A PGP úgynevezetett nyilvános kulcsú titkosítási módszereket használ arra, hogy az adataidat titkosítsa.

Ez azt jelenti, hogy kétfajta kulcs (olyan adatsorozat, amellyel egy fontos adatot, levelet, stb. egy titkosítási algoritmus be vagy ki tud tömöríteni) létezik.

Nyilvános kulcs: ez az amit mindenki számára nyilvánosságra hozol és amelynek segítségével mások levelet tudnak neked küldeni. A nyilvános kulccsal titkosított leveleket csak a titkos kulccsal lehet visszafejteni.

Titkos kulcs: ez az, amit magadnál tartasz és amellyel a neked küldött leveleket el tudod olvasni.

A program emellett még egy jelszót is igényel. A neked küldött leveleket csak a titkos kulcsod és a jelszavad együttes használatával tudod elolvasni!

A PGP a telepítésekor megkérdezi, hogy hozzon-e létre neked egy kulcspárt, ennek a leírását lentebb megtalálod. Ha nemet mondasz, akkor pedig régebbi kulcsaidat (amiket kulcscsomónak hívnak) tudod megadni. Ha egyiket sem akarod, akkor a második lehetőség kiválasztása után "Mégsem"-et választva kiléphetsz a telepítésből. A gép újraindítása után pedig a tálcán (ha Windowst használsz) megjelenik egy ikon, amelynek segítségével könnyen tudsz leveleket titkosítani és fejteni. (Ha mégsem, akkor a Tálcán a Start|Programok|PGP|PGPtray kiválasztásával indíthatod el.)

Az így létrejött kulcsokat mindenképpen mentsd el lemezre, mert ezeknek hiányában nem fogsz tudni titkosított üzenetet megfejteni, és egy adatvesztés esetén a titkosítva kapott leveleidet is elveszíted!

A legfontosabb feladatokak a következőképpen végezheted el (kicsit "fapados" módszerek, de mindig működnek):

Új kulcs létrehozása:

A Tálcán a Start|Programok|PGP|PGPkeys program vagy pedig a Tálcán az óra melletti PGP ikonon jobb gombbal kattintva a PGP menüpont kiválasztása után feljön a PGPkeys kulcskezelő program. A Keys|New Key… kiválasztása után elkezdheted létrehozni a saját PGP kulcsodat. Néhány értelemszerű adat (levelezési cím, név, stb. persze nem kell az igaziakat beírni, bár a levelezési címet érdemes) és a jelszó kétszeri beírása után megkapod az első kulcspárodat. A jelszót érdemes hosszabbra (20-25 karakter) választani ahhoz, hogy a kulcsodat nehezebben lehessen feltörni (bár szerencsére így is szinte lehetetlen a következő néhány ezer évben).

Más nyilvános kulcsának hozzáadása a kulcscsomódhoz:

Ha a hálózatról valakitől nyilvános kulcsot töltesz le, akkor azt vagy egy .asc kiterjesztésű fájlban, vagy pedig egy "-----BEGIN PGP PUBLIC KEY BLOCK-----" és egy "-----END PGP PUBLIC KEY BLOCK-----" blokkhatároló jel között található. Az előbbi esetben mentsd el a kulcsot a gépedre, majd pedig a kulcson duplát kattintva (vagy a PGPkeys elindítása után az Keys|Import… menüpont elindítása után) kiválaszthatod a fájlból importálni kívánt kulcsokat. Ha két blokkhatároló között van a kulcs (például egy internetes oldalon), akkor a blokkhatárolókkal együtt kiválasztott kulcsot a Vágólapra mentsd el, majd pedig a PGPkeys-ben az Edit|Paste… menüponttal másold be.

Miután kiválasztottad az importálni kívánt kulcsokat, az Import gomb megnyomása után az új kulcsok a többi közé kerülnek

A saját kulcsod nyilvánosságra hozása:

A PGPkeys programban válaszd ki a nyilvánosságra hozandó kulcsot. Az Edit|Copy segítségével a Vágólapra, a Keys|Export… segítségével pedig egy fájlba mentheted el a kulcsot, amelyet levélben már bárkinek továbbküldhetsz.

Miután kiválasztottad az importálni kívánt kulcsokat, az Import gomb megnyomása után az új kulcsok a többi közé kerülnek

Levél titkosítása:

A legbiztosabb, az összes levelezőprogram alatt működő módszer az, ha a leveledet a Vágólapra másolod, a Tálcán PGPtray ikonon jobb gombbal kiválasztod az Clipboard|Encrypt (titkosítás, amikor nem fontos vagy nem akarod tudatni, hogy te vagy a feladó) vagy az Clipboard|Encrypt & Sign (titkosítás és aláírás, amikor tudatni akarod, hogy te vagy és nem más a feladó) menüpontot.

Ekkor feljön egy ablak, amelynek az alsó részébe bele kell húznod a levél címzettjeinek a titkos kulcsát. Érdemes a saját címedet is beírni ide, hogy később el tudd olvasni, hogy milyen levelet küldtél másoknak. Az OK leütése után pedig - ha kiválasztottad - aláírhatod a leveledet, amelyhez szükség van a jelszavadra. Ezután a titkosított levél a vágólapon lesz található, amelyet visszamásolva a levélbe már elküldhetsz.

Levél megfejtése:

A megkapott titkos levél elolvasásakor először a levél törzsét (a blokkhatároló jelekkel) másold ki a vágólapra. Ezután a Tálcán a PGPtray ikonon jobb gombot nyomva a Clipboard|Decrypt & Verify menüponton és a jelszavadat megadva a kapott levél megfejtődik. Elolvasni például PGPtray|Clipboard|Edit kiválasztásával lehet.

A kulcsok helye:

A kulcscsomók jelenlegi helyét a PGPtray|Options… menüpont alatt, a File fül kiválasztásával találhatod meg. Ezeket érdemes lemezre menteni, illetve itt állíthatod be, hogy hol legyenek a kulcscsomóid.