nak vagy állat-nak (vagy talán mókus-nak) hívja, de az etikai állapotokat, az elnyomással kapcsolatos vagy az ártó tett-visszatartás technológiát és minden mást sikeresen képes lenne használni.

Ebből következik, hogy léteznek bizonyos értékek, amelyek a csoportok egyéni jellegét biztosítják. Ez az ártó tettek és a visszatartások alapvető elméletén keresztül a legegyszerűbb megérteni. Ha biztonsági ellenőrzést végzel vagy ha gyóntatsz, akkor azt mindig egy bizonyos erkölcsi kódex szerint teszed. Ezért van az, hogy a híres Joburg biztonsági ellenőrzés olyan különös kérdéseket tartalmaz, mint hogy vásároltál valaha is törvénybe ütköző módon gyémántot? vagy hogy lefeküdtél valaha is más bőrszínű faj tagjával? Ezek a kérdések egy dél-afrikait telibe találhatnak, miközben egy gyémántot vagy színes bőrű személyt sosem látott illető számára ostobaságnak tűnhetnek. Egy másik példa lehetne az, ha egy kaszanová-t biztonsági ellenőriznénk és közben megkérdeznénk: csábítottál már el férjezett asszonyt? Ekkor nem kapnál reakciót. Majd hirtelen észhez térsz és megkérdezed: volt már olyan, hogy nem sikerült elcsábítani egy férjezett asszonyt? Ez viszont telibe talál. Ez azért történhet meg, mert az erkölcsi kódex-e szerint minden nőt el kell csábítani, ez viszont néha nem sikerül és ezért szégyelli magát.

Így amikor Etika testvér dolgozik veled, akkor azt a saját értékrended szerint teszi, a túlélésre, a dinamikáidra és az általad fenntartott erkölcsi kódexre épülő etikai értékekre alapozva teszi ezt, rád szabott, első osztályú kezelésként.

Igazságszolgáltatás elé állítva

Amikor a gonosz ikertestvére, Igazság veszi át a szerepet, egy teljesen másfajta dallamra kell táncolnod. Már megvan az az öntőforma, amelybe téged be fog illeszteni. Mivel ő egy szcientológia™ etika/igazságszolgáltatási tiszt, az öntőformáját elsősorban és mindenekelőtt a csoport, azaz LRH irányelvei határozzák meg, ennek magját pedig az Etikai kódex – Szabálysértések és büntetések képezi (és ahogy ezt korábban jeleztük, az etika itt Igazság típusú etikát vagy igazságszolgáltatást jelent). Ezen túl persze a többi irányelvből is merít, például ezek a kódex bűn-eihez is adtak hozzá.

A sok közül néhány dolog, amelyet Igazságnak figyelembe kell vennie, az elnyomó személy jellemvonása, a lehetséges bajforrás jellemzői és a lehetséges bajforrás-irányelvek, a termelési statisztikád, főleg ha munkatárs vagy, vagy tudomásjelentések, amelyek a többi munkatárs által írott panaszok, az általad elkövetett dolgokról vagy az irányelveket sértő tevékenységeidről vagy viselkedésedről írott megfigyelések. A gyónásaid, amelyek a nem auditállak téged jellegű biztonsági ellenőrzéseken mondtál, felhasználhatóak, ahogy a kiírt ártó tetteid és visszatartásaid is. Ezek után végigfut az Etikai kódex – Szabálysértések és büntetések-en, hogy megtudja, ráfaragtál-e. Ami viszont egyáltalán nem érdekli, valamint amiről semmilyen feljegyzése sincs, azok az általad minden nehézség ellenére elért dolgok, a pénzügyi, időbeli vagy munka által hozott áldozatok, vagy hogy a társaid és a barátaid mennyire tisztelnek és szeretnek.

Folytatás

A következő fejezetben Igazság – azaz a szcientológia™ igazságszolgáltatási rendszere – különböző elemeit vizsgáljuk meg.

Szeretjük Etikát, a jobbik ikret, minden héten rengeteg jót tesz az emberekkel. Ellenben azt gyanítjuk, hogy Igazság valahogy előnyt kovácsol abból, hogy annyira hasonlítanak egymásra.

A következő kérdésekre keresünk választ:

 1. Milyen jellegű csoportot körvonalaz a Etikai kódex – Szabálysértések és büntetések?
 2. A szcientológia™ igazságszolgáltatási rendszere mennyiben hasonlít a civilizált országok hagyományos igazságszolgáltatási rendszereihez?
 3. Noha a szcientológia™ igazságszolgáltatása azt állítja, hogy ez egy teljesen új igazságszolgáltatási rendszer, valójában mennyire is új? Mennyi jót tesz a csoportért?
 4. A szcientológia™ igazságszolgáltatási rendszere mennyire képes kivédeni az egyéni döntésekre alapuló vagy az önkényes döntéseket?
HCS-4 - Ron számos kalapja Szent Tehén Sorozat HCS-6 - A parancsnok törvénye