Asszisztok

Az asszisztok egyszerű technikája, amelyekkel ebben fejezetben foglalkozunk, a tanuló auditor számára jól példázhatja azt, hogy az auditálás miről is szól és hogy azt hogyan is lehetne bemutatni. Nem használja a métert vagy az ülés formális kereteit, de amikor helyesen alkalmazzák, nagyon hatásos tud lenni. Ezek mellett a tanuló auditor számára egy olyan egyszerű módszert nyújt, amely segítségével közelebbről megismerheti a preclear kezelésének mikéntjét.

Az asszisztok alapvetően lelki elsősegélynek számítanak, akkor érdemes azokat alkalmazni, amikor a preclear egy sérülés után sokkos állapotba került vagy fájdalmat érez (kontakt assziszt), hogy megszabadítsuk a zavarodottságtól (helymeghatározó assziszt) vagy a pszichoszomatikus feszültségtől. Csökkentik a sokk vagy a sérülés hatására beálló öntudatlanság mértékét és segítenek visszacsinálni a bekövetkezésük során hozott túlélésellenes posztulátumokat. A gyermekeken rendkívül jól működnek. Ha a gyermekkel tudatosítják, hogy mi történt és ráveszik arra, hogy a sérüléssel és a fájdalommal szembenézzen, akkor általában hamarosan anélkül fog jobb kedvűvé válni, hogy benne egy helytelen viselkedésminta kialakulna. Ha rendszeresen asszisztban részesülnek, akkor a baleset következményeit hamar eltakarítják és fokozatosan felelősségteljesebbé válnak.

Elsősorban a jó kommunikációs ciklusra (TR-ekre) és a preclear megfelelő irányításának képességére van hozzá szükség.

További asszisztokat és objektív eljárásokat a http://www.lightlink.com/xine/objs/objindex.html címen találhatsz.

Érintés assziszt

Arra használjuk, hogy a tartósan fennálló vagy hirtelen fájdalmakat, kellemetlen érzeteket, mint például a fejfájást vagy a zúzódásokat kezelni tudjuk. Ezeken túl enyhíti a betegségek, például a megfázás, láz, stb. okozta testi és lelki megterhelést. Természetesen az orvosi ellátást vagy az elsősegélyt nem helyettesíti, de segíti a beteget, hogy az állapotát könnyebben tudja kezelni és hogy abból könnyebben ki tudjon gyógyulni. Minden asszisztot csak a szükség esetén alkalmazandó orvosi ellátás után szabad alkalmazni.

Utasítások

 • Érezd az ujjam!
 • Köszönöm!

Az érintéses asszisztban a kommunikációs ciklus annyira nem fontos, de azért jelen kell lennie. Kiadod az utasítást, eléred, hogy a beteg válaszoljon, majd minden egyes alkalommal nyugtázod.

Ezt a test két oldalán felváltva kell végezned, minden egyes érintésre egy utasításnak, egy válasznak és egy nyugtázásnak kell esnie. Az auditor a testen az ujjak és a fej teteje között végig, egészen fel és le dolgozik. Sérülés esetén az assziszt során annak egész környezetén kell dolgoznod. Ahogy azt lentebb leírjuk, az elzáródott energiát szeretnénk felszabadítani és emiatt az egész testen dolgozni kell. Sérülés esetén nagyon fontos, hogy fejtől távolabbi testrészekkel is foglalkozz, így ha például a térd megsérül, a lábszárra és a lábfejre különös figyelmet kell fordítani.

Leírás

Az assziszt egyik célja a testben az idegek energiájának a kiegyensúlyozása. A gerinc mentén 12 idegcsatorna halad. Egy sérülés hatására ezen csatornák mentén állóhullámok alakulnak ki.

Az agy csupán kipárnázza a sérülést, egy nagyméretű energia okozta behatást fog fel. Az idegsejtek közötti kapcsolat egyfajta biztosíték-ként fogható fel, amely nagyobb behatás következtében kiold. Az egyik irányban haladó hullám az ellentétes irányban is reakciót vált ki. A szimpatikus idegrendszerben a sérülés okozta lökéshullám a test mindkét oldalán elzáródást okoz, ezért a test mind a két oldalát alapos asszisztban kell részesíteni. Dolgozz mind a két oldalon és oldd fel az állóhullámot. Az érintéses assziszt célja az, hogy az idegrendszerben található apró elektromos gátakat, amelyek a természetes áramlást megakadályozzák, feloldja.

Első alkalommal lehet, hogy az adott területnek csupán jobban a tudatában leszel. Majd később, talán a harmadik és a negyedik assziszt során (a harmadik, negyedik napon, vagy még később, ha minden nap egyszer végzed el), az akadály egy hatalmas rándulás kíséretében felszabadul. Az energia a gerincben is hajlamos lehet elzáródni, így azon is dolgoznod kell.

Zárójelenség

A fájdalom megszűnik, felismerés. Ennek elérése számos asszisztot igénybe vehet.

Figyelmeztetés

A test mindkét oldalán dolgoznod kell és a két oldalt ki kell egyensúlyoznod. Például ha megérinted a jobb könyököt, akkor ezután ugyanazon a helyen a bal könyököt is érintsd meg.

A sérülésen túl található végtagokat (lábat és lábujjakat, kezet és ujjakat) is kezelni kell. Próbáld meg nem ütemesen végezni, a sérültet nem szeretnénk hipnotizálni.

Ezeken túl a sérülés jellegétől függően lehet, hogy több napon át kell mindennap egy érintéses asszisztot adni ahhoz, hogy annak teljes zárójelenségét elérjük. Amíg azt el nem érted, az ülést mindig egy kellemes állapotban fejezd be.

Helyezd a figyelmed a kezemre

Leírás

Ezt az eljárást vészhelyzetekben lehet alkalmazni. Tegyük fel, hogy egy iskolai játszóteret felügyelsz és az egyik gyerek leesik és megrándítja a bokáját. Odamész a gyerekhez, a közelében amúgy is a a lehető legkevesebb beszédet tűröd el. Megkéred a gyereket, hogy Figyelj a kezemre! és a kezedet a boka alá (azaz a sarokra, a cipőjére, a lábujjára, stb. helyezed) és azt mondod, hogy Köszönöm!

Lehet, hogy a gyerek vonaglik a fájdalomtól, de legalább megpróbálja követni az utasítást. Érzed, hogy a végtag elkezd remegni, majd a rázkódás alábbhagy, majd hirtelen felerősödik, majd néhány érintés erejéig semmi sem történik. Majd újra megérzed, a rázkódást, és érzed, hogy megint csillapodik, azzal a különbséggel, hogy a rázkódás minden alkalommal egyre gyengébbé válik. A gyerek egy idő után újra érezni fogja a sérülést. Végül a gyerek (ha ezt tíz-tizenöt percig jól csináltad) végül felkel és mindenféle sántikálás és nehézség nélkül sétálni fog tudni.

Utasítások

Először mondd el az illetőnek, hogy mit fogsz csinálni. Tudasd vele, hogy minden egyes alkalommal, amikor a figyelmét a kezedre helyezi, azt neked jeleznie kell.

 • Helyezd a figyelmed a kezemre! (A kezedet az utasítás kiadása előtt tedd a megfelelő helyre).
 • Köszönöm!
 • Helyezd a figyelmed a kezemre!
 • Jó!
 • Helyezd a figyelmed a kezemre!
 • Oké!, stb., egészen a zárójelenségig.

Zárójelenség

A fájdalom megszűnik, felismerés, jó indikátorok.

Figyelmeztetés

Nincs.

Kontakt (visszaérintéses) assziszt

Leírás

A kontakt assziszt, ha el lehet végezni, emlékezetes eredményeket képes elérni. A sérültet a sérülés helyére kell visszavinni és a sérülést okozó tárgyhoz a sérült testrészt (például kezet, lábat, fejet) néhányszor gyengéden vissza kell érinteni. Egy hirtelen fájdalomérzet után a kisebb sérülések okozta fájdalom lecsökken vagy teljesen meg is szűnik. Ez egy fizikai kommunikációs tényező. A testrész látszólag visszahúzódik a sérülés bekövetkeztének fizikai univerzumban elfoglalt helyétől. Az assziszt hatására a kommunikációs tényező helyreáll.

A gyógyulás megkezdődéséhez gyakran van szükség arra, hogy a tudatosság helyreálljon. A sérülésnek fizikai univerzumban elfoglalt helyével kapcsolatos testi kommunikáció hiányában egy sérülés gyógyulása elhúzódhat.

Utasítások

Nincsenek utasítások. A precleart vidd vissza a baleset helyszínére és utána a a sérülés bekövetkeztekor történteket duplikáltasd vele.

Például ha a fejét beütötte egy csőbe, akkor vedd rá, hogy a fejét pontosan ugyanazon a helyen érintse hozzá a csőhöz, és a cső pontosan ugyanazon a helyen érjen hozzá a fejéhez. Az egész eseményt pontosan kell duplikálna. Így például a teste többi részének is pontosan ugyanabban a helyzetben kell állnia, mint ahogy a sérülés elszenvedése alatt állt. Ha az adott tárgy forró, hagyd lehűlni, ha áram alatt volt, akkor az assziszt kezdete előtt kapcsold ki.

Ha egy eszköz volt a kezében vagy éppen használt egyet, akkor ugyanazokat a mozdulatokat most is el kell végeznie. Ezt több alkalommal ismételtesd meg vele, addig, amíg a szomatika újra megjelenik. Amikor az eseményt duplikálta, akkor a szomatika újra meg fog jelenni és utána meg fog szűnni.

Zárójelenség

A fájdalom megszűnik, felismerés.

Figyelmeztetés

Bizonyosodj meg arról, hogy a forró tárgyak lehűltek, a mozgó gépeket leálltak, stb.

Kijózanító assziszt

Leírás

Ezt az eljárást nem arra szoktuk használni, hogy valakit az alkoholizmusából kigyógyítsunk. A helymeghatározós birtoklóság használata egy részeget néhány perc alatt ki tud józanítani, és az alkohol iránti szükségletét később ki lehet auditálni. Mivel a társadalom jelenleg nem rendelkezik olyan technológiával, amellyel a rendőrségre, családjára vagy akár önmagára szégyent hozó részeget kezelni lehetne, ennek az eljárásnak társadalmi értéke van és a rendőrségnek történő segítségnyújtásnak és a velük való együttműködésnek biztosíthat alapot.

Utasítások

 • Nézz arra a ________ (szobában elhelyezkedő tárgyra)!

Nagyon jó jelenlétet (TR 0) kell alkalmaznod. Egy részeget általában nehezen konfrontálhatónak tartanak és ő saját magát biztos nem képes konfrontálni. Ismételgesd az utasítást, minden alkalommal válassz ki a szobában egy tárgyat, és annyiszor ismételd meg, amennyiszer szükséges ahhoz, hogy a személy ismételten józan legyen. Az eljárás futtatása során ne hagyd magad eltéríteni (ne K/F-ezz) a Milyen tárgyat! felkiáltásoktól. Egyszerűen hajtasd végre az utasításokat, nyugtázz és add ki a következő utasítást.

Zárójelenség

A személy kijózanodik.

Figyelmeztetés

Semmilyen provokáció hatására ne legyél dühös a részegre és ne is üsd meg.

Baleset vagy sérülés helyének meghatározása

Leírás

Egy assziszt során az ülést természetesen nem nyitjuk és zárjuk le formálisan. A személyt mindig túlzottan leköti a vészhelyzet és az eljárás futtatásán kívül semmit nem tud csinálni. A gyermekek számára ez a legjobb eljárás, vegyük rá, hogy mutasson is, amikor a kérdést megválaszolja.

Utasítások

 • Hol történt? Nyugtázd.
 • Hol vagy most? Nyugtázd.

Zárójelenség

Ismételve futtasd, amíg a preclear jól nem lesz.

Figyelmeztetés

Nincs.

Kinyúlás és visszahúzódás assziszt

Leírás

Az eljárásokban a Kinyúlás és visszahúzódás-t gyakran használták arra, hogy az épelméjűség mértékét megnöveljék – mind az elmével, mind a testtel kapcsolatban használhatóak.

Azért alkalmazzuk, hogy a személyt kapcsolatba hozzuk az őt zavaró dolgokkal, legyen az egy személy, egy helyzet, egy terület vagy egy testrész. Arra is használható, hogy termináloktól vagy helyzetektől le tudjon válni és hogy feléjük ne érezzen kényszert.

A Kinyúlás és visszahúzódás-t arra is lehet alkalmazni, hogy egy beteg vagy sérült testrésszel a kommunikációt helyre tudjuk állítani, és az asszisztok során pont ebben a minőségükben használjuk.

Utasítások

 • Nyúlj ki ahhoz a ________ (testrészhez)!
 • Húzódj vissza attól a ________ (testrésztől)!

Ezek helyett a következő utasításokat is lehet alkalmazni, ha a szóban forgó személlyel, hellyel vagy testrésszel kapcsolatban a szóhasználat nem megfelelő:

 • Érintsd meg azt a ________ (testrészt)!
 • Engedd el azt a ________ (testrészt)!

Egy személyt, helyszínt vagy dolgot kell az üres helyre behelyettesíteni, és az utasításokat felváltva kell kiadni (első, második, első, második, és így tovább). Egy adott dologgal addig kell végezni, amíg a személy egy kisebb nyereséget el nem ér vagy a kérdés három egymás utáni feltételére a személy mozgásában vagy viselkedésében meg nem szűnik a változás. Ezután egy másik személyt, helyszínt vagy dolgot kell kiválasztani és azt is kisebb nyereségig kell elvinni, és így tovább.

A Kinyúlás és visszahúzódás eljárást nyújtó személy minden egyes utasítás kiadásakor rámutat a tárgyra (vagy személyre, helyre), így az eljárást kapó személyben nem merülhetnek fel kétségek.

Zárójelenség

A Kinyúlás és visszahúzódás zárójelensége a megcélzott terület egészén jó indikátorokkal társuló nyereség. A Kinyúlás és visszahúzódás-t a területen elért nagyobb nyereség után nem szabad futtatni.

Az eljárásfuttatás során a Kinyúlás és visszahúzódás-t felismerésig és jó indikátorokig futtatunk.

Figyelmeztetés

Ennek az eljárásnak a túlfuttatása nehézségeket fog okozni. Ez a probléma leginkább akkor jelenik meg, amikor a személynek a Kinyúlás és visszahúzódás-t egy sor tárgyon (például amikor a tanfolyamtermen) kell futtatnia. Az illető lehet, hogy zárójelenséget már a második tételen eléri, mégis elvárják tőle, hogy a zárójelenség után is folytassa. Ha a Kinyúlás és visszahúzódás zárójelenségét elérted, akkor annak vége kell, hogy legyen. Ne legyél merev és ne erőltesd tovább a precleart. Amikor nyereséget szerzett, jól láthatóan jelen időbe került és a környezetével kapcsolatban jól érzi magát, fejezd be.

Gerinc-helyreigazítás

Leírás

Egy hirtelen megrázkódtatás, például egy esés, a test megrándulása, vagy egy nehéz tárgy emelése során a hát megfeszülése során a gerinc porckorongjai becsípődhetnek vagy a helyükről kimozdulhatnak.

Ennek tünete lehet közvetlenül a gerincoszlopon vagy a csatlakozó izmok mentén észlelhető éles vagy tompa fájdalom. A vesetájékon zsibbadtságot vagy bizsergető érzést lehet tapasztalni.

A becsípődött vagy elmozdult korongokat az ujjakat a gerincoszlopon végigfuttatva nem mindig lehet érzékelni, de a gerincoszlop mellett gyengéden végigtapogatva lehet. Ennek az az oka, hogy a korong maga kicsi és előfordulhat, hogy nem érezzük, de a gerinchez csatlakozó izmok és szalagok befeszülhetnek és begörcsölhetnek. Emiatt érezhetünk az izmok mentén és nem közvetlenül a gerincben fájdalmat. Ezeket már a gerinc két oldala mellett könnyed érintéssel is kitapinthatjuk.

Utasítások

A sérült személyt egy sima felületre fektesd le. A beleegyezésével adj neki szabványos érintésasszisztot.

Ezek után, még mindig a beleegyezésével ellenőrizd le, hogy egy korong becsípődött vagy elcsúszott-e. Nagy valószínűséggel a gerinc adott szakaszán valamelyik oldalon egy megduzzadt izmot vagy csomót lehet találni. Lazítsd el az izmot.

Felváltva használj könnyed, körkörös mozgást és a gerincoszlop felé haladó csúszó mozgást. Ez a legfontosabb tevékenység. A korongot az izom tartja kimozdulva.

Általában a kilazítás során fog a korong a helyére visszacsúszni. Ha a fenti módszerrel a korong nem csúszik vissza a helyére, akkor szelíden csúsztasd vissza oda. Ez könnyen, visszapattanás nélkül fog menni, a személy pedig azonnal megkönnyebbülést fog érezni.

Zárójelenség

Az elcsúszott vagy becsípődött korong visszamegy a helyére.

Figyelmeztetés

Ha szakképzett személy által nyújtott fenti szelíd kezelés hatására nincs javulás, a gerincet röntgeneztesd meg, mert lehet, hogy eltört és műtétre van szüksége.

Az eljárásokat összegyűjtötte Christine, a http://www.lightlink.com/xine/objs/objindex.html oldal gazdája.

A bevezetés L. Kin Szcientológia kézikönyvé-nek 2. kötetén alapul.

TR helyrehozatalok Clear Bird auditori TR tanfolyama Fokozati tábla