Demonstrációs gyakorlatok

Ennek a két gyakorlatnak a célja egyszerűen az, hogy a tanulónak képet nyújtsunk a TR-ek mibenlétéről, valamint arról, hogy ezeket fejleszteni lehet. Ezen a ponton tilos edzeni, azt addig nem végezzük, amíg a hallgatónak elég elméleti ismerete nincs ahhoz, hogy annak értelme legyen. A gyakorlatok egyszerűen azt a célt szolgálják, hogy a tanulóban a tanfolyam mibenlétéről és a jelen képességeiről konkrét kép alakulhasson ki.

TR Demó gyakorlat 1

Szándék:
A tanulónak megtanítani, hogy egy másik személlyel történő konfrontálás mit jelent, és hogy ennek természetes módon történő végrehajtása gyakorlást igényel. Ezentúl a tanulónak képet adni arról, hogy hol is áll.
Elhelyezkedés:
A tanuló és az edző két széken, egymástól kb. 1 méter távolságban ül. Nincs közöttük asztal.
Utasítások:
Nincsenek utasítások és edzeni is tilos. Ez egy csendes gyakorlat.
Az edző a gyakorlat elkezdésekor és lezárásakor annyit mond, hogy Start és Ennyi.
Útmutatás:
Az edző és a tanuló egymásra nézve pontosan két percet tölt el.
Semmit nem mondanak vagy tesznek. Amikor a tanuló képes erre és úgy érzi, hogy tanult belőle valamit, tovább mehet. Az idő múlását az edző méri.
Hosszabb időtartamot is, legfeljebb öt percet lehet használni.

TR Demó gyakorlat 2

Szándék:
A tanulónak megtanítani, hogy egy másik személy meghallgatása egyfajta képesség és hogy ennek természetes módon történő végrehajtása gyakorlást igényel. Ezentúl a tanulónak képet adni arról, hogy hol is áll.
Elhelyezkedés:
A tanuló és az edző két széken, egymástól kb. 1 méter távolságban ül. Nincs közöttük asztal.
Utasítások:
A tanuló kérdést tesz fel az edzőnek, például Hogyan jöttél ma ide?
Más objektív, hétköznapi beszélgetések során előforduló kérdéseket is lehet használni.
(Szubjektív kérdéseket – mint például Hogy vagy? – nem szabad feltenni.)
Más objektív kérdés lehet például:
Olvastál mostanában egy érdekes könyvet?Mondj róla valamit.
Mostanában hallottad vagy nézted a híreket?Mondj róla valamit.
Mit dolgozol?Mondj róla valamit.
Mesélj azokról az érdekes helyekről, amelyeken jártál.
Útmutatás:
Az edzőnek az a feladata, hogy részletesen válaszoljon és egy darabig beszéljen.
A tanuló érdeklődve és közbevágás nélkül figyel, miközben sugallatokkal az edzőt arra készteti, hogy az mindent mondjon el.
Amikor az edző végzett, a tanuló nyugtázza, hogy megértette. Az edző által elmondottakhoz nem fűz megjegyzést és nem tesz fel további kérdéseket.
Semmilyen edzés nem megengedett. Az edző a gyakorlat elkezdésekor és lezárásakor annyit mond, hogy Start és Ennyi. A gyakorlatokat videóra lehet venni és a tényleges edzőgyakorlatok megkezdésekor azokat vissza lehet nézni.
Amikor a tanuló felismeri, hogy a mások meghallgatása egy képesség, és amikor ennek fejlesztésével kapcsolatban jól érzi magát, mehet a következő lépésre.

Ezek a gyakorlatok csupán arra szolgálnak, hogy a tanuló a tárgyról képet alkothasson. Ennek segítségével olyan személyes tapasztalatra tehet szert, amelyhez a tanult adatokat viszonyítani tudja. Ezentúl a tanfolyam végén visszagondolhat ezekre gyakorlatokra és az új képességszintjét az ezekben megnyilvánulókkal összevetheti. Ha a gyakorlatokat levideózták, akkor amikor a tanuló a TR 0-4-ig ér, a videót újra meg lehet tekinteni és a teljesítményét ki lehet értékelni. Egyáltalán semmilyen edzést nem szabad végezni, azokat a tényleges TR gyakorlatok során végezzük.

Ha a fenti gyakorlatokon sikeresen végigmentek, akkor azokat nem szabad újra elvégezni. Ha a tanuló már lendületbe jött, akkor a tényleges TR gyakorlatokkal kell foglalkoznia.

Üdvözlet Clear Bird auditori TR tanfolyama Mi az auditálás?