HCS-3 – Ne beszélj a Techről!

Ha bármikor is részt vettél a Szcientológia Egyház™ tanfolyamán, akkor tudhatod, hogy először a szóbeli tech veszélyeire figyelmeztetnek. Az a dolgod, hogy az eredeti kutatás kiadványait tanulmányozd, és azt senkivel nem szabad megbeszélned. Egyszerűen az adatokat kell pontosan alkalmazni. Ennek a szabálynak az a szerepe, hogy a Tech megváltoztatását megakadályozza. A múltban az elferdített technológia néha futótűzként terjedt el és okozott hatalmas károkat. A Szent Tehén Sorozat ezen harmadik részében körbejárjuk a szabályokat, az általános gyakorlatot, valamint a magasabb, titkos szinteket körül fenntartott csendet is. Mennyiben számítanak mindezek szent tehénnek?

Még mindig élénken emlékszek rá. Egy 4-es osztályú szervezetben az első technikai tanfolyamomat, A Dianetika™ Tanfolyam-ot végeztem. Azelőtt egy kellemes környezetben a Kommunikációs Tanfolyam-ot csináltam végig. Úgy döntöttem, hogy professzionális auditor leszek, ahhoz pedig ez volt az első lépés. Éppen egy technikai hírlevelet olvastam az időnyomról és nehezemre esett megérteni.

Így odamentem a felügyelőhöz és megkértem, hogy magyarázza el azt a számomra. Valódi rettegéssel a szemében pillantott rám, majd mély csendben megmutatta a szóbeli techről szóló kiadványokat, végül egy szótárhoz irányított. Valószínűleg mélyen megsértődhetett, de az is lehet, hogy sokkot kapott. Rendben, szóval akkor magamra maradtam. Számos héttel később elvégeztem a tanfolyamot és a precleareken hatalmas sikereket értem el. Rettenetes jól éreztem magam, de nem mondhatnám, hogy a tanfolyamteremben tapasztaltak miatt valaha is jól lettem volna. Ez még akkor sem változott, amikor évekkel később visszatértem és egy haladóbb tanuló nézőpontjából mindent újratanultam. Hiszem, hogy másoknak is voltak hasonló vagy rosszabb tapasztalatai. Mivel a szabály alkalmazására léteznek jó okok, jobban tesszük, ha gondosan elemezzek azokat.

Mi a szóbeli tech?

A szóbeli tech azt jelenti, hogy tanácsokat, nem pedig a HCOB-kben és a szalagokon találhatókat követni, vagy HCOB-re nem hivatkozó techet követni. Ez rossz! Más szavakkal az egész Hubbard Tech nyilvánosságra van hozva, helyes módon pedig csak úgy szabad végezni, hogy a kiadványokat és a szalagokat tanulmányozzuk és azokat pontosan követjük.

Ezzel alapvetően egyetértek. Tanulóként nehéz lehet az összes darabkát összeilleszteni, de ha kitartó vagy, akkor végül sikeres leszel és valódi szakemberré válsz. A Tech tényleg nagyon precíz, mindent nyilvánosságra hoztak, stb.

A tanfolyamokat eredetileg (egészen 1965-ig) barátságos oktatók (instruktorok) vezették, akiktől elvárták, hogy a témakör szakértői legyenek és hogy megválaszolják a tanulók kérdéseit (lásd Stabil adatok az instruktorok számára). Ez viszont problémákhoz vezetett.

1965-ben az elnevezésüket felügyelő-re változtatták, az alapvető feladatok pedig ezzel együtt megváltoztak.

Az 1965 április 19. irányelv alapján a tanuló szóbeli techre vonatkozó kéréseit a felügyelő csak a következőkkel válaszolhatta meg:

Az tananyag a (HCOB-ben, irányelvben vagy szalagon) található., Mit állít a tananyag? vagy Milyen szót vétettél el a (HCOB-ben, irányelvben vagy szalagon)? Minden más tevékenység etikai vétségnek számít.

Az esetfelügyelő feladatát így írja le az iránylevél: A felügyelő, aki elmondja a választ a tanulónak, az időt pazarolja és tönkreteszi a tanfolyamot, mivel rendkívüli adatokat ad a helyzethez, még akkor is, ha képzett, sőt akkor leginkább. A felügyelő nem oktató, ezért is hívjuk felügyelőnek. A felügyelő feladata az elbambulás, a viháncolás és a félreértett szavak többi jelenségének felismerése, azok tisztáztatása, nem pedig az adatok ismerete, hogy azokat a tanulónak elmondja (HCOPL 1971. március 16. R.)

A korábbi KSW-ről szóló fejezetekben a szcientológiá™-t a számítógép-programokhoz hasonlítottuk. Ezt a hasonlatot itt is alkalmazhatjuk. A hubbardi anyagok lehetnek az egyetlen számítógépes utasítások, amelyekre az auditoroknak válaszolnia kell. Egy oktató vagy munkatárs szóbeli tanácsai kezelhetetlen önkényes adatot vezet be a rendszerbe. A számítógép-program egy idő után összeomlik, ami azt jelenti, hogy a sok szóbeli tanácsot követő auditor elveszíti a kapcsolatát a megbízható és működő utasításokkal, ennek következtében pedig hajlamos lesz hibákat elkövetni.

Auditorként ott fogsz ülni az ülésben és azon fogsz gondolkozni, hogy az oktató ezt vagy azt miért mondta, és nem lesz rá lehetőség, hogy később visszamenj és azt leellenőrizd. Ezentúl volt olyan időszak, különösen amikor Hubbard még kutatott, amikor a legújabb és legfrissebb tech híresztelések pletykaként terjedtek el, az auditorok pedig kipróbálták azt. Néha egyáltalán nem tech volt, hanem csak pletyka, néha pedig ráfaragtak, mert az utasítások hiányosak vagy tévesek voltak. A pletykák a Tech megmásításához vezettek és azt működésképtelenné tették.

Számítógépek és az ARK

Így számos nagyon jó technikai ok létezik, amely ezeknek az irányleveknek a létét megmagyarázza. A Techet szabatosnak kell megtartani, pontosan kell alkalmazni és tisztán kell tartani. Azért, hogy a Techet a jövendő tanulók számára működőképes állapotban tartsuk, létfontosságú, hogy a lejegyzett szavakhoz ragaszkodjunk. Hubbard emberfeletti erőfeszítést tett azért, hogy ennek céljából mindez le legyen írva és fel legyen véve.

Viszont mindenki számára, aki a tanfolyamokat így elvégezte, világossá válik ennek hátránya. Ez a megértéssel és az ARK-val van kapcsolatban. A szcientológia™ Tech végső soron nem arról szól, hogy azt egy számítógép-programként feltöltjük az emberek elméjébe. Ez az affinitásról, a realitásról és a kommunikációról, azaz a megértésről szól. Magasabb szintű megértést szeretnénk elérni. Néhány olyan tehetséges felügyelőt szeretnénk, akik képesek a bemagolt kérdések fölé emelkedni és az ARK-t fenntartani. Annyira jól ismerik az anyagokat, hogy azonnal megválaszolják a kérdésed, azaz képesek egy használható hivatkozást adni és közben a kétirányú kommunikációt fenntartani. Ezt meg lehet tenni. A legtöbb tanfolyam-felügyelőnek viszont csak a leghalványabb elképzelése van a tananyagról, és olyan kérdésekkel rémisztgetnek, mint melyik szó jelentését nem érted?, stb., stb., vagy egyszerűen megdermednek a rémülettől és azt mondják, hogy Ne kérdezd, vagy az etikára/crammingre küldelek.

Így egy pillanatra vizsgáljuk meg, hogy melyek lehetnek az optimális tanulási feltételek. A hallgató számára elérhető a saját anyanyelvén, egy precízen és könnyen érthető formában megírt tankönyv. Az adott szinthez nem szükséges és a témakör többi részére vonatkozó összes hivatkozást vagy teljesen elmagyarázzák, vagy (ami még jobb) nem adják át. Ez a Tanulói Kalap megfelelő gradiens részébe illeszkedik. Az ilyen adatok beszúrása helytelen, és az Adat-sorozatban a hozzáadott, nem odatartozó adat. Ezt sem az emberek, sem a számítógépek nem szeretik.

Mivel az általad tanultak kutatási anyagok, nem pedig megszerkesztett és kijavított tankönyvek, a tanuló szempontjából számos hozzáadott, nem odatartozó adat-ot tartalmaz, olyan gyakorlatok és technikákat, amelyek a Standard Tech egy szintjének sem a részei. Ha a számítógépes hasonlatot alkalmazzuk, akkor rengeteg olyan zavaros utasítás létezik, amely a számítógépet összeomlaszthatja.

Az a rész, amelyet a szcientológián belül így rendbe hoztak, a standard dianetika. A kulcsfontosságú hírlevelek alapján összeszerkesztettek egy könyvet. Minden felmerülő kérdést elsimítottak, az ellentmondásokat és a logikátlanságokat eltávolították. A könyvnek a Dianetika ma! címet adták. Amikor az Új Korszak Dianetika (New Era Dianetics, NED) kijött, ez a könyv elavulttá vált és soha nem frissítették, hogy a NED-et is tartalmazza.

Személy szerint a szcientológiá™-ról én számos nem Hubbard által írt művet olvastam, és azokat felszabadítónak találtam. Talán a szcientológia™ nem csak valami, ami a múltban történt, és én így szeretem megfogalmazni: Ha valamit három dimenzióban szeretnél látni, akkor azt legalább két nézőpontból kell megtekintened. Egy másik, a témakörben elegendően járatos szerző képes ezt nyújtani és az ismereteket máshogy megfogalmazni. Nekem tetszenek L. Kin-nek a szcientológia™ alapjairól szóló írásai, amelyek tényleg 3D élmény-nyel ajándékoztak meg.

A nyomtatott anyagok és az előadások mellett olyan videóknak is kellene létezniük, amelyek lefedik a tanfolyam cselekvőségét. A Szcientológia Egyház™-ban az egyik legkülönösebb dolog Hubbard hangszalagra vett üléseinek a használata. Hallgatod az ötvenes évekből származó szalagokat, amelyeken Hubbard a TR-ek és a Tech későbbi fejlesztései szerint mindent rosszul csinál. Elvárják, hogy hallgasd a kommunikációs ciklusát, beszédsebességét, tónusszintjét, stb., de ez a tipikus példája annak, hogy azt csináld, amit mondok, ne azt, amit teszek. Valódi auditálásokon felvett videókat kellene bemutatni. Szerintem ezt azért nem tette még meg senki, mert féltek attól, hogy senki nem lenne képes Hubbard elvárásai szerint teljesíteni. A maga teljességében látni egy auditálási ülést viszont olyan eszköz, amelyet a tanulási tech is elismer, és rengeteg bonyodalomtól megszabadítana mindenkit. A videókban az a jó, hogy annyiszor veheted fel, amennyiszer akarod, és utána kiválaszthatod a tökéleteset. Ha attól tartasz, hogy nem Hubbard, hanem valaki más lesz a példakép, akkor öt különböző auditorról csinálj öt különböző videót, az megoldja ezt a problémát.

Lehetővé kellene tenni, hogy a tanulóknak bizonyos dolgokat el lehessen magyarázni és hogy szabadon tehessenek fel kérdéseket. Annak, hogy a tanultakat kiáramoltatod, majdnem olyan jótékony hatása van, mint egy auditálásnak, és teljes mértékben segíti a tanulót abban, hogy a témakör felett okká váljon. A fentebb említett nehézségek miatt ezt egy, a tanulók számára erre a célra kijelölt, kötetlen ülés-en, a vizsgáztatás egy szabadabb formájaként kellene végezni.

Ahogy a tanfolyamok közben követendő viselkedésminta kifejlődött, egyre nagyobb terhet rótt az ARK-ra és az emberi kapcsolatokra. A legtöbb tanuló egy idő után rengeteg megválaszolatlan kérdést gyűjt össze, és olyan, a kiadványok közötti apró ellentmondással küszködnek, amelyet nem tudnak feloldani. Számos különös társadalmi kellemetlenség és elutasítás származott ebből. Az attól való félelmük, hogy rosszul csinálják, ahhoz vezethet, hogy egyáltalán nem csinálják. Félhetnek attól, hogy az új ismereteket a más területeken tanultakkal vagy tapasztaltakkal kapcsolatba hozzák (ez az, amit L. Kin olyan tökéletesen csinál). Ez mind a visszatartásokra vezethető vissza, és a legtöbb közülük önkéntelen. Viszont nem csak a félreértett szó vezethet a felügyelők réméhez, az ártó tettekhez és a meglógáshoz.

A tanulók végül néha eldobható robotoknak vagy még rosszabbul érezhetik magukat, ha nem képesek a 100% Standard Techet nyújtani. Nem pont ide szeretnél jutni, amikor a fő cél a megnövelt ARK és a zökkenőmentes teljesítmény nyújtása.

Titkos tanfolyamok

Később eljutottam az OT szintekig, miközben anélkül, hogy leléptem volna, fokozatosan hozzászoktam a legtöbb felügyelő által alkalmazott durva viselkedéshez. A haladó tanfolyamokon viszont a tét rengeteget nőtt. Etikai jelentés áldozatává válhattam volna, ha beszélek a Techről, így a kitagadást és az elnyomóvá nyilvánítást kockáztattam, ha nem vagyok elég óvatos. A titkolódzás okait az egyik irányelv így magyarázza: A titkos anyagokat az elnyomó személyek vagy csoportok pusztító módon használhatják, valamint Ezeknek a lényeknek (az OT-knak) a hatalma korlátlan lesz. Az egész műveletet szervezett keretek között kell lefolytatni, és elvárjuk, hogy az OT tanfolyamon résztvevő lények a szcientológia™ etikai kódexeit folyamatosan kövessék és betartsák. Ebből következik, hogy A személyt meg lehet hívni, hogy részt vegyen rajta (HCOPL 1966. augusztus 12.) Azaz ez nem jog. Meghívnak — ha jól viselkedsz.

A HCOPL 1971 augusztus 11. a következőt állítja: Ezeket az anyagokat nem üzleti megfontolásból védelmezzük. Mindannyiunk, minden szcientológus jövője azon múlik, hogy ezeket az anyagokat képesek vagyunk-e addig elzárni és a velük történő visszaéléseket képesek leszünk megakadályozni, amíg csoportként elég messzire nem jutunk és amíg egyénként és csoportként a dolgokat jobban képesek nem leszünk kezelni.

Mivel az OT szintektől részben elvárható, hogy implantokat bontsanak le, arra is lehetne használni, hogy velük az embereket restimulálják vagy akár hogy újakat hozzanak velük létre. Lehet, hogy így van, lehet, hogy nem. Én csupán annyi megjegyzést tudok ehhez fűzni, hogy a titkos anyagok az interneten megtalálhatók és bárki által letölthetők. Léteznek viszont olyan titkos anyagok, amelyek nem számítanak a tájékozatlanok számára veszélyesnek. A titkosnak tartott Kulcs az élethez például egy kezdő nyelvtantanfolyam. Valószínűleg azért lett titkos, hogy a tárgy egyszerűségét elleplezzék, de csupán a kereket sikerült vele újra feltalálni. Egy másik példa a Visszatekerés nevű eljárás, amely egyfajta Hamis adat lefejtés, egy egyszerű felidézéses eljárás. Arra használják, hogy az ellenséges vonal-akat, azaz a szcientológia™ számára hátrányos kijelentéseket vagy véleményeket feltérképezzék vele. Mivel ezeket ellenséges-ként vagy hamis adat-ként gyomlálod ki, fanatikusokat kapsz, így pedig valójában fekete szcientológiá-t alkalmaz a Sea Org vagy az OSA. Gyanítom, hogy ebben az esetben az üzleti vagy más megfontolások játszanak szerepet.

Irányelvek és a szóbeli tech

A standard admin és más kiadványok szerint ugyanezt a szóbeli techre vonatkozó kitételt kell alkalmazni a zöld írásokra (az irányelvekre és a zöld kötetekre) is. Ebben kissé kételkedek.

Én egy technikai ember vagyok, és nem értek túlzottan a zöld írásokhoz. De eleget tudok és elég gyakorlatom van abban, hogy saját véleményt alkothassak. Elsőként leszögezném, hogy a Tech egy világraszóló dolog és az egyetlen ok számomra és gondolom legtöbbetek számára, amiért itt vagyunk.

A Tech alapjait igaznak tartom, ez az az igazság, amely a szervezett szcientológia™többi részének, azoknak, amelyekkel a legtöbb gondom van, erőt ad.

Ezeknek a kiadványoknak az a célja, hogy az alapvető igazságokat kiválogassa, a szervezett szcientológia™ ezen többi részét és a szervezet viselkedését újrafelhasználás céljából átvizsgálja.

A zöld kötetek lehet, hogy a szervezeti felépítéssel kapcsolatban számos új elképzelést és alapelvet tartalmaznak. Még akár a bölcsesség szilánkjait is megtalálhatod benne. Egészét tekintve viszont van vele egy problémám. Úgy találhatod, hogy számos iránylevet sietősen írtak meg és soha nem vizsgálták felül. Sok-sok oldalt szenteltek olyan helyzeteknek, amelyek soha nem valósultak meg, vagy olyan helyzeteknek, amelyek azóta teljesen megszűntek vagy amelyekből kinőttünk. Találhatsz bennük fekete PR-t, amellyel bizonyos csoportokat próbáltak meg összezúzni, és fehér PR-t, amely a dolgok legjobb oldalát szándékozott bemutatni. Ragyogó ideális helyzeteket találhatsz, amelyek valójában csak álmok, vagy távoli elképzelések. Az egészet szó szerint venni nagyon veszélyes, és ezek alapján cselekedni ugyanolyan fundamentalista viselkedés, mint a Biblia (vagy mint a muszlimok számára a Korán) alapján cselekedni, és csak a bajt keresed vele. Hubbard a szervezeti felépítéssel kapcsolatos legtöbb új elképzelését a Menedzsment-kötetek-ben hozta nyilvánosságra. Ezeket – nyilvánvalóan az üzleti köröknek szánva – részben újraírta és összegezte.

Az irányelvek átdolgozására viszont borzasztóan nagy szükség van. Egy jó alapos átszerkesztés viszont csak az első lépés, így csak olvasható és eladható könyveket lehet készíteni. Ezeket továbbá működő és érdeklődésre számot tartó csoportokra kellene osztani. Az eredeti művek átszerkesztése viszont szent tehén, az egyházon belül ugyanannyira ellentmondásos dolog, mint a szabad zónában.

Az irányelveket a következőképpen látom:

A zöld kötetek számtalan helyzetet és eseményt tartalmaznak, amelyeket le lehet játszani. Szereplőket, kalapokat, tisztségeket és akcióterv-eket tartalmaz. Ülsz és várod, hogy függöny felgördüljön. Amint a függöny felgördül, jönnek a szereplők és eljátsszák a szerepüket. Látsz drámai szereplőt, tragikusat, párbajokat vívnak és bohózatokat adnak elő. Látsz rosszfiúkat és jófiúkat, farkasokat és bárányokat, boldogokat és boldogtalanokat. Mindegyikük a zöld kötetekre mutat és teljes meggyőződéssel állítja: Igazam van! Az irányelvek szerint cselekszek!

Ahogy azt említettem, én tech személy vagyok és soha nem törődtem túl sokat a zöldbetűs papírokkal. Számomra mindig az admin népség volt a farkas, én meg a tech bárány. Lehet, hogy a Szcientológia Egyház™-at hozzásegítette ahhoz, hogy tekintélyes méretűre nőjön, de azt, hogy az egész világra rá lehessen húzni a szervezeti táblát, én csupán egy fényesen ragyogó ideális állapot-nak — vagy ahogy a dolgok jelenleg állnak — rémálomnak tekintem.

A zöld köteteket csupán egy potenciális töltött területként mutattam be, mivel szó szerint kell venned és nem beszélhetsz róla. Számos más tételt is találhatsz a Szent Tehén Rundown-ban, amelyek segítségével ezegyelhetsz és amelyek segítségével képes lehetsz a saját öndeterminált nézőpontodat megtalálni.

Ne beszélj a Techről

Így a Szcientológia Egyház™ tanfolyamai körül felépül az a viselkedés, amely kimondja: Ne beszélj a Techről. Ez tovább erősödik, amikor elérsz az OT szintekre. A biztonsági szabályok és rendelkezések miatt nagyon visszahúzódó élet ez. A tanulmányaidról nem tudsz anélkül beszélni, hogy hatalmas veszélybe ne sodornád magad, még akkor sem, amikor más tanulókkal osztanád meg a gondolataidat. Az ülések, legyenek azok szóló vagy auditorral lefolytatottak, halkak és visszafogottak — lehet, hogy valaki kémkedik utánad. A szolgáltatások igénybevétele során elzárkózol és ez a társadalmi életedre is hatással van. A gondolataidat most már nem biztonságos kimondani. Lehet, hogy különleges-nek érzed magad, de el is szigetelődsz és a különböző társadalmi helyzetekben magadra maradsz. Alaposan megvizsgálnak, az emberek hatalmas képességeket várnak el tőled (rejtett standard), te pedig ott rekedsz aközött, aminek egy OT-nek lennie kellene (korlátlan hatalommal bíró lény) és ami a Tech ezen állapotában elérhető. Eljutottál az OT szintekig, de most a 0-ás fokozat, a kommunikáció került veszélybe. OT-ként egy tökéletes lénnyé kellene válnod, akinek nincsenek emberi problémái, oda viszont csak egy titkos technológia segítségével juthatsz.

Azt mondják, hogy amivel kapcsolatban a társadalomban nem szabad kommunikálni, az egy nagyobb aberráló tényezővé válik.

A freudi napokban ez a szex volt. Freud viktoriánus korában ez mindenféle problémához és nehézséghez vezetett. Amikor ő erre rámutatott, botrányt és felháborodást okozott vele, de fokozatosan elfogadták és a társadalom fellélegzett. A szex természetesen még mindig komoly témának számít, de legalább lehet vele kapcsolatban tenni valamit.

A Szcientológia Egyház™-ban a társalgásból kitiltott témának maga a Tech számít. Ha ezt a végletekig viszik, szent tehenet kapunk eredményül. Akár tanfolyamon vagy, akár haladó szolgáltatást vagy auditálást veszel igénybe, ez olyasmi, amiről csak olvashatsz, de róla nem beszélhetsz. Csak a beáramlás engedélyezett. A zöld köteteket Hubbard ugyanebbe a kategóriába sorolta. A szabad zónában egy felelősségteljes, de sokkal kiegyensúlyozottabb álláspontot kellene kialakítanunk, ami szerencsére mostanában meg is történik.

Amikor a Techet tanulmányozzuk, egy határozott céllal kell tennünk: azért tanuljuk a Techet, hogy nagyobb ARK-t és KRC-t alakíthassunk ki vele és hogy ezeknek az értékes eszközöknek a segítségével könnyedén és kényelmesen auditálhassunk vagy használhassuk azt az életünkben. Ha ezt tesszük, a Tech életre kel és a Technológiát működésben tartjuk.

Sikerbeszámolók

Ezeket csak lábjegyzetként szúrom be. Mivel eddig azt tárgyaltuk, hogy miről nem beszélhetsz, logikusnak tűnik beszúrni azokat a dolgokat, amelyekről beszélned illik, azaz a nyereségekről. Lehet, hogy már írtál olyan sikerbeszámolókat, amelyek a helyénvalónál ragyogóbbra sikeredtek vagy amelyeket a csoport nyomására jegyeztél le. Az RD néhány tétele a sikerbeszámolókkal foglalkozik.

Szent Tehén Rundown (2)

A Szent Tehén Rundown is hozzátartozik a sorozathoz, és arra kell használni, hogy a témával kapcsolatos saját töltéseket eltávolítsa. Használd a standard 20 nyomógombos prepchecket. A PC elolvassa a részt és demókat készít. Ülés közben az auditor felbecsli a lenti fogalmakat és prepcheckeli a töltött tételeket. Az esetfelügyelő adhat hozzá tételeket, de egyet sem távolíthat el.

 • Az OT állapot
 • Az OT-vá válni
 • Nem szabad beszélni az OT-ról
 • Nem szándékos tech visszatartás
 • Megválaszolatlan tech kérdések
 • Nem összeillő adatok
 • Nem szabad beszélni a Techről
 • Rejtett standard-ok az OT-król
 • A Tech túl erős ahhoz, hogy beszélni lehessen róla
 • Fellengzős irányelvbeli kijelentések
 • Hamis irányelvbeli kijelentések
 • Hamis irányelvbeli PR kijelentések
 • Túlságosan szó szerint vett dolgok
 • Téves irányelv lett erőltetve
 • Sikerbeszámolók

(Ez még csak egy kísérleti lista, képesített felülvizsgálat lehet szükséges)

HCS-2 - Szent tehén-e a KSW? Szent Tehén Sorozat HCS-4 - Ron számos kalapja