TR-ek oktatása 1:

A TR-ek és a konfrontálás

TR 0 Férfi

Mindkét tanuló:

-------->

<--------

  • Megfigyelés
  • Távolság
  • Figyelem
  • Konfrontálás (szembenézés)
TR 0 Nő

Tanuló (nyitott szemmel)

Potenciális ok és hatás

< Távolság >

Tanuló (nyitott szemmel)

Potenciális ok és hatás

Ebben és a következő néhány fejezetben a TR-ek helyes végzésének módját tanítjuk meg.

A TR-ekről már rengeteget tudsz. A Kommunikáció és auditálás című fejezetben már kiemeltük, hogy az auditálás során az eredmények elérése érdekében mennyire fontos a kommunikáció, valamint hogy a TR-ek olyan gyakorlatok, amelyek segítenek az ülésben használt kommunikáció formula finomabb részletei alkalmazásának megtanításában.

Ezeket a gyakorlatokat az ülésben betéve és mindenféle erőfeszítés nélkül kell tudnod. Több tíz órányi kemény munkát (és rengeteg szórakozást) igényel az, hogy ezeket jól végezd el. Amikor pedig úgy érzed, hogy belülről kívülre és kívülről belülre tudod ezeket, akkor az oktatód azt akarja, hogy még többet csinálj.

R. Hubbard úgy becsülte, hogy többé-kevésbé egy teljes hetet vesz igénybe az, hogy a gyakorlatokból valaki professzionális szinten levizsgázhasson. A tanfolyamot viszont természetesen az eredmények eléréséig végezzük, ezért a helyesen végzett tanfolyammal kapcsolatban semmilyen időbeli megkötés nincs.

Lehet, hogy a gyakorlatokon nehezen tudsz keresztülvergődni, de nyugodj meg. Ahogy azt az ARK-ról szóló fejezetben megtanultad, az élet maga az ARK, az auditálás célja pedig a megnövelt ARK – a TR-ek pedig kifejezetten növelik az ARK-t. Minden egyes órának, amelyet ezekkel a gyakorlatokkal töltesz, nem csupán auditorként veszed hasznát, amikor is az ülés tökéletes lefuttatását sajátítod el, hanem az életedet is jobban fogod tudni irányítani. Az élet ARK. Az ARK élet, a TR-ek pedig megtanítanak arra, hogy az életben és az ARK-val hogyan boldogulj jobban.

Konfrontálás

A TR-ek és a tökéletes kommunikációs ciklus a konfrontálással kezdődik. Mivel az angol szótárban a konfrontálás-ra számos meghatározás létezik, hadd mutassuk meg, hogy melyikre gondolunk: visszariadás vagy figyelmen kívül hagyás nélkül szembenézni. Egy mondat ezzel a jelentéssel: Egy szabad társadalomnak képesnek kell lennie a problémáival konfrontálni és azt békésen megoldani.

A szótárban egy másik jelentés is megtalálható: szembeszállni vagy ellenállni, például egy kihívás, szembeszegülés vagy megvádlás esetén. A szó gyökere a fron, ami arc-ot jelent. Úgy tűnik, hogy valakinek az arcába nézni annyira rossz volt, hogy a szembeszegülés jelének vélték.

Szembenállás Szuperman

Szembenállni vagy ellenállni, például egy kihívás, szembeszegülés vagy megvádlás esetén

Visszariadás vagy figyelmen kívül hagyás nélkül szembenézni

Ahhoz viszont, hogy valaki valamivel kapcsolatban tegyen valamit, szembe kell vele néznie. Ez egy fontos első lépés. Ha valaki valamivel nem tud szembenézni, hanem figyelmen kívül hagyja, akkor annak nincs tudatában.

A tudatosság a létezés érzékelésének a képessége. Így a konfrontálás a mi különleges használatunkban azt jelenti, hogy szembenézni valósággal anélkül, hogy attól visszariadnánk, így a valóságnak és a körülöttünk élőknek teljesen a tudatában leszünk.

Ha képes vagy konfrontálni, képes vagy a tudatában lenni. Ha tudatában vagy, akkor képes vagy érzékelni és cselekedni. Ha nem tudsz konfrontálni, akkor a dolgoknak sem leszel a tudatában, és egy bizonyos mértékben vissza fogsz húzódni és nem fogsz érzékelni. Így nem leszel tudatában annak, hogy mi is történik körülötted.

Amit valaki konfrontálni tud, azt kezelni is képes.

Ez egy alapvető törvény.

Bárminek a kezelésében az első lépés az, hogy szembenézünk vele.

Azt szokták mondani, hogy a háborúk fenyegetik az emberiséget, ugyanis az emberiség nem képes szembenézni a háborúkkal. Az emberiség minél borzalmasabb és konfrontálhatatlanabb fegyvereket fejleszt ki, annál bizonyosabbá válik az, hogy a háború ragálya tovább dühöng. Minél nehezebb és nehezebb a háborúkkal szembenézni, annál jobban csökken az emberiség képessége arra, hogy azokat megállítsa.

A problémáknak valójában pontosan ez az alapvető felépítése. Egy probléma a valamivel való szembenézés képességének hiányával kezdődik. Minden problémát vissza lehet vezetni arra, hogy valaki egy adott területtel nem képes vagy nem hajlandó szembenézni.

Vegyünk a munka területéről egy példát, tegyük fel, hogy valaki a főnökével nem képes szembenézni. Ennek következtében a munkájában vég nélkül problémái lesznek, és valószínűleg hamarosan új munkahely után kell néznie.

Nyilvánvaló igazság az, hogy semmit nem lehet úgy megoldani, hogy elfutunk előle.

Természetesen azt is lehet mondani, hogy a lövedékek és ágyúgolyók problémáját nem lehet úgy megoldani, hogy magadat felfeded és hogy nem bújsz fedezékbe. Az ironikus igazság viszont az, hogy ha az emberek nem törődnének azzal, hogy őket lelövik, akkor lövedékekkel és ágyúgolyókkal őket nem lehetne többé irányítani, és ezeket többé nem használnák arra, hogy másokat velük irányítsanak.

Ha az utcán élő hajléktalanokat kérdezgetnéd, hamarosan rájönnél arra, hogy a nehézségeik okát minden esetben a szembenézésre való képességeiknek a hiányára lehet visszavezetni.

Egy auditor egyszer elmesélt egy történetet arról a bűnözőről, akinek segíteni próbált. A bűnöző testének az egyik oldala, beleértve a jobb karját is, le volt bénulva. Abból élt, hogy sötét helyeken odament emberekhez, leütötte őket és elvette a pénzüket és az értéktárgyukat. A bűnöző a bénultságát nem tudta összekötni azzal a ténnyel, hogy ugyanazt a karját használta az emberek leütésére. Őt a gyermekkorától kezdve arra nevelték, hogy másokkal ne konfrontáljon. A legközelebb ehhez úgy tudott kerülni, hogy a sötét sikátorokban utánuk lopakodott és őket leütötte, így kezdve el a bűnözői karrierjét.

Egy bűntett minél borzalmasabban néz ki az újságban, a tévében vagy a könyvekben, minél varázslatosabb és borzalmasabb légkört teremtenek köré, a társadalom annál kevésbé lesz képest a bűnözést kezelni.

Az oktatásban egy tárgyat minél intellektuálisabbá és minél bonyolultabbá tesznek, azt annál kevesebb tanuló lesz képes feldolgozni. Ezt számos tantárggyal rendszeresen megteszik, így téve azokat elérhetetlenebbé és tiszteletreméltóbbá. Ez igaz az orvoslásra, a jogra vagy a tudományokra is.

A 19. és a 20. században a pszichiátriát bonyolulttá és érthetetlenné tették. Ezen túl a tárgy az ember megértésével kapcsolatban olyan alapvető meg nem értésről tanúskodott, hogy azzal valószínűleg egy tanuló sem tudott szembenézni. Az emberiséget olyan vadállatiasnak mutatta be, hogy az alapvető természetével és problémáival senki nem akart konfrontálni.

A Standard Technológiá-ban túl kellett tennünk magunkat azon az elképzelésen, hogy az elme egy bonyolult és félelmetes dolog. Sok tanuló jött be azzal az elképzeléssel, hogy annak tanulmányozása veszélyes, hogy az bonyolult és hogy az elme megértése nagyon kockázatos vállalkozás. Néhányan még az elméjük épségét is féltették. Valójában a Standard Technológia tanfolyamaira jelentkező tanulók mindannyian a hihetetlen bátorságukról és a felfedezőkedvükről beszéltek.

A pszichológiából és a pszichiátriából néha viszont az elképzelést kapták elő, hogy a témakör rendkívül bonyolult és kissé veszélyes. Ennek az az oka, hogy a pszichológia és a pszichiátria nem képes az emberrel és az alapvető képességével szembenézni. Évszázadokon keresztül borzalmas területté változtatták – egy olyan veszélyes térséggé, amelytől az elméje épségét féltő személynek távol kell maradnia.

Ez a hagyomány, amely az embert, az elméjét és a szellemét rémisztő tudományággá változtatja, nem a pszichológia találmánya, hanem sok-sok évszázaddal korábbra nyúlik vissza. A régi szellemekkel, démonokkal é gonosz lelkekkel kapcsolatos elterjedt hiedelmek és babonák is ezt suttogják. A szellemeket annyira gonosszá és olyan veszélyessé tették, hogy az emberek általánosságban feladták azt az elképzelést, hogy ők mások is lehetnek, mint egy darab hús és az agy. Az az elképzelés, hogy az embernek lelke van, vagy hogy az ember maga a lélek, ebben a környezetben elfogadhatatlan volt.

Ezeknek az alapvető elképzeléseknek az degradálódása még akár rejtett elnyomóknak is köszönhető lehet. Azzal, hogy az embert azáltal, hogy képtelenné teszik a konfrontálására, az alapvető természetével kapcsolatban annyira összezavarják, hogy az ember zavarodott és gyenge, azaz könnyebben irányítható lesz.

A kommunizmus ennek egy példája. A lelket és a szellemet rossz hírbe hozták, a vallásokat pedig törvényileg betiltották, hogy a népességet kezelhető birkákká változtathassák.

Ebben az esetben az elképzelés a lélek láthatatlan és így nem létezik lehetett. Ezek az elnyomók ezt arra használták, hogy a lélek létezését tagadják vagy hogy azt rossz színben tüntessék fel. A láthatatlannal nem könnyű szembenézni, mégis minden egyes alkalommal, amikor a tudományokban és a felfedezések során a láthatatlannal és az ismeretlennel őszintén és bátran szembenéztek, az emberiség hatalmasat lépett előre.

Így a valódi tudás megszerzésének, az elme békessége elérésének és a rabság láncai ledobásának a magja a konfrontálás.

Konfrontálás és az elme

A reaktív elme tartalmát képek felgyűlésére lehet visszavezetni

Reaktív elme
A reaktív elme tartalmát képek felgyűlésére lehet visszavezetni

A reaktív elmében olyan mentális képeket találhatsz, amelyekhez nagyon pontos idő, hely, esemény, az akkori pontos konszideráció, stb. tartozik – mindezen adatok nagyon részletesen vannak eltárolva. Az emberek alapállapotban ezekkel a képekkel nem képesek szembenézni. Ezektől rosszkedvű vagy beteg lesz, esetleg mindenféle túlélésellenes elképzelései támadnak, képtelen lesz a dolgokkal kapcsolatban helyesen gondolkozni és ésszerűtlenül fog viselkedni.

R. Hubbard egyik alapvető kísérlete az esemény futtatása volt. Megkért egy személyt, aki még csak akkor került az irodájába, hogy feküdjön le és lazítson (akkor még heverőt vagy ágyat használtak).

Nagyjából a következő utasításokat adta: Egy eseményt szeretnék futtatni. Visszaküldelek ma egy korábbi időpontba és menj végig azon pillanatról pillanatra, úgy, ahogy az most történne. Majd csettint egyet az ujjával és azt mondja: Legyél ma reggel a reggelizőasztalnál. Jó. Menj végig a reggeli elfogyasztásán úgy, mintha az most történne és közben írj le minden egyes részletet. Az illető mindezeket megteszi. Egy átlagos személy ezeket a friss eseményeket hihetetlen részletességgel és számos érzéklettel együtt együtt képes felidézni. Rá lehet venni, hogy idézzen fel hangokat, szagokat, a teltség érzését, stb. Olyan beszélgetéseket képes felidézni, amelyekre akkor oda sem figyelt, azt szóról szóra vissza tudja adni és az értelmét az ülésben képes kihámozni. Így egyértelmű, hogy az illető felvételeket néz és hallgat meg, olyan felvételeket, amelyeket később megtekinthetsz és amelyeket később értelmezhetsz.

R. Hubbard kutatásai során hamar világossá vált, hogy az öntudatlan elme, (vagy ahogy ő hívta, reaktív elme), tele volt ezekkel a nagyon részletes és néha borzalmas felvételekkel. Tisztázódott, hogy amikor a személy konfrontálhatatlan dolgokkal szembesült, akkor analitikus szinten lekapcsolt, kevésbé tudatossá. azaz bizonyos mértékben öntudatlanná vált. Az eseményről viszont még mindig készített felvételeket! A reaktív elme jelmondata az is lehetne, hogy csukjuk be a szemünket és készítsünk róla egy felvételt, hogy ne kelljen ránézni, majd tűnjünk innen a fenébe.

Mozigép
Csukjuk be a szemünket és készítsünk róla egy felvételt – majd tűnjünk innen a fenébe.

Ez valami olyasmi, amit egy háborús övezetben található tévéstáb is tenne. A front közelében vannak, ahol mindenféle harcolás és ellenségeskedés folyik. Egyáltalán nem vágynak arra, hogy megsérüljenek. Talán még azt sem akarják látni és tudni, hogy mi is történik. Felállítják a kameráikat és a mikrofonjaikat, felvételre kapcsolják azokat majd fedezéket keresnek. Amikor a csatának vége van, összeszedik a felszerelésüket, visszaviszik a felvételeket a tévéstúdió hírszerkesztőjének, hogy azokban valami értelmet próbáljon találni.

Így a bank tele van csupasz és szerkesztetlen felvételekkel, amelyeket még senki sem próbált értelmezni és amelyekkel senki sem nézett szembe. Így kerülünk vissza az eredeti témához, ami maga a konfrontálás.

A preclearednek – ennek a tökéletesen normális fickónak, aki előtted ül, de közben mindenféle különös gondolata, aggodalma, stb. van, amelyeket megpróbál az irányítása alatt tartani és a szőnyeg alá söpörni – a konfrontálással van baja. A bankja tele van olyan eseményeknek felvételével, amelyekkel azok megtörténtekor nem tudott szembenézni. Így azt mondja magának, hogy készítsünk erről egy felvételt, keressünk fedezéket és ebből a veszélyes helyzetből tűnjünk el a fenébe, az egészet meg majd később átnézem.

Ez az idő most jött el. Ez az oka annak, hogy a preclear a székében ott ül előtted. Arra kér, hogy legyél a hírszerkesztő-je, segíts neki ezeket a régi felvételeket végigtekinteni, remélhetőleg kevésbé ijesztővé tenni, és segíts neki azokat értelmezni.

Az elme felvételeinek kezelése és azok konfrontálása fontos első lépésnek számít.

A Felidézés fokozat-on ezzel kapcsolatban személyes tapasztalatokat is szerzel. A felidézés lépései során főleg kellemes eseményekkel fogsz foglalkozni, de be kell látnod, hogy ez ugyanolyan fontos lépés, mint az eseményfuttatás megtanulása során a mai reggeli elfogyasztásá-nak eseményét kifuttatni.

Ahogy a preclear egyre több auditálást kap, az elme felvételeinek kezelésében egyre nagyobb jártasságra tesz szert. Végül annyira ügyes lesz, hogy felismeri, hogy a reaktív elméjében nem található több kép. Ezt az állapotot nevezzük clear-nek!

Az eszményi értelemben vett clear egy olyan személy, aki a múltjában, a jelenében és a jövőjében mindennel képes szembenézni. Ez lenne az eset legmagasabb szintű állapota. A Standard Technológia értelmében vett clear olyan személy, aki szembenézett a reaktív elméjével és ok a mentális anyag, energia, tér is idő (azaz a mentális MEST) felett. A felvételei ugyanis ezekből állnak.

A tevékeny világ számára sajnálatos fejlemény, hogy az a preclear, aki mindennel szembe tud nézni, nem érzi szükségét annak, hogy bármit is kezeljen. A Standard Technológia Első szintjén található egy összehasonlítható mértékű probléma nevezetű eljárás. Ezt a kijelentést ennek az eljárásnak a vizsgálata is alátámasztja.

A precleart először megkérik, hogy válasszon ki egy számára sok nehézséget okozó terminált. A terminál meghatározása élő tömeg, vagy valami olyasmi, ami képes kommunikációt indítani és fogadni. Általában problémás eseteknek nevezhető személyek jönnek elő, ők a preclear bankjában élő tömeg-ként jelennek meg. Az auditor ezután megkéri a precleart, hogy találj az (adott) személlyel összehasonlítható mértékű problémát! A preclearnek ezt az auditálási utasítást számos alkalommal kiadják, azaz ismétlődő eljárásként futtatják. Először előfordulhat, hogy a személy az életének ezzel a termináljával (aki a bankjában is megtalálható) kapcsolatban csupán apátiát érez.

Az eljárás futásának nagyjából felénél a preclear hajlandó lesz vele kapcsolatban tenni valamit. Hamarosan hajlandó lesz megfontolni, hogy a problémával kapcsolatban ezt vagy azt, gyakran vad és erőszakos dolgokat tegyen, amelyek legalább azt a problémát megoldják. Egy probléma vad és erőszakos megoldása általában egy új adag problémát eredményez, így ez azt jelzi az auditornak, hogy a feladatával még nem végzett.

Az auditor tovább folytatja a találj az (adott) személlyel összehasonlítható mértékű problémát! eljárást. Az eljárás végén egy új és különös jelenség lép fel. A preclear többé nem érzi azt, hogy a problémával kapcsolatban tennie kell valamit. Eljut arra a szintre, amelyen a problémával és az azzal kapcsolatos személlyel képes szembenézni. Képes lesz a lehető legnagyobb nyugalommal ránézni.

Most valószínűleg egy szinte varázslatos dolog fog történni. Azt fogják találni, hogy az a probléma, amely a precleart eddig halálra rémítette és amely az életét tönkretette, hirtelen megszűnik létezni. Azaz ennek a problémának a végső kezelése abból állt, hogy a precleart képessé tettük azzal szembenézni. Amint teljesen képes volt vele szembenézni, a probléma csodálatos módon eltűnt.

Nehezen hihetőnek tűnik, hogy annak a nőnek az esetében, akinek az alkoholista férjével voltak problémái, magát a férjet csupán a feleség problémájának auditálásával képesek voltak az ivásból kigyógyítani, de ez mégis számos esetben megtörtént.

Ezzel nem azt akarom kifejezni, hogy az összehasonlítható mértékű probléma eljárás néhány személyen történő futtatása a világ összes baját megoldja, de minden egyes személlyel, aki képes a világ problémáival szembenézni, egy hatalmas lépéssel közelebb kerülünk.

Elméletileg lehetséges, hogy ha létezne valaki, aki az egész univerzummal és annak összes problémájával képes lenne szembenézni, akkor az egész világegyetem mindenki számára egy sokkal élhetőbb hely lenne, sokkal kevésbé tűnne merevnek és sokkal segítőkészebb lenne. A tudomány és a technológia tesz ebbe az irányba tényleges lépéseket.

Az ember nehézségei a visszariadás, az elkerülés és a gyáva visszavonulás eseményeinek felgyülemléséből származik. Ahhoz, hogy az életben komoly problémáid legyenek, csupán el kell szaladnod a problémáidtól és az élet kötelességeitől. Ezek után mindenféle megoldhatatlan probléma fogja uralni az életedet. Az emberek akkor építik fel a nehézségeiket, amikor nem néznek szembe az élettel.

Képes útmutató a TR-ekhez és a gyakorlatok lezáró jelensége Clear Bird auditori TR tanfolyama TR-ek oktatása 2: A TR-ek edzése