Mi az auditálás?

Az Auditori TR tanfolyam azoknak szól, akik meg akarnak tanulni auditálni. A TR-ek arról szólnak, hogy hogyan kell auditálni – ezek a gyakorlatok alkotják ennek a tevékenységnek a gerincét. Először viszont határozzuk meg, hogy mik is a TR-ek:

A TR-ek (edzőgyakorlatok, angolul Training Routines) meghatározása:
  1. Olyan gyakorlatok, melyek segítségével a tanuló az ülésben lévő auditortól elvárható szintre fejleszti a kommunikációs képességét. A TR-ek a kommunikáció alapvető egységeit egyesével gyakoroltatják be. A jó TR az a vivőhullám, amely segítségével egy eljárás működővé válik.
  2. Bizonyos auditori kommunikációs és ülésirányítási képességeket a TR-ek elvégzésével lehet megszerezni.

Ebben a fejezetben az auditálás különböző elemeivel foglalkozunk. Néhány alapvető elképzelés, alkotórész és meghatározás pontos megértése segítéségével az Auditori TR tanfolyam tanulója szert tehet a szükséges viszonyítási alapokra.

Mi az auditálás?

Először is minden auditáláshoz vagy eljárásfuttatáshoz két személyre van szükséged: egy képzett szakemberre (az auditorra) és egy alanyra (a preclearre). Felületes szemlélő számára ők csak ülnek és beszélgetnek. Az auditor kommunikációs képességei nagyon fontosak, ugyanis minden auditor annyira jó, amennyire a TR-jei jók. R Hubbard ezt a következőképpen fogalmazta meg:

  1. Minden tanuló auditálási készsége csak annyira marad jó, amennyire jól mennek neki a TR-ek.
  2. A későbbi auditálási erőfeszítések során minden zűrzavar alapját a TR-ek hibái képezik.

Az auditáló ülés

Az auditáló ülés

Egy szakszerű tevékenység

Az auditor (szakember) előtt általában egy bőrellenállás-mérő található. Az auditor tudása, valamint az eljárások ismerete és annak a képessége, hogy a preclearjével jó kommunikációt tud fenntartani és hogy a precleart rá tudja venni, hogy az elméjéből válaszokat nyerjen ki, tartja működésben az auditálást. A bőrellenállás-mérő csupán segít.

A szakembert általában auditor-nak hívják, ez azt a személyt jelenti, aki kérdéseket tesz fel és aki meghallgatja a válaszokat.

Az auditálás alanyát vagy a tanulót preclear-nek nevezzük. Az auditálás általában egy kétszemélyes, ülés-ben végzett tevékenység, amely során az auditor és a preclear egy asztalnál egymással szemben ül.

Most következzék néhány auditálással kapcsolatos alapvető dolog és meghatározás:

Auditálás
A Standard Technológia eljárásainak valakin egy képzett auditor által történő alkalmazása.
Auditor
Az, aki figyelmesen meghallgatja a preclearje mondanivalóját. Arra képezték ki és arról szerzett bizonyítványt, hogy a Standard Technológia eljárásait másokon a jobb állapotba hozásuk érdekében alkalmazza.
Eljárás
Az az auditor által feltett kérdések csoportja, amelyek segítségével a személy különböző dolgokat tudhat meg önmagáról vagy az életről, és ezek segítségével önmagát, az életét és a környezetét jobb állapotba hozhatja. Így az auditálás (amelyet eljárásfuttatásnak vagy processzingnek is neveznek) pontosabb meghatározása az a tevékenység is lehetne, amely során a preclearnek feltesznek egy kérdést (amelyet képes megérteni és rá válaszolni), eléri, hogy a kérdést megválaszolják, majd a választ nyugtázzák. Az eljárást addig folytatják, amíg annak zárójelenségét (angolul End Phenomena, EP) el nem érik, amely általában a preclear egy új felismerését tartalmazza, amellyel kapcsolatban kellemesen érzi magát.
Preclear (PC)
Kifejezést használjuk azokra a személyekre, akik a Standard Technológia eljárásainak futtatásán keresztül szeretnének önmagukról és az életről többet megtudni. Az eljárások futtatása segítségével a létezés magasabb, clear-nek nevezett állapota felé halad
Reaktív bank (Bank, Reaktív elme)
Az elme tudatalatti vagy öntudatlan része. A személy elmé-jének az a része, amely nincs az akaratlagos irányítása alatt és amely erőt képes kifejteni és uralni tudja a tudatosságát, a szándékait, a gondolatait, a testét és a cselekedeteit. Jó TR-ekkel és a bőrellenállás-mérő segítségével az auditor apránként képes a reaktív bank preclearre gyakorolt hatását felszámolni.
Auditor

Auditor az alapvető eszközével, a bőrellenállás-mérővel.

Az auditor

Ahogy azt már számos alkalommal említettük, az auditor a Standard Technológia szakembere. Ahhoz, hogy jó auditor legyél, egy sor alapvető képességet kell megtanulni. Követned kell az Auditorkódex-et.

Auditorkódex

Ez az a szakmai viselkedési szabálygyűjtemény, amelyre az auditálás során mindig tekintettel kell lenned. Sok év tapasztalata alapján íródott. Amikor ragaszkodsz hozzá, akkor az eljárások futtatása eredményeként a precleared általában hatalmas sikereket és nyereségeket ér el. Amikor nem vagy rá tekintettel vagy megszeged azt, akkor a preclear a lehetségesnél sokkal kevesebb eredményt ér el, sőt akár rosszabbul is lehet. Néhány a fontosabb pontok közül:

Tilos értékelni
Soha ne mondd meg a preclearnek, hogy mit gondoljon a problémájáról, és soha ne próbáld meg helyette megoldani. Hagyd, hogy egyedül jöjjön rá, és ezt a technológia és az eljárások segítségével teheted meg. Az auditálás ezen szabályát megszegni rossz. Értékelésnek hívják.
Tilos leértékelni
Soha ne mondd meg a preclearnek, hogy szerinted mi a baj vele – vagy ami még rosszabb, hogy valamiben nincs igaza. Megismételném, hogy az egész auditálás célja az, hogy a preclear ezekre a dolgokra képes legyen magától rájönni. A precleart hibáztatni vagy neki ellentmondani leértékelés. Auditorként helytelen dolog ezt tenni és jelentősen hátráltat a munkádban.
Tartsd fenn a kommunikációt
A Kódex szerint a preclearrel jó kommunikációt kell fenntartanod. A mondanivalóját figyelmesen meg kell hallgatnod. Abból tudod, hogy mi történik, hogy mit mond el neked. A válaszait megfelelően kell nyugtáznod és ha valami váratlannal áll elő, akkor tudnod kell, hogyan reagálj. (A kommunikáció később több teljes fejezet témája is lesz.)
Soha ne legyél dühös
Soha ne legyél dühös a preclearedre. Türelmesen dolgozz vele, hogy megnyugodjon és hogy a válaszokat az elméjében meg tudja találni. El kell érned, hogy a preclear biztonságban és nyugodtan érezze magát, így biztonságban érezheti magát ott, ahova az eljárás küldi.
A reaktív elme kitörlése

A Standard Technológia célja a reaktív elme kitörlése. Amikor ez megtörténik, a személy clearré válik.

Auditor + preclear > preclear bankja

Létezik egy alapvető képlet, amely az auditálást lehetővé teszi: auditor + preclear > preclear bankja

Ez azt jelenti, hogy az auditor és a preclear együtt nagyobb, mint a preclear reaktív elméje. Azt, hogy az auditálás miért működik, így lehet a legegyszerűbben kifejezni. A képzett auditor azért van jelen, hogy a precleart segítse a reaktív elme feltérképezésében és annak fokozatos kitörlésében. Mindent, amit ezen a tanfolyamon tanulsz, tekinthetsz úgy, hogy ebben fog támogatni. Ha tényleg segít, akkor a tanult dolog érvényes. Ha nem segít, akkor ártalmas. Minden, amit tanulni fogsz, közvetve vagy közvetlenül ezt a feltérképezést támogatja. Minden alapvető képességed és eszközödet ez alapján kell megítélned. Segítesz a preclearnek abban, hogy felderítse és az uralma alá hajtsa a bankját, vagy akadályozod benne? Ha ebben akadályozod, akkor valamit határozottan rosszul csinálsz. Minden eljárást és módszert ugyanezek alapján kell megítélni. A jó eljárás a rossz időpontban ellene dolgozhat, mivel a preclear erre még nem áll készen. Az auditor által helytelenül alkalmazott megfelelő eljárás ellene dolgozhat, az auditornak pedig rá kell jönnie, hogy mit tesz rosszul, és azt helyre kell hoznia vagy ebben az oktatója segítségét kell kérnie.

Az Auditorkódex-nek, amelyet a Standard Technológiá-n belül később a maga teljességében fogunk bemutatni, a következő az elsődleges célja: azokat a pontokat tartalmazza, amelyek betartása mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az auditor és a preclear együtt nagyobb legyen, mint a preclear reaktív elméje.

Kiből válhat auditor?

Nagyjából ugyanannyi női auditor létezik, mint férfi. Ahhoz, hogy valakiből jó auditor váljék, a nemének nem sok köze van. Ha az auditorokra főleg férfiként hivatkozunk, akkor annak csupán gyakorlati okai vannak.

Ahhoz, hogy belőled jó auditor váljék, bizonyos személyes tulajdonságokra van szükséged. Vágynod kell arra, hogy embertársaidon segíthess. Minél jobban vágysz rá, annál jobb. Hinned kell abban, hogy képes vagy rajta segíteni. A tanfolyam ennek a képességnek a kifejlesztésében segít, de ha személyesen már kezdetben sem vágysz erre és nem hiszel ebben, akkor a felbukkanó nehézségeket sem leszel képes kezelni. Így a vágyad és a hited tartsd tisztán és erősen – ha pedig a küldetésed során hirtelen kevésbé érzed magad lelkesnek, akkor oldd meg a felmerülő problémákat.

Képesnek kell lenned tanulni és gyakorlatban használt képességeket elsajátítani. Az írott utasításokat képesnek kell lenned pontosan elvégzett cselekedetekké alakítani és addig tanulni, amíg valamit tökéletesen el nem sajátítasz.

Egy bizonyos fajta bátorságra lesz szükséged. A preclearedet tekintve egyfajta ismeretlen területet próbálsz meg felderíteni. Ezt bátran kell tenned s addig kell folytatnod, amíg a zárójelenségeket el nem éred. Határozott és barátságos hozzáállást kell kialakítanod. Nem az auditor mély gondolatai vagy mély megértése az, ami az auditálást működőképessé teszi. Ez inkább úgy működik, hogy minden egyes alkalommal, amikor a preclear felnéz, láthatja, hogy az auditor pontosan ott van vele, bátorítja őt és segíti abban, hogy tovább haladhasson. Az auditor preclear iránt mutatott érdeklődése, a határozott, bátorító viselkedése és az, hogy az út minden egyes lépésében a preclearrel együtt van, segíti a precleart abban, hogy legyűrje a bankját. Kitartónak és jó értelemben vett módon ösztönzőnek kell lenned. Az auditornak határozottnak és bátorítónak kell maradnia akkor is, amikor a preclear problémákba vagy nehézségekbe ütközik. Nem értesz egyet a preclear nehézségeivel. Azért vagy ott, hogy azokat legyőzze és azokon keresztül tud juttatni. Ezt pedig úgy kell megtenned, hogy ne legyél rá dühös, ne értékeld, ne értékeld le vagy ki a preclearedet.

Ki- és tovább kell fejlesztened a két személy közti kommunikációs képességeidet. Ezen a tanfolyamon sok minden szól erről, ugyanis a kommunikáció az az alapvető képesség, amely az eljárásokat működteti. Gépies módon nem működnek, csak akkor, ha a preclear is csatlakozik, és érzi, hogy vele kommunikálnak és őt megértik.

A bank kisütése

Az auditálás alapvető eleme a bank kisütése. Az ebben elért eredmények láthatók a bőrellenállás-mérőn.

Auditálás

Következzen az auditálás egy másik alapvető meghatározása R. Hubbard műveiből:

Az auditálás az a tevékenység, mely során a preclearnek felteszünk egy kérdést, a kérdést megválaszoltatjuk, majd a válaszért őt nyugtázzuk. Az auditálás megszabadít azoktól a nem kívánt korlátoktól, amelyek a személy természetes képességeit lekorlátozzák, megállítják vagy eltompítják. A személy képességeit lépésről lépésre növelik, így egyre több képességgel fog rendelkezni, valamint a túlélésének szintje, a boldogsága és az intelligenciája jelentős mértékben növekszik.

Geoffrey Filbert az auditálást vagy eljárásfuttatást az Excalibur Revisited című könyvében a következő módon határozza meg:

Az eljárásfuttatás az ember és az élet alapelveire alapuló pontos technológia alkalmazása. Az auditor egy másik személynek segít és őt meghallgatja azért, hogy a személy zűrzavaros területeit megtisztítsa. Lehetővé teszi, hogy a megtisztítandó személy (a preclear) a zűrzavarban ragadt figyelmének felszabadítása által a létezésre, életre, érzékelésre megértésre és cselekvésre vonatkozó képességeit megnövelje. A tudatosság minden szintjén alkalmazni lehet, és rajta keresztül az életében és a gondolataiban jelentkező nehézségeket meg tudja oldani.

Az eljárásfuttatás célja az, hogy a személyt közelebb vigye megtisztított, azaz clear állapot-hoz, amelyben ő megszűnik ésszerűtlenül viselkedni (reagálni), ha úgy dönt, akkor a létezése felett teljes okká képes válni, és mindent képes kezelni, amivel szembetalálkozik.

A clearek kevesebb problémával, jobb egészségi állapottal, magasabb IQ-val, jobb érzékelőképességgel, gyorsabb reakcióidővel rendelkeznek, és sokkal határozottabbak, céltudatosabbak, valamint a megszokott elvárások szerint nézve kellemesebb személyiséggel rendelkeznek. Erősen individualisták. A clear állapot elérése a valóságban is elérhető.

Az auditálás általában az auditor által a preclearnek feltett kérdésből, kérdéssorozatból vagy utasításokból áll. Ezt hívjuk eljárásnak. Ezeket az eljárásokat alaposan kikutatták és letesztelték. Az ezen tanfolyam során használt eljárások mindegyike 30 éve, de néhány közülük évtizedekkel régebb óta is használatban van.

A következő egy egyszerű eljárásra példa:

  1. Idézd fel egy időszakot, amely számodra igazán valóságos volt.
  2. Mesélj nekem róla

Az auditor a preclearnek kiadja az első utasítást és a válaszára vár.

A preclear megtalálja a választ és talán egy Igen-nek felel.

Az auditor nyugtázza.

Az auditor azt mondja: Mesélj nekem róla

A preclear az auditornak elmeséli a felidézett eseményt.

Az auditor nyugtázza a választ.

A fentiek egy valóban létező eljárás részei, a felidézéses eljárásokról a későbbiekben többet fogsz megismerni.

Az eljárások úgy lettek megtervezve, hogy a preclear vagy egyre mélyebbre és mélyebbre tekinthessen a reaktív elméjébe, vagy hogy ott megvizsgálhassa azokat a gépezeteket, amelyek erejüket a reaktív bankból nyerik. Mivel gyakran használjuk a felidézést arra, hogy odajussunk, ezért a Felidézés Fokozat fontos. A fentebb idézett tényleges eljárást azért használjuk példaként, mert nem zaklat fel túlzottan és nem hajlamos arra, hogy számodra sok nehézséget okozzon.

Lehet-e az auditálás ártalmas?

Az ezen tanfolyam során megismert eljárások veled is és a precleareddel is sok jót tehetnek, ellenben magadnak azt a kérdést is fel kellene tenned, hogy lehetnek-e ártalmasak?

Az ezen tanfolyam során megismert eljárások veled is és a precleareddel is sok jót tehetnek, ellenben magadnak azt a kérdést is fel kellene tenned, hogy lehetnek-e ártalmasak?

Ezen a szinten a legfontosabb szabály az, hogy minden auditálás jobb, mint a semmilyen auditálás. Az itt megismert eljárások a preclearedre még akkor is jótékony hatással lesznek, ha azokat nem tökéletes módon futtatod.

Egy auditornak sem kell azzal a félelemmel auditálnia, hogy ha hibázik, akkor valamilyen helyrehozhatatlan hibát követ el.

R. Hubbard Dianetika™ a mentális egészség modern tudománya című könyvében ad választ a mi történik, ha hibázok? kérdésre.

A következő az Elme önvédelme című fejezetből származik.

Az elme önvédő mechanizmus. Mivel a dianetikában nem alkalmazunk narkotikumokat, mint a narkoszintézisben, sem elektrosokkot, sem hipnózist vagy sebészi beavatkozást – az auditor nem követhet el olyan hibát, amit önmaga vagy egy másik auditor ki ne javíthatna.

Ezt jó az utad kezdetén tudni. Mindig otthagyhatod a precleart. Az eljárásokat viszont olyan jól meg fogod tanulni és mindent olyan alaposan be fogsz gyakorolni, hogy nagyon ritkán érzed majd szükségét annak, hogy otthagyd a precleart.

A tipikus preclear

A tipikus preclearnek rendben van az élete, de tiszta lapot szeretne – azaz törölni a bankját és clearré válni.

A preclear

Tehát ki is a precleared? Egy robbanás határán álló vagy öngyilkosságra hajlamos beteg? Az auditálás csak a mentális nehézségekkel küzdő személyeknek való?

Noha egy tapasztalt auditor mindenféle nehézséget képes kezelni, a témakör mint olyan messze nem ugyanaz, mint egy mentális gyógyító módszertan. Szellemi nyereségek elérésének szándékával lett megtervezve. A leggyorsabban és a legjobb eredményeket olyan emberekkel érheted el, akik az életükben elég jól teljesítenek, de még többre vágynak. Maga a preclear szó jelentése is erre utal.

A pre- azt jelenti, hogy valami előtt, a clear pedig a létezés magasabb rendű és kívánatos állapota.

A clear a létezés egy csodálatos állapota. Annak a személynek, aki eléri a clear állapotot, jelentősen megnő a teljesítménye és felszabadul, úgy érzi, hogy eltávolodott a múlt fájdalmas tapasztalataitól. A jövőjét fényesnek s ígéretesnek látja. Tisztábban képes látni és gondolkodni. Az, hogy téged mennyire fog megváltoztatni, rajtad áll. Annak meghatározása, hogy egy személy a clear állapotot elérte-e, technikai kérdés, amelynek megvannak a saját meghatározásai és technológiája.

A preclear az eljárások futtatása során, sőt még ezen az adott szinten is valószínűleg számos alkalommal fogja magát ilyen módon és nagyszerűen érezni.

Az auditálás kezdetén ez még nem fog sokáig tartani. A release csak egy ideiglenes, míg a clear végleges állapot.

A Standard Technológia alkalmazása során két célt próbálsz meg elérni. Az egyik a végső clear állapot. A másik a release (megkönnyebbülés, felszabadulás, kioldódás) állapota.

Minden egyes alkalommal, amikor egy eljárást futtatsz, egy release-t, azaz egy kioldódást próbálsz meg elérni. Lehet, hogy nem olyan látványos, mint ahogy azt fentebb leírtuk. Alkalmanként viszont olyasmi szabadulhat fel, amitől igazán rendkívülien érzed magad. A preclear úgy gondolhatja, hogy clearré vált. Ezek az auditálás fénypontjai. Ez az, ami felé törekszel. Minden auditálási kérdés vagy utasítás, minden apró jártasság, amelyet megszereztél és alkalmaztál, azért történik, hogy ezt a célt elérd.

Egy eljárásnak akkor van vége, amikor annak zárójelenségét elérték. Lehet, hogy kevésbé látványos, mint a clear állapot vagy egy nagyobb release. A preclear viszont tudni fogja, hogy a megfelelő irányba megtett egy lépést. Tudja, hogy még egy akadályt, még egy zűrzavart, még egy elveszettség- vagy önmagával kapcsolatos rossz érzést kezelt.

Egy nagyobb eljárás zárójelensége a következő elemekből áll:

  1. Nagyon jó indikátorok (Very Good Indicators, VGI)
  2. Egy saját magával vagy egy számára fontos dologgal kapcsolatos felismerés
  3. A megkönnyebbülés érzete – és ha ez egy méteren végzett ülés, akkor – az auditor meg fog figyelni
  4. Egy lebegő tűt (Floating Needle, F/N) a méteren. Ez egy szabadon mozgó tűmintázat, amely esetén a tű egyenletes előre és hátra mozog, és semmi, amit az auditort mond, nem változtatja ezt meg.
A tipikus preclear

A Standard Technológia a nyugati módszer, amely a keleti hitrendszerek számos célját eléri – de a valóságban ez egyszerűen egy önfejlesztő rendszer.

Az auditálást talán a legtalálóbban a keleti hitrendszerekhez lehetne hasonlítani, amelyekben a tanuló a tökéletesség eléréséhez egy mestert keres. Különböző szellemi, testi vagy vallási gyakorlatokat végezhet azért, hogy azt elérje. Ez lehet meditáció, ima, vagy testmozgás, mint a jóga vagy a taj-csi.

Az auditálás viszont ezeknél sokkal gyakorlatiasabban közelíti meg az ember ezen ősi problémáit. A precleartől elkötelezettséget követel az, hogy egy nagyobb release állapotát vagy a clear állapotot elérje. Amikor viszont az auditálásról beszélünk, létezik egy pontos technológia, amely a szabályok betartása és az eljárások egymás utáni helyes futtatása esetén működik. Ez nem csupán a helyes gondolat gondolása, sem a megfelelő ima elküldése, sem a legjobbakban reménykedve elég sokáig a megfelelő testhelyzetben ülés. Ez egy pontos útvonal, egyik eljárás a másik után. Az eljárások egy bizonyos rendben növekvő nehézség szerint sorakoznak egymás után. Ha ezeket a lépéseket egymás után sorban megteszed, akkor a végén a létra tetején lyukadsz ki.

Elég kötetlen és gyakorlatias módszerrel lehet ide eljutni. Nem kell különös diétát vagy olyan merev szabályokat követned, amelyek egy normális életet lehetetlenné tesznek. Egészséges életmódot kell folytatnod, eleget kell enned és aludnod, távol kell tartanod magad a kábítószerektől, nem fogyaszthatsz túlzott mennyiségű alkoholt (és ülés előtt 24 órával semennyi alkoholt sem fogyaszthatsz), valamint nem bonyolódhatsz etikátlan tevékenységekbe. Ezek a követelmények viszont nem akadályozzák, hogy rendes munkád legyen, hogy a kedvenc hobbijaidnak és tevékenységednek hódolj, normális szexuális és családi életed legyen, hogy ahogy máskor is, találkozz a barátaiddal – hogy mindig úgy nézz ki, mint szoktál és normális és egészséges életet élj.

Preclear

Ezek az alapvető elképzelések és meghatározások elég jól körvonalazzák azt, hogy az auditálás miről is szól. Az auditor segít a preclearnek, hogy valamilyen ésszerűtlenséget találjon. Ülés közben ezt a tudatosság és a figyelem fénykörébe hozzák és alaposan megvizsgálják. Ennek hatására elveszíti a preclear feletti hatalmát. Ezen a területen a preclear újra képes lesz tisztán gondolkozni és az analitikus tények alapján ésszerű döntéseket hozni.

Tanuló auditor

<<-----

----->>

Edző
Két tanuló TR-eket végez.
Ebben az esetben a nő az edző, a férfi pedig a tanuló auditor.
Ezt a szerepet váltogatják, így segítik egymást ahhoz,
hogy a jártasság kívánatos szintjét elérjék.
Demonstrációs gyakorlatok Clear Bird auditori TR tanfolyama ARK és a skálák